Σύμφυτο: Μάθετε τις χρήσεις και τις παρενέργειές του

Το σύμφυτο είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία σε περιπτώσεις επιφανειακών τραυμάτων και παθήσεων με τις αρθρώσεις. Πότε θα πρέπει να αποφεύγεται; Ποιες είναι οι παρενέργειές του; Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Σύμφυτο: Μάθετε τις χρήσεις και τις παρενέργειές του

Τελευταία ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου, 2021

Το σύμφυτο (Symphytum officinale) είναι ένα πολυετές φυτό το οποίο χρησιμοποιούν ορισμένοι άνθρωποι για διάφορους φαρμακευτικούς σκοπούς ιστορικά. Ανήκει στην οικογένεια Boraginaceae και φυτρώνει σαν θάμνος σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, και της Βόρειας Αμερικής.

Στην παραδοσιακή ιατρική, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως τις ρίζες και τα φύλλα του. Για την ακρίβεια, σε χώρες όπως στην Ιαπωνία, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις διαστρεμμάτων, μελανιών, και επιφανειακών πληγών. Τι λένε τα αποδεικτικά στοιχεία; Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε.

Σύμφυτο – Συχνές χρήσεις του

Αρχικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το σύμφυτο είναι ένα φυτό το οποίο θα πρέπει να λαμβάνετε με προσοχή. Παρότι ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, μας έχουν προειδοποιήσει και για την παρουσία τοξικών προϊόντων, όπως τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

Για την ακρίβεια, κάποιες χώρες έχουν απαγορεύσει την πώληση παρασκευασμάτων σύμφυτου και δεν έχουν πάρει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Γι’ αυτό, είναι καλύτερο ν’ αποφεύγετε εντελώς την κατανάλωσή του και να το χρησιμοποιείτε μόνο τοπικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πόνος στην πλάτη

Από μόνη της, η ρίζα σύμφυτου δε φαίνεται να είναι αποτελεσματική για τον πόνο στην πλάτη σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research, κρέμες με ρίζα σύμφυτου βοήθησαν στην ανακούφιση του πόνου της πλάτης και της μέσης.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι η εφαρμογή αυτού του προϊόντος στην επηρεασμένη περιοχή για 5 ημέρες, μειώνει το αίσθημα πόνου και έντασης. Όμως, χρειάζονται παραπάνω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η δράση.

Άνδρας πιάνει τη μέση του
Το σύμφυτο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της πλάτης αν το συνδυάσετε με τοπικές αλοιφές.

Διαστρέμματα

Αρχικές ενδείξεις αναφέρουν ότι η τοπική χρήση αλοιφών με εκχύλισμα σύμφυτου μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα και να μειώσει τον πόνο σε περιπτώσεις διαστρεμμάτων. Για την ακρίβεια, η δράση της εφαρμογής της για δύο εβδομάδες έχει συγκριθεί με αυτή του ζελέ δικλοφενάκης.

Οστεοαρθρίτιδα

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Chiropractic Medicine, φάνηκε ότι η εφαρμογή ενεργής φόρμουλας τοπικής εφαρμογής με σύμφυτο, βοήθησε ενάντια στα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας του γονάτου. Η αλοιφή συνδύαζε:

 • Εκχύλισμα σύμφυτου
 • Τανίνη
 • Ζελέ αλόη βέρα
 • Έλαιο ευκάλυπτου
 • Έλαιο λιβανιού

Για μια περίοδο 6 με 12 εβδομάδων, άτομα που χρησιμοποίησαν αυτή τη θεραπεία 3 φορές την ημέρα είδαν μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου, ακόμη περισσότερο από τα άτομα στην ομάδα του πλασέμπο.

Σύμφυτο – Παρενέργειες

Μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχουν ευρήματα τοξικών συμπλεγμάτων, δε συνιστάται η κατανάλωση θεραπειών σύμφυτου δια στόματος. Χημικά, όπως τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ, προβλήματα στους πνεύμονες, και καρκίνο σύμφωνα με στοιχεία.

Τώρα, αν και οι ειδικοί θεωρούν ασφαλή την τοπική του χρήση σε μικρές δόσεις και περιστασιακά, κάποιες έρευνες έδειξαν πως ορισμένοι τοξικοί παράγοντες μπορούν ν’ απορροφηθούν από το δέρμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτείνουμε να μη το χρησιμοποιείτε σε ανοιχτές πληγές. Επίσης, δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες ή να κάνετε χρήση για πάνω από 6 εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής αντενδείκνυται πλήρως σε:

 • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
 • Εγκαύματα και σοβαρά τραύματα
 • Ηπατικές ασθένειες
 • Θεραπείες με ακεταμινοφαίνη, αμιωδαρόνη, φλουκοναζόλη, ιτρακοναζόλη, και άλλα.
Έγκυος γυναίκα βάζει αλοιφή στην κοιλιά της
Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σύμφυτο όσο είστε έγκυες.

Ποια είναι η ασφαλής δόση;

Βάσει των ερευνών που αναφέραμε, υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες δόσεις που θεωρούνται ασφαλείς. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του κατασκευαστή, του φαρμακοποιού, ή του γιατρού.

 • Για τον πόνο στην πλάτη, μπορείτε να εφαρμόσετε 4 γραμμ. αλοιφής με 35% εκχύλισμα σύμφυτου, 3 φορές την ημέρα, για 5 μέρες την εβδομάδα.
 • Για διαστρέμματα, 2 γραμμ. αλοιφής με 35% εκχύλισμα σύμφυτου είναι αρκετά, για 4 φορές την ημέρα, για 8 ημέρες.
 • Ως βοήθημα για τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, μια δόση 2 γραμμ. αλοιφής με 35% εκχύλισμα σύμφυτου, 3 φορές τη ημέρα, για 3 εβδομάδες είναι αρκετά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3,5 γραμμάρια κρέμας με εκχύλισμα σύμφυτου, τανίνη, ζελέ αλόη βέρα, έλαιο ευκάλυπτου, και έλαιο λιβανιού. Την τελευταία επιλογή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε 3 φορές την ημέρα για έως 12 εβδομάδες.

Αν βιώσετε προβλήματα από υπερδοσολογία σύμφυτου, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ομοίως, είναι απαραίτητο να δείτε γιατρό αν έχετε κάποια πάθηση και θέλετε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με εκχύλισμα σύμφυτου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Salehi B, Sharopov F, Boyunegmez Tumer T, et al. Symphytum Species: A Comprehensive Review on Chemical Composition, Food Applications and Phytopharmacology. Molecules. 2019;24(12):2272. Published 2019 Jun 18. doi:10.3390/molecules24122272
 • Pabst, H., Schaefer, A., Staiger, C., Junker-Samek, M., & Predel, H.-G. (2012). Combination of Comfrey Root Extract Plus Methyl Nicotinate in Patients with Conditions of Acute Upper or Low Back Pain: A Multicentre Randomised Controlled Trial. Phytotherapy Research, 27(6), 811–817. https://doi.org/10.1002/ptr.4790
 • Frost, R., MacPherson, H., & O’Meara, S. (2013). A critical scoping review of external uses of comfrey (Symphytum spp.). Complementary Therapies in Medicine, 21(6), 724–745. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.09.009
 • Smith DB, Jacobson BH. Effect of a blend of comfrey root extract (Symphytum officinale L.) and tannic acid creams in the treatment of osteoarthritis of the knee: randomized, placebo-controlled, double-blind, multiclinical trials. J Chiropr Med. 2011;10(3):147‐156. doi:10.1016/j.jcm.2011.01.003
 • Moreira R, Pereira DM, Valentão P, Andrade PB. Pyrrolizidine Alkaloids: Chemistry, Pharmacology, Toxicology and Food Safety. Int J Mol Sci. 2018;19(6):1668. Published 2018 Jun 5. doi:10.3390/ijms19061668

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.