6 συμβουλές για να ξεπεράσετε μια απιστία

Η απιστία είναι μια δύσκολη και πολύ επώδυνη κατάσταση, αλλά είναι δυνατόν να ξεπεράσετε την απιστία, ακόμη και αν το αποτέλεσμα οδηγεί εσάς και τον σύντροφό σας σε διαφορετικά μονοπάτια.
6 συμβουλές για να ξεπεράσετε μια απιστία
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Το να ξεπεράσετε μια απιστία είναι μια από τις πιο περίπλοκες καταστάσεις που μπορεί να περάσετε. Μια περίσταση όπου η εμπιστοσύνη που είχε δείξει ο ένας στον άλλον έχει διαρραγεί. Πολλοί άνθρωποι είναι άπιστοι επειδή είναι στον τρόπο ζωής τους. Άλλοι δεν είναι σε θέση να είναι ειλικρινείς με τον σύντροφό τους για να του μεταφέρουν την ανάγκη τους να έχουν μια ανοιχτή σχέση. Όπως και να έχει, αυτός που υποφέρει είναι αυτός που ήταν πιστός και έχει απογοητευτεί.

Δυστυχώς, η απιστία είναι στην ημερήσια διάταξη. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απιστήσει στον σύντροφό του και προέρχεται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο ορισμός της απιστίας δεν είναι ο ίδιος για όλους και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν την περιορίζουν στη σωματική επαφή. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την αθέτηση μιας προηγούμενης συμφωνίας που διαρρηγνύει την εμπιστοσύνη και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ζευγαριού.

Πώς να ξεπεράσετε μια απιστία

Η απιστία συχνά προκαλεί μεγάλο πόνο- όχι μόνο λόγω του αισθήματος προδοσίας που βιώνετε, αλλά και επειδή ξυπνάει διάφορους φόβους. Κυριαρχεί ο φόβος ότι δεν είσαστε αρκετά καλοί για τον σύντροφό μας, ο φόβος της εγκατάλειψης και του χωρισμού και η επακόλουθη κατάσταση μοναξιάς…

Παρόλο που υποφέρετε σε μια τέτοια κατάσταση, το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι πώς να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε μια απιστία με τον καλύτερο τρόπο. Κανείς μας δεν είναι προετοιμασμένος, κανείς δεν μας έχει διδάξει πώς να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Σήμερα θα ανακαλύψουμε μερικούς τρόπους για να ξεπεράσετε μια απιστία, ώστε ο συναισθηματικός σας πόνος να ανακουφιστεί το συντομότερο δυνατό. Γιατί δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να σκαλίζετε την πληγή άλλο.

1. Ποτέ μην καλύπτετε τον πόνο για να ξεπεράσετε μια απιστία

Όταν η απιστία προκύπτει στο ζευγάρι είναι απαραίτητη η επικοινωνία και, επιπλέον, είναι απαραίτητο ο άπιστος να είναι πάντα ειλικρινής. Πρέπει να είναι ανειλικρινής και τώρα δεν είναι πια σκόπιμο να λέει ψέματα. Ακόμα και αν νιώθετε πόνο, θα θέλετε απαντήσεις, θα κάνετε ερωτήσεις ακόμα και αν δεν σας βοηθάει. Απλά μην κάνετε αυτό που κάνουν πολλοί άνθρωποι: να καλύψετε τον πόνο αγνοώντας τον.

Μην προσποιείστε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Ο πόνος σας θα αναδυθεί την πιο απροσδόκητη μέρα, όσο κι αν τον καλύψετε. Το μόνο που θα κάνετε είναι να καθυστερείτε το αναπόφευκτο. Τώρα είναι η ώρα να πάρετε αποφάσεις, ακόμα κι αν πονάει.

2. Είναι απαραίτητο να είστε ειλικρινείς σχετικά με τη σχέση

6 συμβουλές για να ξεπεράσετε μια απιστία

Ορισμένα ζευγάρια καταφέρνουν να συνεχίσουν τη σχέση τους μετά την απιστία, αλλά δεν είναι όλα το ίδιο. Όταν κάποιος έχει σπάσει την εμπιστοσύνη που υπήρχε, είναι απαραίτητο να θέσουμε στον εαυτό μας κάποιες ερωτήσεις. Θα μπορέσετε να συγχωρήσετε κάτι τέτοιο; Θα μπορέσετε να συνεχίσετε να κοιμάστε δίπλα σε αυτό το άτομο; Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απαντούν “ναι” σε αυτά τα ερωτήματα και, στη συνέχεια, δεν παύουν να μαλώνουν καθημερινά προς τον σύντροφό τους.

Ίσως ο προσωρινός χωρισμός να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις ιδέες σας, να δείτε τα πάντα με προοπτική. Ίσως, αν η απιστία ήταν ένα ολίσθημα της μιας βραδιάς, να μην είναι τόσο σημαντικό για εσάς. Αν όμως επρόκειτο για μια διπλή σχέση, ίσως χρειαστεί να αναλάβετε δράση. Μια από τις δυνατότητες που μπορείτε να εξετάσετε είναι η θεραπεία ζευγαριών. Μια επιλογή εφόσον δεν υπάρχουν αλληλοκατηγορίες, ούτε μίσος. Μόνο αγάπη και επιθυμία για συμφιλίωση.

3. Αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να συνεχίσετε για να ξεπεράσετε την απιστία

Αν σκέφτεστε να προσπαθήσετε να συγχωρήσετε και να συνεχίσετε τη σχέση, είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να το κάνετε. Σας παρακινεί η γνήσια αγάπη και η επιθυμία να αποκαταστήσετε τον δεσμό; Ή, αντίθετα, η απόφασή σας ανταποκρίνεται σε οικονομική ή συναισθηματική εξάρτηση, στο φόβο της μοναξιάς ή στην ανησυχία για το τι θα πουν οι άλλοι;

Στη δεύτερη περίπτωση, ίσως θα ήταν πιο θετικό να αναζητήσετε βοήθεια για να επεξεργαστείτε και να επιλύσετε αυτούς τους φόβους και τις συγκρούσεις, παρά να συνεχίσετε σε μια σχέση που σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

4. Εγκαταλείψτε τη θυματοποίηση και δραστηριοποιηθείτε

6 συμβουλές για να ξεπεράσετε μια απιστία

Είναι πρακτικά αναπόφευκτο ότι στην αρχή θα νιώσετε προδομένοι και θα απαιτήσετε εξηγήσεις, μετάνοια και αποζημίωση από τον σύντροφό σας- αλλά αυτή η στάση δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα. Από ένα σημείο και μετά είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε τη θυματοποίηση. Επικεντρωθείτε στη λήψη αποφάσεων, στην πρόταση λύσεων και στην καθιέρωση μέτρων και προϋποθέσεων. Για παράδειγμα, μπορείτε να εξετάσετε την ανάγκη να διακόψετε κάθε επαφή με το τρίτο πρόσωπο αν πρόκειται να συνεχίσετε τη σχέση.

Ομοίως, μην θεωρείται τον εαυτό σας θύμα και σταματήστε να χαρακτηρίζετε τον άλλο ως άπιστο. Αυτή η ταμπέλα μπορεί να σας οδηγήσει στο να συνεχίσετε να κατηγορείτε και να διαιωνίζετε τη δυσπιστία και μπορεί να κάνει τον σύντροφό σας να χάσει το κίνητρο να προσπαθήσει να βελτιωθεί.

5. Υπάρχει ζωή μετά τον σύντροφό σας

Η απιστία μας διαλύει εσωτερικά και ο κόσμος πέφτει πάνω μας. Νομίζουμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ αυτή τη μεγάλη απογοήτευση, αλλά ξέρετε κάτι; Δεν έχετε δίκιο. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς ένα άλλο στάδιο, πολύ δύσκολο, αυτό είναι αλήθεια, αλλά μπορείτε να βγείτε από αυτό πιο δυνατοί αν το αντιμετωπίσετε με τον σωστό τρόπο. Η αγάπη θα είναι το κύριο κίνητρο που θα σας οδηγήσει στο να θέλετε να λύσετε αυτή την κατάσταση και να περπατήσετε ξανά μαζί χέρι-χέρι.

Αν βλέπετε ότι δεν υπάρχει λύση ή ότι δεν θέλετε καν να ψάξετε, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Η ζωή δεν τελειώνει με τον σύντροφό σας, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσετε, πολλοί άνθρωποι να γνωρίσετε και πολλές εμπειρίες να ζήσετε. Απλά πρέπει να βγείτε από τη ζώνη άνεσης.

6. Ποτέ μην πληρώνετε με το ίδιο νόμισμα για να ξεπεράσετε μια απιστία

pareja-rota

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα νιώσουν καλύτερα αν κάνουν τον άλλον να υποφέρει το ίδιο με αυτούς. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να κάνουν το ίδιο. Ίσως συγχωρείτε τον σύντροφό σας, μόνο και μόνο για να τον απατήσετε στη συνέχεια και να τον αφήσετε να μάθει πώς είναι. Ίσως, μόλις τελειώσετε τη σχέση σας, να αρχίσετε να βγαίνετε με κάποιον για να τον κάνετε να ζηλέψει ή για να τον κάνετε να καταλάβει ότι δεν νοιαζόσασταν γι’ αυτόν.

Αντιλαμβάνεστε τη θέση που παίρνετε ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο; Δεν πρόκειται να νιώσετε καλύτερα, μπορεί να μην επηρεάσει καθόλου το άτομο που ήταν ο σύντροφός σας. Προσπαθείτε να ενεργήσετε με έναν τρόπο που δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους, δεν θα σας ωφελήσει καθόλου και θα επιτείνει ακόμα περισσότερο τον πόνο που νιώθετε.

Κλάψτε, μιλήστε, βγείτε με τους φίλους σας, στηριχτείτε σε όλους εκείνους που σας αγαπούν, ξεσπιτωθείτε, αλλά μην κάνετε πράγματα που μπορεί να μετανιώσετε. Το να ξεπεράσετε μια απιστία είναι εφικτό. Μην κυλιέστε στον πόνο σας, κοιτάξτε μπροστά και να είστε ευτυχισμένοι. Η απιστία είναι απλώς μια ακόμη εμπειρία από την οποία μπορείτε να μάθετε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Camacho, J. “Fidelidad e infidelidad en las relaciones de pareja.” Buenos Aires (2004).
  • Muñiz, Sánchez, and Mónica Parada. Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana, 2012.
  • Ontaneda Puente, María Carolina. Factores que facilitan que una pareja pueda superar una infidelidad. BS thesis. Quito: USFQ, 2016, 2016.
  • Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: Análisis de contenido de la literatura. Alternativas en Psicología, 30, 36–49.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.