Σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών: Τι είναι;

Το σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών προκαλεί αίσθημα παλμών, πνιγμό και ζάλη. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι το προκαλεί και πώς συμβαίνει.
Σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών: Τι είναι;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Κατά την περίοδο των γιορτών, τόσο το φαγητό όσο και τα ποτά, αυξάνονται. Ως εκ τούτου, το σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών μπορεί να είναι ξανά στο επίκεντρο.

Αυτό το σύνδρομο είναι μια κατάσταση που περιγράφηκε σχετικά πρόσφατα το 1978. Είναι μια μεταβολή της καρδιακής λειτουργίας από το πολύ αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη φορά που διαγνώστηκε το σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών ήταν περίοδος διακοπών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις το καλοκαίρι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε νέους που δεν έχουν άλλες καρδιακές παθήσεις.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το σύνδρομο προκαλεί μεγάλο αριθμό καρδιακών αρρυθμιών. Στην πραγματικότητα, η ημέρα των Χριστουγέννων είναι η ημέρα με τους περισσότερους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια ανά έτος. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών.

Τι είναι το σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών;

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η καρδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Αντλεί αίμα σε όλο το σώμα μας. Επίσης, τα κύτταρα παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται για να ζήσουν.

Για να συμβεί αυτό, η καρδιά χτυπά ρυθμικά και συνεχώς. Δεδομένου ότι υπάρχει ένας σταθερός ρυθμός, η καρδιά γεμίζει σωστά με το αίμα. Το αίμα μπορεί στη συνέχεια να κινηθεί με τη σωστή πίεση.

Με το σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών, εμφανίζεται αρρυθμία. Συνήθως, αυτό συμβαίνει σε έναν από τους κόλπους, που είναι οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς. Στη συνέχεια, ο ρυθμός αυξάνεται και χτυπά γρηγορότερα ανά λεπτό.

Η κατανάλωση πολύ αλκοόλ σε μικρό χρονικό διάστημα το προκαλεί. Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένες αργίες όπως τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, αυτό είναι πιο συνηθισμένο. Αυτές είναι μέρες που οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο από το κανονικό.

Επιπλέον, το σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών επηρεάζει νέους και υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς το αλκοόλ προκαλεί αυτήν την αντίδραση. Φαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια των πάρτι, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη και νορεπινεφρίνη που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό.

πόνος στην καρδιά

Ποια είναι τα συμπτώματα για το σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών;

Όπως αναφέραμε, αυτό το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε. Ωστόσο, είναι πιο συχνό σε νέους και υγιείς ανθρώπους χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο.

Δεδομένου ότι πρόκειται για αρρυθμία, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι το αίσθημα παλμών. Νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπά πιο δυνατά και πιο γρήγορα από το κανονικό. Επιπλέον, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να ζαλίζονται, κάτι που μπορεί να τους κάνει να πέσουν ή να λιποθυμήσουν. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα συμπτώματα εξαφανίζονται όταν το σώμα τους καταφέρει να μεταβολίσει όλο το αλκοόλ.

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι προσωρινά, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε οποιονδήποτε έχει αυτά τα συμπτώματα. Μερικές φορές, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς.

γιατρός κοιτάει καρδιογράφημα

Μπορείτε να αποτρέψετε αυτήν την κατάσταση;

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται μόνο εάν πίνετε πολύ αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, το πρώτο βήμα για να το αποφύγετε είναι να μην πίνετε αλκοόλ. Ωστόσο, εάν πίνετε, φροντίστε να πιείτε υπεύθυνα.

Είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώσετε τους νέους για αυτό το σύνδρομο. Πολλοί από αυτούς αγνοούν τις επικίνδυνες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Επιπλέον, πιστεύουν ότι μόνο οι ηλικιωμένοι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να συμβεί παντού: στις γιορτές, σε δείπνα ή σε συνεστιάσεις, όπου υπάρχει επίσης πολύ φαγητό. Συνήθως, υπάρχει τροφή με πολύ λίπος και ζάχαρη.

Αυτός ο τύπος φαγητού κάνει ήδη την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά. Για αυτόν τον λόγο, ειδικά το καλοκαίρι, προσέχετε πόσο αλκοόλ πίνετε. Επιπλέον, δώστε προσοχή στη διατροφή σας και, φυσικά, αποφύγετε και άλλους τύπους φαρμάκων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.