Τσάι κανέλας: Ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το τσάι κανέλας είναι ένα ρόφημα που μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Τσάι κανέλας: Ποια τα οφέλη του για την υγεία
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Οκτωβρίου, 2022

Το τσάι κανέλας είναι ένα πολύ αρωματικό και αναζωογονητικό ρόφημα. Μπορείτε να προσθέσετε μια φέτα πορτοκάλι και άλλα συστατικά που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη γεύση του και θα το απογειώσουν. Μάθετε για τα οφέλη του τσαγιού κανέλας στην υγεία!

Κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών, το τσάι κανέλας μπορεί να καταναλωθεί τόσο για να ζεσταθεί όσο και για να ενυδατώσει τον οργανισμό. Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που έχει μελετηθεί ευρέως, λόγω της εντυπωσιακής σύνθεσής της. Μάλιστα, οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

Θεωρείται, επομένως, ένα πολλά υποσχόμενο τρόφιμο που, αν διερευνηθεί σε μεγαλύτερο βάθος, θα μπορούσε να δώσει δεδομένα για τη διαμόρφωση συστάσεων σχετικά με τη χρήση του ως βοηθητική θεραπεία. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη του τσαγιού κανέλας για την υγεία.

Κανέλα και υγεία

Η κανέλα είναι ένα εξωτικό μπαχαρικό του οποίου το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι το άρωμά της. Σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ιδρύματος Διατροφής, περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνες Β6, C, φαινόλες και αλδεΰδες (κανναμωμικό οξύ, κανναμαλδεΰδη, κανναμάτη, ευγενόλη κ.ά.).

Της έχουν αποδοθεί κυρίως αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Benefits of cinnamon tea.
Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κανέλα και χοληστερόλη

Αν και έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες με σκοπό να διαπιστωθεί αν η κανέλα μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης, τα στοιχεία που έχουν προκύψει δεν επαρκούν ακόμη για τη διατύπωση συγκεκριμένων συμπερασμάτων και συστάσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους, αλλά σε τρωκτικά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποικιλία Cinnamomum cassia θα μπορούσε να έχει υποχοληστερολαιμική δράση και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε ότι το τσάι κανέλας είναι ένα ρόφημα ικανό να συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος. Ωστόσο, οι δυνατότητές του ως βοηθητική θεραπεία εξακολουθούν να μελετώνται.

Κανέλα και ζάχαρο

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο The Annals of Family Medicine, διαπιστώθηκε ότι η κανέλα δεν είχε σημαντική επίδραση στα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Και τονίστηκε ότι η ετερογένεια του δείγματος, η δόση που χρησιμοποιήθηκε και η διάρκεια της θεραπείας δεν παρείχαν πειστικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, θα ήταν απαραίτητες περαιτέρω έρευνες.

Οφέλη που σχετίζονται με το τσάι κανέλας

Παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων, έχει αναφερθεί αρκετές φορές στη λαϊκή κουλτούρα ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού κανέλας θα μπορούσε να είναι θετική ως επικουρική θεραπεία σε περιπτώσεις διαβήτη και υπερχοληστερολαιμίας. Εξαιτίας αυτού, πολλοί ασθενείς αποφασίζουν να συμβουλευτούν το γιατρό τους σχετικά με τη χρήση αυτού του μπαχαρικού.

Το τσάι κανέλας συνιστάται επίσης για την ανακούφιση από τις στομαχικές ενοχλήσεις, την εξάλειψη των αερίων, την τόνωση της όρεξης και την πρόληψη της ναυτίας και του εμετού. Αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να συνδεθούν με το γεγονός ότι η κανέλα, διεγείροντας τη σιελόρροια, θα βοηθούσε το σχηματισμό γαστρικών υγρών, βοηθώντας έτσι τη σωστή πέψη.

Αντενδείξεις

Η κουμαρίνη είναι μια τοξική ένωση που μπορεί να βρεθεί στην κανέλα. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις, είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια μέτρια κατανάλωση του μπαχαρικού.

  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση κανέλας, καθώς διεγείρει τη ροή του αίματος και προκαλεί συστολή της μήτρας.
  • Ομοίως, οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν το τσάι κανέλας, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργική υπερευαισθησία λόγω των ενώσεών της.
  • Όταν έχετε εντερικά έλκη, η κατανάλωση τσαγιού κανέλας προκαλεί περαιτέρω ερεθισμό. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε εντελώς την κανέλα σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Η κανέλα μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν το τσάι κανέλας, καθώς θα μπορούσε να επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.
  • Οι ιδιότητες του μπαχαρικού μπορεί να μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο δρουν άλλα φάρμακα στον οργανισμό, δημιουργώντας απρόβλεπτες επιδράσεις (αλληλεπιδράσεις). Ως εκ τούτου, καλό είναι να το αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά.

Τσάι κανέλας: ένα αρωματικό ρόφημα με δυνατότητες

Εν κατακλείδι, παρόλο που υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από το τσάι κανέλας, είναι απαραίτητο να περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας πριν το θεωρήσουμε φάρμακο κατάλληλο για τη θεραπεία ασθενειών.

Ο καταλληλότερος τρόπος είναι να το απολαμβάνουμε ως ρόφημα, το οποίο μπορεί να μας ενυδατώσει και να μας ζεστάνει κατά τους πιο κρύους μήνες του έτους.

Αν θέλετε να το καταναλώσετε ως φάρμακο, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το κάνετε. Την ίδια συμβουλή θα σας δώσουμε και αν θέλετε να το εντάξετε ως συχνό συμπλήρωμα στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.