Εξερευνήστε την τέχνη του ψηφιδωτού και πώς να τα φτιάχνετε

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι τόσο παλιά όσο και απλή και προσιτή. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανανεώσετε ένα παλιό έπιπλο, ένα τραπέζι ή να δημιουργήσετε νέα αντικείμενα.
Εξερευνήστε την τέχνη του ψηφιδωτού και πώς να τα φτιάχνετε

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι τόσο παλιά όσο και απλή και προσιτή. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανανεώσετε ένα παλιό έπιπλο, ένα τραπέζι ή να δημιουργήσετε νέα αντικείμενα. Όπως καταλαβαίνετε, η ζωγραφική και η κατασκευή ενός εσωτερικού κήπου δεν είναι οι μόνοι τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τέχνη του ψηφιδωτού.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της ψηφιδωτής τέχνης είναι η ευελιξία των μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό πολλών διαφορετικών κομματιών με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, είναι δυνατόν να δουλέψετε με οτιδήποτε, από κεραμικά κομμάτια μέχρι και τα γυαλιστερά μέρη ενός CD.

Είναι επίσης μια μορφή τέχνης που έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία σπουδαίων και όμορφων έργων, καθώς και μια εύκολη τεχνική που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο σπίτι για να βελτιώσετε οποιοδήποτε χώρο.

Η τέχνη του ψηφιδωτού

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι μια διακοσμητική μέθοδος που γίνεται με τη συναρμολόγηση κομματιών με διαφορετικά χρώματα, υφές και σχήματα. Τα αντικείμενα αυτά ονομάζονται ψηφίδες. Παρόλο που είναι διαθέσιμα για αγορά σε καταστήματα, μπορούν επίσης να κατασκευαστούν με υλικά που πρόκειται να πεταχτούν ή να ανακυκλωθούν. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπασμένα κεραμικά, φθαρμένη πορσελάνη, τμήματα πλακιδίων, γυαλί ή οποιοδήποτε υλικό δεν χρειάζεστε.

Αφού επιλέξετε τις ψηφίδες σας, μπορείτε να τις ενώσετε χρησιμοποιώντας κάποιο είδος κόλλας. Συχνά χρησιμοποιείται λευκή κόλλα, τσιμέντο πλήρωσης ή ό,τι απαιτεί η επιφάνεια στην οποία θα εργαστείτε. Η τοποθέτηση των ψηφίδων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής. Στο τέλος, μετά από μερικές ώρες στεγνώματος, το αποτέλεσμα είναι ένα πανέμορφο καλλιτεχνικό ψηφιδωτό με έντονα χρώματα και υφές, το οποίο μπορεί να καλύψει έναν καθρέφτη, έναν πίνακα ζωγραφικής ή ακόμη και ένα παγκάκι κήπου.

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι μια από τις παλαιότερες καλλιτεχνικές τεχνικές που γνωρίζει η ανθρωπότητα. Έχουν ανακαλυφθεί αντικείμενα με αυτά τα τελειώματα που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω και ήταν κατασκευασμένα από πέτρες ποταμών. Η δημοτικότητα αυτής της τεχνικής αυξήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ωστόσο, δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα. Στην πραγματικότητα, στην τάση art deco στις αρχές του 20ου αιώνα, τα ψηφιδωτά ήταν ένα από τα κεντρικά στοιχεία.

Η τέχνη του ψηφιδωτού: Πώς να τα φτιάξετε

Κατά την κατασκευή ψηφιδωτών, μπορεί να χρησιμοποιηθούν κόλλες που είναι τοξικές σε περίπτωση κατάποσης, καθώς και κομμάτια που μπορεί να είναι αιχμηρά, ανάλογα με τον τύπο των ψηφίδων που επιλέγονται. Επομένως, καλό είναι να έχετε κοντά σας ένα σφουγγάρι για να απομακρύνετε τα υπολείμματα της κόλλας και να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χειρίζεστε τα υλικά.

Τα στοιχεία που χρειάζεστε είναι τα διακοσμητικά κομμάτια ή ψηφίδες, με το επιθυμητό σχήμα, μέγεθος, υφή και χρώμα. Αν αποφασίσετε να τα αγοράσετε, μπορείτε να επιλέξετε τα χαρακτηριστικά τους, αλλά μπορείτε επίσης να τα αποκτήσετε από παλιά κεραμικά, πορσελάνες ή γυαλί που δεν χρησιμοποιείτε.

Ωστόσο, τα ακόλουθα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις στήριξης για να εργαστείτε: γκρι χαρτόνι (το οποίο είναι ανθεκτικό και φθηνό), φύλλα φελλού, ελαφρύ ξύλο ή συμπαγείς γυψοσανίδες.

Είναι σημαντικό να σχεδιάσετε πρώτα το περίγραμμα του σχεδίου σας με μολύβι. Εντοπίστε το σχήμα του σχεδίου και το σημείο όπου θα τοποθετηθούν τα κομμάτια. Έτσι αποφεύγετε να αφαιρέσετε ή να μετακινήσετε τα κομμάτια μόλις η κόλλα έρθει σε επαφή με την επιφάνεια.

Η κόλλα, λευκή ή κεραμική, πρέπει να απλωθεί με ακρίβεια και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Στη συνέχεια, πρέπει απλώς να τοποθετήσετε τα κομμάτια ένα προς ένα και στο σημείο που σχεδιάσατε. Τέλος, θα πρέπει να τοποθετηθεί στεγανωτικό στα κενά.

Μετά από περίπου 10 λεπτά, αφαιρέστε την περίσσεια κόλλα με ένα σφουγγάρι ή πανί. Στο τέλος, αφήστε να στεγνώσει για 24 έως 48 ώρες. Μόλις βεβαιωθείτε ότι τα υλικά είναι στεγνά και καλά κολλημένα, μπορείτε να απολαύσετε το έργο σας.

Ιδέες και προτάσεις για να εξερευνήσετε την τέχνη του ψηφιδωτού

Αυτή η απλή τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς χώρους του σπιτιού, από την κουζίνα και το μπάνιο, μέχρι τα αντικείμενα στην αυλή ή τον κήπο σας.

Καθρέφτες

Η διακόσμηση του πλαισίου ενός γυάλινου καθρέφτη με την τεχνική του ψηφιδωτού είναι μια πολύ δημοφιλής ιδέα. Τα υλικά για τα ψηφιδωτά τα διαλέγετε εσείς. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται συνήθως τα υπολείμματα από CD, επειδή έχουν κατοπτρικό αποτέλεσμα. Η αντίθεση με το γυαλί δίνει ένα όμορφο αποτέλεσμα στο αντικείμενο.

Ψηφιδωτά κουζίνας

Στην κουζίνα, μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε ψηφιδωτά. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθημερινά αντικείμενα, όπως μπολ ή ποτηροθήκες. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα στοιχεία δεν έχουν διακοσμητικές λεπτομέρειες ή είναι πολύ ακριβά αν έχουν, οπότε η δημιουργία ενός ψηφιδωτού είναι μια καλή επιλογή για να προσθέσετε φωτεινότητα και χρώμα.

Ένα ψηφιδωτό από καπάκια μπουκαλιών

Εξερευνήστε την τέχνη του ψηφιδωτού και πώς να τα φτιάχνετε
Τα καπάκια μπουκαλιών είναι ιδανικά για ψηφιδωτή τέχνη.

Η ανακύκλωση πλαστικών καπακιών μετατρέποντάς τα σε τέχνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τους δώσετε μια νέα ζωή. Η κατασκευή ενός διακοσμητικού αντικειμένου από αυτά μπορεί επίσης να είναι μια αισθητική και φιλική προς το περιβάλλον ιδέα, αν γίνει σωστά. Αν τοποθετήσετε καπάκια διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων, είναι εύκολο να τα χρησιμοποιήσετε ως ψηφίδες.

Παγκάκια κήπου

Η τέχνη του ψηφιδωτού σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι φαίνεται. Παλιά κεραμικά παγκάκια και τραπέζια φέρουν συχνά αυτή την τεχνική, συνήθως με υπολείμματα πορσελάνης. Αυτό είναι ίσως λίγο πιο προχωρημένο- ωστόσο, με την κατάλληλη τεχνογνωσία, ακόμη και δάπεδα μπορούν επίσης να διακοσμηθούν με αυτόν τον τρόπο!

Ψηφιδωτό από CD

Η εποχή των CD ανήκει στο παρελθόν, αλλά πολλά σπίτια εξακολουθούν να διαθέτουν εκατοντάδες από αυτά. Υπάρχουν εκείνοι που επιλέγουν να τα συλλέγουν. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να τα πετάξουν, το προσεκτικό κόψιμο ή σπάσιμό τους σε πολλά κομμάτια μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε υλικά για ψηφιδωτά. Λόγω του κατοπτρικού τους αποτελέσματος, τα μεταλλικά μέρη είναι ιδανικά για τη διακόσμηση ενός καθρέφτη, μιας κορνίζας ή ενός δοχείου.

Εικόνες

Η σύνθεση μιας εικόνας με την τεχνική του ψηφιδωτού είναι απλή. Συχνά, χρησιμοποιούνται κομμάτια πολύχρωμου χαρτιού ως ψηφίδες. Η τοποθέτησή τους μπορεί να ποικίλει και να σχηματίζει ακόμη και λέξεις, σχέδια ή αφηρημένα σχήματα.

Μερικές τελευταίες συμβουλές

Αν θέλετε να διατηρήσετε ένα παλιό αναμνηστικό που έχει φθαρεί από τα χρόνια, η κατασκευή ψηφιδωτού σε αυτό είναι ένας τρόπος για να επαναφέρετε τη λάμψη και τη μεγαλοπρέπειά του. Αυτό έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνό, σπιτικό και χειροποίητο, κάτι που είναι ιδανικό για όσους απολαμβάνουν δημιουργικές δραστηριότητες.

Όσοι είναι λίγο πιο τολμηροί και μυημένοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ξύλο ως βάση και να σχηματίσουν σχέδια πάνω του με διάφορα υλικά. Συνολικά, το καλύτερο μέρος της ψηφιδωτής τέχνης είναι η ικανότητά της να διακοσμήσετε πολλαπλά έργα με τα πιο διαφορετικά αντικείμενα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Blanco, José,  HISTORIA Y SIMBOLOGIA EN EL ARTE MUSIVO DE REVENNA. Pharos [Internet]. 2000;7(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=20807103
  • Arce, Javier. “Los Mosaicos Como Documentos Para La Historia de La Hispania Tardia (Siglos IV-V).” Archivo Español de Arqueología 66.167–168 (2018): 265. Archivo Español de Arqueología. Web.
  • Cadena González, Innias Miguel, Vergel Ortega, Mawency, Delgado Rojas, Julio Alfredo,  Patrones en mosaicos Y Teselados desde Composiciones Geométricas. Revista Logos, Ciencia & Tecnología [Internet]. 2018;10(2):177-187. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=517758004010
  • Úbeda Blanco, M., Lafuente Sánchez, V. A., López Bragado, D., & Del Río Muñoz, M. (2020). Tesela a tesela: un proyecto docente de representación arquitectónica en una escuela de ingeniería. EGA Revista de Expresión Gráfica Arquitectónica25(38), 194. https://doi.org/10.4995/ega.2020.10726

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.