Τερβουταλίνη: Πού και σε τι χρησιμοποιείται;

Η τερβουταλίνη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη θεραπεία του άσθματος. Όπως όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ανεπιθύμητων παρενεργειών που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.
Τερβουταλίνη: Πού και σε τι χρησιμοποιείται;
Sara Viruega

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sara Viruega.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η τερβουταλίνη είναι ένα βρογχοδιασταλτικό φάρμακο που ανήκει στην ομάδα των β2-αδρενεργικών υποδοχέων.

Για το λόγο αυτό, η τερβουταλίνη ενδείκνυται κυρίως στη βραχυπρόθεσμη θεραπεία του άσθματος. Ωστόσο, οι γιατροί την χρησιμοποιούν επίσης για την καταπολέμηση άλλων ασθενειών, όπως εκείνων που εκδηλώνονται με την απόφραξη των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα.

Το FDA ενέκρινε τη χρήση τερβουταλίνης σε παιδιά όλων των ηλικιών επειδή υπάρχει σε υγρή μορφή για χορήγηση αερολύματος. Περιέργως, ωστόσο, είναι ένα φάρμακο που μπορεί να είναι εμφανιστεί σε τεστ ντόπινγκ. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, όπως κολπική μαρμαρυγή, υπερκοιλιακή ταχυκαρδία και εξωσυστόλες.

Σήμερα, θα ερευνήσουμε βαθύτερα τις παρενέργειές του στο άρθρο που ακολουθεί.

Πώς προκαλείται το άσθμα

γυναίκα με άσθμα

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι γιατροί συστήνουν τη τερβουταλίνη για το άσθμα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τον μηχανισμό δράσης της και τα χαρακτηριστικά του φαρμάκου.

Το άσθμα είναι νόσος του ανώτερου αναπνευστικού. Αναγκάζει τους βρόγχους να συσφιχθούν και προκύπτει μια φλεγμονή. Εξαιτίας αυτού, ο ασθενής εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να προκαλέσει συριγμό, βήχα ή σοβαρή έλλειψη οξυγόνου.

Ωστόσο, οι αιτίες αυτής της ασθένειας δεν προσδιορίζονται σαφώς. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τόσο οι περιβαλλοντικοί όσο και οι γενετικοί παράγοντες πιθανώς παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Επιπλέον, η έκθεση σε διάφορους παράγοντες μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα. Ωστόσο, αυτές οι αιτίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, καθώς και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Μεταξύ των πιο κοινών ερεθιστικών ενεργοποιητών για το άσθμα, μπορούμε να αναφέρουμε τους εξής:

  • Γύρη, ακάρεα σκόνης και τρίχες κατοικίδιων.
  • Σπορ ή σωματική δραστηριότητα.
  • Κρύος αέρας.
  • Άγχος και στρες.
  • Ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα.

Πώς δρα η τερβουταλίνη;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η τερβουταλίνη είναι ένας β2-αδρενεργικός αγωνιστής, παρουσιάζοντας ασήμαντες επιδράσεις στους α υποδοχείς. Η ενεργοποίηση των υποδοχέων βήτα 2 ενεργοποιεί, μεταξύ άλλων δράσεων, τη βρογχοδιαστολή. Επειδή οι πνεύμονες περιέχουν πολλούς από αυτούς τους υποδοχείς, η τερβουταλίνη παράγει ισχυρή βρογχοδιαστολή, γι ‘αυτό λειτουργεί για να κατευνάσει τα επεισόδια άσθματος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανοχή στον ασθενή που το χρησιμοποιεί. Οι ειδικοί απέδειξαν σε κλινικές δοκιμές ότι η συνεχιζόμενη χρήση β-2 αγωνιστών για 12 μήνες ή περισσότερο μπορεί να επιταχύνει την επιδείνωση του αναπνευστικού συστήματος σε ασθματικούς ασθενείς.

Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η τερβουταλίνη ασκεί επίσης επιδράσεις στην καρδιά, καθώς αυτό το όργανο περιέχει επίσης πολλούς υποδοχείς βήτα-2. Επομένως, αυτό το φάρμακο, όπως και όλοι οι άλλοι β-2 αγωνιστές, είναι καρδιο-διεγερτικό. Ωστόσο, η τερβουταλίνη είναι φάρμακο που οι γιατροί υποδεικνύουν συγκεκριμένα όταν προσπαθούν να αντιστρέψουν τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις βρογχικού άσθματος και τον οξύ βρογχόσπασμο.

Τερβουταλίνη: Παρενέργειες

αντιμετώπιση για το άσθμα

Όπως όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά, η τερβουταλίνη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν τη χρησιμοποιείτε. Η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Επομένως, πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και του φαρμακοποιού σας και να τους λέτε πάντα για οποιαδήποτε δυσφορία αισθάνεστε από την έναρξη της θεραπείας με το φάρμακο.

Όσον αφορά τις παρενέργειες που προκαλούν συνήθως οι β-2 αγωνιστές, όπως η τερβουταλίνη, μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι πιο συχνές είναι:

Επιπλέον, μπορεί επίσης να εμφανιστεί βρογχόσπασμος. Παραδόξως, εάν συμβεί αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να χορηγήσει αμέσως άλλο βρογχοδιασταλτικό.

Συμπέρασμα

Η τερβουταλίνη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη θεραπεία του άσθματος. Αυτό είναι ένα βρογχοδιασταλτικό φάρμακο που οφείλει την αποτελεσματικότητά του στην ικανότητά του να διεγείρει τους β-2 υποδοχείς στους πνεύμονες. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται επίσης σε άλλα όργανα, η τερβουταλίνη μπορεί να προκαλέσει άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες οι οποίες, αν και είναι αναμενόμενες, ο ασθενής πρέπει να λάβει υπόψη κατά την έναρξη της θεραπείας με αυτό το φάρμακο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • de Productos, F., & Shellshear ID, W. T. (1996). Asma en el adulto. Respir Med.
  • Piva, J. P., Amantea, S., Rosso, A., Zambonato, S., Maia, T. R., & Giugno, K. (1998). Terbutalina endovenosa em criancas. Jornal de Pediatria.
  • American Thoracic Society. (2005). Medicamentos utilizados para tratar la EPOC. Am J Respir Crit Care Med.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.