Οι τραυματισμοί και οι παθήσεις της Serena Williams

Σε ηλικία 40 ετών, μια από τις πιο επιτυχημένες τενίστριες στην ιστορία επέστρεψε στα γήπεδα του Wimbledon. Αν και δεν είχε μια ονειρεμένη επιστροφή, θέλει να αφήσει πίσω της μια σειρά από σωματικά προβλήματα που την επηρέαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι τραυματισμοί και οι παθήσεις της Serena Williams
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Fernando Clementin

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Κάθε διοργάνωση του Wimbledon είναι ξεχωριστή, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ωστόσο, η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, από την επιστροφή της Serena Williams, η οποία επηρεάστηκε από τραυματισμούς και παθήσεις που την κράτησαν εκτός αγώνων για 363 ημέρες.

Η επιστροφή της νεότερης από τις αδελφές Williams είναι μεγάλη είδηση για το τουρνουά. Στο “ναό του τένις”, η Αμερικανίδα έχει κατακτήσει τον τίτλο 7 φορές. Κατέχει επίσης το ρεκόρ της νεότερης πρωταθλήτριας, σε ηλικία 16 ετών, στο μικτό διπλό το 1998.

Παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, είναι γεγονός ότι ο χρόνος περνάει για όλους. Στα 40 της χρόνια, η τενίστρια χρειάστηκε να παλέψει με κάποιους τραυματισμούς για να μπορέσει να ολοκληρώσει την καριέρα της ως αθλήτρια, αγωνιζόμενη όπως της αξίζει.

Τι κράτησε τη Serena Williams εκτός γηπέδων για ένα χρόνο;

Η Serena Williams επέστρεψε στο All England Lawn Tennis and Croquet Club, όπου διεξάγεται το Wimbledon, μετά από 363 ημέρες χωρίς να παίξει. Στο ίδιο τουρνουά, το 2021, τραυματίστηκε στο δεξί της πόδι και αναγκάστηκε να αποσυρθεί στον πρώτο γύρο.

Πιο συγκεκριμένα, υπέστη μυϊκή ρήξη στον προσαγωγό. Πρόκειται για ρήξη των ινών που αποτελούν έναν μυ.

Είναι ένα πρόβλημα που συνήθως εμφανίζεται όταν υπάρχει μια ξαφνική, απότομη ή επαναλαμβανόμενη σύσπαση των ινών. Εάν οι ίνες είναι κουρασμένες ή η κατάσταση ενυδάτωσης του ατόμου είναι ανεπαρκής, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Ο οπίσθιος μηριαίος μυς βρίσκεται στο πίσω μέρος του μηρού. Η περιοχή αποτελείται από 3 μύες: τον ημιτενόντιο, τον ημιμεμβρανώδη και τον δικέφαλο μηριαίο. Όλοι είναι απαραίτητοι για τις κινήσεις του γόνατος και του ισχίου, τόσο στο τένις όσο και σε άλλα αθλήματα.

Serena Williams playing.
Οι κινήσεις των κάτω άκρων είναι έντονες στο επαγγελματικό τένις, με ξαφνικό τρέξιμο και φρενάρισμα.

Άλλες επιπλοκές που επηρέασαν τη Serena Williams

Τώρα, παρόλο που είναι ένας από τους πιο σοβαρούς μυϊκούς τραυματισμούς, μια ρήξη από μόνη της δεν κρατάει έναν αθλητή εκτός για ένα χρόνο. Τι άλλο, λοιπόν, συνέβη και κράτησε την Serena Williams μακριά από τα γήπεδα του τένις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Μετά τους μήνες που χρειάστηκε για να θεραπεύσει το σχίσιμο, η Serena είχε να αντιμετωπίσει μια παλιά αλλά γνωστή πάθηση: τις ημικρανίες. Στον κόσμο του αθλητισμού, είναι μια πάθηση που σπάνια συζητείται, αλλά μπορεί να είναι πολύ αναπηρική για όσους πάσχουν από αυτήν.

Δεν αποσύρθηκα. Έπρεπε να θεραπευτώ σωματικά και ψυχικά, δεν είχα σχέδια, απλά δεν ήξερα πότε και σε ποια κατάσταση θα επέστρεφα

~ Serena Williams ~

Αυτοί οι οξύτατοι πονοκέφαλοι συνοδεύουν την τενίστρια εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σύμφωνα με όσα έχει πει στον Τύπο, επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πίεση στον αθλητισμό, τα προβλήματα στην προσωπική της ζωή και τα επαγγελματικά της σχέδια μπορεί να είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρέασαν περισσότερο την εμφάνιση των επεισοδίων, υποκινούμενοι επίσης από κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Για να καταπολεμήσει την ημικρανία, η Serena Williams κατέφυγε σε μια διττή στρατηγική. Αφενός, μείωσε τον φόρτο εργασίας της και ανέστειλε τις αθλητικές της δραστηριότητες. Από την άλλη, ακολούθησε τις συμβουλές του γιατρού της σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή.

Οι ταινίες στα μάτια

Ένα από τα πράγματα που τράβηξαν την περισσότερη προσοχή κατά την επιστροφή της μετά τους τραυματισμούς της ήταν η χρήση μαύρων ταινιών κάτω από το δεξί της μάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή η Αμερικανίδα τενίστρια πάσχει από ιγμορίτιδα, μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των ιγμορείων και προκαλεί πόνο και αναπνευστικές δυσκολίες.

Καθώς η περίπτωση της Williams είναι χρόνια, καταφεύγει σε αυτά τα επιθέματα για να αποφύγει τις ενοχλήσεις. Είτε προπονείται είτε αγωνίζεται, η δυσκολία στην αναπνοή αποτελεί εμπόδιο για την ίδια αν δεν λάβει αυτού του είδους τα μέτρα.

Serena Williams.
Η χρόνια ιγμορίτιδα, όπως αυτή από την οποία πάσχει η Williams, είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί. Επηρεάζει τη δυναμική της αναπνοής.

Το να αφήσει πίσω της τους τραυματισμούς είναι ο στόχος

Πέρυσι, η αθλήτρια σκόπευε να επιστρέψει για να αγωνιστεί στη Νέα Υόρκη στο US Open, το τελευταίο Grand Slam της χρονιάς. Ωστόσο, τα προαναφερθέντα προβλήματα την εμπόδισαν.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, οι τραυματισμοί της έχουν διακόψει αρκετές φορές τις εμφανίσεις της. Για παράδειγμα, χρειάστηκε να χειρουργηθεί δύο φορές στο αριστερό της γόνατο. Ομοίως, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφού υπέστη αρκετά κοψίματα με γυαλί σε ένα από τα πόδια της σε ένα πάρτι. Επίσης, υποβλήθηκε σε επέμβαση σε τένοντα.

Τέλος, χρειάστηκε να ξεπεράσει ακόμη και μια πνευμονική εμβολή για την οποία νοσηλεύτηκε επειγόντως σε νοσοκομείο. Η ασθένεια αυτή είναι η απόφραξη της ροής του αίματος προς τους πνεύμονες από έναν θρόμβο αίματος. Πρόκειται για μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση, ανάλογα με το μέγεθος της απόφραξης και την αρτηρία που επηρεάζεται.

Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το 2022, η νικήτρια 23 Grand Slams θα προσπαθήσει να ξαναβρεί τη φόρμα της. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, θα προσπαθήσει να αφήσει ήσυχα τα φαντάσματα των τραυματισμών που της στέρησαν τη συμμετοχή της φέτος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.