Θερμάστρες υγραερίου με μπλε φλόγα: Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα

Καθώς ο χειμώνας είναι εδώ, τα παλτά, οι λέβητες, τα τζάκια, οι λάμπες, οι σόμπες και οι θερμάστρες είναι το ζητούμενο για να διατηρηθεί η ζεστασιά μέσα στο σπίτι. Ενημερωθείτε για τις θερμάστρες υγραερίου με μπλε φλόγα σε αυτό το άρθρο.
Θερμάστρες υγραερίου με μπλε φλόγα: Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιανουαρίου, 2023

Όταν κάνει κρύο, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις θερμάστρες υγραερίου, και αν έχουν και μπλε φλόγα, τόσο το καλύτερο! Καθώς ο χειμώνας είναι εδώ, τα παλτά, οι λέβητες, τα τζάκια, οι σόμπες και οι θερμάστρες είναι το ζητούμενο για να διατηρηθεί η ζεστασιά μέσα στο σπίτι. Ενημερωθείτε για τις θερμάστρες υγραερίου με μπλε φλόγα σε αυτό το άρθρο.

Είναι απαραίτητο να έχετε ένα καλό σύστημα θέρμανσης, χωρίς όμως η τσέπη σας να υποφέρει. Έτσι, μεταξύ των επιλογών που φαίνεται να πληρούν αυτή την προϋπόθεση, οι θερμάστρες βουτανίου μπλε φλόγας είναι μια από τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά τη σχέση ποιότητας-τιμής. Εδώ θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτές.

Τι είναι οι θερμάστρες υγραερίου μπλε φλόγας;

Πρόκειται για συμβατικές σόμπες ή θερμάστρες αερίου βουτανίου, αλλά με φορητό σχεδιασμό. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, είναι αρκετά προσιτές. Οι θερμάστρες με μπλε φλόγα διαθέτουν ένα σύστημα φιλικό προς το περιβάλλον, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή τους.

Αυτό οφείλεται στην εκπομπή μιας καθαρής μπλε φλόγας, η οποία εμποδίζει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και, σε αντίθεση με άλλα συστήματα, δεν απελευθερώνει άσχημες μυρωδιές κατά τη λειτουργία.

Πώς λειτουργούν οι θερμάστρες υγραερίου;

Η θερμική συναγωγή είναι ο τρόπος με τον οποίο οι θερμάστρες βουτανίου ή οι θερμάστρες με μπλε φλόγα εκπέμπουν θερμότητα. Έτσι, προκαλούν τη σταδιακή και ομοιόμορφη θέρμανση του χώρου.

Χαρακτηρίζονται από τη γρήγορη ανάφλεξή τους.

Στις θερμάστρες αερίου με συναγωγή, το μείγμα αερίου-αέρα ρέει μέσω του σωλήνα του καυστήρα προς την λυχνία ανάφλεξης, εμφανίζοντας την απόχρωση του μπλε που δίνει το όνομά του στις θερμάστρες. Ο αέρας που διέρχεται από τον αγωγό αποστειρώνεται.

Ορισμένοι τύποι θερμαντήρων με μπλε φλόγα διαθέτουν σύστημα ανάφλεξης με σπινθήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιείται μια πρώτη φλόγα πριν η βαλβίδα ασφαλείας αφήσει το αέριο να βγει στον καυστήρα.

Θερμάστρες υγραερίου με μπλε φλόγα: Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα
Η χαρακτηριστική μπλε φλόγα αυτού του συστήματος θέρμανσης οφείλεται στο σύστημα ανάφλεξής του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του τύπου θερμάστρας;

Οι θερμάστρες μπλε φλόγας διαθέτουν δύο συστήματα παραγωγής θερμότητας: ένα στην μπροστινή περιοχή και ένα στην επάνω περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να θερμαίνουν τον περιβάλλοντα αέρα ομοιόμορφα. Το αποτέλεσμα; Μια ισορροπημένη θερμοκρασία σε όλο το δωμάτιο.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε για την κατανάλωση υγραερίου; Οι σόμπες μπλε φλόγας καταναλώνουν περίπου 300 γραμμάρια αερίου ανά ώρα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι μπορεί να υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των διάφορων εταιριών και ανάλογα με το σχεδιασμό.

Ενημερωθείτε λεπτομερώς πριν αγοράσετε μία.

Τι γίνεται με την ισχύ; Υπάρχουν καλά νέα εδώ, επειδή μπορούν να φτάσουν τα 4000 Watt, ιδανικά για τη θέρμανση περίπου 35 τετραγωνικών μέτρων. Η θερμάστρα υγραερίου μπλε φλόγας είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι και δεν χρειάζεται αντικατάσταση, όσο και αν χρησιμοποιείται.

Θερμάστρες υγραερίου: 3 πλεονεκτήματα

Όταν αγοράζετε μια θερμάστρα βουτανίου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, ανάλογα με τον τύπο του καυστήρα, διακρίνονται σε υπέρυθρες, με καταλυτικό καυστήρα και καυστήρα μπλε φλόγας. Ανακαλύψτε τα πλεονεκτήματά τους εδώ:

1. Ισχύς καύσης

Όταν μιλάμε για καύση, αναφερόμαστε στη χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα μεταξύ του οξυγόνου και του οξειδώσιμου στοιχείου, το οποίο στην περίπτωση των θερμαστρών με μπλε φλόγα είναι το αέριο βουτάνιο. Μετά την αντίδραση αυτή, το αέριο καίγεται, παράγοντας έτσι θερμότητα.

2. Μηδέν τοξικά άερια

Αφού εμφανιστεί η φλόγα, χάρη στην καθαρή τεχνολογία με την οποία είναι σχεδιασμένη η θερμάστρα, δεν θα υπάρχουν τοξικά αέρια ή άσχημες μυρωδιές. Αυτό το χαρακτηριστικό τη διαφοροποιεί από άλλες θερμάστρες, όπως για παράδειγμα τις υπέρυθρες.

3. Οικονομία στην κατανάλωση

Ένα από τα πλεονεκτήματα που αγαπούν περισσότερο οι χρήστες των θερμαντήρων μπλε φλόγας είναι το πόσο φθηνή είναι η λειτουργία τους, σε αντίθεση με τους ηλεκτρικούς θερμαντήρες, για παράδειγμα.

Θερμάστρες υγραερίου με μπλε φλόγα: Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα
Αυτή η μέθοδος θέρμανσης είναι οικονομική.

Τελευταίες συστάσεις αν σκέφτεστε να αγοράσετε μια θερμάστρα υγραερίου

Εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, άλλα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

  • Θερμαίνεται και αναφλέγεται γρήγορα
  • Διαθέτει αυτόματη απενεργοποίηση και ανιχνευτή συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα.
  • Υπάρχουν διάφορα μοντέλα που προσαρμόζονται στις ανάγκες του περιβάλλοντος.
  • Είναι εύκολο να μετακινηθούν. Ορισμένες διαθέτουν ακόμη και ρόδες.
  • Αξιοποιούν στο έπακρο το περιεχόμενο της φιάλης αερίου, καθώς το βουτάνιο καίγεται σε υψηλότερη θερμοκρασία.
  • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα στοιχεία τους τείνουν να μην αλλοιώνονται.

Η μπλε φλόγα έχει αυτά τα πλεονεκτήματα, αλλά, όπως όλα τα άλλα, υπάρχουν πτυχές που πρέπει να προσέξετε. Όταν την ανάβετε, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος έχει επαρκή εξαερισμό και αποφύγετε τις κλειστές πόρτες.

Από την άλλη πλευρά, αν η φλόγα γίνει κίτρινη ή πορτοκαλί, σημαίνει ότι δεν καίγεται σωστά. Έτσι, μπορεί να υπάρχει παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα.

Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να επιλύσετε το πρόβλημα άμεσα, καθαρίζοντας τη συσκευή ή ελέγχοντας την έξοδο αερίου. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τη θερμάστρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Morales, F. J. M. (2017). Instalación y puesta en marcha de aparatos de calefacción y climatización de uso doméstico. IMAI0108. IC Editorial.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.