Πώς θα επηρεάσει η θερμοκρασία στο Παγκόσμιο Κύπελλο τους παίκτες;

Πώς αντιμετωπίζετε έναν αθλητικό αγώνα υψηλού επιπέδου με θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια ορισμένων αγώνων; Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για τους ποδοσφαιριστές στο Παγκόσμιο Κύπελλο που πλησιάζει.
Πώς θα επηρεάσει η θερμοκρασία στο Παγκόσμιο Κύπελλο τους παίκτες;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Fernando Clementin

Τελευταία ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου, 2022

Για πρώτη φορά, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA θα διεξαχθεί στη Μέση Ανατολή. Η επιλογή του πρωτοφανούς τόπου διεξαγωγής του Κατάρ κατέστησε αναγκαία τη μεταφορά της διοργάνωσης από τον παραδοσιακό μήνα Ιούνιο στον Νοέμβριο. Διαφορετικά, η θερμοκρασία στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα ήταν αφόρητη.

Ωστόσο, η αλλαγή του μήνα δεν θα εμποδίσει την πολύ μεγάλη ζέστη κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουν συνέπειες στη σωματική διάπλαση των παικτών. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο κλίμα του Κατάρ και τις πιθανές επιπτώσεις του στο σώμα.

Ποια θα είναι η θερμοκρασία στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ;

Αν το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξαγόταν μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, όπως συμβαίνει συνήθως, οι παίκτες θα έπρεπε να υπομείνουν θερμοκρασίες γύρω στους 45°C και μέχρι 50°C. Αυτό βέβαια δεν είναι εφικτό! Γι’ αυτό και η μεγάλη διοργάνωση θα ξεκινήσει επίσημα την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Κατάρ έχει χαμηλές θερμοκρασίες αυτή την εποχή του χρόνου. Ωστόσο, είναι πιο κατάλληλες για ποδόσφαιρο από την καυτή ζέστη του καλοκαιριού.

Στο Κατάρ, ο χειμώνας αρχίζει τον Δεκέμβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. Τον υπόλοιπο χρόνο, η χώρα έχει καλοκαιρινό κλίμα. Εκτός από τη ζέστη, η υγρασία είναι υψηλή και ο άνεμος, που ονομάζεται “σαμάλ”, μπορεί να πνέει με ισχυρές ριπές και να δημιουργεί καταιγίδες σκόνης και άμμου.

Για τους μήνες κατά τους οποίους διεξάγεται η κορυφαία αθλητική διοργάνωση, η θερμοκρασία στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα κυμαίνεται μεταξύ 20 °C και 30 °C. Ωστόσο, πολλαπλές πηγές που ειδικεύονται στη μετεωρολογία έχουν εξηγήσει λεπτομερώς ότι, ακόμη και το χειμώνα, μπορεί να υπάρξουν ημέρες που θα ξεπεράσουν αυτή τη μέγιστη θερμοκρασία.

Τεχνολογία για την καταπολέμηση των υψηλών θερμοκρασιών στο Παγκόσμιο Κύπελλο

temperature at the World Cup
Τα γήπεδα θα κλιματίζονται για τις υψηλές θερμοκρασίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για να διευκολυνθούν οι δραστηριότητες των αθλητών, των δημοσιογράφων και των φιλάθλων που παρακολουθούν τους αγώνες, τα γήπεδα θα διαθέτουν συστήματα ψύξης για να διατηρούν μια μέτρια θερμοκρασία στο εσωτερικό τους. Τα συστήματα αυτά θα τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι αγώνες θα διεξαχθούν νωρίς, μεταξύ 1:00 και 6:00 μ.μ.. Τόσο ο ήλιος όσο και η ζέστη είναι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι διοργανωτές.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η ζέστη τους παίκτες;

Οι υψηλές θερμοκρασίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο οδηγούν σε ορισμένους κινδύνους για τους παίκτες, οι οποίοι πιθανότατα θα υποστούν σημαντική σωματική καταπόνηση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν η ομάδα τους πάει μακριά και η αγωνιστική περίοδος παραταθεί.

Ένας από τους κύριους κινδύνους είναι η αφυδάτωση. Με τη ζέστη, η εφίδρωση αυξάνεται και αυτό προκαλεί στο σώμα όχι μόνο απώλεια νερού, αλλά και ηλεκτρολυτών. Η διατήρηση σταθερών επιπέδων υγρών του παίκτη θα είναι το κλειδί για την πρόληψη τραυματισμών και γενικών προβλημάτων υγείας.

Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος είναι η θερμοπληξία. Αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 40 °C και μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες λόγω της απώλειας υγρών και αλάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού.

Επομένως, με την παρουσία συμπτωμάτων όπως ερυθρό δέρμα, ζάλη, πονοκέφαλος και πυρετός, είναι καλύτερο να παραμείνετε σε ένα μέρος με μέτρια θερμοκρασία και να ενυδατωθείτε. Για την πρόληψη της θερμοπληξίας, είναι σκόπιμο να μειώνεται η σωματική άσκηση σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Δεδομένου ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, θα πρέπει να λαμβάνονται και άλλες προφυλάξεις, όπως το να φοράτε κατάλληλα ρούχα, να πίνετε αρκετά υγρά και να μην τρώτε πολύ πριν εκτεθείτε στη ζέστη.

Οι ακτίνες του ήλιου, ένας άλλος παράγοντας κινδύνου στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Τέλος, η ηλίαση είναι επίσης μια απειλή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Παρόλο που ορισμένα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειάς τους καλυμμένο, σε άλλα, ο αγωνιστικός χώρος μένει ακάλυπτος.

Με τον ήλιο του Κατάρ κοντά στο μεσημέρι, οι παίκτες θα είναι εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία. Η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως εγκαύματα στο δέρμα και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

temperature at the World Cup
Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και η ηλιακή ακτινοβολία θα μπορούσε να επηρεάσει την αθλητική απόδοση των παικτών.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Το κύπελλο EURO γυναικών: Γυναίκες ποδοσφαιριστές που  μαγνητίζουν

Ο καιρός: Ένα επιπλέον ζήτημα για ένα ιστορικό τουρνουά

Σε αθλητικό επίπεδο, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα μείνει σίγουρα στα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Πέρα από το τι θα συμβεί στους αγώνες που θα διεξαχθούν, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο για παίκτες του βεληνεκούς του Λιονέλ Μέσι, του Κριστιάνο Ρονάλντο και πιθανότατα ακόμη και του Νεϊμάρ.

Η θερμοκρασία στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα σηματοδοτήσει επίσης ένα σχεδόν πρωτοφανές ορόσημο. Όπως συμβαίνει και με τα Παγκόσμια Κύπελλα που διεξάγονται τον κρύο χειμώνα του Ιουνίου και του Ιουλίου στο νότιο ημισφαίριο – όπως στην Αργεντινή το 1978 και στη Νότια Αφρική το 2010 – οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα επηρεάσουν πολλές διαφορετικές πτυχές του τουρνουά. Θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.