Θετικές επιβεβαιώσεις: Ποια είναι τα οφέλη τους

Οι θετικές επιβεβαιώσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσής μας και μας βοηθούν να σπάσουμε τον βρόχο των αρνητικών σκέψεων. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη των θετικών επιβεβαιώσεων εδώ!
Θετικές επιβεβαιώσεις: Ποια είναι τα οφέλη τους

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2021

Παίρνουν λίγα λεπτά την ημέρα, αλλά έχουν μεγάλη δύναμη. Οι θετικές επιβεβαιώσεις δεν είναι απλώς λέξεις χωρίς νόημα. Αντίθετα, έχουν πολυάριθμες θετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως μείωση του στρες και αύξηση των υποκειμενικών συναισθημάτων ευεξίας.

Βοηθούν επίσης στη μετατροπή των αρνητικών σκέψεων σε πιο υγιείς, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι οι θετικές επιβεβαιώσεις και πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Τι είναι οι θετικές επιβεβαιώσεις;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι δηλώσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν ορισμένες πεποιθήσεις, σκέψεις και συναισθηματικές καταστάσεις. Μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μια εσωτερική ψυχική κατάσταση αισιοδοξίας, ευεξίας και ηρεμίας. Αποτελούν επίσης πηγή έμπνευσης και κινήτρου.

Για πολλούς ανθρώπους, οι θετικές επιβεβαιώσεις αφορούν απλώς την αισιοδοξία. Ωστόσο, οι θετικές επιβεβαιώσεις έχουν μια βιολογική συσχέτιση σε επίπεδο νευρικού συστήματος, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων. Στην πραγματικότητα, οι νευροεπιστήμες παρέχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Στην πραγματικότητα, ακόμη πιο πρόσφατα, ο τομέας της ψυχονευροανοσοενδοκρινολογίας έχει συμβάλει με περισσότερες γνώσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ορμονών που παράγονται στο ενδοκρινικό σύστημα και των επιπτώσεών τους στον οργανισμό όταν χρησιμοποιούμε αυτές τις δηλώσεις τακτικά.

Συνολικά, διαφορετικές μελέτες επισημαίνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η αισιοδοξία στον οργανισμό. Από τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας μέχρι την καλύτερη υγεία, τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες), τον μειωμένο κίνδυνο ασθένειας, οι επιβεβαιώσεις είναι πολύ ωφέλιμες για την υγεία σας. Η ψυχολογική ανθεκτικότητα είναι βασικό συστατικό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που επικεντρώνεται στον ρόλο της αισιοδοξίας στην υγεία των γυναικών προτείνει τη χρήση θετικής σκέψης και παρεμβάσεων προσανατολισμένων στο αποτέλεσμα ως μέρος της θεραπείας.

Οι θετικές επιβεβαιώσεις βοηθούν τη ζωή σας

Τα οφέλη των θετικών επιβεβαιώσεων

Συνολικά, μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων των θετικών επιβεβαιώσεων είναι τα ακόλουθα:

 • Μας προδιαθέτουν για καλύτερη ψυχική κατάσταση. Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε πώς νιώθουμε όταν μπορούμε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να πούμε «Μπορώ να αντεπεξέλθω σε αυτήν την κατάσταση», σε αντίθεση με το πώς νιώθουμε όταν λέμε το αντίθετο. Πίσω από κάθε πρόταση, υπάρχει ένα μήνυμα για το μυαλό.
 • Οι θετικές επιβεβαιώσεις μας βοηθούν να κόψουμε τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που επηρεάζουν το πώς νιώθουμε και κάνουμε.
 • Οι θετικές επιβεβαιώσεις μας ανοίγουν σε διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις. Οι αρνητικές επιβεβαιώσεις μας φέρνουν μόνο ανασφάλεια, άγχος, αγωνία και δυσφορία.
 • Οι θετικές επιβεβαιώσεις μπορεί να μην μπορούν να αλλάξουν μια κατάσταση, αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Πολλές φορές απαλύνουν και κάνουν πιο υποφερτές τις δύσκολες διαδικασίες.

Μερικά παραδείγματα θετικών επιβεβαιώσεων

Μερικές θετικές επιβεβαιώσεις που μπορείτε να επαναλάβετε και να χρησιμοποιήσετε όλη την ημέρα είναι οι ακόλουθες:

 • Πιστεύω στον εαυτό μου.
 • Είμαι πολύτιμος άνθρωπος.
 • Είμαι ικανός να πετύχω σπουδαία πράγματα.
 • Μου αξίζει κάθε καλό στη ζωή και μπορώ να το δεχτώ με ευγνωμοσύνη.
 • Στηρίζομαι στα δυνατά μου σημεία και αναγνωρίζω τις αδυναμίες μου.
 • Αφήνω και εμπιστεύομαι τη ζωή.
 • Μπορώ να ενσωματώσω νέες συνήθειες και να αφήσω παλιές αρνητικές συνήθειες.
 • Επιλέγω αυτό που είναι καλύτερο για μένα.
 • Αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είμαι.
 • Η συγχώρεση με ελευθερώνει.
 • Είμαι έτοιμος για το έργο και τη δουλειά που κάνω.
 • Αναπνέω βαθιά και αργά και νιώθω ήρεμος.
 • Το σώμα μου είναι δυνατό και υγιές.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θετικών επιβεβαιώσεων που μπορεί να αφορούν ποικίλους τομείς και πτυχές (χρήματα, αγάπη για τον εαυτό, υγεία, αυτοεκτίμηση, εργασία). Ωστόσο, έχουν κοινό το γεγονός ότι λέγονται όλοι σε πρώτο πρόσωπο, πάντα σε θετικό και ενεστώτα χρόνο.

Λέξεις που αναφέρονται σε πιθανότητα ή αμφιβολία, όπως μπορεί και ίσως, πρέπει να αποφεύγονται. Απαιτούν επίσης αυθεντικότητα για να τα αναγνωρίσετε ως δικά σας και να τα νιώσετε αληθινά.

Πώς να εφαρμόσετε θετικές επιβεβαιώσεις στην καθημερινή σας ζωή

Η εφαρμογή θετικών επιβεβαιώσεων στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να είναι πολύ απλή. Το σημαντικό είναι να τα κάνουμε πράξη. Συνολικά, ορισμένες από τις συστάσεις είναι οι εξής:

 • Κατεβάστε μια εφαρμογή που σας στέλνει ειδοποιήσεις με θετικές σκέψεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές σε έντυπη μορφή, όπως ατζέντα ή βιβλία μάνταλα που συνοδεύονται από προβληματισμούς.
 • Για να τις ενισχύσετε ακόμα περισσότερο, συνοδέψτε τις θετικές σας επιβεβαιώσεις με μια τεχνική δημιουργικής οπτικοποίησης. Αυτό περιλαμβάνει τη φαντασία ενός επιθυμητού σεναρίου για μια κατάσταση.
 • Συνδέστε τις θετικές δηλώσεις με συγκεκριμένους στόχους ή επιθυμίες. Αποφύγετε να μιλάτε στον εαυτό σας με υποτιμητικό ή αρνητικό τρόπο.
 • Μάθετε πώς να σκέφτεστε. Η αναγνώριση των σκέψεων μας επιτρέπει να κατανοήσουμε από πού προέρχονται και να καταλάβουμε ότι δεν είναι πραγματικότητα. Για παράδειγμα, αν αναγνωρίσουμε ότι συχνά κάνουμε καταστροφικές σκέψεις, οι θετικές επιβεβαιώσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε αυτό το είδος αρνητικής ανάγνωσης του τι συμβαίνει.
 • Μάθετε να αναγνωρίζετε τα δυνατά σας σημεία και να τα αναγνωρίζετε σε θετικές δηλώσεις.
 • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς, υποστηρικτικούς και στοργικούς ανθρώπους.
Ένας άντρας που σκέφτεται θετικές επιβεβαιώσεις

Η τοξική θετικότητα δεν είναι το ίδιο με τις θετικές επιβεβαιώσεις

Οι θετικές επιβεβαιώσεις στοχεύουν να μας ενδυναμώσουν, να μας συνοδεύσουν στους στόχους μας και να ευθυγραμμίσουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταστείλει τα συναισθήματά μας ή ότι πρέπει πάντα να κρατήσει τον εαυτό μας σε μια κατάσταση ευτυχίας. Είναι σημαντικό να είστε αισιόδοξοι και να κοιτάτε πώς να λύσετε ένα εμπόδιο.

Όλα τα συναισθήματα έχουν κάτι να μας διδάξουν. Η μάθηση από αυτά είναι επίσης χρήσιμη. Άρα, η αναγνώριση και η εμπειρία των συναισθημάτων προέχει. Στη συνέχεια, μπορούμε να μάθουμε να αποφασίζουμε τι θα κάνουμε με βάση αυτά που μας διδάσκουν. Εν τω μεταξύ, η θετική επιβεβαίωση μπορεί να βοηθήσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Seligman, M. (1998). Aprenda optimismo. Barcelona: Grupo Editorial Random House Mondadori.
 • Márquez-González, María & Losada, Andres & Puente, Cecilia & Romero-Moreno, Rosa. (2009). El optimismo como factor moderador de la relación entre el estrés y la depresión de los cuidadores informales de personas mayores dependientes. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 44. 10.1016/j.regg.2009.03.009.
 • Eric S. Kim, Kaitlin A. Hagan, Francine Grodstein, Dawn L. DeMeo, Immaculata De Vivo, Laura D. Kubzansky, Optimism and Cause-Specific Mortality: A Prospective Cohort Study, American Journal of Epidemiology, Volume 185, Issue 1, 1 January 2017, Pages 21–29, https://doi.org/10.1093/aje/kww182

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.