Θυλακική υπερκεράτωση: Ποιες είναι οι φυσικές θεραπείες της

Ορισμένα φυσικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ταλαιπωρίας που προκαλείται από την θυλακική υπερκεράτωση. Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε τον δερματολόγο σας για να μάθετε για άλλες θεραπείες.
Θυλακική υπερκεράτωση: Ποιες είναι οι φυσικές θεραπείες της

Τελευταία ενημέρωση: 05 Απριλίου, 2021

Για τη βελτίωση από την θυλακική υπερκεράτωση, οι δερματολόγοι συνήθως προτείνουν προϊόντα απολέπισης, ενυδατικές κρέμες και τοπικά ρετινοειδή όπως τρετινοΐνη και ταζαροτένιο, τα οποία προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων και βοηθούν στην απομάκρυνση των θυλακίων των τριχών.

Ωστόσο, όπως δείχνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, αυτή η κατάσταση του δέρματος είναι ακίνδυνη και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί ειδική θεραπεία. Ωστόσο, εάν υποφέρετε από δυσφορία όπως φαγούρα, ξηρότητα ή κακή εμφάνιση του δέρματος, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές θεραπείες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι φυσικές θεραπείες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες.

Όσον αφορά τις φυσικές θεραπείες, πρέπει να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη σας θεραπεία και υπάρχει έλλειψη στοιχείων που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Παρ ‘όλα αυτά, είναι ασφαλείς συμπληρωματικές επιλογές θεραπείας που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε προσωρινά την ταλαιπωρία σας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτές; Τότε διαβάστε παρακάτω!

Τι είναι η θυλακική υπερκεράτωση;

Η θυλακική υπερκεράτωση είναι μια κοινή και καλοήθης δερματολογική ασθένεια που προκαλεί μικρά, τραχιά εξογκώματα στο δέρμα σας. Λόγω της εμφάνισής τους, μερικοί τα αποκαλούν «φραγκοστάφυλα». Ομοίως, μερικές φορές οι άνθρωποι τα συγχέουν με σπυράκια ή ακμή.

Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι συνήθως οι άνω βραχίονες, οι μηροί, τα μάγουλα και οι γλουτοί. Ωστόσο, πέρα ​​από την αισθητική πλευρά, συνήθως δεν προκαλούν δυσφορία, πόνο ή κνησμό. Συνήθως, μόνο σε περιόδους όπως ο χειμώνας, το δέρμα σας τείνει να γίνει πιο ξηρό και πιο τραχύ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Οι δερματολόγοι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τις ακριβείς αιτίες, αλλά γνωρίζουν ότι πρόκειται για συσσώρευση κερατίνης, η οποία είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βοηθά στην προστασία του δέρματος από βλαβερές και μολυσματικές ουσίες. Η κερατίνη δημιουργεί μικρά μπλοκαρίσματα στα θυλάκια των τριχών και, λόγω αυτού, προκαλεί την ανωμαλία στο δέρμα.

Μικρά παιδιά, έφηβοι, άτομα με ξηρό δέρμα και υπέρβαρα άτομα είναι πιο πιθανό να έχουν αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, βελτιώνεται μετά από μερικά χρόνια και δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Λάδι καρύδας: ένα πολύτιμο φυσικό καλλυντικό!

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κεράτωση pilaris;

Όπως δείχνει η κλινική Mayo, ορισμένες θεραπείες βοηθούν στη βελτίωση της εμφάνισης του προσβεβλημένου δέρματος. Επομένως, εάν εξακολουθείτε να έχετε εξογκώματα και ξηρότητα μετά από κάποια βασική φροντίδα, ένας γιατρός ή δερματολόγος μπορεί να προτείνει φαρμακευτικές κρέμες.

Μπορεί να προτείνουν προϊόντα με ουρία, γαλακτικό οξύ, ρετινοειδή ή σαλικυλικό οξύ, μεταξύ άλλων. Εκτός από αυτό, μπορείτε να συμπληρώσετε τη θεραπεία με μερικές φυσικές θεραπείες που φαίνεται ότι βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματός σας.

Θα σας πούμε περισσότερα σχετικά με μερικές επιλογές παρακάτω.

Φυσικές θεραπείες για την θυλακική υπερκεράτωση

θυλακίτιδα στο δέρμα
Η θυλακική υπερκεράτωση προκαλεί μικρά, τραχιά εξογκώματα στο δέρμα σας.

Δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να θεραπεύσει ή να εξαλείψει την θυλακική υπερκεράτωση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά προϊόντα, τα ξεσπάσματα μπορεί να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν για πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου συχνά βελτιώνεται από μόνη της και τείνει να είναι λιγότερο αισθητή.

Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες όταν έρθει η ώρα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο, η πλειοψηφία προέρχεται από λαϊκές πεποιθήσεις και δεν έχουν επιστημονική υποστήριξη. Ωστόσο, παρόλα αυτά, δεν υπάρχει πρόβλημα αν θέλετε να τις δοκιμάσετε, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι απολύτως ασφαλή.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές επιλογές.

Ζεστά λουτρά

Σύμφωνα με ένα άρθρο από την Cleveland Clinic, η πλειονότητα των ασθενών με θυλακική υπερκεράτωση μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους αλλάζοντας τη ρουτίνα τους για να αποφύγουν το ξηρό δέρμα. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να κάνετε ζεστά λουτρά για όχι περισσότερο από 15 λεπτά.

Δεν πρέπει να κάνετε για πολλή ώρα ζεστά ντους, καθώς προκαλούν αλλαγές στα φυσικά έλαια του δέρματός σας και αυξάνουν την ξηρότητα.

Επιπλέον, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε ουδέτερα ή ενυδατικά σαπούνια, ειδικά όταν το δέρμα σας τείνει να είναι πολύ ξηρό.

Ελαφριά απολέπιση

γυναίκα σε μπάνιο
Τα ζεστά μπάνια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση ορισμένων από τα συμπτώματα της θυλακικής υπερκεράτωσης

Η απολέπιση σας επιτρέπει να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα που κολλούν στην επιφάνεια του δέρματός σας. Χάρη σε αυτό, η εμφάνιση του δέρματός σας θα βελτιωθεί ιδιαίτερα. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι ή μια τραχιά πετσέτα για να το κάνετε αυτό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τρίβετε ελαφρά, σε κυκλική κίνηση, αφού αν το κάνετε με δύναμη μπορεί να σπάσει τα μπλοκαρισμένα θυλάκια και να επιδεινώσει την κατάσταση. Όταν τελειώσετε, πρέπει να στεγνώσετε πατώντας με στεγνή πετσέτα και να απλώσετε μια ενυδατική κρέμα.

Λάδι καρύδας

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του ελαίου καρύδας στα συμπτώματα για την θυλακική υπερκεράτωση. Παρ ‘όλα αυτά, έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, καθώς ενυδατώνει και βοηθά στη μείωση της τραχιάς αίσθησης του δέρματός σας.

Μπορείτε ακόμη και να το συνδυάσετε με λίγη ζάχαρη για να φτιάξετε ένα σπιτικό απολεπιστικό.

Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Molecular Sciences, σημειώνει ότι το λάδι καρύδας είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθά στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην προστασία του δέρματός σας από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου.

Κολλοειδές πλιγούρι βρώμης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κολλοειδές πλιγούρι βρώμης για τη φροντίδα του δέρματος από την υπερκεράτωση και από άλλες παθήσεις για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο και προστατευμένο. Αυτό το συστατικό είναι ένας τύπος αλεσμένης βρώμης σε μια λεπτή σκόνη, η οποία μπορεί να προστεθεί σε κρέμες, σαπούνια και άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Drugs in Dermatology, είναι ένα φυσικό προϊόν με αντιφλεγμονώδεις και αντιισταμινικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας, της ψωρίασης και των συμπτωμάτων που προκαλούνται από φάρμακα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα συμπτώματα από την θυλακική υπερκεράτωση

Όπως είδατε, μερικές φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες όταν πρόκειται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της θυλακικής υπερκεράτωσης. Ωστόσο, εκτός από αυτό, η χρήση φαρμακευτικών προϊόντων, η χρήση χαλαρών ρούχων και η εγκατάσταση ενός υγραντήρα στο σπίτι σας μπορούν να βοηθήσουν. Αυτή η τελευταία επιλογή προσθέτει υγρό αέρα στο δωμάτιο και βοηθά στη μείωση του κνησμού.

Φυσικά, είναι επίσης σημαντικό να δείτε τον δερματολόγο σας, ειδικά εάν τα ξεσπάσματα επιδεινωθούν ή αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο. Ένας επαγγελματίας μπορεί να προτείνει ορισμένες εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε άλλο πρόβλημα ή μπορεί να σας οδηγήσουν σε συγκεκριμένες θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.