Τι είναι η εσωτερικευμένη ομοφοβία και τα χαρακτηριστικά της

Έχετε ακούσει ποτέ για την εσωτερικευμένη ομοφοβία; Διαβάστε αυτό το άρθρο και ανακαλύψτε τα χαρακτηριστικά, τις συνέπειές της και πώς να την αποφύγετε.
Τι είναι η εσωτερικευμένη ομοφοβία και τα χαρακτηριστικά της

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σύμφωνα με το λεξικό της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA), η ομοφοβία περιγράφεται ως φόβος, προκατάληψη ή θυμός απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Συχνά καταλήγει σε επεισόδια διακρίσεων και βίας. Αν και πολλά έχουν ειπωθεί για την ομοφοβία προς την κοινότητα, η εσωτερικευμένη ομοφοβία σπάνια αναφέρεται.

Η εσωτερικευμένη ομοφοβία είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια για να περιγράψει πράξεις ομοφοβίας που συμβαίνουν σε άτομα που ανήκουν στην κοινότητα LGBTI+. Έτσι, μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μεταξύ ομοφυλόφιλων, λεσβιών, ατόμων με ρευστότητα φύλου και άλλων. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί προς τους άλλους, μπορεί να εκδηλωθεί και προς τον εαυτό του.

Θα μιλήσουμε για αυτό στις επόμενες γραμμές.

Τα χαρακτηριστικά της εσωτερικευμένης ομοφοβίας

Πολλοί αναγνώστες θα βρουν πιθανώς παράδοξο να υπάρχουν ακόμη και πράξεις ομοφοβίας μεταξύ εκείνων που ανήκουν στην ομοφυλοφιλική κοινότητα. Ωστόσο, είναι ένα πρόβλημα που συχνά κρύβεται.

Σε κάθε περίπτωση, η εσωτερικευμένη ομοφοβία περιγράφει όλες τις συνειδητές και ασυνείδητες ομοφοβικές πράξεις που ένα μέλος της κοινότητας LGTB+ ασκεί με τον εαυτό του και με άλλα μέλη. Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, τα περισσότερα επεισόδια αυτού του τύπου αναπτύσσονται λόγω παιδικής ή εφηβικής προκατάληψης.

Σε γενικές γραμμές, δεν διαφέρει από την ομοφοβία που ασκούν όσοι δεν ταυτίζονται ως μέλη της κοινότητας. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να είναι διακρίσεις λόγω εμφάνισης ή ακόμη και να οδηγούν σε καταστάσεις βίας. Για παράδειγμα, μια πράξη εσωτερικευμένης ομοφοβίας μπορεί ακόμη και να είναι ότι ένας ομοφυλόφιλος συμπεριφέρεται άσχημα στον άλλο θεωρώντας τον «όχι αρκετά άντρα».

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί μπορεί να υπάρχει αυτή η συμπεριφορά. Για τους περισσότερους, είναι μια εκδήλωση προκατάληψης, απόρριψης και στιγμάτων στην κοινωνία.

Εφόσον μεγαλώνετε σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, η επιρροή των γονιών, της θρησκείας, των φίλων ή των ιδεολογιών μπορεί να διεισδύσει τόσο βαθιά που μπορεί να απορρίψετε ακόμη και μέρος της ταυτότητάς σας.

Η σεξουαλική ταυτότητα είναι ατομική και σημαντική
Διαβάστε επίσης: Μη ελκυστικές συνήθειες που ίσως έχετε ασυναίσθητα

Οι συνέπειες της εσωτερικευμένης ομοφοβίας

Όπως θα περίμενε κανείς, οι συνέπειες της εσωτερικευμένης ομοφοβίας δεν περνούν απαρατήρητες. Επηρεάζουν τόσο το εν λόγω άτομο όσο και τους γύρω τους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Counseling Psychology το 2009, η εσωτερικευμένη ομοφοβία αποτελεί εμπόδιο για να ευδοκιμήσει μια σχέση μεταξύ γκέι, λεσβιών και αμφιφυλόφιλων.

Για παράδειγμα, όσοι αναπτύσσουν αυτή τη στάση μπορεί να ντρέπονται να δείξουν τις σχέσεις τους στο κοινό, να εκδηλώσουν ορισμένες συμπεριφορές και ακόμη και να έχουν μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Από αυτή την άποψη, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο European Psychiatry επισημαίνει ότι αυτά τα επεισόδια αποτελούν εμπόδια για να απολαύσετε μια ποιοτική σεξουαλική ζωή. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal for Equity in Health το 2017 διαπίστωσε ότι όσοι εμφανίζουν τέτοιες συμπεριφορές τείνουν επίσης να κρύβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και να αναπτύσσουν ψυχολογική δυσφορία. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το άθροισμα όλων των παραπάνω αποτελεί εμπόδιο στην εύρεση συντρόφου.

Μπορεί να μετρηθεί η εσωτερικευμένη ομοφοβία;

Ειδικοί και ερευνητές έχουν σχεδιάσει κλίμακες για τη μέτρηση της εσωτερικευμένης ομοφοβίας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο να το παρατηρήσεις.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για το πώς μπορεί να εκδηλωθεί:

 • Μειωμένη αλληλεπίδραση με τους συνεργάτες.
 • Μια προκατάληψη προς τα πολύ αρσενικά ή πολύ θηλυκά πρότυπα κατά την εύρεση συντρόφου (έτσι ώστε ο σύντροφος να μην διακρίνεται τελείως από έναν ετεροφυλόφιλο).
 • Άρνηση ομοφοβικών πράξεων (τόσο των δικών του όσο και των άλλων).
 • Αισθήματα ντροπής για τον δικό του σεξουαλικό προσανατολισμό.
 • Απόρριψη εκείνων που είναι πιο ανοιχτοί σχετικά με τις σεξουαλικές ή ρομαντικές τους τάσεις.
 • Κρατούν τις σχέσεις μυστικές (αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτό σε φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους).

Εν ολίγοις, μια πράξη μισαλλοδοξίας ή διάκρισης προς την κοινότητα ή τον εαυτό του μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως μια τέτοια πράξη. Αν και δεν το έχουμε αναφέρει, συχνά οδηγεί σε μη ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, κατάχρηση αλκοόλ, κατάχρηση ναρκωτικών, ακόμη και βίαιη συμπεριφορά.

Η εσωτερικευμένη ομοφοβία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη
Η υπαρξιακή κατάθλιψη εκδηλώνεται σε άτομα με υψηλές πνευματικές ικανότητες.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς μπορώ να ξέρω εάν το παιδί μου είναι τρανσέξουαλ;

Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η εσωτερικευμένη ομοφοβία

Όπως έχετε δει, η εσωτερικευμένη ομοφοβία είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που επηρεάζει αυτούς που τη βιώνουν, τους γύρω τους και την κοινωνία γενικότερα. Δεδομένου ότι πολλές περιπτώσεις αναπτύσσονται λόγω προκατάληψης ή εμπειριών στην παιδική και εφηβική ηλικία, η ψυχολογική θεραπεία είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη θεραπεία.

Είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν αμφιβολίες, ανασφάλειες ή φόβοι για τη σεξουαλική του τάση. Επομένως, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε άλλα μέλη της κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση αυτού.

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει είναι να περάσετε χρόνο με υγιή άτομα που ταυτίζονται ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι. Το να ακούτε από πρώτο χέρι για τις εμπειρίες τους είναι μια μεγάλη βοήθεια για να συμβιβαστείτε με το πώς το στίγμα της κοινωνίας σας έχει επηρεάσει, τους επηρεάζει και να μάθετε τι έχουν κάνει για να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα.

Εκτός από όλα αυτά, μπορείτε επίσης να θυμάστε τα εξής:

 • Αποφύγετε να κάνετε αστεία για την ομοφυλοφιλία.
 • Να είστε ανοιχτοί στο σεβασμό των πολλών διαφορετικών εκδηλώσεων σεξουαλικότητας που αποτελούν μέρος της κοινότητας LGBT+.
 • Αποφύγετε τις αρνητικές αξιολογικές κρίσεις όταν συναντάτε κάποιον που είναι ομοφυλόφιλος.
 • Αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είστε, με όλες τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας. Και να θυμάστε: η ομοφυλοφιλία δεν είναι ποτέ αδυναμία.
 • Κατανοήστε τον ρόλο που έπαιξε η κοινότητα LGBTI+ σε όλη την ιστορία – τόσο τις διακρίσεις που έχουν υποστεί όσο και όλα όσα έχουν κάνει για να κερδίσουν τις ελευθερίες τους.
 • Αποδεχτείτε τυχόν εποικοδομητικά σχόλια που μπορεί να λάβετε σχετικά με τη συμπεριφορά σας.
 • Καταδικάστε κάθε πράξη ομοφοβίας.

Δεν χρειάζεται να ταυτιστείτε πλήρως με την LGBT+ συλλογικότητα. Το να σέβεσαι όμως την κοινότητα είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις αν δεν συμφωνείς με τις αξίες τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζονται χρόνια για να αφομοιωθεί η εσωτερικευμένη ομοφυλοφιλία, μερικές φορές χρειάζεται επίσης χρόνος για να απαλλαγούμε από προκαταλήψεις. Είναι αργή δουλειά που απαιτεί δέσμευση για να προχωρήσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Campo Arias, A., Herazo, E., & Oviedo, L. Internalized homophobia in homosexual men: a qualitative study. Duazary. 2015; 12(2): 140-146.
 • Currie, M. R., Cunningham, E. G., & Findlay, B. M. The Short Internalized Homonegativity Scale: Examination of the factorial structure of a new measure of internalized homophobia. Educational and Psychological Measurement. 2004; 64(6): 1053-1067.
 • Frost DM, Meyer IH. Internalized Homophobia and Relationship Quality among Lesbians, Gay Men, and Bisexuals. J Couns Psychol. 2009 Jan;56(1):97-109.
 • Szymanski, D. M., & Chung, Y. B. The lesbian internalized homophobia scale: A rational/theoretical approach. Journal of homosexuality. 2001; 41(2): 37-52.
 • Wiszniewicz, A., & Wojtyna, E. Internalized homophobia, social pain, severity of depressive symptoms and quality of sexual life among homosexual young adults. European Psychiatry. 2016; 33(S1): s266-s266.
 • Xu W, Zheng L, Xu Y, Zheng Y. Internalized homophobia, mental health, sexual behaviors, and outness of gay/bisexual men from Southwest China. Int J Equity Health. 2017 Feb 17;16(1):36.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.