Μαστοπηξία: Τι είναι, οφέλη και κίνδυνοι

Η μαστοπηξία μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Ωστόσο, ενέχει επίσης κινδύνους, καθώς πρόκειται για χειρουργική επέμβαση. Θα σας εξηγήσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτήν εδώ.
Μαστοπηξία: Τι είναι, οφέλη και κίνδυνοι
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου, 2022

Η μαστοπηξία είναι μια τεχνική που γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, όπως και πολλές άλλες μέθοδοι αισθητικής διόρθωσης. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει την ανύψωση του στήθους, κάνοντάς το να φαίνεται πιο σφριγηλό.

Το στήθος είναι ένα μέρος του σώματος που τείνει να προκαλεί κόμπλεξ και δυσαρέσκεια, ιδίως στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανέκαθεν θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες περιοχές σωματικής έλξης του γυναικείου φύλου. Επιπλέον, υπάρχει η τάση να εξιδανικεύεται ένας συγκεκριμένος τύπος στήθους.

Έτσι, υπάρχουν πολλές γυναίκες που καταφεύγουν σε χειρουργικές επεμβάσεις όπως η μαστοπηξία για να αποκτήσουν το ιδανικό στήθος. Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη διαδικασία.

Τι είναι η μαστοπηξία;

Όπως μόλις επισημάναμε, η μαστοπηξία είναι ένα είδος χειρουργικής επέμβασης στο στήθος. Στόχος της είναι να ανασηκώσει ένα κρεμασμένο στήθος, τοποθετώντας το σε μια θέση που δίνει την αίσθηση της νεότητας και της σφριγηλότητας. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως επειδή η χαλάρωση αυτή εμφανίζεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου.

Ο μαστός είναι ένας ιστός που υπόκειται συνεχώς στη δύναμη της βαρύτητας, οπότε τείνει να πέφτει με το πέρασμα του χρόνου. Οι ελαστικές ίνες του δέρματος γερνούν, γεγονός που το κάνει να γίνεται όλο και πιο ελαστικό και χαλαρό.

Επιπλέον, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός κάνουν επίσης το στήθος να φαίνεται όλο και πιο χαλαρό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το στήθος μπορεί να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και φυσιολογικά, καθώς κάθε άτομο έχει διαφορετική και μοναδική ανατομική διάπλαση.

Η μαστοπηξία πραγματοποιείται με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να συνίσταται στην ανύψωση του στήθους δουλεύοντας μόνο με το ίδιο το δέρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ο όγκος του μαστού είναι μικρός, μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση πρόθεσης που αυξάνει τον όγκο.

Ακόμη και ορισμένες γυναίκες υποβάλλονται σε μαστοπηξία σε συνδυασμό με μειωτική μαστοπλαστική. Αυτό που επιδιώκεται είναι να μειωθεί το μέγεθος του μαστού με ταυτόχρονη ανύψωσή του και εξομάλυνσή του.

a woman looking at breast implants
Η μαστοπηξία μπορεί να συνδυαστεί με μαστοπλαστική.

Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε μαστοπηξία;

Για να υποβληθείτε σε μαστοπηξία, όπως και για κάθε άλλη επέμβαση, είναι σημαντικό να αποκλείσετε πιθανούς κινδύνους ή υποκείμενες ασθένειες. Επιπλέον, ιδανικά, το εν λόγω άτομο θα πρέπει να γνωρίζει ότι πολλές αισθητικές διορθώσεις δεν λύνουν ένα κόμπλεξ, αλλά το σημαντικό είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση, αν μια γυναίκα αποφασίσει να κάνει μαστοπηξία, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί ότι δεν είναι έγκυος. Επιπλέον, αντενδείκνυται σε καπνίστριες, καθώς το κάπνισμα επιδεινώνει την ικανότητα επούλωσης του οργανισμού. Για την εκτέλεση της τεχνικής, η γυναίκα θα πρέπει να διακόψει το κάπνισμα τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Σε πολλές περιπτώσεις, η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται για να διορθωθούν οι συνέπειες της σημαντικής απώλειας βάρους. Ως εκ τούτου, συνιστάται επίσης το άτομο να έχει σταθερό δείκτη μάζας σώματος και αυτός να βρίσκεται εντός υγιών ορίων.

Πώς είναι η επέμβαση;

Η μαστοπηξία είναι μια χειρουργική επέμβαση που απαιτεί γενική αναισθησία. Ωστόσο, οι περισσότερες ασθενείς δεν χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή υπάρξουν επιπλοκές, μπορεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για 24 έως 48 ώρες.

Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους την εκτελούν οι ειδικοί. Σε γενικές γραμμές, η επέμβαση διαρκεί μεταξύ δύο και τριών ωρών. Το πρώτο πράγμα που κάνει ο ειδικός, προτού ναρκώσει την ασθενή, είναι να σχεδιάσει κάποια σημάδια στον κορμό για να καθοδηγήσει τις τομές που θα γίνουν.

Οι τομές επιτρέπουν την αφαίρεση του δέρματος και την επανατοποθέτηση της θηλής, έτσι ώστε ο μαστός να δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο υπερυψωμένος. Οι τομές αυτές επιχειρούνται σε δυσδιάκριτα σημεία, όπως το περίγραμμα της ίδιας της θηλαίας άλω.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana, στην περίπτωση μαστοπηξίας με τοποθέτηση εμφυτεύματος, είναι σημαντικό να τοποθετηθεί πρώτα το εμφύτευμα. Στη συνέχεια, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές στο δέρμα.

Προεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα

Πριν από την εκτέλεση μιας μαστοπηξίας, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας της ασθενούς. Για το λόγο αυτό, συνήθως πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος και εξέταση από τον αναισθησιολόγο. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμώνται οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν με την αναισθησία.

Συνιστάται να πηγαίνετε στην επέμβαση με άδειο στομάχι (χωρίς να έχετε φάει τουλάχιστον 8 ώρες πριν). Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η λήψη οποιουδήποτε αντιπηκτικού φαρμάκου. Δεδομένου ότι πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, είναι ιδανικό να φοράτε άνετα και φαρδιά, ευκολοφόρετα ρούχα για να φύγετε από το νοσοκομείο.

Μόλις πραγματοποιηθεί η επέμβαση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες του χειρουργού. Πιθανότατα θα συνταγογραφηθεί αναλγητικό φάρμακο για την ανακούφιση του πιθανού πόνου. Ομοίως, το σουτιέν που θα φορεθεί θα πρέπει να είναι αυτό που συνιστά ο γιατρός.

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Αισθητικής και Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής, τα ράμματα αφαιρούνται μεταξύ 7 και 14 ημερών, ενώ το πρήξιμο συνήθως δεν υποχωρεί εντελώς πριν από 3 ή 6 εβδομάδες. Εκτός από τη φροντίδα των ουλών και των ραμμάτων, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται ασκήσεις στο στήθος ή κινήσεις που μπορεί να βλάψουν τον ιστό. Δεν συνιστάται το τρέξιμο ή η ποδηλασία.

surgical lines for a mastopexy
Οι γραμμές που χαράσσονται στο στήθος πριν από τη μαστοπηξία έχουν τη λειτουργία της καθοδήγησης του χειρουργού.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της μαστοπηξίας

Τα οφέλη της μαστοπηξίας είναι αισθητικά και, κυρίως, σε επίπεδο αυτοεκτίμησης. Όταν διορθώνεται η χαλάρωση των μαστών, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη άνεση με την εμφάνισή τους.

Ωστόσο, πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που δεν είναι χωρίς κινδύνους. Όπως και σε κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, η αιμορραγία, η μόλυνση, τα προβλήματα επούλωσης ή οι μώλωπες είναι πιθανά. Ακόμη και η ευαισθησία του μαστού μπορεί να επηρεαστεί.

Ο πιο συχνός παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα σχετίζεται με φτωχότερη επούλωση, όπως εξηγείται σε άρθρο στο Continuing Medical Education. Ως εκ τούτου, αντενδείκνυται σε άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε μαστοπηξία.

Η μαστοπηξία εξακολουθεί να είναι μια χειρουργική επέμβαση

Η μαστοπηξία είναι μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του στήθους, εάν ενδείκνυται και εάν εκτελεστεί σωστά από επαγγελματία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέξετε καλά τον χειρουργό που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση.

Επιπλέον, πρέπει να είναι μια προσωπική απόφαση που δεν επηρεάζεται από τη γνώμη κανενός άλλου. Το πιο σημαντικό όταν πρόκειται για οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση είναι να έχετε κατά νου ότι πρέπει να αποδεχτείτε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.