Τι είναι το στυλ "Glam" και πώς να το φέρετε στο σπίτι σας

Το στυλ "glam" συγκαταλέγεται στα αγαπημένα των σημερινών διακοσμητικών τάσεων. Ας δούμε λεπτομερώς τι είναι όλα αυτά.
Τι είναι το στυλ "Glam" και πώς να το φέρετε στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 10 Οκτωβρίου, 2022

Το glam προέρχεται από το glamour, οπότε μπορούμε να φανταστούμε ότι η πολυτέλεια, η υπερβολή, η εκλεπτυσμένη και λεπτή αισθητική είναι αναμφισβήτητα μέρη του στυλ. Πρόκειται για μια διακόσμηση που κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς επειδή προσφέρει έναν συνδυασμό υφών, χρωμάτων και υλικών που την καθιστούν ελκυστική.

Η καινοτομία στον κόσμο της εσωτερικής διακόσμησης δεν έχει όρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα είναι πάντα κάτι για το οποίο θα μιλάμε. Αυτή τη φορά θα εξετάσουμε το glam στυλ και πώς μπορείτε να το εφαρμόσετε στο σπίτι σας.

Σε τι βασίζεται το στυλ “glam”;

Η μίξη, ο συνδυασμός και η ανάμειξη είναι η βάση του glam στυλ. Δηλαδή, η ουσία αυτού του κινήματος είναι η συνύπαρξη πολλών ειδών διακόσμησης σε ένα.

Επιτρέπεται στο glam στυλ η αδιάκριτη ανάμειξη; Η απάντηση είναι όχι, αφού λαμβάνει υπόψη του μόνο το midcentury modern, το κλασικό, το γαλλικό και μια πινελιά industrial στυλ.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μια κομψή, εκλεπτυσμένη και πολυτελής ατμόσφαιρα. Για να επιτευχθεί αυτό, ούτε το παραμικρό στολίδι δεν τοποθετείται τυχαία. Αντιθέτως, κάθε έπιπλο, πίνακας και αντικείμενο καταλαμβάνει έναν χώρο που έχει μελετηθεί.

Ακόμη και αν αναμειγνύονται διάφορα στυλ για να επιτευχθεί το glamour, το μινιμαλιστικό και απλό φόντο αποτελεί μέρος της ουσίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η αισθητική είναι θεμελιώδης και δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Γενικά, εκτιμάται καλύτερα σε μεγάλα περιβάλλοντα που επιτρέπουν μια καλή αντίθεση. Παρόλο που όλα τα στυλ συγχωνεύονται και αλληλοσυμπληρώνονται, το καθένα πρέπει να έχει το δικό του χώρο για να αναπτυχθεί στην πληρότητά του.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι η τάξη, οπότε δεν επιτρέπει υπερβολές. Ο υπερβολικός διάκοσμος εμποδίζει την οπτική και παρεμβαίνει σε αυτή τη μινιμαλιστική ουσία.

Cocina ordenada minimalista.
Η μινιμαλιστική τάξη είναι η βάση του glam στυλ. Στη συνέχεια προστίθενται αντικείμενα που δηλώνουν πολυτέλεια.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Color Block: Πώς να εφαρμόσετε αυτή την τάση στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Πώς να εφαρμόσετε το στυλ glam στο σπίτι;

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν θέλετε να εφαρμόσετε αυτό το στυλ στο σπίτι. Σχετίζονται με τα χρώματα, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα έπιπλα, τα υφάσματα και τα υλικά.

Χρώματα

Οι τοίχοι ενός περιβάλλοντος με glam στυλ πρέπει να είναι σε ανοιχτούς τόνους, όπως το λευκό, το μπεζ και το γκρι. Αν και μπορείτε να επιλέξετε τους τόνους που σας αρέσουν περισσότερο, το θέμα είναι να εφαρμόσετε την αρχή που λέει ότι οι ανοιχτοί τόνοι μεγαλώνουν τους χώρους.

Η αντίθεση που επιδιώκεται στο glam στυλ θα προέλθει από τα έπιπλα και τα υφάσματα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να είναι σκούρα, ώστε να ξεχωρίζουν.

Από την άλλη πλευρά, αν επιμένετε σε σκούρους τοίχους, αυτό το διακοσμητικό στυλ προτιμά το μπλε, το πράσινο, το μοβ, το βιολετί, ακόμη και ένα καθορισμένο ροζ. Είναι επίσης δυνατό να αναμίξετε περισσότερους από έναν τόνους στον ίδιο τοίχο για να διαιρέσετε το περιβάλλον.

Όσον αφορά το μαύρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει απλώς μια πινελιά διάκρισης. Κορνίζες εικόνων, λεπτομέρειες χαλιών, μαξιλάρια και στολίδια (λίγα).

Το μαύρο ταιριάζει πολύ καλά με το χρυσό και το ασημί.

Αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες

Το glam στυλ επωφελείται από τις διάφορες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ενός δωματίου. Μιλάμε για καλούπια, δοκάρια, κολώνες, πυλώνες και αψίδες.

Στην περίπτωση αυτή, επιδιώκει να τα αναδείξει και να τους δώσει έμφαση. Για παράδειγμα, τα εκτεθειμένα ξύλινα δοκάρια, οι μεταλλικές κολώνες και τα γύψινα καλούπια είναι 3 ευπρόσδεκτα στοιχεία.

Glam έπιπλα

Οι υπερβολές δεν ταιριάζουν με αυτό το στυλ, γι’ αυτό σας συνιστούμε να αναλύσετε καλά τι έπιπλα χρειάζεστε και να μην τοποθετήσετε τίποτα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Τα έπιπλα αναλαμβάνουν τον κύριο ρόλο σε ένα glam σαλόνι και είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές.

Αν μιλάμε για σαλόνι, δεν μπορεί να λείπει μια πολυθρόνα τύπου ντιβάνι σε έντονο τόνο, όπως αυτές που περιγράφονται αναλυτικά παραπάνω, με καμπύλα και σκαλιστά πόδια. Σε ένα υπνοδωμάτιο, το κεφαλάρι θα είναι ο πρωταγωνιστής.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Φυτά εσωτερικού χώρου που θα λατρέψετε

Υλικά σε στυλ glam

Το γυαλί, το μάρμαρο και το μέταλλο καταλαμβάνουν το βάθρο των υλικών που πρέπει να υπάρχουν σε ένα επιτυχημένο glam στυλ.

Όσον αφορά το γυαλί, ο κλασικός πολυέλαιος που κρέμεται από το ταβάνι και εκπέμπει φως και φωτεινότητα παντού θα εξασφαλίσει ένα καλό μερίδιο αίγλης. Ομοίως, ένας καθρέφτης με χρυσό ή ασημένιο πλαίσιο θα κάνει τον χώρο να δείχνει πιο ευρύχωρος. Το βιομηχανικό στυλ μπορεί να ενσωματωθεί μέσω κομψών ραφιών.

Lámpara cristal en el estilo glam.
Οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι είναι συνώνυμο της αίγλης. Η παρουσία τους εξασφαλίζει τη διάκριση σε ένα δωμάτιο.

Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα

Το βελούδο είναι το αγαπημένο του glam στυλ. Η απαλότητά του μεταφράζεται σε πολυτέλεια και δίνει μια εκλεπτυσμένη πινελιά σε κάθε δωμάτιο. Τέλος, οι ταπετσαρίες με υφή και τα λιτά χαλιά συνεισφέρουν επίσης με τον δικό τους τρόπο.

Το στυλ “glam” είναι πολυτέλεια, αλλά με προσοχή

Μέχρι στιγμής έχουμε αναλύσει το πώς το στυλ glam μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στον συνδυασμό για να μην κάνουμε λάθη.

Αν και πρόκειται για ένα τολμηρό στυλ στο οποίο κυριαρχεί η υπερβολή, δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε και να επισκιάσουμε τη μινιμαλιστική και καλαίσθητη ουσία του. Ένα vintage στοιχείο, γυάλινα διακοσμητικά σε συνδυασμό με τη ζεστασιά του ξύλου ή ανατολίτικα μαξιλάρια που ακουμπούν πάνω σε βελούδο θα είναι αρκετά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • De Haro Lebrija, Fernando; Fuentes, Omar: Espacios con estilo, AM Editores, 2012.
  • CÁRDENAS, Á. N. C., & DARGIE, L. V. (2020). Universo Glam, transformado en un estilo musical y estético. Likan2(2).
  • Echavarren, R., & Welker, R. E. (1998). Arte andrógino: estilo versus moda en un siglo corto. Ediciones Colihue SRL.
  • MARTÍNEZ, A. P. G. (1998). DE UN ESTILO. México Ed. Trillas.
  • Barraza Amaya, L. A. (2019). Características y cualidades de los estilos de las décadas del siglo XX del Interiorismo. Licenciatura en Diseño de Interiores.
  • Alvarez, T. M. (2014). El mobiliario y la decoración entre 1860 y 1920.  Revista Digital de Artes y Humanidades4, 182-191.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.