Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα παγιδευμένα αέρια στο στομάχι

Τα παγιδευμένα αέρια είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που συνήθως επιλύεται με τη σωστή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τις υγιεινές συνήθειες. Μάθετε τα πάντα σε αυτό το άρθρο.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα παγιδευμένα αέρια στο στομάχι

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα παγιδευμένα αέρια είναι ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά πεπτικά προβλήματα. Αυτές οι κολλημένες φυσαλίδες προκαλούν έντονο πόνο και γενικευμένη δυσφορία που είναι δύσκολα ανεκτή.

Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 5% των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά οφείλεται σε παγιδευμένα αέρια. Προκαλούν έντονα συμπτώματα που πολλοί άνθρωποι τα μπερδεύουν με σοβαρό πρόβλημα της χοληδόχου κύστης, σκωληκοειδίτιδα ή ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα παγιδευμένα αέρια στο σπίτι. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα ορισμένων από αυτά τα μέτρα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν έχετε απορίες σχετικά με τα παγιδευμένα αέρια.

Τι είναι τα παγιδευμένα αέρια;

Κάθε φυσιολογική πέψη προκαλεί αέρια. Η περίσσεια αερίων αποβάλλεται με μετεωρισμό ή ρέψιμο. Ωστόσο, μερικές φορές δεν αποβάλλεται, είτε επειδή δεν κινείται εύκολα μέσω του πεπτικού συστήματος είτε επειδή κολλάει.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που προκαλούν περισσότερα αέρια. Ο εντοπισμός και η αποφυγή τους είναι συχνά ένας απλός τρόπος για να αποτρέψετε την εμφάνισή τους. Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για την καλή ή κακή πέψη.

Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει κάποια διαταραχή πίσω από την υπερβολική παραγωγή αερίων. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σε αυτά τα σημάδια και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο.

Είναι σύνηθες τα συμπτώματα των παγιδευμένων αερίων να εμφανίζονται ξαφνικά. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η παρουσία ενός διαπεραστικού πόνου στην περιοχή της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα γενικό αίσθημα δυσφορίας.

Είναι επίσης σύνηθες να νιώθετε το στομάχι σας φουσκωμένο και αυτό συχνά συνοδεύεται από κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς. Εάν το αέριο έχει κολλήσει στην αριστερή πλευρά του παχέος εντέρου, ο πόνος θα ακτινοβολεί στην ίδια πλευρά.

Όταν το παγιδευμένο αέριο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου, συχνά συγχέεται με χολοκυστίτιδα, πέτρες στη χολή ή σκωληκοειδίτιδα. Ωστόσο, οι ενοχλήσεις συνήθως σταματούν όταν το αέριο αποβάλλεται.

Trapped gas

Το παγιδευμένο αέριο μπορεί να προσομοιάζει με άλλη πάθηση, όπως πέτρες στα νεφρά ή εσωτερική φλεγμονή.

Γιατί εμφανίζονται τα παγιδευμένα αέρια;

Τα παγιδευμένα αέρια εμφανίζονται για διάφορους λόγους. Μερικές φορές σχετίζονται με τη διατροφή ή τον τρόπο που τρώτε. Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με υποκείμενες ασθένειες.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες.

Ανεπαρκής πέψη

Οι τροφές που τρώμε, καθώς και η ταχύτητα με την οποία τις τρώμε, επηρεάζουν την παραγωγή αερίων. Ομοίως, υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί που ευνοούν τον μετεωρισμό. Η κατάποση αέρα κατά το φαγητό επηρεάζει αυτή την πτυχή.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν επίσης πιο αργό παχύ έντερο για να επεξεργαστούν τα αέρια και να τα αποβάλουν. Ίσως τους λείπουν τα ένζυμα που επιτελούν αυτό το έργο. Μία από τις πιθανές συνέπειες είναι ότι δημιουργείται περίσσεια αερίων, τα οποία στη συνέχεια κολλάνε.

Τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες

Υπάρχουν δύο καταστάσεις που ευνοούν την παραγωγή αερίων. Η μία από αυτές είναι η δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτή οφείλεται σε ανεπάρκεια λακτάσης, η οποία είναι η ουσία που επιτρέπει τη σωστή πέψη του γάλακτος και των παραγώγων του.

Η άλλη είναι η μη-σελιακική δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη. Στην περίπτωση αυτή, συχνά δεν υπάρχει άμεση αλλεργική αντίδραση στα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, αλλά μια σειρά συμπτωμάτων δυσφορίας κατά την κατανάλωση της ουσίας.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις συχνότερες αιτίες εγκλωβισμού αερίων. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα και τα κόπρανα είναι σκληρά και ξηρά. Είναι σύνηθες αυτό το πρόβλημα υγείας να περιλαμβάνει δυσκολία στην έξοδο αερίων.

Βακτηριακή υπερανάπτυξη

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν υπάρχει ανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο που δεν θα έπρεπε να αναπτύσσονται εκεί. Αυτό προκαλεί την παραγωγή περισσότερων αερίων από το φυσιολογικό.

Κακές συνήθειες

Το να μιλάτε ενώ τρώτε ή να μασάτε τσίχλα ενθαρρύνει την είσοδο αέρα στον πεπτικό σωλήνα. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ή η χρήση καλαμάκι για να πιείτε κάνει το ίδιο.

Η χρήση τεχνητών υποκατάστατων ζάχαρης, η λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών που περιέχουν ψύλλιο και το κάπνισμα είναι επίσης παράγοντες που αυξάνουν την παραγωγή αερίων από τον οργανισμό.

Καταστάσεις υγείας

Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες καταστάσεις υγείας που ευνοούν την παγίδευση αερίων:

 • Στρες
 • Πεπτικά έλκη
 • Ελκώδης κολίτιδα
 • Νόσος του Crohn
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Επίμονη μεταρινική σταγόνα

Επίσης, εάν οι μύες στην περιοχή της κοιλιάς έχουν διαταραχθεί από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή τοκετό, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα παγιδευμένα αέρια. Ορισμένα φάρμακα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Παγιδευμένα αέρια: Αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα χωρίς συνταγή που αντιμετωπίζουν τα παγιδευμένα αέρια. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να πει κανείς αν θα βοηθήσουν ένα συγκεκριμένο άτομο. Επομένως, είναι καλύτερο να τα δοκιμάσετε υπό την επίβλεψη ενός γιατρού και να αξιολογήσετε την επίδρασή τους.

Τα προϊόντα σιμεθικόνης είναι κατάλληλα για τη διάσπαση των φυσαλίδων ώστε να απαλλαγείτε από τα παγιδευμένα αέρια. Από την άλλη πλευρά, τα δισκία, οι κάψουλες ή η σκόνη ενεργού άνθρακα είναι επίσης χρήσιμα για την πρόληψη και την εξάλειψη των αερίων.

Ορισμένες σπιτικές θεραπείες ή μέτρα είναι επίσης αποτελεσματικά, εφόσον δεν υπάρχει σοβαρή υποκείμενη πάθηση. Για παράδειγμα:

 • Περπατήστε για λίγα λεπτά.
 • Κάντε απαλό μασάζ στο επώδυνο σημείο.
 • Κάντε ορισμένες στάσεις γιόγκα. Συγκεκριμένα, ξαπλώστε και βάλτε τα γόνατά σας μαζί στο στήθος σας, ενώ τυλίγετε τα χέρια σας γύρω τους και λυγίστε το κεφάλι σας για να τα αγγίξετε.
 • Πίνετε τσάι μέντας, χαμομηλιού ή τζίντζερ. Ή να πίνετε ένα έγχυμα από γλυκάνισο, κόλιανδρο ή κουρκουμά.
 • Μαγειρική σόδα: Αρκεί να αραιώσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό. Σύμφωνα με μια μελέτη, η ποσότητα αυτή δεν πρέπει να ξεπερνιέται.
 • Μηλόξυδο: Διαλύστε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό.
Bicarbonato de sodio para los gases atrapados.
Η μαγειρική σόδα μπορεί να ευνοήσει την ταχεία παραγωγή αερίων στο έντερο, όταν υπερβαίνονται ορισμένες δόσεις, γι’ αυτό και η χρήση της πρέπει να είναι περιορισμένη.

Πώς να προλάβετε τα παγιδευμένα αέρια;

Η καλύτερη επιλογή για την πρόληψη των παγιδευμένων αερίων είναι η υγιεινή διατροφή. Όταν τα αέρια προκαλούνται από δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να είναι καλή ιδέα η χρήση ορισμένων φαρμάκων για το αποτέλεσμα αυτό. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι επίσης ένα πολύ θετικό μέτρο.

Επιπλέον, ακολουθήστε αυτές τις συστάσεις:

 • Τρώτε μικρότερες μερίδες τροφών που προκαλούν μετεωρισμό.
 • Αποφύγετε το μάσημα τσίχλας και τις σκληρές καραμέλες.
 • Μην σερβίρετε στον εαυτό σας πολύ μεγάλα γεύματα.
 • Μην πίνετε υγρά με σερμπέτι.
 • Μην καπνίζετε.

Τα παγιδευμένα αέρια είναι πολύ ενοχλητικά, αλλά μπορούν να ελεγχθούν με καλές συνήθειες ή με σπιτικές θεραπείες. Εάν αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται πολύ συχνά ή δημιουργεί έντονη δυσφορία, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Quevedo C, L., Rojas, M., & Soto, M. (2011). Intolerancia a la lactosa. Rev. pediatr. electrón.
 • Fordtran JS, Morawski SG, Santa Ana CA, Rector FC Jr. Gas production after reaction of sodium bicarbonate and hydrochloric acid. Gastroenterology. 1984 Nov; 87(5):1014-21. PMID: 6090255.
 • Barúa, R. L. (2017). Flatulencia. Revista de Gastroenterología del Perú, 22(3).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.