Ξέρετε τι είναι το σύνδρομο Tourette; Όλες οι πληροφορίες

Τα άτομα με σύνδρομο Tourette έχουν νευρικά τικ. Διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη, καθώς και από ιδεοληπτικές διαταραχές.
Ξέρετε τι είναι το σύνδρομο Tourette; Όλες οι πληροφορίες

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύνδρομο Gille de la Tourette ή το σύνδρομο Tourette για συντομία, είναι μια γνωστή διαταραχή. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι κοροϊδεύουν ή διασκεδάζουν με τα άτομα που έχουν αυτήν την πάθηση. Ωστόσο, όσοι το έχουν υποφέρουν αρκετά.

Το σύνδρομο Tourette αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν επαναλαμβανόμενους ήχους και κινήσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν. Αυτά είναι κινητικά και φωνητικά τικ που εμφανίζονται από έναν τραυματισμό στο νευρικό σύστημα. Συνήθως, εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία, μεταξύ των ηλικιών πέντε και εννέα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτήν την κατάσταση σχετικά πρόσφατα, γύρω στη δεκαετία του 1980. Επηρεάζει περίπου το 1 μέχρι και 3% του πληθυσμού. Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό, γνωρίζουν ότι έχει να κάνει με τη γενετική.

Το σύνδρομο Tourette είναι κάτι περισσότερο από μια νευρική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής, ειδικά την κοινωνική ζωή. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτήν τη διαταραχή.

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο: Σύνδρομο Άσπεργκερ: συμπτώματα και στοιχεία

Τι είναι το σύνδρομο Tourette;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το σύνδρομο Tourette είναι μια κατάσταση που κάνει τους ανθρώπους να προσβάλλουν τους άλλους ανεξέλεγκτα. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα πιθανά συμπτώματα. Τα άτομα με σύνδρομο Tourette έχουν τικ που δεν μπορούν να ελέγξουν. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ήχους ή λέξεις. Επομένως, μερικές από αυτές τις λέξεις μπορεί να είναι προσβολές. Επιπλέον, είναι συνηθισμένο για άτομα με αυτήν την πάθηση να σηκώνουν ανεξέλεγκτα τους ώμους τους.

Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή στους άνδρες. Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν την ηλικία των δεκαπέντε ετών. Στην πραγματικότητα, η πάθηση έχει αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία έξι χρόνια. Αυτά τα τικ μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο περίπλοκα και μπορούν να συμβούν με διαφορετικές συχνότητες.

Μερικά παραδείγματα τικ είναι:

  • Ανοιγοκλείσιμο ματιών περισσότερο από το κανονικό
  • Τρίψιμο της μύτης τους
  • Βήχας
  • Βήξιμο και καθαρισμός του λαιμού τους
  • Επαναλαμβανόμενες φράσεις
  • Άσεμνες χειρονομίες και προσβολές

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα τικ μπορούν να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές μπορεί ακόμη και να επιδεινωθούν. Για παράδειγμα, μπορεί να επιδεινωθούν όταν οι άνθρωποι είναι υπό πίεση ή είναι πολύ κουρασμένοι. Συνήθως βελτιώνονται όταν οι ασθενείς ενηλικιώνονται.

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι ότι το σύνδρομο Tourette μπορεί να συσχετιστεί με άλλες καταστάσεις. Είναι κοινό για αυτούς τους ανθρώπους να υποφέρουν από διαταραχή έλλειψης προσοχής και παρορμητικότητα. Επίσης, υπάρχει συνήθως οικογενειακό ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών ή ακόμη και του ίδιου συνδρόμου.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

άνδρας με τικ

Δυστυχώς, το σύνδρομο Tourette δεν έχει καμία θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο των τικ. Επίσης, υπάρχουν όλο και περισσότερες υποστηρικτικές θεραπείες.

Η ιατρική περίθαλψη εξαρτάται από το άτομο και τη σοβαρότητα των τικ του. Μερικοί ασθενείς δεν χρειάζεται καν να πάρουν φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι, πολλοί άνθρωποι με αυτήν την κατάσταση έχουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή.

Για θεραπεία, οι γιατροί μερικές φορές συνταγογραφούν φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μπορεί να έχουν πολλές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους. Επίσης, είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται αντικαταθλιπτικά. Μειώνουν το άγχος και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ομοίως, πολλά άτομα με σύνδρομο Tourette πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) για να βελτιώσουν τη συγκέντρωση.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η  ψυχολογική θεραπεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της θεραπείας. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν υποστήριξη και να εργάζονται για την αυτοεκτίμησή τους. Επίσης, το ίδιο ισχύει για το άγχος και τις εμμονές, που οι συνεδρίες βοηθούν πολύ.

Συμπέρασμα

Το σύνδρομο Tourette είναι μια πολύπλοκη νευρική διαταραχή. Αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν από τικ, τόσο κινητικά όσο και λεκτικά, συνεχώς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό το σύνδρομο είναι ότι παρεμβαίνει στην κοινωνική ζωή του ασθενούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ψυχολογικά αποτελέσματα αυτής της ασθένειας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν να χλευάζονται από την κοινωνία και πρέπει να σβήσουμε το στίγμα. Είναι η κοινωνική μας ευθύνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.