4 Σπιτικές θεραπείες για την ενίσχυση των πνευμόνων σας

Ορισμένα φαρμακευτικά φυτά έχουν ιδιότητες που σχετίζονται με βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων. Ωστόσο, τα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους παραμένουν περιορισμένα. Εδώ θα σας πούμε περισσότερα για αυτά.
4 Σπιτικές θεραπείες για την ενίσχυση των πνευμόνων σας
Grecia Morillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Grecia Morillo.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στις μέρες μας, γίνεται όλο και πιο σημαντική η ενίσχυση των πνευμόνων. Πολλοί παράγοντες μπορούν να απειλήσουν την αναπνευστική μας υγεία, από τη ρύπανση του περιβάλλοντος έως τις μολύνσεις από διαφορετικούς ιούς.

Υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία των πνευμόνων μας. Επιπλέον, οι τακτικοί έλεγχοι θα βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών και άλλων παθήσεων.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση των πνευμόνων σας. Μιλάμε εδώ για φυτικές θεραπείες που, σύμφωνα με τη φυσική ιατρική, θα ωφελήσουν το αναπνευστικό σύστημα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για αυτές.

Ενίσχυση των πνευμόνων: Γιατί;

Οι πνεύμονες, όπως γνωρίζετε, αποτελούν μέρος του αναπνευστικού συστήματος. Βρίσκονται στο εσωτερικό του θώρακα, προστατεύονται από τα πλευρά και βρίσκονται και στις δύο πλευρές της καρδιάς. Το αναπνευστικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά του αέρα, που περιέχει Ο2, από τον αέρα στο αίμα.

Συγκεκριμένα, η λειτουργία των πνευμόνων είναι να πραγματοποιούν ανταλλαγή αερίων με το αίμα. Για το σκοπό αυτό, οι κυψελίδες βρίσκονται σε στενή επαφή με τα τριχοειδή αγγεία.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, διάφοροι παράγοντες παρεμβαίνουν στην ποιότητα της ανταλλαγής αερίων. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως οι εξωτερικοί ρύποι ή λόγω διαφορετικών συνηθειών, για παράδειγμα, το κάπνισμα, για να μην αναφέρουμε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (κρυολογήματα και περιπτώσεις γρίπης ).

Η ενίσχυση των πνευμόνων θα βοηθήσει στο να εκπληρώσουν καλύτερα τη λειτουργία τους, η οποία, με τη σειρά της, θα βελτιώσει τη γενική μας υγεία, καθώς το οξυγόνο θα φτάσει στους ιστούς πιο εύκολα και τα όργανα θα λειτουργήσουν καλύτερα.

Φυσικές θεραπείες για την ενίσχυση των πνευμόνων σας

Υπάρχουν μερικές διευκρινίσεις που πρέπει να κάνουμε σχετικά με τις φυσικές θεραπείες για την ενίσχυση των πνευμόνων. Πρώτον, δεν αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθένειες, επομένως θα πρέπει να θεωρούνται συμπλήρωμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για θεραπείες των οποίων η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα είναι περιορισμένη και κάπως ασαφής. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, ειδικά εάν υπάρχει ήδη ασθένεια ή εάν παίρνετε φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να συζητήσετε την πρόθεσή σας να δοκιμάσετε αυτές τις θεραπείες.

1. Ατμοί ευκαλύπτου

Τσάι από ευκάλυπτο.

Ο ευκάλυπτος είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φυτά για την ενίσχυση των οργάνων του αναπνευστικού συστήματος, λόγω του αρώματος της μενθόλης. Επιτρέπει το μέγιστο άνοιγμα των βρογχικών σωλήνων και, επομένως, την εισαγωγή αέρα.

Στην πραγματικότητα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Alternative Medicine Review αναφέρει ότι η εισπνοή ατμού με ευκάλυπτο παρέχει οφέλη έναντι των συμπτωμάτων ασθενειών όπως η βρογχίτιδα, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Αυτό οφείλεται στη δραστική του ένωση, την 1,8-κινεόλη, η οποία έχει αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε πολλά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Mycobacterium tuberculosis και Staphylococcus aureus.

Συστατικά για την προετοιμασία της θεραπείας

 • 2 κουταλιές της σούπας φύλλα ευκαλύπτου, 20 γρ.
 • 8 φλιτζάνια βραστό νερό, 2 λίτρα.

Παρασκευή

 • Πρώτα από όλα, βράζετε λίγο νερό και μετά προσθέτετε τα φύλλα του ευκαλύπτου. Στη συνέχεια, σκεπάστε την κατσαρόλα έτσι ώστε οι φαρμακευτικές ιδιότητες των φύλλων να συγκεντρωθούν στο νερό.
 • Αφαιρείτε το μείγμα από το μάτι και το μεταφέρετε σε ένα μπολ ή λεκάνη, προσέχοντας να μην καείτε. Αρχίστε να εισπνέετε τον ατμό μενθόλης αυτών των φύλλων για λίγα λεπτά. Θα νιώσετε γρήγορα βελτίωση στην αναπνοή. Πολλοί άνθρωποι καλύπτουν το κεφάλι τους με μια πετσέτα όταν το κάνουν, αλλά προσέξτε να κλείνετε τα μάτια σας.
 • Κάθε φορά που αισθάνεστε δύσπνοια, καθώς και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τους πνεύμονες, είτε λόγω άσθματος είτε λόγω άλλων παθήσεων, και αφού μιλήσετε με έναν ειδικό εκ των προτέρων, επαναλάβετε τη διαδικασία.

2. Ιπποκάστανο

Λέγεται ότι το ιπποκάστανο μπορεί να χρησιμεύσει ως θεραπεία για την ενίσχυση των πνευμόνων σας. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητα μιας ουσίας που ονομάζεται εσκίνη, που υπάρχει στα εκχυλίσματά του. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Experimental and Therapeutic Medicine, η εσκίνη δρα ως αντιφλεγμονώδες.

Συστατικά

 • 1 κουταλάκι του γλυκού ιπποκάστανο, 5 γρ.
 • 1 φλιτζάνι βραστό νερό, 250 ml.

Παρασκευή

 • Για να ξεκινήσετε, προσθέστε το ιπποκάστανο στο φλιτζάνι με βραστό νερό. Στη συνέχεια, αφήστε το να καθίσει στον πάτο και, τέλος, στραγγίστε το νερό.
 • Συνιστάται να λαμβάνετε τη θεραπεία 2 έως 3 φορές την εβδομάδα εάν πάσχετε από οποιαδήποτε αναπνευστική διαταραχή όπως άσθμα, βήχας ή βρογχίτιδα, μεταξύ άλλων. Φυσικά, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.

3. Ρίζα γλυκόριζας

Έγχυμα μάραθου και γλυκόριζας.
Ο συνδυασμός φυσικών αποχρεμπτικών, όπως γλυκόριζα και μάραθο, ευνοεί την αποβολή της βλέννας και την ανακούφιση από τον βήχα.

Αυτή η φυσική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση των ερεθισμών της αναπνευστικής οδού. Επιπλέον, όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Pharmaceutica Sinica B , έχει αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Απαραίτητα συστατικά

 • 1 κομμάτι ρίζα γλυκόριζας
 • 1 φλιτζάνι νερό, 250 ml

Παρασκευή

 • Αρχικά, ζεσταίνουμε το νερό και, όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το κομμάτι της ρίζας γλυκόριζας και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια το σουρώνουμε και, μετά από λίγα λεπτά, το πίνουμε.
 • Αυτή η θεραπεία γενικά δεν συνιστάται σε άτομα που έχουν υπέρταση. Ο λόγος είναι ότι το μείγμα μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει αυτήν την κατάσταση. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα από τα οποία μπορεί να υποφέρετε.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τη γλυκόριζα εδώ: Πώς να φτιάξετε ένα σιρόπι για τον βήχα

4. Φύλλα δάφνης

Δεν υπάρχει σχετική έρευνα που να συνδέει τη χρήση των φύλλων δάφνης με την υγεία των πνευμόνων. Ωστόσο, στη λαϊκή παράδοση, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια ως φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος και για την ανακούφιση από τον ερεθισμό της αναπνευστικής οδού.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν στοιχεία για το αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες δυναμικό των φύλλων δάφνης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθούν οι ευεργετικές τους επιπτώσεις στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος.

Συστατικά

 • 2 φύλλα δάφνης
 • 1 φλιτζάνι νερό, 250 ml
 • 1 κουταλιά της σούπας μελισσόχορτο, 10 γρ.

Παρασκευή

 • Αρχικά, ζεσταίνετε το νερό μέχρι να βράσει. Στη συνέχεια, προσθέστε τα φύλλα δάφνης και το μελισσόχορτο και τέλος αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά.
 • Τέλος, αφαιρέστε το προϊόν από το μάτι, σκεπάστε το και αφήστε το για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία κατάλληλη για κατανάλωση.
 • Στην περίπτωση των ατόμων που ζουν με καπνιστές, καλό είναι να καταναλώνουν ένα φλιτζάνι την ημέρα. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί τρεις φορές την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι πνεύμονες θα ενισχυθούν και αυτό θα τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς.

Άλλοι τρόποι για την ενίσχυση των πνευμόνων

Μπορείτε σίγουρα να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις φυσικές θεραπείες για να βελτιώσετε τη λειτουργία των πνευμόνων. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και προσεκτικά. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν τις δοκιμάσετε σε τακτική βάση.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε τους πνεύμονές σας. Μεταξύ των πιθανών μέτρων έχουμε και τα εξής:

 • Αποφύγετε το κάπνισμα, σε οποιαδήποτε μορφή
 • Διατηρήστε τους χώρους όπου ζείτε ή εργάζεστε χωρίς σκόνη
 • Μη χρησιμοποιείτε ισχυρά απορρυπαντικά ή απολυμαντικά
 • Χρησιμοποιήστε μάσκες κατά τον καθαρισμό ή όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης
 • Μην χρησιμοποιείτε καυσόξυλα, μην ετοιμάζετε μπάρμπεκιου ή καίτε σκουπίδια
 • Κάντε άφθονη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sadlon, A. E., & Lamson, D. W. (2010, April). Immune-modifying and antimicrobial effects of eucalyptus oil and simple inhalation devices. Alternative Medicine Review.
 • Wang, H., Zhang, L., Jiang, N., Wang, Z., Chong, Y., & Fu, F. (2013). Anti-inflammatory effects of escin are correlated with the glucocorticoid receptor/NF-κB signaling pathway, but not the COX/PGF2α signaling pathway. Experimental and Therapeutic Medicine6(2), 419–422. https://doi.org/10.3892/etm.2013.1128
 • Wang L, Yang R, Yuan B, Liu Y, Liu C. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharm Sin B. 2015;5(4):310–315. doi:10.1016/j.apsb.2015.05.005
 • Patrakar, R., Mansuriya, M., & Patil, P. (2012). Phytochemical and pharmacological review on Laurus Nobilis. INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND CHEMICAL SCIENCES3(7), 255–258.
 • Krup et al., J. Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Homeop Ayurv Med 2013; 2: 4. http://dx.doi.org/10.4172/2167-1206.1000133
 • Chang-Mo O, In-Hwan O, Bong-Keun C, et al. Consuming green tea at least twice each day is associated with reduced odds of chronic obstructive lung disease in middle-aged and older korean adults. The Journal of Nutrition. 2018; 148(1): 70–76.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.