9 σπιτικές θεραπείες για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας

Σε πολλές περιπτώσεις, η ιγμορίτιδα εξαφανίζεται με απλή βασική φροντίδα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Εδώ θα αναφέρουμε τις πιο δημοφιλείς από αυτές.
9 σπιτικές θεραπείες για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ιγμορίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή λόγω της παρέμβασής της στη λειτουργία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η προέλευσή της σχετίζεται με τη φλεγμονή των βλεννογόνων μεμβρανών των ιγμόρειων. Σήμερα, θα σας δώσουμε μερικές θεραπείες για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας.

Η πάθηση αυτή, η οποία εμφανίζεται συνήθως ως οξεία ή σοβαρή, χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως συμφόρηση, πονοκεφάλους και κόπωση. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε εποχή, αλλά είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή όταν υπάρχουν απότομες αλλαγές στον καιρό.

Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Γρίπη και κρυολόγημα.
 • Αναπνευστικές αλλεργίες.
 • Εξωτερικοί παράγοντες όπως ο ρινοϊός και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.
 • Προβλήματα ρινικού διαφράγματος λόγω συστολών ή απόκλισης.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζουμε την ακριβή αιτία που την προκαλεί είναι μέσω ιατρικής αξιολόγησης– ωστόσο, σε γενικό επίπεδο υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων της.

Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ιστότοπο της Mayo Clinic, οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας ιγμορίτιδας υποχωρούν από μόνες τους. Ωστόσο, εάν ο γιατρός το απαιτήσει, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού, ρινικά κορτικοστεροειδή, αποσυμφορητικά και παυσίπονα που χορηγούνται με συνταγή.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας αριθμός σπιτικών θεραπειών που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, καθώς τα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένα. Ας δούμε μερικές επιλογές.

1. Ατμός για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας

Ο ατμός έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αποβολή της βλέννας που συσσωρεύεται στις ρινικές διόδους. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού των ιγμόρειων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι είναι αποτελεσματική μέθοδος.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό, βάλτε τη στο μάτι και, όταν πάρει βράση το νερό, αφαιρέστε την από τη φωτιά.
 • Πριν αρχίσει να κρυώνει, γείρετε το κεφάλι σας πάνω στην κατσαρόλα και καλύψτε το με μια κουβέρτα για να εισπνεύσετε τους ατμούς.

2. Ξεκουραστείτε

9 σπιτικές θεραπείες για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Forum of Allergy & Rhinology δηλώνει ότι οι ασθενείς με ιγμορίτιδα μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτό το πρόβλημα, αποδίδεται εν μέρει στη φλεγμονώδη διαδικασία της νόσου.

Ωστόσο, η εξασφάλιση καλής ποιότητας ύπνου μπορεί να επιταχύνει την ανακούφιση από αυτή τη νόσο, καθώς η καλή ξεκούραση είναι το κλειδί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, χωρίς διακοπές.
 • Όσο κοιμάστε, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια όρθια θέση με το κεφάλι σας ελαφρώς ανασηκωμένο, για να διευκολύνετε την αναπνοή.

3. Ευκάλυπτος για την ανακούφιση από την ιγμορίτιδα

Η κινεόλη, ένα τερπενοειδές οξείδιο που υπάρχει στα έλαια ευκαλύπτου, έχει πολλά οφέλη για την ανακούφιση από την ιγμορίτιδα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ACTA Otorhinolaryngologica Italica, υπάρχουν ενδείξεις για τις αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και αποσυμφορητικές ιδιότητες του φυτού αυτού.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνει με τα φύλλα ή με τη χρήση αιθέριου ελαίου.
 • Ετοιμάστε ένα έγχυμα ευκαλύπτου και, σκεπάζοντας τον εαυτό σας με μια κουβέρτα, εισπνεύστε τους ατμούς.

4. Μέντα

9 σπιτικές θεραπείες για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας

Στην εναλλακτική ιατρική, η μέντα έχει χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τη συμφόρηση των ιγμόρειων και για να μειώσει τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Μπορείτε να την καταναλώσετε ως έγχυμα ή να προσθέσετε μερικά φύλλα μέντας στο νερό.

5. Μολόχα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μολόχα έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Επιπλέον, στην προκειμένη περίπτωση, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της ανακουφίζουν το οίδημα των ιγμόρειων και μειώνουν την απόφραξη.

Τι πρέπει να κάνετε

 • Μπορείτε να την διαλύσετε σε νερό, αλλά θα πρέπει να το κάνετε με μέτρο, καθώς έχει ελαφρά καθαρτική δράση.

6. Δενδρολίβανο για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας

Ένα άλλο φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση της συμφόρησης και των συμπτωμάτων της ιγμορίτιδας είναι το δενδρολίβανο. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε να το εκμεταλλευτείτε μέσω των ατμών.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Ετοιμάστε ένα έγχυμα από το φυτό και, πριν κρυώσει, εισπνεύστε τον ατμό του.

7. Κατάπλασμα από ραπανάκι

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του, το ραπανάκι διευκολύνει την αποβολή της βλέννας και καθαρίζει τους αεραγωγούς. Εφαρμόζοντας ένα κατάπλασμα, αυτές οι ιδιότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας και της συμφόρησης.

Συστατικά

 • 1 κρεμμύδι
 • 6 ραπανάκια

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Θρυμματίστε το κρεμμύδι και τα ραπανάκια για να πάρετε μια πάστα και απλώστε την με μια γάζα πάνω στα ιγμόρεια.

8. Σταγόνες σκόρδου

Ένα δημοφιλές φάρμακο κατά της δυσφορίας που προκαλεί η ιγμορίτιδα είναι οι σταγόνες που παρασκευάζονται με σκόρδο. Ωστόσο, ελλείψει αποδείξεων, δεν είναι γνωστό αν είναι ασφαλής η εφαρμογή τους. Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω επισημαίνουμε σε τι συνίσταται η θεραπεία.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Θρυμματίστε ένα σκόρδο, αραιώστε το σε νερό και εφαρμόστε 5 σταγόνες από το υγρό σε κάθε ρουθούνι.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία 2 ή 3 φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: Υγιεινές χρήσεις του σκόρδου

9. Ειδικό έγχυμα για την ανακούφιση της ιγμορίτιδας

τσάι

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας είναι η κατανάλωση ενός ειδικού αφεψήματος από τζίντζερ, ευκάλυπτο και μέλι.

Συστατικά

 • ½ λεμόνι.
 • Τζίντζερ τριμμένο (5 γρ.)
 • Φύλλα ευκαλύπτου (10 γρ.)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
 • 4 κουταλάκια του γλυκού μέλι (25 γρ.)

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Βράστε ένα φλιτζάνι νερό και προσθέστε το τζίντζερ και τον ευκάλυπτο.
 • Αφήστε το αφέψημα να βράσει για 10 λεπτά.
 • Στη συνέχεια προσθέστε το χυμό μισού λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας μέλι.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φυσικών θεραπειών που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της ιγμορίτιδας. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι στερούνται επιστημονικής υποστήριξης και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τις χρησιμοποιείτε.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, όπως πάντα, είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να ζητήσετε τη γνώμη του. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να σχολιάσετε την πρόθεση να δοκιμάσετε αυτές τις θεραπείες εάν υπάρχει ήδη μια άλλη θεραπεία που εμπλέκεται.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ah-See KW, Evans AS. Sinusitis and its management. BMJ. 2007;334(7589):358–361. doi:10.1136/bmj.39092.679722.BE.
 • Alt JA, Smith TL. Chronic rhinosinusitis and sleep: a contemporary review. Int Forum Allergy Rhinol. 2013;3(11):941–949. doi:10.1002/alr.21217.
 • Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(99)80003-3.
 • Ben-Arye E, Dudai N, Eini A, Torem M, Schiff E, Rakover Y. Treatment of upper respiratory tract infections in primary care: a randomized study using aromatic herbs. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:690346. doi: 10.1155/2011/690346. Epub 2010 Nov 1.
 • Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Sinusitis (infección de los senos paranasales). Julio 2020. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
 • Chow AW, Benninger MS, Brook I, et al. IDSA clinical practice guideline for acute bacterial rhinosinusitis in children and adults. Clin Infect Dis. 2012; 54(8):e72-e112. PMID: 22438350. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22438350.
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Treating chronic sinusitis. 2012 Mar 26 [Updated 2018 Oct 18]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279484/.
 • Kenny H. Chan, … Andrew H. Liu, in Pediatric Allergy: Principles and Practice (Third Edition), 2016.
 • Lindemann J, Tsakiropoulou E, Scheithauer MO, Konstantinidis I, Wiesmiller KM. Impact of menthol inhalation on nasal mucosal temperature and nasal patency. Am J Rhinol. 2008 Jul-Aug;22(4):402-5. doi: 10.2500/ajr.2008.22.3194.
 • Passali D, Cambi J, Passali FM, Bellussi LM. Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2015;35(1):1–8.
 • Razavi SM, Zarrini G, Molavi G, Ghasemi G. Bioactivity of malva sylvestris L., a medicinal plant from iran. Iran J Basic Med Sci. 2011;14(6):574–579.
 • Scadding, G. K. (2008). Rhinitis and sinusitis. In Clinical Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1016/B978-032304825-5.10032-7.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.