6 τρόποι για να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια; Στην πραγματικότητα, τα κρεμμύδια έχουν πολλές δημοφιλείς χρήσεις πολύ πέρα από την κουζίνα. Μάθετε τα πάντα γι' αυτά σε αυτό το άρθρο!
6 τρόποι για να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια

Έχει γραφτεί από Fernando Clementin

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Υπάρχουν τρόφιμα και συστατικά μαγειρικής που φημίζονται για τις καθαριστικές τους ιδιότητες. Σκεφτείτε τροφές όπως το λεμόνι, το αλάτι και το ελαιόλαδο, καθώς και παράγοντες όπως η μαγειρική σόδα. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι μπορείτε να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια;

Πιθανότατα έχετε αυτό το τρόφιμο πρόχειρο στο σπίτι σας και το προσθέτετε σε πολλά πιάτα. Ωστόσο, σίγουρα δεν έχετε σκεφτεί να το χρησιμοποιήσετε για καθαρισμό.

Σήμερα, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε έξι τρόπους για να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια.

6 τρόποι για να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια

Αν και είναι σύνηθες να παραπονιόμαστε ότι τα κρεμμύδια μας κάνουν να κλαίμε όταν τα κόβουμε, πρόκειται για ένα πολύ πολύτιμο λαχανικό, επειδή η χρησιμότητά του εκτείνεται πολύ πέρα από την κουζίνα.

6 τρόποι για να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια

Πρώτα απ’ όλα, τα κρεμμύδια ένα βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα τρόφιμο με φαρμακευτικές ιδιότητες, οπότε τα κρεμμύδια μπορούν να συμπεριληφθούν σε διάφορες σπιτικές θεραπείες. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών παρέχει αρκετά ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, μια από τις λιγότερο γνωστές χρήσεις αυτού του τροφίμου είναι αυτή που τα κρεμμύδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθαριότητα και σε άλλες δουλειές του σπιτιού. Παρακάτω, θα περιγράψουμε τους καλύτερους τρόπο υς για να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία (σκεφτείτε: τα σπιτικά γιατροσόφια της γιαγιάς σας!).

1. Καθαρίστε τηγάνια, κατσαρόλες και σχάρες με κρεμμύδια

Ο πρώτος τρόπος καθαρισμού που θα θέλαμε να εξηγήσουμε έχει να κάνει με την αφαίρεση της βρωμιάς από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Πώς μπορείτε λοιπόν να το κάνετε;

Είναι εύκολο:

 • Αρχικά, σκουπίστε με μισό κρεμμύδι όλη την κατσαρόλα ή το τηγάνι όπου έχουν κολλήσει υπολείμματα φαγητού ή βρωμιά.
 • Στη συνέχεια, προσθέστε ζεστό νερό και αφήστε το να μουλιάσει για λίγα λεπτά ώστε να δράσει το κρεμμύδι.
 • Μετά, θα πρέπει απλώς να το πλύνετε όπως κάνετε συνήθως και θα έχετε μια γυαλιστερή κατσαρόλα ή ένα τηγάνι σε λίγα λεπτά!

Η ίδια αρχή μπορεί να εφαρμοστεί και στις ψησταριές. Αν έχετε κάνει μπάρμπεκιου και βρείτε υπολείμματα κρέατος κολλημένα στη σχάρα όταν πάτε να τη χρησιμοποιήσετε ξανά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κρεμμύδι με τον ίδιο τρόπο για να τα αφαιρέσετε χωρίς προβλήματα.

Γιατί όμως κάποιοι πιστεύουν ότι τα κρεμμύδια είναι καλά για την αφαίρεση των λιπών;

Όπως και με πολλές παραδοσιακές θεραπείες, η προέλευση αυτής της πεποίθησης δεν είναι πολύ σαφής, αλλά θα μπορούσε να συνδέεται με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες αυτού του βολβού. Επομένως, αυτή η ιδιότητα μπορεί να λειτουργεί για την εξάλειψη των βακτηρίων που υπάρχουν στα τηγάνια, τις κατσαρόλες και τις ψησταριές, βοηθώντας έτσι στον καθαρισμό τους.

Ξέρουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε: 6 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με ξύδι

2. Απωθήστε τα έντομα με κρεμμύδια

Αν και αυτή δεν είναι πραγματικά μέθοδος καθαρισμού, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις των κρεμμυδιών εκτός κουζίνας. Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, η έντονη μυρωδιά των κρεμμυδιών είναι χρήσιμη για να κρατήσει μακριά τα κουνούπια, τα μυρμήγκια και άλλα έντομα.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα συστατικά του αποτελούν μέρος ακόμη και ορισμένων εντομοαπωθητικών, όπως δείχνουν ορισμένες μελέτες.

Για να χρησιμοποιήσετε τα κρεμμύδια ως εντομοαπωθητικό, έχετε δύο επιλογές:

 • Αρχικά, μπορείτε να το ψιλοκόψετε και να το τοποθετήσετε απευθείας στο μονοπάτι που χρησιμοποιούν τα έντομα που θέλετε να διώξετε.
 • Δεύτερον, μπορείτε να τρίψετε ένα κρεμμύδι και να το αφήσετε να μουλιάσει σε ζεστό νερό. Την επόμενη μέρα, κρατήστε το υγρό και βάλτε το σε ένα ψεκαστήρα για να το εφαρμόσετε στα σημεία που θέλετε να διώξετε τα έντομα.

3. Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια: Αφαιρέστε τους λεκέδες από τα ρούχα

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς να αφαιρέσουν τους λεκέδες από τον ιδρώτα από τα ρούχα. Σύμφωνα με ορισμένους, τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το πρόβλημα.

Όπως και το υπεροξείδιο του υδρογόνου, πιστεύεται ότι τα κρεμμύδια έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στα υφάσματα των ρούχων χωρίς να τα επηρεάζουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες.

Δείτε πώς:

 • Απλά τρίψτε ένα κομμάτι κρεμμύδι και εφαρμόστε το απευθείας στον λεκέ.
 • Στη συνέχεια, αφού το αφήσετε να δράσει για περίπου 10 λεπτά, προχωρήστε στο πλύσιμο στο πλυντήριο, όπως κάνετε συνήθως. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό για να εξαλειφθεί η μυρωδιά του κρεμμυδιού.

4. Εξαλείψτε τη σκουριά

Αν έχετε σκουριασμένα εργαλεία, ψαλίδια, καρέκλες, κοσμήματα ή μαχαίρια, τα κρεμμύδια θα σας βοηθήσουν πολύ. Γνωρίζατε ότι αυτή η τροφή μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε τα σωματίδια σκουριάς από την επιφάνεια αυτών των στοιχείων;

 • Αρκεί να κόψετε ένα κρεμμύδι στη μέση και να το περάσετε πάνω από το αντικείμενο που θέλετε να αποκαταστήσετε.
 • Στη συνέχεια, απλώστε λίγο λίπος και, ως τελευταίο βήμα, τρίψτε το αντικείμενο με ένα πανί για να το καθαρίσετε εντελώς.

5. Απαλλαγείτε από τη μυρωδιά της νέας μπογιάς

Αν έχετε βάψει πρόσφατα ένα δωμάτιο ή ολόκληρο το σπίτι σας, το πιθανότερο είναι ότι η μυρωδιά της μπογιάς σας ενοχλεί. Και πάλι, τα κρεμμύδια μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε εύκολα από αυτή τη μυρωδιά.

Πώς να το κάνετε;

 • Αρχικά, βάλτε ζεστό νερό σε ένα μπολ και βουτήξτε σε αυτό μερικές φέτες κρεμμυδιού.
 • Στη συνέχεια, αφήστε το όλη τη νύχτα στο δωμάτιο με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.
 • Τέλος, το επόμενο πρωί, θα παρατηρήσετε ότι η δυσάρεστη μυρωδιά έχει εξαφανιστεί!

Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη των κρεμμυδιών εδώ: 8 άγνωστα οφέλη του κρεμμυδιού για την υγεία

6. Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας με κρεμμύδια: Απομακρύνετε τη βρωμιά από τον απορροφητήρα

Αναμφίβολα, οι απορροφητήρες της κουζίνας είναι ένα από τα πιο δύσκολα στοιχεία που καθαρίζονται. Εξάλλου, ο απορροφητήρας της κουζίνας μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πονοκέφαλο, εκτός αν γνωρίζετε αυτό το απλό δημοφιλές κόλπο.

 • Αρχικά, πάρτε μισό κρεμμύδι και συνδυάστε το με μαγειρική σόδα και νερό.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόστε το στον απορροφητήρα. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
 • Τέλος, σκουπίστε με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του κρεμμυδιού σε συνδυασμό με την αντιβακτηριακή δράση της μαγειρικής σόδας βοηθούν στην εξάλειψη των λιπών και στην απολύμανση του απορροφητήρα.

Συστάσεις για τον καθαρισμό του σπιτιού σας με κρεμμύδια

Με αυτές τις συστάσεις, θα έχετε βρει έναν νέο σύμμαχο όταν πρόκειται για την απολύμανση και τον καθαρισμό του σπιτιού σας. Όπως είδατε, ο καθαρισμός του σπιτιού σας με κρεμμύδια είναι εφικτός. Το καλύτερο από όλα είναι ότι τα κρεμμύδια είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι αυτά είναι κόλπα παρμένα από τη λαϊκή κουλτούρα, οπότε είναι πιθανό να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ένα εξειδικευμένο προϊόν. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να χρειαστεί να τρίψετε πιο δυνατά και πιο πολύ για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ωστόσο, μπορούν να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση όταν δεν έχετε στη διάθεσή σας κάποιο ειδικό προϊόν καθαρισμού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.