Βάρος, ύπνος και ανάπτυξη σε βρέφη 4 μηνών

Τα μωρά 4 μηνών είναι ήδη πολύ πιο προσεκτικά σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους και αρχίζουν να εσωτερικεύουν βασικές ρουτίνες. Μάθετε περισσότερα για αυτό το σημαντικό στάδιο εδώ.
Βάρος, ύπνος και ανάπτυξη σε βρέφη 4 μηνών

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα βρέφη 4 μηνών έχουν ήδη ξεκινήσει την πορεία τους προς την ανεξαρτησία, αν και αυτή δεν είναι ακόμη πολύ έντονη. Έχουν αποκτήσει νέες σωματικές, γνωστικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες.

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε το παιδί σας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Εξάλλου, υπάρχουν μοτίβα που είναι κοινά για τα περισσότερα παιδιά. Το πιο ενδεδειγμένο είναι να σημειώνετε τις αλλαγές και τις σχετικές προόδους του μωρού 4 μηνών. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι πολύ χρήσιμες στις διαβουλεύσεις με τον παιδίατρό τους.

Βάρος

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το βάρος του μωρού. Εδώ, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη το ύψος και την περιφέρεια του κεφαλιού τους.

Είναι δυνατόν ένα μωρό να είναι λίγο πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό και να μην έχει πρόβλημα. Υπάρχει λόγος ανησυχίας μόνο αν η διαφορά είναι πολύ σημαντική.

Συνολικά, οι τιμές αναφοράς είναι οι εξής:

  • Βάρος: Τα αρσενικά βρέφη ηλικίας 4 μηνών πρέπει να έχουν βάρος μεταξύ 5,6 και 8,8 κιλών. Τα κορίτσια πρέπει να είναι μεταξύ 5 και 8,1 κιλών.
  • Μέγεθος: Τα αγόρια θα πρέπει να έχουν μήκος μεταξύ 59,9 και 68 εκατοστών στους 4 μήνες. Από την άλλη πλευρά, τα κορίτσια πρέπει να έχουν μήκος μεταξύ 57,8 και 66,2 εκατοστών.
  • Περιφέρεια κεφαλιού: Πρόκειται για τη μέτρηση της απόστασης γύρω από το κεφάλι. Στα αγόρια, θα πρέπει να είναι μεταξύ 40,5 και 42,8 εκατοστών. Στα κορίτσια, πρέπει να είναι μεταξύ 39,3 και 41,8 εκατοστών.

Κατά μέσο όρο, τα μωρά 4 μηνών πρέπει να έχουν αύξηση βάρους περίπου 600 γραμμάρια κατά τον προηγούμενο μήνα. Εάν το βάρος, το μήκος ή η περίμετρος κεφαλιού διαφέρουν από τα παραπάνω στοιχεία, ο παιδίατρος θα το λάβει υπόψη του.

Perímetro cefálico de bebé de 4 meses.
Η περίμετρος του κεφαλιού ενός μωρού μετράται σε όλες τις αναπτυξιακές εξετάσεις για τον έλεγχο της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Ύπνος στα μωρά 4 μηνών

Τα μωρά 4 μηνών συνήθως κοιμούνται 8 έως 10 ώρες τη νύχτα και περίπου 6 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ύπνος την ημέρα κατανέμεται συνήθως σε 3 ή 4 μεσημεριανούς ύπνους.

Ωστόσο, συνήθως δεν έχουν ακόμη ένα πολύ σταθερό μοτίβο ύπνου . Γι’ αυτό μπορεί να ξυπνούν τη νύχτα ή να ανταλλάσσουν νυχτερινές συνήθειες με ημερήσιες. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί τους μόλις αρχίζουν να λειτουργούν.

Εάν η μητέρα πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της, τα μικρά μπορεί να αισθάνονται ανήσυχα και αυτό μπορεί να διαταράξει τους ρυθμούς τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζονται οι πρώτες ενοχλήσεις στα ούλα, οι οποίες επηρεάζουν και τον τρόπο που κοιμούνται.

Είναι καλή ιδέα να βοηθήσετε το μωρό να έχει ένα σταθερό πρόγραμμα. Μερικές συμβουλές για να τα βοηθήσετε να υιοθετήσουν ένα σωστό μοτίβο είναι οι εξής:

  • Αν ξυπνάει πολύ νωρίς, αφήστε το μωρό στην κούνια του για να κοιμηθεί λίγο περισσότερο.
  • Διατηρήστε το δωμάτιο όπου κοιμάται με χαμηλό φωτισμό.
  • Μην κάνετε θορύβους για να μην ξυπνήσει το μωρό κατά τη διάρκεια της ανάπαυσής του.

Η σωματική ανάπτυξη

Τα μωρά 4 μηνών αρχίζουν να αναπτύσσουν την όραση των χρωμάτων, μια δεξιότητα που θα ολοκληρώσουν μέχρι τους 6 μήνες. Κοιτάζουν τα πρόσωπα πιο προσεκτικά, δεν κοιτάζουν πλέον μόνο τα μάτια, αλλά ολόκληρο το πρόσωπο. Επίσης, διακρίνουν ήχους όπως οι φωνές της μητέρας και του πατέρα τους και η μουσική που τους αρέσει.

Σε αυτή την ηλικία, έχουν περισσότερο έλεγχο του κεφαλιού τους και μπορούν να το κρατούν όρθιο. Όταν είναι ξαπλωμένα, μπορούν να λυγίσουν το λαιμό τους προς τα εμπρός για να κοιτάξουν τα πόδια τους. Αν είναι μπρούμυτα, στηρίζονται στα ανοιχτά χέρια τους. Αρχίζουν να μαθαίνουν να αναποδογυρίζουν.

Τα μωρά 4 μηνών προτιμούν να κάθονται όρθια, επειδή αυτή η θέση τους επιτρέπει να βλέπουν τα πάντα γύρω τους. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σε θέση να κρατήσουν μόνα τους αυτή τη θέση.

Άλλα αντανακλαστικά και δεξιότητες που αναπτύσσουν περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Έχουν καλύτερο συντονισμό ματιού-χεριού-αντικειμένου. Ανοίγουν το χέρι τους σε αναμονή για να αρπάξουν αυτό που θέλουν. Περνούν τα παιχνίδια από το ένα χέρι στο άλλο χωρίς να τα ρίχνουν.
  • Βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους. Με αυτόν τον τρόπο, εξερευνούν και αναπτύσσουν την αντίληψή τους.
  • Είναι σε θέση να στηρίζονται στους αγκώνες και τους πήχεις τους όταν είναι μπρούμυτα.

Γνωστική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη

Τα μωρά στους 4 μήνες αρχίζουν να αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους. Ως αποτέλεσμα, δεν θέλουν πλέον να είναι μόνα τους και συνήθως κλαίνε όταν φεύγει η μητέρα τους και ηρεμούν όταν επιστρέφει. Μπορεί να δείχνουν κάποια συστολή απέναντι σε ξένους.

Σε αυτή την ηλικία, περνούν πολύ χρόνο παρατηρώντας το περιβάλλον τους. Ας δούμε ποιες άλλες γνωστικές δεξιότητες και ψυχοκοινωνικές εξελίξεις κάνουν.

Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη στα μωρά 4 μηνών

Τα μωρά 4 μηνών συχνά χαμογελούν όταν τους συμβαίνει κάτι ευχάριστο, όπως ένα δείγμα στοργής ή μια αντίδραση στο γαργάλημα. Χαμογελούν επίσης στην εικόνα τους στον καθρέφτη. Γουργουρίζουν και φλυαρούν για να τραβήξουν την προσοχή.

Από την άλλη πλευρά, πιπιλίζουν τη γροθιά τους όταν πεινάνε, που είναι ένας τρόπος να καθησυχάσουν τον εαυτό τους. Γίνονται δραστήρια και ενθουσιασμένα όταν κάποιος οικείος τα πλησιάζει.

Γνωστική ανάπτυξη

Πριν, επικεντρώνονταν μόνο στο φαγητό κατά τη διάρκεια του φαγητού. Τώρα ακόμη και ένας μικρός ήχος τραβάει την προσοχή τους. Στους 4 μήνες, τα μωρά περνούν επίσης πολύ χρόνο εξετάζοντας τα χέρια ή τα πόδια τους.

Σε αυτή την ηλικία, αρχίζουν να μαθαίνουν ρουτίνες. Τις επαναλαμβάνουν όταν είναι ευχάριστες. Μπορούν επίσης να τις προβλέψουν. Για παράδειγμα, λυγίζουν τους γοφούς τους όταν αντιλαμβάνονται ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή πάνας.

4-month-old babies
Η αλλαγή πάνας μπορεί να αποτελεί ρουτίνα για το μωρό και μπορεί να την αναγνωρίζει ως τέτοια.

Διέγερση για μωρά 4 μηνών

Ένας καλός τρόπος για να διεγείρετε την ανάπτυξη των μωρών είναι να τους μιλάτε συχνά. Τους αρέσει να τους μιλάτε και αρχίζουν να ανταποκρίνονται.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν με τα παιχνίδια τους με ασφάλεια. Τα πολύχρωμα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά σε αυτή την ηλικία. Θα πρέπει να τους επιτρέπεται να τα βάζουν στο στόμα τους, καθώς αυτός είναι ο τρόπος εξερεύνησής τους.

Είναι επίσης καλή ιδέα να ενθαρρύνετε την κοινωνικότητά τους. Είναι καλή ιδέα να προσκαλέσετε μια άλλη μητέρα με το μωρό της και να περάσουν και οι δύο λίγο χρόνο μαζί. Μπορεί να φαίνεται ότι τα μωρά δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα λαμβάνουν γνώση των πάντων.

Να είστε πάντα προσεκτικοί με το παιδί

Οι γονείς και οι φροντιστές είναι οι πιο κοντινοί άνθρωποι σε ένα μωρό. Ως εκ τούτου, είναι αυτοί που μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα την ανάπτυξη του μωρού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι προσεκτικοί σε όλες τις αλλαγές του μωρού στην ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Αν το μωρό δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο ή να πιάσει αντικείμενα, δεν χαμογελάει ή δεν ακολουθεί τους ανθρώπους με τα μάτια του ή δεν φλυαρεί ή δεν ανταποκρίνεται στους ήχους, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να δείτε τι συμβαίνει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.