Φυσική θεραπεία με βασιλικό για τα κουνούπια

Πέραν από την προσθήκη του βασιλικού στα φαγητά για να τους δώσουμε γεύση, υπάρχει και μια φυσική θεραπεία με βασιλικό η οποία είναι εξαιρετική για τα κουνούπια. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το οικολογικό εντομοαπωθητικό.
Φυσική θεραπεία με βασιλικό για τα κουνούπια

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φυσική θεραπεία με βασιλικό ενάντια στα κουνούπια; Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τον βασιλικό στη μαγειρική. Με αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα και την υπέροχη γεύση, είναι κοινό συστατικό στα πιάτα με ζυμαρικά, στις πίτσες, και τα αρωματικά έλαια. Όμως, μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε και σαν φυσική θεραπεία.

Η φυσική εντομοαπωθητική του δράση είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά αυτού του αρωματικού βοτάνου και, σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε στο σπίτι.

Χαρακτηριστικά του βασιλικού

Ο βασιλικός προέρχεται από την Ασία και, με τον καιρό, άρχισε να καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, γνωρίζουμε πάνω από 40 είδη, και ανάμεσά τους ο Ocimum basilicum ή γλυκός βασιλικός είναι το πιο γνωστό.

Είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό τα φύλλα του οποίου είναι πλατιά και έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Μετά βίας ξεπερνά τα 30 εκατοστά και το άρωμά του βρίσκεται στα φύλλα του. Γενικά, παράγει άνθη το καλοκαίρι, και εμφανίζει μικρές ομάδες λευκών και λιλά λουλουδιών.

Το φυτό είναι γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια τα οποία περιέχουν διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες. Ανάμεσά τους είναι αξιοσημείωτη η χρήση του για εντερικά και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και για προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cuban Journal of Pharmacy, ο βασιλικός χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για την αντιμετώπιση των ακόλουθων:

 • Γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια και παρασιτισμός
 • Αναπνευστικές παθήσεις όπως βρογχίτιδα
 • Γενικά δερματολογικά προβλήματα
 • Υψοφοβία: Περιέχει ευγενόλη, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος
 • Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού έχει αντιμυκητιασικά χαρακτηριστικά και λειτουργεί ενάντια στα βακτήρια και τους μύκητες
Βασιλικός πάνω σε σανίδα κοπής
Ο βασιλικός χρησιμεύει στην κουζίνα και στη φαρμακευτική, όμως μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ως απωθητικό.

Φυσική θεραπεία με βασιλικό για τα κουνούπια

Για να κατανοήσουμε γιατί απομακρύνει τα κουνούπια αυτό το φυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς ανιχνεύουν το θύμα τους αυτά τα έντομα. Πέραν από τα εκνευριστικά τσιμπήματα, τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν και ασθένειες. Όπως ίσως γνωρίζετε, αυτά ήταν υπεύθυνα για τα ξεσπάσματα του Δάγκειου και του κίτρινου πυρετού μέσω του Aedes aegypti .

Αυτό το έντομο χρησιμοποιεί θερμικούς και χημικούς αισθητήρες οι οποίοι του επιτρέπουν ν’ ανιχνεύει την τροφή του. Όλα τα μέρη του μικροσκοπικού του σώματος δουλεύουν μαζί για να εντοπίσουν το επόμενο θύμα:

 • Τα πόδια του παρατηρούν διαφορές στη θερμοκρασία ανάμεσα στο θύμα και το περιβάλλον.
 • Οι κεραίες του ανιχνεύουν ατμούς νερού και το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο εκπνέουμε. Επιπλέον, το δέρμα μας εκκρίνει συγκεκριμένες ουσίες, όπως γαλακτικό οξύ μέσω του ιδρώτα, το οποίο και έλκει τα κουνούπια.

Όταν χρησιμοποιούμε ένα απωθητικό με χημικές ουσίες, αυτό που κάνουμε στην ουσία είναι να κάνουμε επίθεση στους αισθητήρες των κουνουπιών. Αυτό προκαλεί στη συνέχεια την απώλεια της ικανότητας εντοπισμού του θύματος, αναγκάζοντάς τα να απομακρυνθούν ώστε ν’ αναρρώσουν. Ο βασιλικός περιέχει τέσσερις ουσίες που δρουν ως φυσικά απωθητικά: οιστραγόλη, κιτρονελόλη, λιμονένιο και τρανς-νερολίδη.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον βασιλικό σαν φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια;

Ο βασιλικός είναι ένα φυτό το οποίο μας προσφέρει έναν βιώσιμο, απλό, και οικονομικό τρόπο για ν’ απομακρύνουμε τα κουνούπια. Βάζοντας λίγο βασιλικό στα παράθυρα, τα μπαλκόνια, ή στον κήπο μας θα μειώσουμε την παρουσία τους, και εδώ θα σας πούμε ορισμένους τρόπους για να το κάνετε.

Για να φτιάξετε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό με βάση τον βασιλικό, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα συστατικά:

 • 120 ml νερό
 • Φύλλα βασιλικού
 • 120 ml βότκα ή 96% οινόπνευμα

Προετοιμάστε ένα τσάι με τα φύλλα και το νερό, και έπειτα σουρώστε το. Ανακατέψτε το υγρό που έχει απομείνει με τη βότκα ή το οινόπνευμα της επιλογής σας, και τοποθετήστε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Στη συνέχεια, ψεκάστε τα φυτά σας όποτε κρίνετε απαραίτητο.

Άλλη μία εναλλακτική είναι ν’ αγοράσετε αιθέριο έλαιο σώματος με βασιλικό. Πέραν της μυρωδιάς και της ενυδάτωσης που θα προσφέρει στο δέρμα σας, θα κρατήσει μακριά τα κουνούπια. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για ν’ αρωματίσετε ευχάριστα τον χώρο σας.

Κουνούπι ετοιμάζεται να τσιμπήσει
Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες όπως Δάγκειο πυρετό. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο, είναι σημαντικό να τα κρατάτε μακριά.

Φυσική θεραπεία με βασιλικό για τα κουνούπια σε σύγκριση με τα συνθετικά προϊόντα

Τα συνθετικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε ως απωθητικά δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικά όσο νομίζουμε. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν αποδείξει ότι μόνο όσα περιέχουν περισσότερο από 25% DEET (Ν, Ν-διαιθυλ-3-μεθυλβενζαμίδιο) είναι αποτελεσματικά.

Αναφορικά με τα φυσικά αιθέρια έλαια, όταν τα χρησιμοποιούμε σαν απωθητικά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εξατμίζονται γρηγορότερα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η φαρμακοποιός Δρ. Beatriz Badilla προειδοποιεί ότι θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε πιο συχνά επειδή η δράση τους φεύγει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Τέλος, πέραν από τις φυσικές θεραπείες με βασιλικό, θα πρέπει να λαμβάνουμε και άλλα μέτρα προστασίας για να κρατάμε μακριά τα κουνούπια:

 • Να χρησιμοποιείτε σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες, και πάνω από την κούνια του μωρού.
 • Να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε για να δείτε αν είναι συνθετικά ή φυσικά. Εκεί θα πρέπει ν’ αναφέρεται για πόσο διάστημα είναι αποτελεσματικά, και η ηλικία και ο τύπος δέρματος για τα οποία είναι κατάλληλα.
 • Τινάξτε τα σεντόνια σας πριν πάτε στο κρεβάτι για να ελέγξετε αν υπάρχουν κουνούπια στο υπνοδωμάτιο.

Ελπίζουμε να δοκιμάσετε τη φυσική θεραπεία με βασιλικό για ν’ απωθήσετε τα κουνούπια, και να θέσετε σε εφαρμογή τις προτάσεις μας για να κρατήσετε τα έντομα μακριά από το σπίτι και την οικογένειά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia34(3), 187-195.
 • Sam, O., de la Luz, M., & Barroso, L. (2002). Caracterización anatómica de las hojas de la albahaca blanca (Ocimum basilicum L.). Cultivos tropicales23(2), 39-42.
 • Py, N. F. M. M. S., & Corona-Cruz, A. Repelente Natural para el Mosquito Aedes Aegypti a base de Albahaca (Ocimun Basilicum) y Eucalipto (Eucalyptus globulus) para apoyar problemas de salud en comunidades del municipio de Yaxcaba Yucatán. COMPENDIO DE PONENCIAS, 114.
 • Grisales Galindo, M., Tellez Salamaca, D. M., & Gómez Vanegas, M. Evaluación De La Eficacia De Los Extractos Naturales De Citronella (Cymbopogoncitratus), Albahaca (Ocimumbasilicum) Y Lavanda (Lavandulaspp.) Como Repelente Natural Contra Mosquitos Adultos De La Especie Aedes Aegypti.
 • Querales, J. (2002). Dengue: causas, características clínicas y prevención. Gaceta Médica de Caracas110(3), 328-332.
 • Uc-Puc, V., Herrera-Bojórquez, J., Carmona-Carballo, C., Che-Mendoza, A., Medina-Barreiro, A., Chablé-Santos, J., … & Manrique-Saide, P. (2016). Efectividad de repelentes comerciales disponibles contra el mosquito Aedes aegypti (L.) en Yucatán, México. salud pública de méxico58, 472-475.
 • Badilla, B. (2016). Uso racional de repelentes contra mosquitos.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.