Ζήλια μετά την απιστία: Πώς να τη διαχειριστείτε

Η διαχείριση της ζήλιας μετά την απιστία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη σχέση. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τις καλύτερες στρατηγικές για την καταπολέμησή τους.
Ζήλια μετά την απιστία: Πώς να τη διαχειριστείτε
Montse Armero

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Montse Armero.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Όταν η απιστία συμβαίνει μέσα σε μια σχέση, μοιάζει με σεισμό, που κλονίζει τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η σχέση. Είναι εξαιρετικά εύκολο να αντιμετωπίσετε τη δυσπιστία και τη ζήλια μετά την απιστία.

Οι υποψίες εξαρτώνται επίσης από το πώς ήσασταν ως ζευγάρι πριν την προδοσία. Για παράδειγμα, αν γενικά εμπιστευόσασταν τον σύντροφό σας ή αν η ζήλια ήταν ήδη μέρος της καθημερινότητάς σας. Αλλά ανεξάρτητα από το πώς ήταν, είναι πιθανό ότι μπροστά στην απιστία θα γίνετε φυσικά πιο καχύποπτοι.

Δεν έχει σημασία σε ποιο στάδιο της σχέσης βρίσκεται το ζευγάρι, η απιστία πάντα δημιουργεί πόνο, ιδιαίτερα αν είναι συναισθηματική ή σεξουαλική. Και, για να το θέσουμε ευθέως, κανένας δεν είναι προετοιμασμένος να δεχτεί ότι ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο, λέει ψέμματα.

Μοντέλα σχέσεων

Μέχρι πρόσφατα, το κυρίαρχο μοντέλο του ζευγαριού ήταν ο μονογαμικός ετεροφυλόφιλος γάμος. Ωστόσο, η κοινωνία έχει εξελιχθεί και όλο και περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις πέρα από αυτές τις νόρμες.

Στις μέρες μας είναι πολύ πιο συνηθισμένο να βρίσκουμε swinger ζευγάρια ή ανθρώπους που ασκούν την πολυγαμία σε μία από τις διαφορετικές μορφές της.

Αν όμως όλες οι αποτελεσματικές σχέσεις έχουν κάτι κοινό, αυτό είναι ότι τα μέλη τους πρέπει να συμφωνούν ρητά ή σιωπηρά σε κανόνες και όρια. Και προφανώς, ένα από τα πιο θεμελιώδη σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι το μοντέλο συναισθηματικής και σεξουαλικής σχέσης που θέλουν να δημιουργήσουν.

Ζήλια μετά την απιστία: Τι εννοούμε με τον όρο απιστία;

A partner's infidelity.
Η έννοια της απιστίας μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι. Ενώ για κάποιους μπορεί να σημαίνει ότι ο σύντροφός τους έχει σχέσεις με τρίτους, για άλλους μπορεί να είναι ακόμη και το γεγονός της επικοινωνίας με άτομα στο διαδίκτυο με σεξουαλικές προθέσεις.

Κάθε ζευγάρι πρέπει να καθορίσει το πώς αντιλαμβάνεται την απιστία. Έτσι, για πολλούς ανθρώπους, θα συνίσταται στο ότι ένα από τα άτομα μιας σχέσης έχει σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον άλλον.

Ωστόσο, για άλλους θα περιλαμβάνει επίσης το φλερτ, την επαφή με άτομα στο διαδίκτυο με σεξουαλική πρόθεση ή το να έχουν συναισθηματική σχέση με κάποιον άλλον εκτός του συντρόφου τους.

Όλες οι σχέσεις περνούν από διαφορετικά στάδια και η κατανόηση της πίστης δεν χρειάζεται να είναι στατική- μπορεί να εξελίσσεται, αν υπάρχει συμφωνία. Προβλήματα προκύπτουν όταν ένα από τα δύο μέρη παραβιάζει τους συμφωνημένους κανόνες και τότε συμβαίνει η προδοσία.

Σίγουρα θα σας αρέσει αυτό το άρθρο: Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται τα λάθη τους;

Πώς να διαχειριστούμε τη ζήλια μετά την απιστία

Όταν πρόκειται για τη ζήλια, είναι εύκολο να εμφανιστεί και να κυριαρχήσει στη ζωή ενός ζευγαριού μετά την απιστία. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μερικές από τις συναισθηματικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη ζήλια.

Βελτιώνουμε την αυτογνωσία μας

Η απιστία είναι μια περίοδος αυτοανάλυσης. Ποια είναι η προέλευση των ανασφαλειών μας και οι λόγοι για τους οποίους μετατρέπονται σε ζήλια; Αν δεν γνωρίζουμε σωστά τον εαυτό μας και δεν καταλαβαίνουμε τι μας προκαλεί πόνο, θα μας είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε μια τέτοια κρίση.

Επανακτούμε την εμπιστοσύνη στο σύντροφό μας

Η ζήλια έχει μια πολύ σημαντική συνιστώσα δυσπιστίας . Προκειμένου να εμπιστευτούμε ξανά τον σύντροφό μας, είναι σημαντικό να μπορούμε να συζητήσουμε κάθε πτυχή της σχέσης που μας απασχολεί και επομένως να αποφασίσουμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

A lack of trust.
Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα μετά την απιστία. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε να την ανακτήσουμε, προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα ζήλιας στη συνέχεια.

Προσπαθούμε να μην είμαστε επιτιμητικοί

Όταν έχουμε προδοθεί, είναι εύκολο για εμάς να κατηγορήσουμε το άλλο άτομο για τον πόνο που μας προκάλεσε. Ωστόσο, αν το κάνουμε αυτό, θα αυξήσουμε τον πόνο, θα δημιουργήσουμε περιττές διαφωνίες και θα αυξήσουμε τη δυσφορία.

Το να μην εμπιστευόμαστε το άλλο άτομο και να θέλουμε να το ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να το απομακρύνουμε από εμάς. Όσο κι αν η απιστία τους μας έχει πληγώσει, η κατανόηση ότι δεν μας ανήκουν και ο σεβασμός της ανεξαρτησίας τους είναι δύο καλές αρχές για να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της σχέσης.

Αγάπη, όχι ανάγκη

Όταν νιώθουμε ζήλια μπορεί να ξεχάσουμε τις διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και την ανάγκη. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να αγαπούν τους συντρόφους τους χωρίς να πέφτουν σε συναισθηματική εξάρτηση. Αυτό θα επιτύχει μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, αυτό θα αποξενώσει τον σύντροφό μας.

emotional dependence
Η αγάπη δεν είναι το ίδιο με την εξάρτηση. Ως ζευγάρι, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό, καθώς, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποβεί επιζήμιο.

Ξεπερνάμε τον πόνο

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε θλίψη, στεναχώρια ή θυμό όταν μας έχουν απατήσει. Παρόλα αυτά, πρέπει να μάθουμε να νιώθουμε τα συναισθήματα και στη συνέχεια να τα ξεπερνάμε. Διαφορετικά, θα καταλάβουν την καθημερινότητά μας.

Συγχώρεση

Τελικά, έχουμε δύο επιλογές. Μπορούμε είτε να συγχωρήσουμε τον σύντροφό μας είτε να τερματίσουμε τη σχέση. Το να παραμείνουμε στη σχέση και να μην συγχωρούμε δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, καθώς θα προκαλέσει πολύ περισσότερο πόνο και δυσφορία και για τους δύο συντρόφους.

Αποδοχή

Μπορούμε να είμαστε σε αρμονία με τον σύντροφό μας μόνο αν αποδεχτούμε το γεγονός. Όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη χωρίς να γνωρίζουμε τις συνέπειες των πράξεών μας.

Να είμαστε ευγνώμονες

Το να είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε βιώσει είναι σημαντικό. Ανακαλύπτοντας τι μάθαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και τον σύντροφό μας. Με αυτόν τον τρόπο, ο δεσμός θα ενισχυθεί και θα είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές αντιξοότητες.

Αν καταφέρουμε να διαχειριστούμε τη ζήλια μετά την απιστία και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στο σύντροφό μας, θα έχουμε πάρει ένα σπουδαίο μάθημα ζωής και θα είμαστε αναμφίβολα πιο δυνατοί και σοφοί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Espinoza, A. V., Correa, F.E. y García, L.F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología, 19(1), 135-147.
  • Humberto, J. y Osorio, V. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico, Volumen 9(17), 97-102.
  • Parada, M. (2012). Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por la infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.