Αεροθερμική ενέργεια: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Η αεροθερμική ενέργεια είναι ένα καινοτόμο σύστημα θέρμανσης και ψύξης που χρησιμοποιεί τον αέρα του περιβάλλοντος ως κύρια πηγή ενέργειας. Ανακαλύψτε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της εδώ.
Αεροθερμική ενέργεια: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Υπάρχει μια πιο οικολογική εναλλακτική λύση στα κοινά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Η αεροθερμική ενέργεια είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στις αντλίες θερμότητας να αξιοποιούν την ενέργεια του αέρα για τη λειτουργία τους. Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα αυτό καθιστά δυνατή την απόκτηση θερμότητας από τον αέρα του περιβάλλοντος, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που είναι εύκολη στην εγκατάσταση και απλή στη χρήση, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Χάρη στην ενεργειακή της απόδοση, χρησιμοποιείται συχνότερα σε μεγάλες κατασκευές, όπως αεροδρόμια ή νοσοκομεία. Ωστόσο, όλο και περισσότερα σπίτια τη χρησιμοποιούν για την παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού.

Τι είναι η αεροθερμική ενέργεια;

Η αεροθερμική ενέργεια ή αλλιώς αεροθερμία είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί την ενέργεια του αέρα για την παραγωγή θερμότητας και ψύξης. Παράγεται με τη χρήση αντλιών θερμότητας, οι οποίες απορροφούν ενέργεια από τον εξωτερικό αέρα για να θερμάνουν έναν χώρο. Από την άλλη πλευρά, για να ψύξουν έναν χώρο, το κύκλωμα ενεργοποιείται αντίστροφα.

Πού χρησιμοποιείται;

Η χρήση του αέρα ως πηγή ενέργειας την καθιστά μια τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον σε σύγκριση με άλλα συστήματα θέρμανσης. Ωστόσο, η αρχική της επένδυση είναι συνήθως ακριβότερη. Εδώ και αρκετό καιρό, ο μηχανισμός αυτός χρησιμοποιείται για κυκλώματα κλιματισμού που εγκαθίστανται σε μεγάλα κτίρια. Σε γενικές γραμμές, αυτό γίνεται μέσω της τοποθέτησης ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Για παράδειγμα, σε αεροδρόμια, γραφεία ή νοσοκομεία, είναι αρκετά συνηθισμένο. Ωστόσο, λόγω της ενεργειακής της απόδοσης, έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση σε οικογενειακές κατοικίες και πολυκατοικίες. Χάρη στις αντλίες θερμότητας που λειτουργούν με αεροθερμική ενέργεια, είναι δυνατή η επίτευξη ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού.

Αεροθερμική ενέργεια: Τι είναι και πώς λειτουργεί
Λόγω του κολοσσιαίου μεγέθους των αεροδρομίων, η αεροθερμική ενέργεια αποτελεί μια εναλλακτική λύση θέρμανσης.

Πώς λειτουργεί η αεροθερμική ενέργεια

Η γενική λειτουργία της ενέργειας αυτής είναι απλή. Ένα κύκλωμα που αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα δημιουργείται από δύο μονάδες που απαρτίζουν τις αντλίες θερμότητας, μία εξωτερική και μία εσωτερική.

Η μονάδα που είναι υπεύθυνη για αυτό το βήμα είναι ο εξατμιστής. Στη συνέχεια διοχετεύει αυτή τη θερμότητα στο περιβάλλον μέσω της μονάδας που ονομάζεται συμπυκνωτής.

Η βάση της αεροθερμικής λειτουργίας βρίσκεται στο κύκλωμα ψυκτικού μέσου, το οποίο συνδέει την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα. Μέσω αυτού του κυκλώματος, ο αέρας αλλάζει θερμοκρασία και κατάσταση κατά τη διάρκεια διαφορετικών φάσεων. Περνάει από μια αέρια διαδικασία, μια υγρή διαδικασία, μια θερμική διαδικασία και, τέλος, μια ψυχρή διαδικασία.

Μετά από τέσσερις φάσεις, το ψυχρό αέριο αποβάλλεται προς τα έξω. Εν τω μεταξύ, η θερμότητα εισέρχεται μέσω του δαπέδου.

Μια βασική συσκευή για αυτή τη μετατροπή είναι ο συμπιεστής. Χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά την αρχική φάση.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το σύστημα μπορεί να παράγει κρύο αέρα. Για να γίνει αυτό, αντιστρέφει το κύκλωμα ψύξης, αποβάλλοντας τον θερμό αέρα προς τα έξω και εισάγοντας τον αέρα χαμηλής θερμοκρασίας στο εσωτερικό.

Είδη αντλιών θερμότητας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντλιών θερμότητας, μεταξύ των οποίων και αυτές που χρησιμοποιούν αεροθερμική ενέργεια. Διακρίνονται ανάλογα με το εξωτερικό και το εσωτερικό μέσο με το οποίο το μηχάνημα ανταλλάσσει θερμότητα:

  • Αντλία αέρα-αέρα: Αυτή παίρνει θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και τη μεταφέρει απευθείας στο εσωτερικό. Χρησιμοποιείται από τα διαιρούμενα συστήματα κλιματιστικών.
  • Αντλία αέρα-νερού: Σε αυτή την περίπτωση, η θερμότητα αφαιρείται από τον αέρα και διοχετεύεται σε ένα κύκλωμα νερού που τροφοδοτεί τις οροφές ή τα δάπεδα, τα θερμαντικά σώματα ή τους ανεμιστήρες.
  • Αντλία νερού-αέρα: Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίπτωση, η θερμότητα εξάγεται από το νερό που έχει εναποτεθεί στο έδαφος ή στο ποτάμι και στη συνέχεια μεταφέρεται στον εσωτερικό αέρα.
  • Αντλία νερού προς νερό: Η θερμότητα εξάγεται από το νερό, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, αλλά στη συνέχεια μεταφέρεται σε άλλο κύκλωμα νερού.

Τα πλεονεκτήματα της αεροθερμικής ενέργειας

Όπως κάθε σύστημα θέρμανσης ή ψύξης, η αεροθερμική ενέργεια έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να στραφεί κανείς σε αυτή τη νέα, πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.

Λίγα απόβλητα

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την αεροθερμική τεχνολογία λόγω της εύκολης εγκατάστασής της, αφού δεν απαιτεί καμινάδα για την απαγωγή του καπνού. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν απαιτεί καύση, οπότε δεν είναι απαραίτητος ο καθαρισμός, ούτε είναι επιρρεπής στη δημιουργία ρύπων ή υπολειμμάτων. Επιπλέον, η έλλειψη καυσίμου συμβάλλει στην ασφάλεια του σπιτιού.

Η ενεργειακή χρήση

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι μειώνει τη χρήση ενέργειας, επειδή οι περισσότεροι πόροι αντλούνται από τον εξωτερικό αέρα. Ωστόσο, το ένα τέταρτο του κυκλώματος χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια. Παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι μικρό, εξακολουθεί να έχει τα πλεονεκτήματά του.

Ενέργεια μιας πηγής

Άλλα συστήματα θέρμανσης και ψύξης χρησιμοποιούν συχνά συστήματα συνδυασμένης ενέργειας. Δηλαδή, χρησιμοποιούν συνδυασμό φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας ή ντίζελ.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει μειονεκτήματα, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Υπόκειται επίσης στους όρους των δύο διαφορετικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Οι αερόθερμες αντλίες, από την άλλη πλευρά, εξαρτώνται μόνο από μία ηλεκτρική πηγή.

Ευκολία και ενότητα χρήσης

Η αεροθερμική ενέργεια λειτουργεί με μία κοινή γεννήτρια για όλες τις χρήσεις της. Δηλαδή, για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα όσον αφορά τη χρήση του χώρου. Είναι επίσης ευκολότερη στη συντήρηση.

Φιλική προς το περιβάλλον

Όσον αφορά το περιβαλλοντικό ζήτημα, η αεροθερμική τεχνολογία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν παράγει άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όμως, παράγει ρύπανση με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι εκπομπές της είναι πολύ χαμηλότερες από άλλα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης. Επιπλέον, οι πηγές αυτές θα μπορούσαν να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αεροθερμική ενέργεια: Τι είναι και πώς λειτουργεί
Τα οικολογικά πλεονεκτήματα αυτού του τύπου ενέργειας την καθιστούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα νοικοκυριά.

Τα μειονεκτήματα από την αεροθερμική ενέργεια

Παρόλο που πρόκειται για μια νέα τεχνολογία με πολλά οικολογικά πλεονεκτήματα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και ορισμένα μειονεκτήματα.

Υψηλότερη επένδυση στην αεροθερμική ενέργεια

Το κύριο μειονέκτημα αυτού του συστήματος κλιματισμού είναι ότι απαιτεί πολύ μεγαλύτερη αρχική επένδυση από άλλες τεχνολογίες. Ωστόσο, είναι δυνατόν να ανακτηθεί ένα μέρος της χάρη στη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας της συσκευής.

Γεωγραφικός χώρος

Χρησιμοποιώντας ως κύρια πηγή ενέργειας τον αέρα, οι εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της. Αυτό σημαίνει ότι όσο χαμηλότερη είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο λιγότερο αποδοτική θα είναι η αεροοθερμική αντλία θερμότητας.

Αυτός ο τύπος ενέργειας δεν συνιστάται για γεωγραφικούς χώρους που χαρακτηρίζονται από θερμοκρασίες κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου.

Εξωτερικός χώρος

Η αεροθερμική αντλία θερμότητας απαιτεί έναν εξωτερικό χώρο όπου θα τοποθετηθεί μία από τις κύριες μονάδες της. Η κατάσταση αυτή συνεπάγεται μεγαλύτερο οπτικό αντίκτυπο από εκείνον ενός κλιματιστικού.

Αξιολογήστε όλες τις πτυχές πριν επιλέξετε την αεροθερμική ενέργεια

Η αεροθερμική τεχνολογία συνιστάται ιδιαίτερα κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Η εύκολη εγκατάστασή της και η συμπλήρωσή της με άλλα συστήματα κλιματισμού την καθιστούν προσαρμόσιμη σε διαφορετικές συνθήκες. Επιπλέον, η εσωτερική μονάδα παράγει πολύ χαμηλό θόρυβο, καθιστώντας την επίσης πιο άνετη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη διάφορες πτυχές. Για παράδειγμα, η αρχική επένδυση και οι γεωγραφικές συνθήκες του χώρου όπου θέλετε να την εγκαταστήσετε. Συνολικά, είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί κάθε συγκεκριμένη κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gentile, Alberto G. et al. “La Aerotermia Como Alternativa Para El Control de Triatoma Infestans (Hemiptera, Reduviidae) Resistentes a Deltametrina.” Cadernos de Saúde Pública 20.4 (2004): 1014–1019. Disponible en: https://doi.org/10.1590/s0102-311×2004000400016
  • Carbonell-Morales, Tania , Gorozabel-Chata, Francis-B. ,  Actualidad y perspectivas de una bomba de calor de expansión directa con energía solar. Ingeniería Mecánica [Internet]. 2016;19(1):49-58. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=225144432006
  • Solano, Juan Carlos, and Lorenzo Olivieri. “Climatización Eficiente Mediante Bombas de Calor y Tecnología Solar Fotovoltaica: Análisis de Viabilidad En Edificios Comerciales En España.” XIII Congreso Ibero Americano de Climatización y Refrigeración (CIAR 2015) April (2015): 1–13. Disponible en: http://oa.upm.es/43687/
  • Dos Reis Parise, José A., Cruz Fonticiella, Oscar M.,  Estudio estructural en instalaciones de bomba de calor. Ingeniería Energética [Internet]. 2013;XXXIV(2):119-128. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=329127757004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.