Ποια είναι η αιτία του πόνου στη δεξιά πλευρά της πλάτης;

Ο πόνος στη μέση στη δεξιά πλευρά της πλάτης μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Ωστόσο, τα μυϊκά προβλήματα είναι ένα από τα πιο κοινά. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Ποια είναι η αιτία του πόνου στη δεξιά πλευρά της πλάτης;
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Απριλίου, 2023

Ο πόνος σε ορισμένες περιοχές του σώματος είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα πολλαπλών καταστάσεων. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση πόνου στη δεξιά πλευρά της πλάτης αποτελεί συχνά αιτία ανησυχίας για πολλούς ανθρώπους.

Τα μόνα κοιλιακά όργανα που βρίσκονται στην οσφυϊκή περιοχή είναι οι νεφροί, επομένως ο πόνος σε αυτή την περιοχή μπορεί να σχετίζεται με παθήσεις των νεφρών. Ωστόσο, άλλοι ιστοί και τα γεννητικά όργανα μοιράζονται επίσης αισθητήριες ίνες με το κάτω μέρος της πλάτης.

Αιτίες πόνου στη μέση στη δεξιά πλευρά της πλάτης

Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της πλάτης. Στην πραγματικότητα, μελέτες αναφέρουν ότι έως και το 80% των ανθρώπων θα υποφέρουν από πόνο στη μέση κάποια στιγμή.

Εν τω μεταξύ, ο πόνος στη δεξιά πλευρά του κάτω μέρους της πλάτης συνδέεται συχνά με μυϊκές ή νεφρικές διαταραχές. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και στο πλαίσιο σοβαρών καταστάσεων που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

1. Μυϊκά ή σπονδυλικά προβλήματα

Τα μυϊκά ή σπονδυλικά προβλήματα είναι μια από τις κύριες αιτίες του πόνου στη μέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται από διαταραχές, όπως η μυϊκή ένταση λόγω ακατάλληλης στάσης.

Η εσφαλμένη ανύψωση βαριών αντικειμένων μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτού του είδους τον πόνο. Οι μύες στην οσφυϊκή περιοχή μπορεί να τεντωθούν ή να σχιστούν όταν καταπονούνται πάρα πολύ. Τέλος, η φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι μια άλλη κοινή αιτία που οφείλεται στην τριβή μεταξύ των οστικών επιφανειών.

Ευτυχώς, η συντηρητική θεραπεία έχει συχνά ευνοϊκά αποτελέσματα για αυτόν τον τύπο πόνου στην πλάτη. Οι ειδικές ασκήσεις, η φυσικοθεραπεία και η χρήση παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή είναι σύμμαχοι. Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Lumbalgia en una trabajadora de oficina.
Υπάρχουν στάσεις εργασίας που ευνοούν την εμφάνιση οσφυαλγίας. Ειδικά δουλειές γραφείου.

2. Πόνος στη μέση στη δεξιά πλευρά της πλάτης: Νεφρικές παθήσεις

Μια άλλη κοινή αιτία πόνου στη δεξιά πλευρά της πλάτης είναι η νεφρική νόσος, ειδικά όταν επηρεάζουν το δεξιό νεφρό. Οι καταστάσεις που προκαλούν συνήθως αυτό το είδος πόνου είναι οι λοιμώξεις και οι πέτρες στα νεφρά.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι στερεές εναποθέσεις ορυκτών αλάτων που σχηματίζονται στα νεφρά και κινούνται μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Προκαλούν μεγάλο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης καθώς κινούνται γιατί τείνουν να τραυματίζουν τα τοιχώματα του ουρητήρα. Εκτός από τον πόνο, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ολιγουρία ή αιματουρία.

Η θεραπεία για αυτή την πάθηση θα ποικίλλει, ανάλογα με το μέγεθος της πέτρας. Οι ειδικοί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα για να διευκολύνουν τη μετάβασή τους. Μπορούν επίσης να τα κονιορτοποιήσουν με τεχνική κρουστικών κυμάτων ή να τα αφαιρέσουν χειρουργικά.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να ανέβουν και να επηρεάσουν το νεφρό, προκαλώντας πόνο στη δεξιά πλευρά της πλάτης. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς αιτιολογικούς παράγοντες στην Escherichia coli. Ωστόσο, πολλά διαφορετικά βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την κατάσταση.

Τα άτομα με αυτές τις λοιμώξεις μπορεί επίσης να εμφανίσουν πυρετό, κάψιμο κατά την ούρηση, δύσοσμα ούρα, ναυτία και έμετο. Ευτυχώς, η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να επιλύσει ολόκληρη την κατάσταση. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεφρών.

3. Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα τμήμα του παχέος εντέρου που βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Αυτό το τμήμα του εντέρου μπορεί να έχει κάποια φλεγμονή και να προκαλέσει μια πολύ επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα.

Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας ξεκινά συνήθως από την άνω κοιλιακή χώρα. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, ο πόνος εντοπίζεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Σε αυτό το σημείο, μπορεί επίσης να ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της πλάτης. Αυτή η μεταφορά του πόνου οφείλεται στο ότι οι δύο περιοχές μοιράζονται ορισμένες νευρικές ίνες.

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με άλλα συμπτώματα όπως γενική κακουχία, ναυτία, έμετο, ακόμη και πυρετό. Επιπλέον, ο πόνος τείνει να επιδεινώνεται με την κίνηση ή μετά από πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η μόνη θεραπεία για τη σκωληκοειδίτιδα είναι η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η διαδικασία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου ρήξης του οργάνου και εξάπλωσης κοπράνων στην κοιλιά.

4. Πόνος στη μέση στη δεξιά πλευρά της πλάτης: Ενδομητρίωση

Το ενδομήτριο είναι η εσωτερική επένδυση της μήτρας. Είναι ένας ταχέως ανανεώσιμος επιθηλιακός ιστός που αποβάλλεται με την έμμηνο ρύση και ανανεώνεται συνεχώς ως προετοιμασία για μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα και μπορεί να βρίσκεται στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Η επέκταση αυτού του ιστού προς άλλες δομές προκαλεί ερεθισμό και πόνο, μερικές φορές στη δεξιά πλευρά του κάτω μέρους της πλάτης.

Ορισμένες μελέτες εκτιμούν ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει μεταξύ 2 και 10% των γυναικών παγκοσμίως. Η ορμονική προσέγγιση με αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του ενδομητρίου σε παρακείμενες δομές. Είναι επίσης δυνατό να αφαιρεθεί ο υπερβολικός ιστός μέσω χειρουργικής επέμβασης.

5. Εγκυμοσύνη

Ο πόνος στη μέση είναι μια από τις πιο κοινές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να εμφανιστεί από το πρώτο τρίμηνο. Ο πόνος στην οσφυϊκή περιοχή εμφανίζεται λόγω των αυξημένων επιπέδων χαλάρωσης στο σώμα. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία της λεκάνης για τον τοκετό, αυξάνοντας την ελαστικότητα των συνδέσμων.

Η αύξηση του μεγέθους της μήτρας και του μωρού κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκαλεί επίσης ενόχληση στην οσφυϊκή χώρα. Μάλιστα, ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά της πλάτης, ανάλογα με τη θέση του μωρού.

Επιπλέον, υπάρχει μια αναπροσαρμογή στο κέντρο βάρους, έτσι οι μητέρες αλλάζουν τη στάση και το βάδισμά τους, γεγονός που αυξάνει τον πόνο.

Αυτές οι ενοχλήσεις είναι ήπιες και μπορούν να ανακουφιστούν με τα ακόλουθα μέτρα:

  • Μην φοράτε ψηλοτάκουνα
  • Να τεντώνεστε συχνά
  • Να κάνετε ζεστά μπάνια
  • Να κάνετε ένα μασάζ
Lumbalgia en el embarazo.
Ο πόνος στη μέση στην εγκυμοσύνη μπορεί να αντιστραφεί με ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για έγκυες γυναίκες.

6. Πόνος στη μέση στη δεξιά πλευρά της πλάτης: Στρέψη όρχεως

Η συστροφή των όρχεων είναι μια κατάσταση που επηρεάζει συχνότερα τα αγόρια και όχι τους άνδρες. Εμφανίζεται όταν ο όρχις γυρίζει μόνος του, προκαλώντας μείωση της ροής του αίματος στο όργανο. Είναι μια πραγματική ιατρική έκτακτη ανάγκη, καθώς μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη.

Το κύριο σύμπτωμα της συστροφής των όρχεων είναι ο πόνος στο όσχεο, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της πλάτης. Οίδημα του οσχέου, ναυτία και έμετος είναι επίσης κοινά.

Η θεραπεία της συστροφής των όρχεων μπορεί να είναι είτε ιατρική είτε χειρουργική. Οι ειδικοί μπορεί να επιχειρήσουν να αντιστρέψουν τη στρέψη χειροκίνητα εντός 6 ωρών από το συμβάν. Μετά από αυτό το διάστημα, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για πόνο στη μέση

Ο πόνος στη δεξιά πλευρά της πλάτης σπάνια αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό όταν εμφανίζεται νέος πόνος, ειδικά εάν τον συνοδεύουν και άλλα συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τα χαρακτηριστικά του πόνου και να δείτε αν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπό αυτή την έννοια, είναι απαραίτητο να πάτε στον γιατρό εάν εμφανιστούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

  • Ο πόνος είναι τόσο έντονος που εμποδίζει την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων.
  • Ξαφνικός πόνος που δεν υποχωρεί με τη χρήση παυσίπονων ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • Επιμονή των συμπτωμάτων για περισσότερες από τρεις ημέρες.
  • Άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, ναυτία, έμετος και κακουχία.

Είναι δυνατή η πρόληψη του πόνου στη δεξιά πλευρά της πλάτης

Η πιο συχνή αιτία πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης είναι συνήθως τα μυϊκά προβλήματα λόγω διατάσεων. Αυτές οι καταστάσεις προκαλούνται από παρατεταμένες άβολες στάσεις ή ακατάλληλη ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Ευτυχώς, είναι δυνατό να αποφευχθεί αυτή η ενόχληση.

Αυτός ο τύπος πόνου συνήθως ανακουφίζεται με απλά μέτρα, όπως η λήψη παυσίπονων ή η εφαρμογή πάγου στην περιοχή. Ωστόσο, ο πόνος στη μέση μπορεί επίσης να οφείλεται σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά όπως η σκωληκοειδίτιδα ή η συστροφή των όρχεων. Υπό αυτή την έννοια, είναι πάντα σκόπιμο να δείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.