Πώς να αναγνωρίσετε την σκωληκοειδίτιδα

Μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζετε μια περίπτωση σκωληκοειδίτιδας θα σας επιτρέψει να λάβετε γρήγορα θεραπεία και να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές από την πάθηση. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα βασικά σημεία και συμπτώματα.
Πώς να αναγνωρίσετε την σκωληκοειδίτιδα
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε πώς να διακρίνετε έναν κοινό κοιλιακό πόνο ή στομαχόπονο από την σκωληκοειδίτιδα; Αν όχι, θα είναι δύσκολο να ξέρετε αν πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο ή όχι. Εξαιτίας αυτού, σήμερα θα σας δείξουμε μερικούς τρόπους για να την αναγνωρίσετε. Μην χάσετε το άρθρο!

Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται πάντα ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα. Είναι πολύ επικίνδυνη αν δεν αναζητήσετε γρήγορα ιατρική βοήθεια, καθώς η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει περιτονίτιδα.

Το πιο σημαντικό σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε είναι ο έντονος κοιλιακός πόνος, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα που δεν φαίνονται τόσο σημαντικά και για τα οποία θα μιλήσουμε αργότερα στο άρθρο. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα συμπτώματα και να έχουν επίγνωση του κινδύνου σε περίπτωση σκωληκοειδίτιδας.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό όργανο που μοιάζει με σάκο, βρίσκεται στην κοιλιά και συνδέεται με την αρχή του παχέος εντέρου. Όταν η σκωληκοειδής απόφυση διογκώνεται και παθαίνει φλεγμονή, μπορεί να γεμίσει με πύον, προκαλώντας έναν τρομερό πόνο γνωστό ως σκωληκοειδίτιδα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι η σκωληκοειδής απόφυση ξεχωρίζει από το παχύ έντερο και βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί οι άνθρωποι έχουν την απόφυση ή τι κάνει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αρκετά μεγάλο πρόβλημα.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας είναι πολύ έντονος και γενικά ξεκινά γύρω από τον ομφαλό. Καθώς περνούν οι ώρες, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και μετακινείται στο κάτω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς.

Όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, υπάρχουν γενικά περίπου 12 έως 18 ώρες έντονου πόνου. Μετά την περίοδο αυτή, η κατάσταση επιδεινώνεται και μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη.

Ποιος μπορεί να υποφέρει από σκωληκοειδίτιδα;

Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να υποφέρουν από σκωληκοειδίτιδα ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, η σκωληκοειδίτιδα συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που είναι μεταξύ δέκα και τριάντα ετών. Μπορεί επίσης να συμβεί σε ηλικιωμένους ή ακόμη και σε πολύ μικρά παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας και να κάνετε επαγγελματική διάγνωση το συντομότερο δυνατό. Η θεραπεία αυτής της πάθησης είναι αρκετά περίπλοκη, ειδικά στα παιδιά και στους ηλικιωμένους και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή σε σύντομο χρονικό διάστημα και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι άμεση. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η σωστή διάγνωση προκειμένου να σωθεί η ζωή ενός ατόμου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εμφανίζονται στην αρχή της σκωληκοειδίτιδας και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Πόνος που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και μετακινείται με την πάροδο του χρόνου
 • Πόνος που γίνεται πιο έντονος ή ανυπόφορος καθώς ασκείτε πίεση στην περιοχή
 • Έντονος πόνος στην κοιλιά, ιδίως στη δεξιά πλευρά ή στην πλάτη
 • Ανατριχίλα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • Πυρετός που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου
 • Έλλειψη όρεξης
 • Ναυτία
 • Τρέμουλο
 • Εμετός
Woman in pain recognize a case of appendicitis

Ποιες είναι οι αιτίες;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες σκωληκοειδίτιδας, αν και η πιο κοινή αιτία είναι η απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία προκαλείται συχνότερα από την καθίζηση τροφής ή κοπράνων ή από μόλυνση. Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί επίσης να συμβεί μετά από μια γαστρεντερική λοίμωξη.

Ανεξάρτητα από το τι την προκάλεσε, τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα, γεγονός που θα επιτρέψει σε μολυσματικό υλικό και υγρά όπως πύον να γεμίσουν την απόφυση, προκαλώντας φλεγμονή και πιθανή ρήξη της απόφυσης.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να συμβούν;

Η πιο ανησυχητική επιπλοκή εμφανίζεται εάν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως ή με σωστό και άμεσο τρόπο. Η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σπάσει και όλο το μολυσματικό υλικό που βρισκόταν στο εσωτερικό της να εισρεύσει στην κοιλιά και να προκαλέσει περιτονίτιδα, η οποία είναι θανατηφόρα αν δεν γίνει επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Για το λόγο αυτό, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την εξαγωγή της σκωληκοειδούς απόφυσης πριν αυτή προκαλέσει επιπλοκές.

Άλλες πιθανές επιπλοκές της σκωληκοειδίτιδας είναι ο σχηματισμός συριγγίου, αποστήματος ή μόλυνσης στην πληγείσα περιοχή.

Πώς θα αναγνωρίσω την σκωληκοειδίτιδα;

Τα παρακάτω θεωρούνται σημάδια σκωληκοειδίτιδας:

 • Πόνος στην περιοχή του ομφαλού σας, ο οποίος αργότερα μετακινείται προς τα πίσω και τη δεξιά πλευρά, επιδεινώνεται γρήγορα και έντονα και πονάει περισσότερο όταν ασκείτε πίεση.
 • Έντονος πυρετός
 • Εμετός ή διάρροια, ειδικά αν υπάρχει αίμα σε αυτήν
 • Η κοιλιά σας φαίνεται σκληρή ή υπάρχουν πόνοι στο στήθος ή τον λαιμό σας
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Ζάλη

Πρέπει να πάω στο νοσοκομείο;

Εάν αισθανθείτε κάποια ή όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, μεταβείτε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου.

Η σκωληκοειδίτιδα απαιτεί άμεση θεραπεία. Διαφορετικά, μπορεί να βρεθείτε με πολύ ακραίες επιπλοκές που μπορεί να θέσουν ακόμη και τη ζωή σας σε κίνδυνο. Αυτό δεν είναι υπερβολή.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει χάσει τη ζωή του επειδή δεν πήγε στο νοσοκομείο, θεωρώντας ότι επρόκειτο απλώς για μια περίπτωση δυσπεψίας. Ενώ περιμένετε να δράσει μια σπιτική θεραπεία, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σκάσει, εξαπλώνοντας τη λοίμωξη στα εσωτερικά σας όργανα και οδηγώντας σε περιτονίτιδα, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν γίνει αμέσως χειρουργική επέμβαση.

Δυστυχώς, η σκωληκοειδίτιδα είναι αδύνατο να προληφθεί. Το σημαντικό είναι να ξέρετε πώς να αποφύγετε τις επιπλοκές που θα ακολουθήσουν αν δεν επισκεφθείτε αμέσως γιατρό .

Πρέπει να μεταβείτε στο νοσοκομείο αμέσως μόλις αντιληφθείτε ότι μπορεί να έχετε σκωληκοειδίτιδα.

Μην αγχώνεστε υπερβολικά για τον πόνο στην κοιλιά

Αφού μάθετε για τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας, δεν πρέπει να ανησυχείτε κάθε φορά που έχετε κοιλιακό πόνο.

Τώρα γνωρίζετε τους κινδύνους που εγκυμονεί το να αφήσετε τη σκωληκοειδίτιδα χωρίς θεραπεία και αυτό είναι το σημαντικό.

Είναι προτιμότερο να σας πει ένας γιατρός στα επείγοντα ότι δεν έχετε σκωληκοειδίτιδα, παρά να σας πει ότι είναι πολύ αργά και δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Έχετε μάθει πώς να αναγνωρίζετε μια περίπτωση σκωληκοειδίτιδας, γεγονός που θα σας επιτρέψει να αναζητήσετε θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα, βοηθώντας σας να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.