Ανομοιόμορφο στήθος κατά το θηλασμό: Πώς μπορεί να διορθωθεί;

Η ανομοιομορφία του στήθους κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν θεωρείται ιατρικό πρόβλημα, αλλά το φυσικό αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης με το μωρό. Σπάνια η κατάσταση αυτή συνδέεται με κάποια ασθένεια.
Ανομοιόμορφο στήθος κατά το θηλασμό: Πώς μπορεί να διορθωθεί;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου, 2023

Είναι πολύ συνηθισμένο για μια γυναίκα να έχει ανομοιόμορφο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι έως και το 85% των γυναικών έχουν ανομοιόμορφα ή διαφορετικού μεγέθους στήθη χωρίς να έχουν γεννήσει. Και αυτό μπορεί να γίνει πιο αισθητό όταν θηλάζουν.

Η ανομοιομορφία του στήθους διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες φορές είναι πολύ εμφανής και άλλες φορές η ασυμμετρία είναι λιγότερο εμφανής, σε σημείο που περνάει απαρατήρητη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελεί ιατρική πάθηση και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, όταν μια γυναίκα αισθάνεται άβολα με το ανομοιόμορφο στήθος, υπάρχουν και τρόποι για να βοηθήσει και τα δύο στήθη να αποκτήσουν παρόμοιο μέγεθος. Θα μιλήσουμε γι’ αυτό αργότερα στο άρθρο.

Σχεδόν πάντα υπάρχουν ανομοιόμορφα στήθη

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ασυμμετρία στους μαστούς, όπως συμβαίνει και με άλλα μέρη του σώματος (χέρια και πόδια). Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή διαφορά στο σχήμα ή στο μήκος και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι φυσιολογικό η παρουσία ανομοιόμορφων μαστών να είναι πιο εμφανής. Υπολογίζεται ότι 1 στις 4 μητέρες έχει αυτή την κατάσταση κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το ένα στήθος φαίνεται μεγαλύτερο από το άλλο, αλλά όλα επανέρχονται στο φυσιολογικό όταν τελειώσει αυτό το στάδιο.

Ωστόσο, περίπου το 15% των γυναικών διατηρούν την ανομοιομορφία των μαστών. Και δεν είναι απαραίτητο να θηλάζουν για να είναι εμφανής. Παρόλο που δεν παρεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία του μαστού, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

A woman holding her breasts.
Οι ανομοιομορφίες των μαστών υπάρχουν κατά τη διάρκεια και εκτός του θηλασμού. Δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Γιατί συμβαίνει;

Κατ’ αρχήν, οι ανομοιόμορφοι μαστοί οφείλονται σε ανατομικούς παράγοντες. Το σχήμα του θώρακα, η καμπυλότητα των πλευρών ή η θέση του κάθε ώμου είναι παράγοντες που δημιουργούν ασυμμετρίες στους μαστούς. Είναι επίσης πιθανό να παίζει ρόλο και η γενετική.

Όσο συμμετρικά και αν είναι τα στήθη, τείνει να υπάρχει μεγαλύτερη ανομοιομορφία κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μωρά τείνουν να προτιμούν το ένα στήθος από το άλλο. Έτσι, ο προτιμώμενος μαστός του μωρού τείνει να αυξάνεται σε μέγεθος.

Η παραγωγή μητρικού γάλακτος σε κάθε μαστό ρυθμίζεται από μια ουσία που ονομάζεται ανασταλτικός παράγοντας της γαλουχίας (FIL). Όταν το μωρό παίρνει πολύ γάλα από τον ένα μαστό, ο FIL αντιδρά ενθαρρύνοντας την παραγωγή περισσότερου γάλακτος. Έτσι, ο ένας μαστός είναι πιο γεμάτος από τον άλλο.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι άνισοι μαστοί. Αυτό πιθανότατα θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού, επειδή ο προτιμώμενος μαστός του μωρού θα έχει περισσότερους γαλακτοφόρους πόρους. Είναι επίσης πιθανό το ίδιο να συμβεί και στις επόμενες εγκυμοσύνες.

Επιπτώσεις στην υγεία από το ανομοιόμορφο στήθος

Οι ανομοιόμορφοι μαστοί δεν θεωρούνται σχεδόν ποτέ ιατρικό πρόβλημα. Η ανισότητα σπάνια επηρεάζει την ικανότητα παραγωγής γάλακτος και τακτικού θηλασμού. Ακόμη και αν ο ένας μαστός δεν παράγει τροφή, το βρέφος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με τον άλλο μαστό.

Η ασυμμετρία αυτή πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό σας μόνο όταν ο ένας μαστός είναι εμφανώς μικρότερος από τον άλλο από την αρχή και δεν αλλάζει σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σπάνια πάθηση γνωστή ως υποπλαστικοί μαστοί. Αυτό συμβαίνει όταν ο ένας από τους μαστούς δεν έχει αρκετό αδενικό ιστό και αυτό οδηγεί σε φτωχή ή καθόλου παραγωγή γάλακτος.

Σε άλλες περιπτώσεις, όλα επανέρχονται στο φυσιολογικό όταν τελειώνει ο θηλασμός και οι μαστοί σταματούν να παράγουν γάλα. Έτσι, οι μαστοί επιστρέφουν στην κατάσταση που ήταν πριν από τον τοκετό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανομοιομορφία του στήθους είναι μια προσωρινή κατάσταση.

Πώς να διορθώσετε το ανομοιόμορφο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Για να διορθώσετε τους ανομοιόμορφους μαστούς κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι καλύτερο να προσφέρετε στο μωρό το μικρότερο στήθος πριν από το άλλο κατά την έναρξη του θηλασμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος μαστός να αρχίσει να παράγει περισσότερο γάλα και, κατά συνέπεια, να αυξηθεί ο όγκος του.

Εάν το μωρό αντιστέκεται ή αρνείται να θηλάσει από ένα συγκεκριμένο μαστό, πρέπει να μάθετε το γιατί. Η θηλή μπορεί να έχει κάποια δυσκολία, μπορεί να υπάρχει απόφραξη στους πόρους ή το ίδιο το παιδί μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα, όπως π.χ. μόλυνση στο αυτί.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο για να διεγείρετε το μικρότερο στήθος. Αυτός είναι ένας τρόπος για να κάνει το στήθος να παράγει περισσότερο και να αυξηθεί σε μέγεθος. Ωστόσο, ούτε το άλλο στήθος πρέπει να παραμελείται, καθώς η ασυμμετρία μπορεί να αντιστραφεί.

Οι ανομοιογενείς μαστοί συνήθως διορθώνονται μόνοι τους μετά το τέλος του θηλασμού. Ένας γιατρός ή φυσιοθεραπευτής μπορεί να δώσει υποδείξεις για την τόνωση και το πιο ελκυστικό σχήμα του στήθους όταν επέλθει ο απογαλακτισμός.

Examining a breast.
Μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού αν πιστεύετε ότι το ανομοιόμορφο στήθος σας είναι παθολογικό. Είναι πολύ πιθανό, βέβαια, να μην υπάρχει κάποια υποκείμενη ασθένεια.

Εάν η ανισότητα επιμένει, συμβουλευτείτε

Οι ανομοιόμορφοι μαστοί σπάνια αποτελούν πρόβλημα υγείας, αν και για ορισμένες γυναίκες μπορεί να αποτελέσουν αισθητικό πρόβλημα. Θα πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση και ότι μπορεί να διορθωθεί με τις τεχνικές που ήδη αναφέρθηκαν.

Ωστόσο, αν, μετά το θηλασμό, το άνισο στήθος επιμένει και είναι πολύ εμφανές ή ενοχλητικό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Υπάρχουν είδη χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων θεραπειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροποποιήσουν την ασυμμετρία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Urquizo Aréstegui, R. (2014). Lactancia materna exclusiva: ¿siempre? Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 60(2), 171-176.
  • Rennison, Michelle E., et al. “Inhibition of constitutive protein secretion from lactating mouse mammary epithelial cells by FIL (feedback inhibitor of lactation), a secreted milk protein.” Journal of Cell Science 106.2 (1993): 641-648.
  • Matthes, A. D. C. S., & Sgrignoli, R. B. (2009). Definición de senos normales para mujeres en Menacme. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 17, 108-112.
  • Téllez-Olvera, Alejandro, Jorge Romero-Álvarez, and Miguel Ángel Salgado-Molina. “Poland’s syndrome. Case report.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 48.1 (2010): 79-82.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.