Πώς να καταπραΰνετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας

Η τενοντίτιδα εμφανίζεται κυρίως ως φλεγμονή ή οίδημα των τενόντων, οι οποίοι είναι οι ινώδεις δομές στο σώμα μας που συνδέουν τους μυς με τα οστά.
Πώς να καταπραΰνετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η τενοντίτιδα εμφανίζεται κυρίως ως φλεγμονή ή οίδημα των τενόντων, οι οποίοι είναι οι ινώδεις δομές στο σώμα μας που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να καταπραΰνετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας με φυσικό τρόπο.

Η τενοντίτιδα μπορεί να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή δραστηριότητα. Αν και τις περισσότερες φορές σχετίζεται με κάποιον τραυματισμό ή υπερβολική χρήση των τενόντων, τείνει επίσης να αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνετε. Οι τένοντες χάνουν την αρχική τους ελαστικότητα και εμφανίζονται εκφυλισμοί, που ονομάζονται “τενοντίτιδα”. Η αντιμετώπιση της τενοντίτιδας δεν είναι περίπλοκη.

Πού εμφανίζεται η τενοντίτιδα;

Υπάρχουν πολλές βασικές δομές στο σώμα μας που εκπληρώνουν τη σημαντική λειτουργία της ένωσης των μυών με τα οστά και η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε από αυτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πάθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως στις ακόλουθες περιοχές:

 • Αγκώνας
 • Πτέρνα (τενοντίτιδα του Αχιλλέα)
 • Καρπός
 • Ώμοι

Ποιες είναι οι αιτίες;

Πώς να καταπραΰνετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας

Μερικές από τις αιτίες είναι οι εξής:

 • Χτυπήματα ή τραυματισμοί που επηρεάζουν άμεσα τον τένοντα
 • Μικροί τραυματισμοί από μια συγκεκριμένη έντονη δραστηριότητα που οδηγούν σε σοβαρό τραυματισμό
 • Υπερβολική εργασία σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας σε σημείο που να υποφέρει από υπερβολική χρήση
 • Ορισμένες λοιμώξεις
 • Διαβήτης
 • Γερατειά, όπου ο τένοντας δεν έχει πλέον την απαραίτητη ελαστικότητα.

Συμπτώματα της τενοντίτιδας

 • Πόνος και φλεγμονή της πληγείσας περιοχής, ειδικά όταν προσπαθείτε να τεντωθείτε
 • Υπερβολικός πόνος τη νύχτα
 • Ορισμένες φορές ο πόνος αυτός μπορεί να συγχέεται με διάστρεμμα ή κάταγμα οστού.

Εναπόκειται πάντα στον γιατρό σας να καθορίσει την ακριβή διάγνωση και την καλύτερη πορεία της θεραπείας. Υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για να εντοπίσετε αν έχετε τενοντίτιδα.

Παρόλα αυτά, είναι πάντα καλό να γνωρίζουμε πώς να προλαμβάνουμε ορισμένες ασθένειες ή τραυματισμούς που μπορεί αργότερα να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μας. Στην ενότητα που ακολουθεί, σας προσφέρουμε μερικές απλές θεραπείες για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας.

Αυτές οι τεχνικές μπορούν να σας προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και κάποιους τρόπους για να βοηθήσετε το σώμα σας με στόχο να διατηρήσετε τους τένοντες δυνατούς και ελαστικούς, βοηθώντας σας να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτή την ενοχλητική πάθηση.

Πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας εξωτερικά

Πώς να καταπραΰνετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας
Ένας επίδεσμος σε ολόκληρο το πόδι, εκτός από την ακινητοποίηση με ξεκούραση, είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκουραστεί αυτή η άρθρωση.

1. Ξεκουράστε την πληγείσα περιοχή

Είναι σημαντικό να ακινητοποιήσετε το φλεγμονώδες μέρος του σώματός σας -είτε πρόκειται για τον ώμο, τον καρπό ή τη φτέρνα- για μερικές ημέρες, ώστε η κίνηση να μην διαταράξει τον τραυματισμένο τένοντα.

Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει γύψο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο αν μπορείτε να συνεχίσετε να τον ξεκουράζετε και να αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη.

2. Εφαρμόστε ζεστές και κρύες κομπρέσες για τα συμπτώματα της φλεγμονής

Οι σακούλες με πάγο είναι εξαιρετικές για τη μείωση της φλεγμονής – εναλλάξτε τις με ζεστές κομπρέσες (χωρίς να καίτε την πληγείσα περιοχή.)

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα έγχυμα χαμομηλιού και να εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή έναν επίδεσμο εμποτισμένο με το υγρό. Είναι πολύ ευεργετικό για τη μείωση της φλεγμονής.

3. Αλόη βέρα

Η αλόη, ένα εξαιρετικό αναπλαστικό, καταπραΰνει τις φλεγμονές και είναι ιδανική για τέτοιου είδους τραυματισμούς.

Πάρτε δύο ή τρία φύλλα του φυτού, εξάγετε το χυμό και αναμείξτε τον με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό μέχρι να πάρετε ένα είδος ζεστού πουρέ. Δημιουργήστε μια κομπρέσα με το μείγμα και εφαρμόστε το στην περιοχή όπου έχετε τενοντίτιδα.

4. Λουτρά με αλάτι και ξύδι

Ζεστάνετε νερό και τοποθετήστε το σε ένα δοχείο με χοντρό αλάτι και ένα φλιτζάνι ξύδι και μουλιάστε σε αυτό την πάσχουσα περιοχή για 15 ή 20 λεπτά. Μπορείτε να επαναλάβετε τρεις φορές την ημέρα. Σιγά σιγά, θα δείτε βελτίωση.

5. Μασάζ με οινόπνευμα και δεντρολίβανο για να μειώσετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας

Το δενδρολίβανο είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση από τις φλεγμονές, καθώς και αντιρευματικό, αντισηπτικό, καρδιοτονωτικό κ.ά.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα τονωτικό με 25 γραμμάρια δενδρολίβανου αναμεμειγμένο με 250 κυβικά εκατοστά αιθυλικής αλκοόλης, τοποθετώντας το μείγμα μέσα σε ένα σκούρο μπουκάλι με αεροστεγές κλείσιμο.

Αφήστε το να σταθεροποιηθεί για μια εβδομάδα και στη συνέχεια στραγγίστε το υγρό. Αυτό θα σας δώσει ένα εξαιρετικό τονωτικό για μασάζ στην πληγείσα περιοχή. Είναι απλό.

Πώς να καταπραΰνετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας εσωτερικά

Φλοιός ιτιάς

Ο φλοιός ιτιάς λειτουργεί όπως η ασπιρίνη. Μπορείτε να βάλετε δύο γραμμάρια από τον αποξηραμένο φλοιό με ένα ποτήρι νερό. Ένα φλιτζάνι την ημέρα είναι αρκετό. (Μην καταναλώνετε έγχυμα από φλοιό ιτιάς αν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη).

Εχινάκεια για τα συμπτώματα της τενοντίτιδας

Η εχινάκεια είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας που είναι πολύ επιδέξιος στο να βοηθάει σε τραυματισμούς μυών και τενόντων. Μπορεί επίσης να ληφθεί σε έγχυμα. Βάλτε μία κουταλιά της σούπας από το αποξηραμένο βότανο σε ένα ποτήρι νερό. (Μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα!)

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και πυρίτιο

Το μαγνήσιο και το πυρίτιο είναι εξαιρετικά στοιχεία για την αναγέννηση των μυών και των τενόντων. Μπορούν να βρεθούν στα αμύγδαλα, τη σόγια, το σπανάκι, το μαρούλι, τα σπαράγγια και άλλα.

Ανανάς

Τέλος, ο ανανάς είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για την ανακούφιση του πόνου της τενοντίτιδας και την πρόληψη της φλεγμονής στους τένοντες. Χρησιμοποιείται συνήθως από τους αθλητές για την πρόληψη των τραυματισμών και την καταπράυνση των μυϊκών πόνων.

Για το λόγο αυτό, θα ήταν πολύ συμφέρουσα η εισαγωγή του στις σαλάτες σας. Αν είναι δυνατόν, δοκιμάστε να τον αναμείξετε με κομμάτια παπάγιας – αυτός ο συνδυασμός θα σας βοηθήσει να απαλύνετε την ταλαιπωρία και τις επιπλοκές της τενοντίτιδας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.