Αρτόδεντρο: Φρούτα: Ιδιότητες και οφέλη

Το αρτόδεντρο έχει γεύση που μοιάζει με καρύδι και μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή σε τακτική βάση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ροφήματος τύπου καφέ.
Αρτόδεντρο: Φρούτα: Ιδιότητες και οφέλη

Τελευταία ενημέρωση: 06 Απριλίου, 2023

Το αρτόδεντρο, επίσης γνωστό ως καρπός ramon ή αρτόκαρπος ο ευτραφής, είναι ένα κοινό τρόφιμο σε χώρες όπως το Μεξικό και η Βραζιλία που μπορεί να αποτελέσει πηγή θρεπτικών συστατικών υψηλής ποιότητας. Προέρχεται από το δέντρο Brosimum alicastrum και δεν είναι σύνηθες στις ευρωπαϊκές περιοχές, αν και σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο λόγω των πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Ορισμένοι το θεωρούν υπερτροφή, όρος που συνήθως δεν αρέσει στους ειδικούς της διατροφής.

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο νότο της αμερικανικής ηπείρου χαρακτηρίζονται συνήθως από υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών.

Τα στοιχεία αυτά βοηθούν στην εξουδετέρωση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων σύνθετων παθολογιών. Άλλωστε, ο έλεγχος της οξειδοαναγωγικής ισορροπίας είναι το κλειδί για την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας με την πάροδο των ετών.

Αρτόδεντρο: Θρεπτικά συστατικά

Ο καρπός από το αρτόδεντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός ροφήματος που λειτουργεί ως υποκατάστατο του καφέ. Δεν έχει τοξικά στοιχεία ή αλλεργιογόνες ουσίες.

Δεν επηρεάζεται επίσης από τις αφλατοξίνες, κάτι που θεωρείται πολύ θετικό από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων. Οι συμπυκνωμένοι υδατάνθρακες του έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πηγή βασικών μετάλλων και βιταμινών.

Αρτόδεντρο: Φρούτα: Ιδιότητες και οφέλη
Ο καρπός από το αρτόδεντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός αφεψήματος παρόμοιου με τον καφέ. Θα θέλατε να το δοκιμάσετε;

Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να τονιστεί η παρουσία ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών Α, Β, C και Ε στο αρτόδεντρο. Αποτελεί επίσης πηγή πρωτεϊνών, οπότε θα σας βοηθήσει να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες. Μπορεί να συμπεριληφθεί χωρίς σημαντικά προβλήματα στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής δίαιτας με στόχο την απώλεια βάρους.

Αρτόδεντρο: Οφέλη

Ο καρπός του αρτόδεντρου θα βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων σιδηροπενικής αναιμίας. Είναι σαφές ότι αυτό το μέταλλο έχει χαμηλή διαθεσιμότητα. Ωστόσο, όταν χορηγείται με σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η απορρόφηση βελτιώνεται. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of the New York Academy of Sciences.

Αρτόδεντρο: Φρούτα: Ιδιότητες και οφέλη
Θέλετε να κόψετε τον καφέ; Τι θα λέγατε να αντικαταστήσετε το καθημερινό σας φλιτζάνι με ένα ρόφημα από αρτόδεντρο;

Η ίδια η βιταμίνη C ενισχύσει τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients το αποδεικνύει. Η διατήρηση των επιπέδων αυτού του στοιχείου σε βέλτιστα επίπεδα θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποια μολυσματική ασθένεια.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε την περιεκτικότητα του καρπού σε κάλιο, ένα μέταλλο που έχει ανταγωνιστική δράση με αυτή του νατρίου όσον αφορά τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επομένως, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε επαρκή και συνεχή πρόσληψη για να αποφύγετε επεισόδια υπέρτασης που μπορεί να είναι επιβλαβή. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association το επιβεβαιώνει.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτό: Χουμικές ουσίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη για τα φυτά

Πώς να το καταναλώσετε

Σε γενικές γραμμές, οι καρποί από το αρτόδεντρο χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός ροφήματος που μοιάζει με τον καφέ, ιδίως όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, μπορεί επίσης να βράσει για να σχηματιστεί μια πάστα και στη συνέχεια να διαμορφωθεί σε τηγανίτες που μπορείτε να τις γεμίσετε με διάφορα υλικά. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως υποκατάστατο του καλαμποκιού σε ορισμένους πολιτισμούς.

Παρόλο που δεν είναι συνηθισμένο συστατικό στην ευρωπαϊκή κουζίνα, χρησιμοποιείται συχνά σε χώρες της Νότιας Αμερικής σε διάφορες συνταγές. Έχει γεύση που μοιάζει κάπως με αυτή των καρυδιών, οπότε μπορεί να βελτιώσει πολλές διαφορετικές συνταγές και ροφήματα.

Αρτόδεντρο, ένα φρούτο υψηλής ποιότητας

Όπως μπορείτε να δείτε, το αρτόδεντρο περιέχει υψηλής ποιότητας βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας για τη μείωση των ασθενειών.

Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα ώστε η φυσιολογία του σώματος να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ωστόσο, για να βιώσετε θετικά αποτελέσματα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι εισάγονται στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αντιοξειδωτικών σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επιβλαβής.

Για παράδειγμα, κατά την άσκηση, δεν συνιστάται η επιπλέον πρόσληψη αυτών των στοιχείων μέσω συμπληρώματος. Διαφορετικά, οι κυτταρικές οδοί επικοινωνίας θα μπορούσαν να ανασταλούν, επηρεάζοντας αρνητικά την υπερτροφία και την αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Ωστόσο, μια ορισμένη ποσότητα που προσλαμβάνεται μέσω της τροφής μπορεί να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.