Άσκηση μετά από μια βαριατρική χειρουργική επέμβαση

Αν φοβάστε ότι θα ξαναπάρθετε βάρος μετά την επέμβαση, σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε γιατί πρέπει να κάνετε σωματική δραστηριότητα με ασφάλεια. Μάθετε!
Άσκηση μετά από μια βαριατρική χειρουργική επέμβαση
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Cristian Minich

Τελευταία ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου, 2022

Μετά από μια χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του βάρους, η επανάληψη της σωματικής δραστηριότητας ή η έναρξη από το μηδέν μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, με λίγη υπομονή και πολλή επιμονή θα εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να πετύχετε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την άσκηση μετά από μια βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση στοχεύει να κάνει αλλαγές στο πεπτικό σύστημα για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Η γαστρική παράκαμψη και άλλες παρόμοιες επεμβάσεις αποτελούν παραδείγματα αυτού του είδους παρέμβασης.

Συνήθως τις προσεγγίζουν όσοι πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία ή άτομα που δεν έχουν δει αποτελέσματα ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες και κάνοντας γυμναστική. Ωστόσο, τόσο η υγιεινή διατροφή όσο και η σωματική δραστηριότητα θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες.

Η σημασία της άσκησης μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση

Όταν κάποιος πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία και καταφεύγει σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση για να χάσει βάρος, είναι απαραίτητο να εκτελεί τακτική σωματική δραστηριότητα προκειμένου να διατηρήσει τη σιλουέτα του. Επιπλέον, η άσκηση ευνοεί την καλύτερη ανάρρωση.

Μια μελέτη του 2021 σχετικά με την επίδραση της σωματικής άσκησης πριν και μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άσκηση μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση βελτιώνει την κατάσταση και οδηγεί σε μικρή επιπλέον απώλεια βάρους και λίπους, ενώ μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας.

Bariatric surgery.
Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση είναι μια σημαντική επέμβαση στην οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χρόνος ανάρρωσης που ακολουθεί.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω να ασκούμαι μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση;

Ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε να ασκείστε μετά την επέμβαση είναι να έχετε ξεκινήσει πριν από αυτήν. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν τη σωματική προετοιμασία τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την επέμβαση και στη συνέχεια να ξαναρχίσει η δραστηριότητα περίπου 1 μήνα αργότερα.

Πρέπει να πρόκειται για άσκηση χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις, όπως το ήπιο τρέξιμο. Θα πρέπει επίσης να βασιστείτε στην επίβλεψη ενός ειδικού που μπορεί να καταρτίσει το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης για κάθε περίπτωση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με βαριατρική χειρουργική επέμβαση δεν έχουν τη συνήθεια να ασκούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα και να μην αποθαρρύνεστε. Το να ξεπεράσουμε τα εμπόδια για να κινηθούμε θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να ξεκινήσετε ξανά την άσκηση με ασφάλεια

Μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση, πρέπει να προσαρμοστείτε σε ένα νέο σώμα. Η μυϊκή μάζα έχει χαθεί και πιθανότατα θα αισθάνεστε πιο αδύναμοι.

Η φυσική κατάσταση πριν από την επέμβαση θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε πριν αρχίσετε ξανά την άσκηση. Αλλά ένα πράγμα που πρέπει να είναι σαφές είναι ότι είναι σημαντικό να κάνετε πάντα σωματική δραστηριότητα.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να την πραγματοποιήσετε με ασφάλεια:

 • Ξεκινήστε αργά: Μπορεί να χάσετε μερικά κιλά παραπάνω με την άσκηση μετά την επέμβαση, αλλά να έχετε κατά νου ότι ο στόχος δεν πρέπει να είναι να χάσετε βάρος, αλλά να το διατηρήσετε. Η απαίτηση θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά και καθώς αισθάνεστε καλύτερα.
 • Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους: Το ιδανικό πρόγραμμα άσκησης για κάθε άτομο μπορεί να είναι διαφορετικό και βασίζεται στα χαρακτηριστικά και τη φυσική κατάσταση του καθενός, εκτός από το είδος της χειρουργικής επέμβασης στην οποία έχει υποβληθεί.
 • Ασκηθείτε τακτικά: Είναι προτιμότερο να εκτελείτε δραστηριότητες με μέτριο τρόπο, παρά να κάνετε πολύ απαιτητικές προπονήσεις, αλλά όχι πολύ συχνά.
 • Να είστε υπομονετικοί: Μερικές φορές, μπορεί να νιώθετε αποθαρρυμένοι όταν δεν παρατηρείτε γρήγορα ευνοϊκές αλλαγές, αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν είναι θέμα βιασύνης, αλλά κανονικότητας και σταθερότητας. Οι αλλαγές θα είναι αισθητές μακροπρόθεσμα.

Ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μετά την επέμβαση

Η τακτική προπόνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε και να διατηρήσετε τα επιθυμητά αποτελέσματα μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση, εκτός από την απόκτηση υγιεινών συνηθειών. Όσο καλύτερα νιώθουμε, τόσο πιο πολύ θα έχουμε κίνητρο να κάνουμε κάθε είδους δραστηριότητες.

Ακολουθούν μερικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στα διάφορα στάδια της ανάρρωσης μετά την επέμβαση:

 • Πρώτο στάδιο: Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, μπορείτε να ξεκινήσετε λίγες εβδομάδες ή ένα μήνα μετά την παρέμβαση. Οι σύντομες ρουτίνες είναι ιδανικές. Οι σύντομοι περίπατοι θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε χωρίς να κουράζεστε υπερβολικά. Σταδιακά, μπορείτε να δοκιμάσετε ήπιο τζόκινγκ και δραστηριότητες όπως το ανέβασμα και κατέβασμα σκαλοπατιών.
 • Δεύτερο στάδιο: Μπορείτε να δοκιμάσετε καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις. Οι περίπατοι θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι και ο ρυθμός μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Η ποδηλασία ή η κολύμβηση είναι ολοκληρωμένες, διασκεδαστικές δραστηριότητες που προσφέρουν μεγάλα οφέλη για την υγεία.
 • Τρίτο στάδιο: Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 6 μήνες μετά την επέμβαση. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο μυϊκό σύστημα. Ο στόχος είναι η ενδυνάμωση και η τόνωση του σώματος. Είναι καλή ιδέα να πηγαίνετε στο γυμναστήριο και να έχετε επαγγελματική βοήθεια για την εκπόνηση των ρουτινών.
A woman exercising.
Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ώστε να είναι πιο εύκολο μετά.

Οφέλη της άσκησης μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση

Για να προσαρμοστείτε στη νέα σας σωματική διάπλαση και να ζήσετε μια καλύτερη ζωή, η άσκηση είναι απαραίτητη. Ακολουθούν ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης μετά από χειρουργική επέμβαση:

 • Σας βοηθά να χάσετε περισσότερο βάρος.
 • Διατηρεί την άλιπη μυϊκή μάζα.
 • Μειώνει τους κινδύνους ορισμένων ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 και η άπνοια ύπνου.
 • Βοηθά στην εξάλειψη των επιβλαβών πρακτικών, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ή το κάπνισμα.
 • Δρα ενάντια στο άγχος και το στρες.
 • Σας βοηθά να ξεκουραστείτε.

Η καλή διατροφή είναι το κλειδί

Η σωματική δραστηριότητα ως η μόνη μέθοδος για την απώλεια βάρους δεν αρκεί από μόνη της, αν δεν συνοδεύεται από μια υγιεινή διατροφή. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα πριν και μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση, το ποσοστό των παρεμβάσεων αυξήθηκε από 158 000 το 2011 σε 196 000 το 2015. Ωστόσο, αυτή η αύξηση των επεμβατικών τεχνικών δεν εξάλειψε τις ανθυγιεινές συνήθειες και αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν στον αρχικό τρόπο ζωής τους και τα αποτελέσματα χάθηκαν.

Με τόσες πολλές αλλαγές στο σώμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μια νέα ζωή ξεκινάει αδιαμφισβήτητα. Στο χέρι σας είναι να την κάνετε μια ζωή γεμάτη ενέργεια για να απολαύσετε δραστηριότητες που δεν μπορούσαν να γίνουν λόγω του υπερβολικού βάρους.

Η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή και η καλή ξεκούραση μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση θα σας επιτρέψουν να παραμείνετε σε φόρμα. Να είστε υπομονετικοί και να δίνετε προσοχή στις επαγγελματικές υποδείξεις προκειμένου να επιτύχετε τους προτεινόμενους στόχους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bellicha A, van Baak MA, Battista F, Beaulieu K, Blundell JE, Busetto L, Carraça EV, Dicker D, Encantado J, Ermolao A, Farpour-Lambert N, Pramono A, Woodward E, Oppert JM. Effect of exercise training before and after bariatric surgery: A systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2021 Jul;22 Suppl 4(Suppl 4):e13296. doi: 10.1111/obr.13296. Epub 2021 Jun 3. PMID: 34080281; PMCID: PMC8365633. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34080281/
 • Tabesh MR, Maleklou F, Ejtehadi F, Alizadeh Z. Nutrition, Physical Activity, and Prescription of Supplements in Pre- and Post-bariatric Surgery Patients: a Practical Guideline. Obes Surg. 2019 Oct;29(10):3385-3400. doi: 10.1007/s11695-019-04112-y. Erratum in: Obes Surg. 2020 Feb;30(2):793. PMID: 31367987. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31367987/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.