10 ασθένειες που προκαλούν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που προκαλούν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Μάθετε περισσότερα εδώ.
10 ασθένειες που προκαλούν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαΐου, 2023

Οι λευκές κηλίδες στο πρόσωπο προκαλούνται από πολλούς λόγους. Μερικές φορές οφείλονται σε προβλήματα, όπως η μυκητίαση ή οι φακίδες. Άλλες φορές, το ζήτημα μπορεί να σχετίζεται με κάτι πιο σοβαρό, όπως η δερματίτιδα ή η λεύκη.

Επομένως, οι λευκές κηλίδες στο πρόσωπο δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αφήσετε έτσι απλά να περάσει. Είναι απαραίτητο να τις παρατηρείτε, να αναζητάτε άλλα συμπτώματα που μπορεί να τις συνοδεύουν και να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο.

Εάν οι λευκές κηλίδες συνοδεύονται από απολέπιση του δέρματος ή κνησμό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε έναν ειδικό. Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε πιο σοβαρά προβλήματα.

Ασθένειες που προκαλούν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες και καταστάσεις που οδηγούν σε λευκές κηλίδες στο πρόσωπο. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων είναι οι ακόλουθες.

1. Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Η πολύχρωμη πιτυρίαση είναι ίσως η πιο συχνή αιτία λευκών κηλίδων στο πρόσωπο. Αν και οι κηλίδες εντοπίζονται συνήθως στον κορμό και τα χέρια, μπορεί να αναπτυχθούν και στο πρόσωπο.

Μερικές φορές έχουν ανοιχτό χρώμα, αλλά μπορεί επίσης να είναι καφέ ή ροζ. Η προέλευσή τους είναι ένας μύκητας και εμφανίζονται συχνότερα το καλοκαίρι.

2. Πιτυρίαση άλμπα

Πρόκειται για μια ασθένεια που δημιουργεί αρχικά κόκκινες κηλίδες, καθώς και κνησμό και απολέπιση. Αφού εξαφανιστούν οι κόκκινες κηλίδες, αφήνουν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο ή σε άλλες περιοχές του σώματος.

Αυτές οι κηλίδες έχουν λέπια και μια ελαφριά γαλαζωπή απόχρωση. Είναι σπάνιες και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά.

Mujer con manchas blancas en el cuerpo.
Πολλές ασθένειες που προκαλούν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο εξαπλώνονται και παρουσιάζουν το ίδιο σύμπτωμα και σε άλλες περιοχές του σώματος.

3. Σταγονοειδής υπομελάνωση

Η σταγονοειδής υπομελάνωση είναι η τεχνική ονομασία που δίνεται στις κηλίδες λόγω του ήλιου. Εμφανίζονται εκεί όπου έχει χαθεί η χρωστική ουσία του δέρματος.

Έτσι μπορεί να υπάρχουν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο ή σε άλλες περιοχές του σώματος. Έχουν μέγεθος από 1 έως 3 χιλιοστά και η επιστήμη δεν έχει ακόμη εξηγήσει την ακριβή αιτία. Εμφανίζονται σχεδόν πάντα σε ανοιχτόχρωμα άτομα που εκτίθενται συχνά στον ήλιο.

4. Λεύκη

Η λεύκη είναι μια άλλη ασθένεια που προκαλεί λευκές κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματος. Συνήθως εμφανίζεται πρώτα στις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

Μερικές φορές εξαπλώνεται αργά, αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί γρήγορα. Πιστεύεται ότι είναι μια αυτοάνοση παθολογία με γενετικές ρίζες. Είναι πιο συχνή σε ενήλικες μέσης ηλικίας.

5. Κέχρια

Στην περίπτωση αυτής της νόσου, δεν υπάρχουν μόνο λευκές κηλίδες στο πρόσωπο, αλλά αυτές έχουν και συγκεκριμένο όγκο. Αυτά τα εξογκώματα είναι σπάνια μεγαλύτερα από 2 χιλιοστά.

Σχηματίζονται από τη συσσώρευση λίπους και νεκρών δερματικών κυττάρων, τα οποία είναι γεμάτα με κερατίνη, κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εξόγκωμα που διαφαίνεται μέσα από το δέρμα. Εμφανίζεται συχνά μετά από τατουάζ.

6. Σμηγματορροϊκή υπερπλασία και λευκές κηλίδες στο πρόσωπο

Αυτή η διαταραχή αντιστοιχεί σε μια άτυπη ανάπτυξη των σμηγματογόνων αδένων. Αυτοί βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και παράγουν σμήγμα, μια ουσία που λιπαίνει το δέρμα.

Όταν διογκώνονται, ασκούν πίεση και δημιουργούν ένα λευκό, κιτρινωπό ή άχρωμο εξόγκωμα στην επιφάνεια του δέρματος. Το πρόβλημα αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα άνω των 40 ετών.

7. Σμηγματογόνες κύστεις

Οι σμηγματογόνες κύστεις μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση με τα εξογκώματα σμηγματορροϊκής υπερπλασίας. Η διαφορά είναι ότι οι κύστεις κινούνται όταν τις σπρώχνετε με τα δάχτυλα, ενώ τα άλλα εξογκώματα παραμένουν σταθερά στη θέση τους.

Μοιάζουν με μια μικρή μπάλα νερού κάτω από το δέρμα. Όταν μεγαλώνουν πολύ μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

8. Σμηγματορροϊκή κεράτωση

Η σμηγματορροϊκή κεράτωση ανήκει επίσης στην ομάδα των ασθενειών που προκαλούν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο με όγκο. Μεγαλώνουν σε διάμετρο μεγαλύτερη από 2.5 εκατοστά.

Αλλάζουν χρώμα με την πάροδο του χρόνου και γίνονται καφέ. Η εμφάνισή τους μοιάζει με σταγόνα κεριού κολλημένη στο δέρμα. Είναι πιο συχνές σε ενήλικες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.

9. Ξανθελάσματα και λευκές κηλίδες στο πρόσωπο

Το χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η εμφάνιση μικρών εξογκωμάτων στα βλέφαρα ή γύρω από τα μάτια. Αυτά είναι ακανόνιστα και μερικές φορές έχουν κιτρινωπή απόχρωση.

Πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για λιπαρές εναποθέσεις που συγκεντρώνονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

10. Καρκίνος του δέρματος

Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος μπορεί να ξεκινήσει με το σχηματισμό ενός περλέ λευκού εξογκώματος, αλλά μπορεί να έχει και άλλα χρώματα, όπως ροζ, κόκκινο ή καφέ. Επίσης, μερικές φορές υπάρχουν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο ή σε άλλες περιοχές. Αυτές είναι τραχιές και φολιδωτές. Μοιάζουν με πληγές που δεν επουλώνονται.

Manchas en la piel del rostro.
Ο τακτικός έλεγχος του προσώπου μπορεί να εντοπίσει ανωμαλίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επιλογές θεραπείας για τις λευκές κηλίδες στο πρόσωπο

Η θεραπεία για τις παθήσεις που προκαλούν λευκές κηλίδες στο πρόσωπο εξαρτάται από τον τύπο της πάθησης και το επίπεδο σοβαρότητας. Ορισμένες φορές είναι δυνατή η χρήση προϊόντων χωρίς συνταγή, όπως το σαλικυλικό οξύ ή τα τοπικά ρετινοειδή.

Άλλες φορές απαιτείται χειροκίνητη αφαίρεση, στην περίπτωση των εξογκωμάτων. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί ειδική φαρμακευτική αγωγή ή πιο σύνθετες προσεγγίσεις με χειρουργική επέμβαση, κρυοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Όποια και αν είναι η αιτία, η αλήθεια είναι ότι όποτε εμφανίζονται λευκές κηλίδες στο πρόσωπο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Δεν θα πρέπει να επιχειρούνται διορθωτικά μέτρα ή λύσεις χωρίς διάγνωση και επαγγελματική έγκριση.

Εάν οι λευκές κηλίδες στο πρόσωπο εμφανιστούν πολύ ξαφνικά ή εξαπλωθούν γρήγορα, πρέπει να δράσετε γρήγορα. Ομοίως, απευθυνθείτε σε ειδικό, αν καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, μεγαλώνουν χωρίς να σταματούν, φαγουρίζουν, αιμορραγούν, πονάνε ή παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να φεύγουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Giacaman, A., del Pozo, L. J., Corral-Magaña, O., & Antón, E. (2017). Milia in a multicolored tattoo: dermoscopic findings. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 45(1), 72-74.
  • Mendez Mathey, V. E. (2017). Queratosis seborreica. Revista Medica Herediana, 28(4), 266-266.
  • Mazzeo, M., Manfreda, V., Diluvio, L., Dattola, A., Bianchi, L., & Campione, E. (2019). Análisis dermatoscópico de 72 queratosis seborreicas «atípicas». Actas Dermo-Sifiliográficas, 110(5), 366-371.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.