Χρήσεις, οφέλη και αντενδείξεις από το έλαιο μύρου

Το έλαιο μύρου χρησιμοποιείται για τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις χρήσεις του; Εδώ θα τις αναλύσουμε λεπτομερώς.
Χρήσεις, οφέλη και αντενδείξεις από το έλαιο μύρου
Franciele Rohor de Souza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Φεβρουαρίου, 2023

Το έλαιο μύρου είναι ένα προϊόν που λαμβάνεται από την απόσταξη με ατμό του αποξηραμένου χυμού ενός αγκαθωτού δέντρου γνωστού ως Commiphora myrrha. Χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο χρώμα του – που κυμαίνεται από κεχριμπαρένιο έως καφέ – και ένα γήινο άρωμα που χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία.

Αν και είναι δημοφιλές σε θρησκευτικές και πνευματικές τελετές, οι θεραπευτικές του δυνατότητες βρίσκονται υπό μελέτη. Μια ανασκόπηση που μοιράστηκε στο Holistic Nursing Practice μας λέει ότι είναι ένα προϊόν άφθονο σε τερπενοειδή, με αντιβακτηριακή, αντισηπτική, αναισθητική και αντικαρκινική δράση. Θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό;

Χρήσεις και οφέλη από το έλαιο μύρου

Το μύρο είναι ένα δέντρο που κατάγεται από τη βορειοανατολική Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχει χρησιμοποιηθεί ως θυμίαμα και ως άρωμα λόγω του πικάντικου αρώματός του. Οι λαϊκές δοξασίες συνδέουν την παρουσία του στο σπίτι με την προστασία από τις αρνητικές ενέργειες. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για πνευματικούς σκοπούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε μια ανασκόπηση στο Biomedical Papers, πριν από 100 και πλέον χρόνια άρχισαν να αναγνωρίζονται οι ενώσεις του, καθώς και οι φαρμακευτικές του χρήσεις. Διαπιστώθηκε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πηγή βιοδραστικών σεσκιτερπενίων που προσδίδουν αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Σήμερα, το έλαιο μύρου – ένα υποπροϊόν της ρητίνης που εξάγεται από το δέντρο – είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή για ιατρικούς σκοπούς. Χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία για πληγές, λοιμώξεις και μώλωπες. Ακολουθούν οι κύριες εφαρμογές του.

Το έλαιο μύρου βοηθά στην εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων

Από την αρχαιότητα, το μύρο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του αέρα και τη μείωση της εξάπλωσης των βακτηριακών λοιμώξεων. Σήμερα, τόσο το έλαιο μύρου όσο και ο καπνός του λιβανιού εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.

Μια μελέτη στο Journal of Ethnopharmacology ανέφερε ότι το έλαιο μύρου έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επιπλέον, η καύση μύρου και λιβανιού μπορεί να μειώσει τον αριθμό των βακτηρίων που μεταφέρονται με τον αέρα έως και κατά 68%.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα στο περιοδικό Antibiotics διαπίστωσε ότι μια χαμηλή, 0,1% αραίωση από έλαιο μύρου ήταν χρήσιμη στην καταπολέμηση του βακτηρίου Borrelia burgdorferi, το οποίο προκαλεί τη νόσο Lyme.

Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση αυτών των ιδιοτήτων. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το έλαιο μύρου μπορεί να είναι ένας καλός υποψήφιος για την καταπολέμηση ορισμένων ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων.
Χρήσεις, οφέλη και αντενδείξεις από το έλαιο μύρου
Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες μπορεί να είναι υποστηρικτικές στη θεραπεία των δύσκολα αντιμετωπίσιμων λοιμώξεων.

Έλαιο μύρου για την περιποίηση του δέρματος

Στην παραδοσιακή ιατρική, το έλαιο μύρου έχει χρησιμοποιηθεί ως τοπική θεραπεία για δερματικές λοιμώξεις και πληγές. Στο πλαίσιο αυτό, έρευνα στο Pharmaceutical Biology αποκάλυψε ότι το είδος Commiphora myrrha έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες, οι οποίες υποστηρίζουν τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων.

Με τη σειρά της, μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα στο Biochim Open ανέφερε ότι ένα μείγμα ελαίων που περιέχει μύρο βοήθησε στην ανακούφιση των δερματικών πληγών. Συγκεκριμένα, ανέστειλε πρωτεϊνικά μόρια που σχετίζονται με τις διαδικασίες φλεγμονής και αναγέννησης, γεγονός που υποδηλώνει την αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση του.

Μια δημοσίευση στο περιοδικό Chemistry & Biodiversity υποστηρίζει επίσης αυτές τις επιδράσεις. Στη μελέτη, ένα μείγμα από έλαιο μύρου με έλαιο σανταλόξυλου βοήθησε στην εξάλειψη των μικροβίων που προκαλούν λοιμώξεις σε δερματικές πληγές.

Βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής

Στην παραδοσιακή ιατρική, το έλαιο μύρου θεωρείται φυσικό παυσίπονο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ενώσεις του αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς οπιοειδών, οι οποίοι στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για να καταπραΰνουν τον πόνο. Επιπλέον, αναστέλλει την παραγωγή χημικών ουσιών που αυξάνουν το επίπεδο της φλεγμονής.

Τούτου λεχθέντος, το προϊόν προτείνεται συχνά στις ακόλουθες παθήσεις:

Υποστηρίζει την υγεία του στόματος

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητές αξιοποιούνται στην κατασκευή στοματικών διαλυμάτων και οδοντόκρεμες. Λόγω της σύνθεσής του, μειώνει τη φλεγμονή των ούλων και τη συσσώρευση πλάκας. Έτσι, υποστηρίζει τη θεραπεία της ουλίτιδας.

Σε μια μελέτη στο American Journal of Research Communication, ασθενείς με νόσο Behcet – μια φλεγμονώδης διαταραχή – παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων μετά τη χρήση στοματικού διαλύματος μύρου. Συγκεκριμένα, το 50% είχε πλήρη ανακούφιση από τον πόνο, ενώ το 19% είχε πλήρη επούλωση των στοματικών πληγών.

Ωστόσο, θα πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή κατά τη χρήση ξεπλύματος με μύρο. Είναι ένα προϊόν που δεν πρέπει να λαμβάνεται προς κατάποση από μόνο τους, καθώς μπορεί να είναι τοξικό.

Το έλαιο μύρου καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι το έλαιο μύρου έχει αντιοξειδωτικό δυναμικό που ξεπερνά αυτό της βιταμίνης Ε. Έτσι, είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος στην αναστολή των αρνητικών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις στον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστό αν η εισπνοή ή η τοπική χρήση του -που είναι οι ασφαλείς μορφές χρήσης- μπορεί να ασκήσει την ίδια επίδραση.

Άλλες πιθανές χρήσεις

Προς το παρόν, η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του μύρου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεδομένης της έλλειψης πειστικών στοιχείων, συνιστάται προσεκτική χρήση, μόνο εξωτερικά.

Τα αποτελέσματα των μελετών υποδεικνύουν επίσης τις ακόλουθες χρήσεις:

 • Αντηλιακή προστασία. Σε μια μελέτη στο Journal of Drugs in Dermatology, ένα αντηλιακό SPF 15 με έλαιο μύρου ήταν πιο αποτελεσματικό στην αναστολή των επιδράσεων των ακτίνων του ήλιου σε σύγκριση με ένα αντηλιακό χωρίς αυτό.
 • Εξάλειψη της μούχλας. Στο σπίτι, το έλαιο μύρου μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της μούχλας  από τους τοίχους και στα τρόφιμα.
 • Αντικαρκινικό δυναμικό. Δεν αποτελεί θεραπεία για τον καρκίνο και τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ακόμη ανεπαρκή. Ωστόσο, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι τα συστατικά του μύρου μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης κακοήθων κυττάρων.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Το έλαιο μύρου από μόνο του μπορεί να είναι ερεθιστικό. Επομένως, όπως και άλλα αιθέρια έλαια, αρκεί να χρησιμοποιείτε μόνο λίγες σταγόνες. Μάλιστα, για τοπική χρήση, καλό είναι να το συνδυάζετε με ένα έλαιο φορέα, όπως λάδι καρύδας, αμυγδάλου ή jojoba.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε ένα μικρό patch test πριν το χρησιμοποιήσετε σε μια ευρύτερη περιοχή. Εφαρμόστε λίγο από το προϊόν σε μια μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν μετά από 2 ώρες δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα, καθώς μπορεί να είναι τοξικό. Ορισμένα συμπτώματα της κατάποσης περιλαμβάνουν πεπτικές ενοχλήσεις, όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακό πρήξιμο. Επιπλέον, αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Διαβήτης
 • Εγκυμοσύνη και γαλουχία
 • Καρδιακές παθήσεις
 • Θεραπείες με αντιπηκτικά
 • Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση
Χρήσεις, οφέλη και αντενδείξεις από το έλαιο μύρου
Το έλαιο μύρου δεν πρέπει να λαμβάνεται κατάποση. Η από του στόματος τοξικότητά του δημιουργεί εμετό.

Τρόπος χρήσης

Το έλαιο μύρου χρησιμοποιείται τοπικά, εισπνεόμενο ή ως ένωση σε προϊόντα οδοντιατρικής φροντίδας.

 • Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δερματικού ερεθισμού θα πρέπει να αραιώνεται με έλαια-φορείς (σπόρους σταφυλιού, αμύγδαλο, καρύδα, jojoba, μεταξύ άλλων). Οι αναλογίες θα πρέπει να είναι 3 έως 6 σταγόνες ανά 5 ml ελαίου φορέα.
 • Για να το εισπνεύσετε, 4 έως 6 σταγόνες ελαίου θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν διαχυτήρα. Μια άλλη επιλογή είναι να το προσθέσετε σε ζεστό νερό και να επωφεληθείτε από τους ατμούς.

Τι να θυμάστε για το έλαιο μύρου;

Λόγω του αρώματος και των ιδιοτήτων του, το έλαιο μύρου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική ως φυσικό παυσίπονο, απολυμαντικό και αντιμικροβιακό. Προς το παρόν, οι μελέτες υποστηρίζουν πολλές από τις ιδιότητές του. Ωστόσο, θα πρέπει να επιφυλάσσεται για εξωτερική χρήση, καθώς η λήψη από το στόμα είναι τοξική.

Η έρευνα σχετικά με αυτό το συστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη. Και παρόλο που τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, δεν επαρκούν για να θεωρηθεί θεραπεία πρώτης επιλογής για ασθένειες. Ως εκ τούτου, η χρήση του θα πρέπει να είναι απλώς συμπληρωματική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Nomicos EY. Myrrh: medical marvel or myth of the Magi? Holist Nurs Pract. 2007 Nov-Dec;21(6):308-23. doi: 10.1097/01.HNP.0000298616.32846.34. PMID: 17978635.
 • Hanus LO, Rezanka T, Dembitsky VM, Moussaieff A. Myrrh–Commiphora chemistry. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2005 Jun;149(1):3-27. doi: 10.5507/bp.2005.001. PMID: 16170385.
 • Ljaljević Grbić M, Unković N, Dimkić I, Janaćković P, Gavrilović M, Stanojević O, Stupar M, Vujisić L, Jelikić A, Stanković S, Vukojević J. Frankincense and myrrh essential oils and burn incense fume against micro-inhabitants of sacral ambients. Wisdom of the ancients? J Ethnopharmacol. 2018 Jun 12;219:1-14. doi: 10.1016/j.jep.2018.03.003. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29530608.
 • Feng J, Shi W, Miklossy J, Tauxe GM, McMeniman CJ, Zhang Y. Identification of Essential Oils with Strong Activity against Stationary Phase Borrelia burgdorferi. Antibiotics (Basel). 2018 Oct 16;7(4):89. doi: 10.3390/antibiotics7040089. PMID: 30332754; PMCID: PMC6316231.
 • Mahboubi M, Kashani LM. The anti-dermatophyte activity of Commiphora molmol. Pharm Biol. 2016;54(4):720-5. doi: 10.3109/13880209.2015.1072831. Epub 2015 Oct 1. PMID: 26427766.
 • Han X, Beaumont C, Stevens N. Chemical composition analysis and in vitro biological activities of ten essential oils in human skin cells. Biochim Open. 2017 Apr 26;5:1-7. doi: 10.1016/j.biopen.2017.04.001. PMID: 29450150; PMCID: PMC5805555.
 • Orchard A, Viljoen A, van Vuuren S. Wound Pathogens: Investigating Antimicrobial Activity of Commercial Essential Oil Combinations against Reference Strains. Chem Biodivers. 2018 Dec;15(12):e1800405. doi: 10.1002/cbdv.201800405. Epub 2018 Dec 17. PMID: 30362637.
 • Su S, Wang T, Duan JA, Zhou W, Hua YQ, Tang YP, Yu L, Qian DW. Anti-inflammatory and analgesic activity of different extracts of Commiphora myrrha. J Ethnopharmacol. 2011 Mar 24;134(2):251-8. doi: 10.1016/j.jep.2010.12.003. Epub 2010 Dec 15. PMID: 21167270.
 • Al-Hasani R, Bruchas MR. Molecular mechanisms of opioid receptor-dependent signaling and behavior. Anesthesiology. 2011 Dec;115(6):1363-81. doi: 10.1097/ALN.0b013e318238bba6. PMID: 22020140; PMCID: PMC3698859.
 • Tipton DA, Lyle B, Babich H, Dabbous MKh. In vitro cytotoxic and anti-inflammatory effects of myrrh oil on human gingival fibroblasts and epithelial cells. Toxicol In Vitro. 2003 Jun;17(3):301-10. doi: 10.1016/s0887-2333(03)00018-3. PMID: 12781209.
 • Racine P, Auffray B. Quenching of singlet molecular oxygen by Commiphora myrrha extracts and menthofuran. Fitoterapia. 2005 Jun;76(3-4):316-23. doi: 10.1016/j.fitote.2005.03.017. PMID: 15890469.
 • Chakravarty N, Kellogg C, Alvarez J, Equils O, Morgan M. UV Protection by Natural Products: C. myrrha Oil Versus Sunscreen. J Drugs Dermatol. 2018 Aug 1;17(8):905-907. PMID: 30124732.
 • Chen Y, Zhou C, Ge Z, Liu Y, Liu Y, Feng W, Li S, Chen G, Wei T. Composition and potential anticancer activities of essential oils obtained from myrrh and frankincense. Oncol Lett. 2013 Oct;6(4):1140-1146. doi: 10.3892/ol.2013.1520. Epub 2013 Aug 8. PMID: 24137478; PMCID: PMC3796379.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.