Τι μπορεί να αλλάξει το χρώμα των κοπράνων των βρεφών;

Οι αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων του βρέφους από μόνες τους δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Τέτοιες διακυμάνσεις οφείλονται σχεδόν πάντα σε δευτερεύοντες παράγοντες.
Τι μπορεί να αλλάξει το χρώμα των κοπράνων των βρεφών;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουνίου, 2023

Το χρώμα των κοπράνων των βρεφών μπορεί να αλλάξει για διάφορους λόγους. Μερικές φορές η αλλαγή οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες, όπως η σίτιση. Άλλες φορές αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας.

Θα πρέπει να δίνετε προσοχή στην αλλαγή του χρώματος των κοπράνων στα βρέφη όταν αυτή συμβαίνει μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως κλάμα, εμετό ή πυρετό. Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στην υφή και τη σύσταση των κοπράνων.

Τα διαφορετικά χρώματα των κοπράνων των βρεφών

Οι αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων των βρεφών συχνά σχετίζονται με την ταχύτητα με την οποία η τροφή περνάει από το έντερό τους. Υπάρχουν επίσης φορές που αποτελούν ένδειξη προβλήματος. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να σημαίνει καθεμία από τις διάφορες αποχρώσεις.

Μαύρα κόπρανα

Είναι σύνηθες για τα νεογέννητα να έχουν μαύρα κόπρανα με σύσταση που μοιάζει με πίσσα. Αυτό είναι γνωστό ως μηκώνιο και συνήθως διαρκεί περίπου δύο ημέρες μετά τη γέννηση. Αργότερα, αν το μωρό φάει κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, τα κόπρανα μπορεί επίσης να γίνουν μαυριδερά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Εκτός αυτών των περιπτώσεων, και όταν το χρώμα των κοπράνων γίνεται πολύ μαύρο, θα μπορούσε να είναι σημάδι γαστρεντερικής αιμορραγίας, ειδικά αν η σύσταση μοιάζει με κατακάθι καφέ.

Κίτρινο μουσταρδί

Αυτό είναι το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων στα θηλάζοντα βρέφη. Συνήθως αποκτά αυτό το χρώμα μετά την εξαφάνιση του μηκωνίου.

Είναι συνηθισμένο στα βρέφη που θηλάζουν μόνο με μητρικό γάλα. Μερικές φορές, τα κόπρανα μπορεί να φαίνονται πιο σκούρα, σχεδόν να γίνονται καφέ.

Ανοιχτό κίτρινο

Η χρήση βρεφικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει το χρώμα των κοπράνων να γίνει ελαφρώς πιο ανοιχτό. Επίσης, η σύνθεση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας του μωρού κάνει μερικές φορές το κίτρινο χρώμα των κοπράνων πιο αχνό. Εάν η σύσταση είναι πολύ υγρή, μπορεί να υποδηλώνει ότι το παιδί έχει διάρροια.

Breastfeeding can change the color of infants' stool
Υπάρχουν διαφορές στα κόπρανα των βρεφών που θηλάζουν σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν γάλα σε σκόνη.

Χρώμα των κοπράνων: Πορτοκαλί

Μερικές φορές το χρώμα των κοπράνων των βρεφών μπορεί να γίνει πορτοκαλί. Αυτό συμβαίνει σε βρέφη που θηλάζουν μόνο με μητρικό γάλα ή με γάλα σε σκόνη. Αυτό οφείλεται στις χρωστικές ουσίες που αποκτώνται στο πεπτικό σύστημα. Θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία μόνο αν παρατηρήσετε ενοχλητικά συμπτώματα στο παιδί.

Κόκκινο

Εάν το μωρό έχει φάει σκούρα κόκκινα τρόφιμα, τα κόπρανα μπορεί να φαίνονται κοκκινωπά. Αυτό συμβαίνει με τα παντζάρια ή το χυμό ντομάτας. Ωστόσο, αν δεν έχουν καταναλωθεί τέτοιες τροφές πριν, δώστε μεγάλη προσοχή.

Η απόχρωση μπορεί να οφείλεται στην παρουσία αίματος στα κόπρανα. Μπορεί επίσης να αποτελεί εκδήλωση αλλεργίας στο γάλα ή πρωκτικής σχισμής. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε παιδίατρο το συντομότερο δυνατό.

Σκούρο καφέ

Το χρώμα των κοπράνων των μωρών μπορεί επίσης να είναι σκούρο καφέ. Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση όπου η πρόσληψη τροφών ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να αλλάξει το χρώμα των κοπράνων.

Μερικές φορές, αυτό οφείλεται στην ύπαρξη πληγών στις θηλές της μητέρας, με αποτέλεσμα το μωρό να προσλαμβάνει λίγο αίμα. Στην τελευταία περίπτωση, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν παιδίατρο.

Χρώμα των κοπράνων: Χρυσό πρασινωπό

Υπάρχουν ορισμένες βρεφικές φόρμουλες που προκαλούν αυτό το χρώμα στα κόπρανα. Αυτό συμβαίνει εάν το μωρό δεν πίνει μητρικό γάλα. Οι πράσινες τροφές, όπως το σπανάκι, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το χρώμα.

Εάν τα κόπρανα είναι πρασινοχρυσαφένια και ρέοντα, μπορεί να υπάρχει κάποια λοίμωξη που προκαλεί διάρροια. Στη γαστρεντερίτιδα, τα κόπρανα αποκτούν αυτό το χρώμα επειδή υπάρχει ταχεία διέλευση της χολής. Αυτή είναι μια κατάσταση που πρέπει να τεθεί υπόψη ενός γιατρού.

Σκούρο πράσινο

Η κατανάλωση πράσινων τροφών προκαλεί τα κόπρανα των μωρών να έχουν πράσινο χρώμα. Ομοίως, ορισμένα συμπληρώματα σιδήρου προκαλούν το φαινόμενο. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η κατάποση υδρολυμένου γάλακτος.

Αν το χρώμα δεν οφείλεται στη διατροφή ή στην κατάποση των ουσιών που αναφέρθηκαν, είναι πιθανό να υπάρχει κάποια εντερική διαταραχή. Ίσως πρόκειται για κάποια λοίμωξη, όπως η γαστρεντερίτιδα, ή για την εκδήλωση μιας τροφικής αλλεργίας. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν παιδίατρο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Λευκό

Τα λευκά κόπρανα είναι πάντα ένδειξη ενός βαθύτερου προβλήματος.

Εμφανίζονται συχνά τις πρώτες ημέρες της ζωής και αποτελούν ένδειξη ότι το μωρό δεν παράγει σωστά χολή . Άλλες φορές η εκδήλωση αυτή συνοδεύεται από ίκτερο ή κιτρίνισμα του δέρματος.

Jaundice in a baby
Ο νεογνικός ίκτερος πρέπει πάντα να αξιολογείται από παιδίατρο.

Χρώμα των κοπράνων: Γκρι

Περιστασιακά, το χρώμα των κοπράνων στα βρέφη είναι γκρίζο. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με παρόμοιο τρόπο με τα λευκά κόπρανα, καθώς συνήθως σχετίζεται με πρόβλημα χολής. Τα γκρίζα κόπρανα αποτελούν αιτία για διαβούλευση με τον παιδίατρο.

Χρώμα των κοπράνων: Άλλοι παράγοντες που πρέπει να έχετε υπόψη

Εκτός από το χρώμα των κοπράνων των βρεφών, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε τον αριθμό των κενώσεων. Τα νεογέννητα έχουν συνήθως μια κένωση μετά από κάθε σίτιση με γάλα. Μετά από 3-6 εβδομάδες, η συχνότητα μειώνεται. Όταν αυξάνεται απότομα, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Εκτός από την ποσότητα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ακόλουθοι παράγοντες:

  • Συνοχή: Τα κόπρανα του βρέφους είναι μαλακά. Εάν τρέφονται με φόρμουλα, μπορεί να είναι λίγο πιο σκληρά. Εάν είναι πολύ ρευστά ή πολύ ξηρά, μπορεί να υπάρχουν γαστρεντερικά προβλήματα.
  • Βλεννώδη κόπρανα: Η βλέννα στα κόπρανα είναι φυσιολογική, εάν εμφανίζεται μόνο περιστασιακά. Ωστόσο, εάν είναι πολύ συχνή, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη του παιδιάτρου.
  • Κομμάτι αχώνευτης τροφής: Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο όταν τα μωρά αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές. Δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Οι αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων στα βρέφη είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής. Συναγερμός θα πρέπει να σημειώνεται μόνο όταν εμφανίζονται συμπτώματα που ενοχλούν το παιδί ή όταν υπάρχουν αλλαγές στη σύσταση των κοπράνων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Macpherson, A. J., de Agüero, M. G., & Ganal-Vonarburg, S. C. (2017). How nutrition and the maternal microbiota shape the neonatal immune system. Nature Reviews Immunology17(8), 508-517.
  • De Wolfe, T. J. (2021). El intestino del bebé en el centro de la inmunidad.
  • Ortega García, J. A., Carrizo Gallardo, D., Ferrís i Tortajada, J., Marco Macián, A., & Grimalt, J. O. (2004). Meconio y exposición prenatal a neurotóxicos.
  • Jiménez, S. G. (2017). Cuidados del bebé. El farmacéutico: profesión y cultura, (550), 22-30.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.