Δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών: Συμπτώματα και επιπλοκές

Οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών είναι οι συχνότεροι όγκοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.
Δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών: Συμπτώματα και επιπλοκές
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου, 2023

Οι δερμοειδείς κύστεις είναι σακκοειδείς όγκοι που περιέχουν τρίχες, δόντια, υγρό και αδενικό ιστό. Μπορούν να σχηματιστούν στο κρανίο, τον νωτιαίο μυελό, το πρόσωπο και τις ωοθήκες. Σε αυτή την περίπτωση, θα συζητήσουμε για τις δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών.

Αυτές οι κύστεις σχηματίζονται συνήθως πριν από τη γέννηση, αναπτύσσονται αργά και είναι γενικά καλοήθεις. Ονομάζονται επίσης ώριμα κυστικά τερατώματα λόγω των ιστολογικών χαρακτηριστικών τους. Δεν εμφανίζονται ως απάντηση στις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Σήμερα, οι κύστεις αυτές αποτελούν τα πιο συχνά τερατώματα και αντιπροσωπεύουν το 10% έως 20% των όγκων των ωοθηκών παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτες. Στις εφήβους, ο επιπολασμός τους φτάνει το 50%. Θεωρούνται επίσης οι συχνότεροι όγκοι των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα κοινά συμπτώματα των δερμοειδών κύστεων των ωοθηκών

Οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορούν να περάσουν απαρατήρητες σε ποσοστό έως και 85% των περιπτώσεων, σύμφωνα με έρευνες. Για το λόγο αυτό, η διάγνωση είναι συνήθως τυχαία, κατά τη διάρκεια μιας απεικονιστικής εξέτασης ρουτίνας.

Οι μεγαλύτερες κύστεις των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσουν προειδοποιητικά συμπτώματα. Αυτό είναι πιο συχνό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, μεταξύ 20 και 40 ετών.

Εν προκειμένω, μερικά από τα συνήθη συμπτώματα των δερμοειδών κύστεων των ωοθηκών είναι τα εξής:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Πυελικός πόνος
 • Ναυτία και έμετος
 • Κοιλιακή διάταση
 • Δυσκολία στην ούρηση
 • Κοιλιακό άλγος
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη
 • Ψηλαφητή μάζα στην κάτω κοιλιακή χώρα

Σπάνια συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές, οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών είναι μικρές και έχουν μέγεθος από 1 έως 10 εκατοστά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μεγαλύτερες αναπτύξεις που μπορεί να φτάσουν πάνω από 15 εκατοστά.

Οι μεγάλες κύστεις συχνά προκαλούν διάφορα σπάνια συμπτώματα:

pain due to Ovarian dermoid cysts
Πόνος στις ωοθήκες θα εμφανιστεί εάν η κύστη είναι μεγάλη (μεγαλύτερη από 10 εκατοστά).

Τι προκαλεί τις ωοθηκικές δερμοειδείς κύστεις;

Τα ώριμα κυστικά τερατώματα αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής, πριν από τη γέννηση. Σχηματίζονται από την ανώμαλη ανάπτυξη των γεννητικών κυττάρων, τα οποία τελικά δίνουν το δέρμα, τα μαλλιά, τα δόντια και τις νευρικές οδούς.

Έτσι δημιουργείται μια ετερογενής μάζα διαφόρων ιστών που ενθυλακώνονται και συσσωρεύονται μέσα στις ωοθήκες. Περιστασιακά, αναπτύσσονται επίσης αδένες εντός της κύστης, γεγονός που προάγει την παραγωγή σμήγματος και την προοδευτική ανάπτυξη του όγκου.

Γιατί οι δερμοειδείς κύστεις έχουν συχνά τρίχες και δόντια;

Τα γεννητικά κύτταρα είναι οι αρχέγονες μονάδες από τις οποίες σχηματίζονται όλα τα ανθρώπινα όργανα και οι ιστοί. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου, διαφοροποιούνται σε τρία στρώματα:

 • Εκτομή: Το ανώτερο στρώμα που δημιουργεί το δέρμα, τα μαλλιά, τα δόντια και τους αδένες.
 • Μεσόδερμα: Το μεσαίο στρώμα που αναπτύσσει τους μυς και τον συνδετικό ιστό.
 • Ενδόδερμα: Το κατώτερο στρώμα που γεννά το έντερο, την ουροδόχο κύστη και τα περισσότερα σπλάχνα.

Υπό αυτή την έννοια, όταν τα γεννητικά κύτταρα αναπτύσσονται άτυπα, προάγουν τον σχηματισμό ώριμων ιστών, όπως οι τρίχες και τα δόντια, τα οποία συσσωρεύονται και δημιουργούν τη δερμοειδή κύστη. Ομοίως, οι όγκοι αυτοί μπορεί επίσης να περιέχουν ιστό από οποιαδήποτε από τις άλλες γεννητικές στοιβάδες.

Επιπλοκές

Οι μεγαλύτερες δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών έχουν χειρότερη πρόγνωση και σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Η συστροφή των ωοθηκών και η ρήξη της κύστης είναι τα δύο πιο συχνά προβλήματα αυτών των όγκων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος κακοήθειας.

Στροφή των ωοθηκών

Αυτή η επιπλοκή εμφανίζεται όταν η ωοθήκη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, καθώς και γύρω από τους συνδέσμους και τους ιστούς που τη συγκρατούν στη θέση της. Έτσι, υπάρχει συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν την ωοθήκη και μέρος της σάλπιγγας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι κράμπες και διαλείπουσες κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα, ναυτία και έμετος. Η συστροφή των ωοθηκών είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί χειρουργική προσέγγιση το συντομότερο δυνατό.

Η αφαίρεση των δερμοειδών κύστεων των ωοθηκών μειώνει τον κίνδυνο συστροφής ενός ατόμου.

Ρήξη κύστης ωοθήκης

Η αυθόρμητη ρήξη των δερμοειδών κύστεων των ωοθηκών είναι ένα σπάνιο πρόβλημα που εμφανίζεται σε ποσοστό έως 2% των προσβεβλημένων ατόμων, σύμφωνα με μελέτες. Η επιπλοκή αυτή είναι συχνότερη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διαρροή του περιεχομένου της κύστης αυξάνει την πιθανότητα περιτονίτιδας, η οποία επιδεινώνει την πρόγνωση. Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό που συνήθως παρουσιάζεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ταχυκαρδία
 • Ζάλη και κόπωση
 • Υπόταση
 • Απώλεια συνείδησης
 • Άφθονη κολπική αιμορραγία
 • Έντονος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα

Καρκίνος των ωοθηκών

Οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών έχουν χαμηλό κίνδυνο κακοήθειας – περίπου 1-2 %, σύμφωνα με έρευνες. Σε γενικές γραμμές, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών αυξάνεται με την ηλικία, ενώ είναι συχνότερη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι κύστεις αυτές μπορούν να εξελιχθούν σε διάφορους τύπους καρκίνου των ωοθηκών, με συχνότερο το πλακώδες καρκίνωμα . Άλλες μορφές περιλαμβάνουν το αδενοκαρκίνωμα, το κακοήθες μελάνωμα και το μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα.

Ορισμένα συναφή συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Κοιλιακός πόνος
 • Ακούσια απώλεια βάρους.
 • Η αίσθηση διόγκωσης της κοιλιάς.
 • Μια ψηλαφητή μάζα στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Πώς διαγιγνώσκονται οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών αποτελούν τυχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια μιας συνήθους απεικονιστικής μελέτης. Το κοιλιακό υπερηχογράφημα και το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι οι εξετάσεις που σχετίζονται με υψηλότερο ποσοστό εντοπισμού αυτών των όγκων.

Από την άλλη πλευρά, η απεικόνιση με πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό είναι μια άλλη μέθοδος που μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανίχνευση αυτού του τύπου τερατώματος. Τα δεδομένα από τις απεικονιστικές μελέτες συμπληρώνονται από τη φυσική εξέταση και τη διεξοδική εξέταση από τους επαγγελματίες υγείας.

Ovarian dermoid cysts
Ένα συνηθισμένο γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να καθοδηγήσει τη διάγνωση, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί με διακολπικό υπερηχογράφημα.

Ποια είναι η θεραπεία για τις δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών;

Το σχέδιο θεραπείας για τα ώριμα τερατώματα των ωοθηκών αποσκοπεί στην εξάλειψη του όγκου και στην πρόληψη μακροπρόθεσμων προβλημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η αφαίρεση ολόκληρης της προσβεβλημένης ωοθήκης. Η θεραπευτική αγωγή εξαρτάται από το μέγεθος της κύστης, τη γενική κατάσταση της ασθενούς και τα μελλοντικά σχέδια αναπαραγωγής.

Οι διαδικασίες αποκατάστασης των όγκων περιλαμβάνουν την ωοθηκική κυστεκτομή, για την αφαίρεση μόνο της κύστης, και την ωοθηκεκτομή, για την αφαίρεση ολόκληρης της ωοθήκης. Συνήθως πραγματοποιούνται με λαπαροσκόπηση ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών άμεση ένδειξη για αφαίρεση. Τα ιατρικά κριτήρια που καθορίζουν την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση ύφεσης περιλαμβάνουν την ταχεία ανάπτυξη της βλάβης, τις μεγάλες αναπτύξεις, την παρουσία συμπτωμάτων και τον κίνδυνο κακοήθειας.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Οι εξετάσεις ρουτίνας με έναν ειδικό είναι κρίσιμες για την έγκαιρη ανίχνευση των δερμοειδών κύστεων των ωοθηκών. Ομοίως, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να ζητάτε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ρήξης της κύστης ή συστροφής των ωοθηκών:

 • Έντονος πόνος και κράμπες στην κοιλιά
 • Επίμονη ναυτία και έμετος
 • Ζάλη και αίσθημα λιποθυμίας
 • Κολπική αιμορραγία
 • Πυρετός

Η έγκαιρη θεραπεία βελτιώνει την ποιότητα ζωής της ασθενούς

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των δερμοειδών κύστεων των ωοθηκών οδηγεί σε καλύτερη πρόγνωση στις πάσχουσες γυναίκες. Σε γενικές γραμμές, η χειρουργική αφαίρεση προσφέρει οριστική θεραπεία για αυτούς τους καλοήθεις όγκους και ο κίνδυνος υποτροπής δεν υπερβαίνει το 3%. Μην ξεχνάτε να πηγαίνετε για τακτικές εξετάσεις και να συμβουλεύεστε έναν ειδικό σε περίπτωση εμφάνισης ασυνήθιστων συμπτωμάτων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Castaño E, Escribajo J, Martínez B, Castaño Á, et al. Tratamiento quirúrgico de los quistes dermoides de ovario: laparoscopia frente a laparotomía. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2005; 49(9): 479-484.
 • Rodríguez A, Aguiler M, Paz M, Fernández J, et al. Tratamiento laparoscópico del quiste dermoide de ovario. Factores asociados a la rotura intraoperatoria, trascendencia clínica y resultados. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2011; 54(7): 358-362.
 • Nikam Y, Kapurubandara S. Spontaneously Ruptured Dermoid Cysts and Their Potential Complications: A Review of the Literature with a Case Report. Case Reports in Obstetrics and Gynecology. 2020; 1(10): 1-9
 • Goudeli C, Varytimiadi A, Koufopoulos N, Syrios J, et al. An ovarian mature cystic teratoma evolving in squamous cell carcinoma: A case report and review of the literature.2016.
 • Rebolledo-P Vilma E, Barrios Betsathe, Isler Luisana, Barillas Ines. Malignización de teratoma maduro de ovario. Rev Obstet Ginecol Venez  [Internet]. 2012  Sep [citado  2022  Nov  02] ;  72( 3 ): 177-181.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.