Διακόσμηση σε έθνικ στυλ: Συμβουλές για το σπίτι

Πρόκειται για μια τάση με ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και υλικών που επικεντρώνεται στη ζεστασιά και την ισχυρή σύνδεση με τη φύση. Ανακαλύψτε τη διακόσμηση σε έθνικ στυλ στο σπίτι σας!
Διακόσμηση σε έθνικ στυλ: Συμβουλές για το σπίτι

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν τάσεις εσωτερικής διακόσμησης για να πετύχετε την αισθητική στους χώρους τους σπιτιού σας. Μία από αυτές είναι ο συνδυασμός στοιχείων από πολλούς πολιτισμούς. Αυτό μετατρέπει τη διακόσμηση σε έθνικ στυλ σε μια ευέλικτη επιλογή, με ποικιλία επιλογών και δυνατότητα συνδυασμού επιμέρους στυλ.

Σε αυτή την τάση, το βασικό είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση ζεστασιάς μέσω έντονων και χαρούμενων χρωμάτων αναμειγνύοντας λεπτομέρειες από διάφορους πολιτισμούς.

Από το αφρικανικό στυλ έως το μεξικάνικο, μέσω του αραβικού ή του boho, είναι όλες βιώσιμες δυνατότητες στο πλαίσιο της διακόσμησης με έθνικ στυλ. Για την υλοποίησή του, τα φυσικά αντικείμενα, τα υφάσματα και η χειροτεχνία είναι σχετικά.

Τι είναι η διακόσμηση σε έθνικ στυλ και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Πρόκειται για μια τάση εσωτερικής διακόσμησης που βασίζεται σε στοιχεία που συνθέτουν μια εξωτική ατμόσφαιρα. Ο στόχος είναι να βρεθούν φωτεινοί χώροι, με έντονα χρώματα και αξεσουάρ που δημιουργούν μια αίσθηση ζεστασιάς.

Η προϋπόθεση αυτής της τάσης είναι να δοθεί προτεραιότητα στα φυσικά αντικείμενα από ένα συνδυασμό πολιτισμών. Για να το επιτύχει αυτό αυτό το στυλ, χρησιμοποιεί μια σειρά τεχνικών που οδηγούν σε μια ανατολίτικη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με φυσικές λεπτομέρειες που είναι πιο χαρακτηριστικές στην αφρικανική διακόσμηση.

Για παράδειγμα, δίνεται προτεραιότητα στα τυπώματα, τις αγκυλώσεις και τις ταπετσαρίες. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ρουστίκ μόδα, η διακόσμηση σε έθνικ στυλ είναι συνώνυμη με τη ζεστασιά και την κομψότητα.

Παρόλο που μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε χώρο του σπιτιού, χρησιμοποιείται συνηθέστερα σε σαλόνια και υπνοδωμάτια. Οι πολλαπλές πολιτιστικές αισθητικές που περιλαμβάνονται σε αυτή την τάση την καθιστούν πολύ ευέλικτη, καθώς είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στοιχεία σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, μεγεθών και γεύσεων.

Carpets are great for ethnic style decor
Τα ανατολίτικα χαλιά μπορούν να προσθέσουν μια πινελιά διάκρισης και εξωτισμού σε αυτή τη διακόσμηση.

Πολιτιστικά στυλ που περιλαμβάνονται στην έθνικ διακόσμηση

Η έθνικ διακόσμηση είναι περίπλοκο να οριστεί, καθώς αποτελείται από ένα συνδυασμό ανατολίτικων, αφρικανικών και αμερικανικών τάσεων. Ωστόσο, όλες διατρέχονται από φυσικές και χειροποίητες λεπτομέρειες.

  • Αφρικανική τάση. Συνδέεται με την ποικιλόμορφη πανίδα που υπάρχει στην ήπειρο. Περιλαμβάνει στοιχεία που παραπέμπουν στην άγρια φύση, όπως κορμούς, πέτρες, κλαδιά και φτερά.
  • Ίνκας. Πέτρινα ή κεραμικά αντικείμενα, καθώς και έντονα χρώματα.
  • Αζτέκοι. Τα μαξιλάρια και τα έπιπλα αυτής της τάσης χρησιμοποιούνται ευρέως στη διακόσμηση σε έθνικ στυλ. Το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα παραπέμπει στα φτερά quetzal.
  • Οριένταλ. Τα χρώματα κόκκινο και μαύρο κυριαρχούν στο ανατολίτικο στυλ.
  • Αραβική τάση. Ταυτίζεται με τα γεωμετρικά σχήματα, τις καμάρες, τα χαλιά και τα μαξιλάρια.

Ιδανικά στοιχεία για να εφαρμόσετε διακόσμηση σε έθνικ στυλ

Για να ενσωματώσετε αυτή την τάση στο σπίτι θα πρέπει να ξεκινήσετε με κάποια χαρακτηριστικά αντικείμενα. Από τα υφάσματα μέχρι τα έπιπλα και τα διακοσμητικά, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στα χρώματα, τα μοτίβα και τα τυπικά για την τάση υλικά.

Χρωματική γκάμα

Όπως οι περισσότερες τάσεις εσωτερικής διακόσμησης, το έθνικ στυλ χαρακτηρίζεται από μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα. Για να το εφαρμόσετε στο σπίτι, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στους γήινους τόνους, όπως οι κοκκινωποί, η τερακότα και ο μπρούντζος. Μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν το καφέ και το μπεζ.

Οι αντιθέσεις με άλλα πιο ουδέτερα χρώματα είναι συνηθισμένες. Οι έντονοι τόνοι και οι συνδυασμοί επιτυγχάνουν πολύχρωμα περιβάλλοντα που χαρακτηρίζουν το έθνικ στυλ, όπου πρέπει να τονίζεται η ζεστασιά και η αρμονία.

Υλικά και μορφές

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η χρήση χειροποίητων υλικών, όπως γούνες και δέρμα για χαλιά. Επίσης βελούδο, μαλλί, λινό και μετάξι για άλλα υφάσματα. Είναι πολύτιμη η ενσωμάτωση ξύλου, χαλκού ή αργύρου, ειδικά αν αντανακλούν τη χειροτεχνία.

Όσον αφορά τα σχέδια, αφθονούν οι γεωμετρικοί και τεθλασμένοι σχηματισμοί, χαρακτηριστικοί των πολιτισμών των Αζτέκων και της Αφρικής. Τα τρίγωνα και οι ρόμβοι μπορούν να συμπεριληφθούν σε χαλιά και ταπισερί καθώς και σε έπιπλα.

Κορμοί και φυσικά αντικείμενα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντικατοπτρίσετε την επαφή με τη φύση στη διακόσμηση του σπιτιού είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου. Στο έθνικ στυλ περιλαμβάνονται επίσης. Ωστόσο, οι κορμοί είναι πιο χαρακτηριστικοί. Επίσης, οι κορμοί μπορούν να λειτουργήσουν ως κομοδίνα, καθίσματα ή πάγκοι για να συγκρατούν διακοσμητικά αντικείμενα.

Συνηθισμένη πινελιά είναι και οι κάκτοι. Πρώτα απ’ όλα, λόγω του πράσινου χρώματος που φέρνει εγγύτητα στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης, λόγω της ισχυρής σύνδεσής τους με τη μεξικανική κουλτούρα. Καλό είναι να τους τοποθετείτε σε πήλινες ή ξύλινες γλάστρες.

Ταπισερί

Ένα εσωτερικό περιβάλλον σε έθνικ στυλ πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μερικές ταπισερί στους τοίχους του. Οι χώροι που καταλαμβάνουν, τα σχήματα και τα χρώματα ποικίλλουν, αλλά αποτελούν χαρακτηριστικό διακοσμητικό στοιχείο της τάσης.

Μαξιλάρια

Τόσο η πολυθρόνα του υπνοδωματίου όσο και η πολυθρόνα του καθιστικού πρέπει να περιλαμβάνουν μαξιλάρια μεταξύ των αξεσουάρ τους. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να ενσωματώσετε αυτή την τάση στην αισθητική του σπιτιού.

Τα συγκεκριμένα σχέδια εξαρτώνται από το προσωπικό γούστο, αλλά είναι σημαντικό να περιλαμβάνουν γεωμετρικά σχήματα, ζιγκ-ζαγκ και χρώματα που είναι σε αρμονία με την έθνικ μόδα.

Καλάθια και κατασκευές από λυγαριά στη διακόσμηση σε έθνικ στυλ

Ένα υλικό που δεν μπορεί να λείπει από ένα δωμάτιο με αυτή την τάση είναι η λυγαριά. Είτε για την κατασκευή καλαθιών είτε για την κατασκευή φωτιστικών και διακοσμητικών, αυτό το στοιχείο φυσικής προέλευσης προσδίδει ρουστίκ αέρα.

jute chairs ethnic style
Η λυγαριά συνδυάζεται πολύ καλά με το έθνικ στυλ. Υπάρχουν έπιπλα και διακοσμητικά από αυτό το ευέλικτο υλικό.

Τυπικά γλυπτά

Τα αντικείμενα που συνδέονται με τη χειροτεχνία είναι ιδανικά αξεσουάρ για την επίτευξη ενός έθνικ προφίλ στη διακόσμηση του σπιτιού. Για παράδειγμα, τα κυκλικά πιάτα, οι φιγούρες των Ίνκας ή οι αφρικανικές μάσκες είναι μερικές τέλειες επιλογές για να κρεμάσετε στους τοίχους ή να τα εκθέσετε σε ράφια.

Υλικά όπως το ξύλο ή τα κεραμικά πρέπει να κυριαρχούν.

Διακοσμητικά για διακόσμηση σε έθνικ στυλ

Υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά και είναι πολύ χαρακτηριστικά της έθνικ τάσης. Ένα από αυτά είναι το χειροποίητο πιάτο, το οποίο είναι συνήθως βαμμένο με δύο αντίθετα χρώματα. Για παράδειγμα, μαύρο και άσπρο ή καφέ και άσπρο.

Ένα άλλο συνηθισμένο αντικείμενο για να κρεμαστεί στον τοίχο είναι το αφρικανικό καπέλο, γνωστό και ως juju ή tyn. Εικόνες ζώων και αχυρένια αντικείμενα παραπέμπουν επίσης σε αυτόν τον πολιτισμό και ταιριάζουν στην έθνικ τάση. Ακόμη και κάποια μουσικά όργανα ανατολίτικης προέλευσης λειτουργούν καλά στους τοίχους.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Φυτά εσωτερικού χώρου που θα λατρέψετε

Εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι

Αν και το έθνικ στυλ είναι προσανατολισμένο σε εσωτερικούς χώρους, είναι επίσης δυνατό να προσαρμοστεί σε αίθρια και βεράντες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα, τα διακοσμητικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται έχουν μια ρουστίκ διάθεση που είναι ιδανική για εξωτερικούς χώρους.

Η εγγύτητα που έχει αυτή η τάση με τη φύση και τη χειροτεχνία καθιστά δυνατή τη μεταφορά της σε εξωτικούς χώρους. Ειδικότερα, τα ξύλινα έπιπλα ή τα αντικείμενα από λυγαριά εκπληρώνουν πρακτικές λειτουργίες σε εξωτερικούς χώρους. Με αυτόν τον τρόπο, η διακόσμηση σε έθνικ στυλ ανοίγει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.