5 ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το φαγητό: Τι να προσέξετε

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα και τη διατροφή. Μερικοί αποδίδουν θαυματουργές ιδιότητες στο φαγητό και άλλοι είναι υπερβολικά ανήσυχοι. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
5 ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το φαγητό: Τι να προσέξετε
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ψευδείς πληροφορίες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διαδίκτυο, υπάρχει μια χιονοστιβάδα πληροφοριών στις οποίες έχουμε πρόσβαση σήμερα. Επομένως, οι ψευδείς πληροφορίες για τα τρόφιμα γίνονται όλο και συχνότερες.

Το θέμα της διατροφής αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό (54%) των ψεύτικων ειδήσεων που ανακαλύφθηκαν από γιατρούς που έχουν συμμετάσχει στη μελέτη για τα ψεύτικα νέα στην υγεία.

Συνολικά, θεωρούν ότι οι ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το φαγητό είναι ιστορίες που είναι υπερβολικές είτε με την καλή είτε την κακή έννοια. Αυτό συμβαίνει όταν το όφελος που σχετίζεται με μία μόνο τροφή υπερβαίνει αυτό που είναι υγιές.

Εδώ, θα αντιμετωπίσουμε 5 ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να γνωρίζετε!

Οι πέντε κοινές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα

Μια δημοσίευση στο Nutrition Today προτείνει ότι πρέπει να καταβάλλουμε αρκετή προσπάθεια για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν την επιστημονική παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή. Ο στόχος είναι να είναι όλοι ενημερωμένοι για τις ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις «διατροφικές θεραπείες», τις «θαυματουργές τροφές» και «προειδοποιητικές αναφορές».

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ψεύτικες ειδήσεις.

  1. Το καμένο τοστ προκαλεί καρκίνο;

Το ακρυλαμίδιο, μια ένωση που ταξινομείται από τη Διεθνή Ένωση Μητρώων Καρκίνου, σχηματίζεται στο καμένο ψωμί. Είναι όντως πιθανό να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Ωστόσο, για να εμφανιστεί αυτή η ουσία, η τροφή πρέπει να έχει μειωμένα σάκχαρα και αμινοξέα (κυρίως ασπαραγίνη) και να μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 120 ° C. Επομένως, δεν είναι πάντα δυνατόν να συμβεί.

Εν τω μεταξύ, αυτό δεν ισχύει μόνο για το ψωμί. Μπορεί επίσης να ισχύει για τις πατάτες, τις κροκέτες, τα αρτοσκευάσματα, τον καφέ, τα δημητριακά πρωινού και άλλα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέφρασε την ανησυχία της το 2015 σχετικά με τα επίπεδα έκθεσης σε ακρυλαμίδια μέσω της διατροφής.

Αν και πρέπει να καταναλώνονται υψηλές ποσότητες για να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία, συνιστάται η μείωση του ακρυλαμιδίου. Δεν πρέπει να μαγειρεύετε τα τρόφιμα πάνω από 170 ° C και τα τρόφιμα μπορούν να αποκτήσουν φρυγανισμένο χρώμα, αλλά δεν θα πρέπει να είναι σκούρο καφέ.

καμένο φαγητό
Τα καμένα τρόφιμα απελευθερώνουν μια ουσία γνωστή ως ακρυλαμίδιο. Αν και θα πρέπει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες για να αποτελέσει κίνδυνο, είναι καλύτερο να αποφύγετε να τρώτε καμένα τρόφιμα.
  1. Μπορώ να πίνω πλήρες γάλα εάν κάνω δίαιτα;

Η επιλογή για αποβουτυρωμένες ποικιλίες γάλακτος όταν ακολουθείτε μια δίαιτα για απώλεια βάρους εξακολουθεί να είναι καλή συμβουλή;

Σε τελική ανάλυση, η πρόθεση ήταν να μειωθεί ο αριθμός των θερμίδων και του λίπους χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλες πτυχές του φαγητού. Ωστόσο, τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο, όπως βλέπουμε σε αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Επιπλέον, οι Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Διαχείριση της Παχυσαρκίας σε Ενήλικες περιλαμβάνουν ακόμη και συστάσεις για την αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά με προϊόντα με πλήρες λιπαρά ως στρατηγική διαχείρισης της παχυσαρκίας.

  1. Καθαρίζει το νερό με λεμόνι;

Αυτή η πληροφορία ​​είναι ψευδής.

Στην πραγματικότητα, έχουμε τρία όργανα στο σώμα που είναι ήδη υπεύθυνα για τον «καθαρισμό»: το ήπαρ, τα νεφρά και τους πνεύμονες. Το λεμόνι είναι πλούσιο σε κιτρικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που δρα ως ρυθμιστικό του pH. Αυτό μάλλον έχει ενισχύσει αυτήν την ψευδή πεποίθηση.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια πραγματικά καθαριστική τροφή!

  1. Ψευδείς πληροφορίες: Παχαίνει το να τρώτε φρούτα μετά τα γεύματα;

Διαφορετικά φρούτα έχουν διαφορετικές θερμίδες. Ωστόσο, η θερμιδική πρόσληψη φρούτων είναι πάντα η ίδια, είτε καταναλώνονται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η θερμιδική πρόσληψη φρούτων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πότε τα τρώτε.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ευκολότερο να χάσετε βάρος με υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό το άρθρο το υποστηρίζει περαιτέρω. Στην πραγματικότητα, ένας από τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους είναι η πιθανή επίδρασή τους στον κορεσμό.

γυναίκα τρώει μήλο
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η θερμιδική πρόσληψη φρούτων ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο που τρώγονται. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.
  1. Ψευδείς πληροφορίες: Η κατανάλωση πέντε γευμάτων την ημέρα επιταχύνει το μεταβολισμό σας;

Αυτή η ιδέα προκύπτει από το γεγονός ότι, όταν τρώτε, ξοδεύετε ενέργεια για να αφομοιώσετε τα τρόφιμα και όλα τα συστατικά τους. Αυτό είναι το θερμογόνο αποτέλεσμα των τροφίμων.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι οι θερμίδες που χρησιμοποιούνται στην πέψη είναι περισσότερο ή λιγότερο ανάλογες με τον όγκο της τροφής που καταναλώνεται και τον τύπο των μακροθρεπτικών συστατικών. Επομένως, εάν καταναλώνουμε σε μια δίαιτα 2.000 kcal σε μία ημέρα, συνήθως δεν έχει σημασία αν έρχεται σε 3 γεύματα ή 5, επειδή το θερμογόνο αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Το περιοδικό Nutrition δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η αύξηση της συχνότητας των γευμάτων είναι θετική για την απώλεια βάρους.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλές ψεύτικες ειδήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα εκτός από αυτές που έχουμε ήδη συζητήσει. Επομένως, είναι καλύτερο να λάβετε τη συμβουλή πιστοποιημένων επαγγελματιών διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε την υιοθέτηση ψευδών πεποιθήσεων που θα μπορούσαν ακόμη και να βλάψουν την υγεία μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). “Scientific opinion on acrylamide in food.” EFSA Journal 13.6 (2015): 4104.
  • Rautiainen, Susanne, et al. “Dairy consumption in association with weight change and risk of becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study.” The American journal of clinical nutrition 103.4 (2016): 979-988.
  • Guyenet SJ., Impact of whole, fresh fruit consumption on energy intake and adiposity: a systematic review. Front Nutr, 2019.
  • Leidy HJ., Campbell WW., The effect of eating frequency on appetite control and food intake: brief synopsis of controlled feeding studies. The Journal of Nutrition, 2011.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.