Τι είναι ένα δονητής; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η χρήση δονητών και άλλων σεξουαλικών παιχνιδιών είναι στην ημερήσια διάταξη και όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για ευχαρίστηση.
Τι είναι ένα δονητής; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν επιχειρείτε να μπείτε στον κόσμο των ερωτικών παιχνιδιών είναι πιθανό να υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες όταν πρόκειται για τα είδη και τα ονόματά τους. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, να αναρωτιέστε: είναι ένας δονητής το ίδιο με ένα dildo;

Κάθε παιχνίδι είναι κατασκευασμένο με μια σειρά από χαρακτηριστικά και ενώ είναι αλήθεια ότι πολλά μοιράζονται αρκετές ομοιότητες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακριβώς το ίδιο προϊόν. Δεν κατασκευάζονται όλα με τα ίδια υλικά ή δεν χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό.

Τι είναι το dildo;

Το dildo είναι ένα σεξουαλικό παιχνίδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή για αυνανισμό. Ο χρήστης είναι αυτός που ρυθμίζει την επιθυμητή ένταση, καθώς το dildo δεν έχει δονητική ικανότητα.

Cómo elegir un vibrador.

Όπως συμβαίνει με όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη σεξουαλική απόλαυση, υπάρχουν dildo κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά. Το ιδανικό είναι να αποκτάτε υποαλλεργικά για να αποφύγετε προβλήματα με το χόριο.

Συνήθως αναπαριστούν ένα πέος και υπάρχουν διάφορα μεγέθη ως προς το πάχος και το μήκος. Μπορούν επίσης να αλλάζουν σε υφές και χρώματα, αλλά αυτές είναι αισθητικές λεπτομέρειες. Ορισμένα έχουν δύο διαφορετικά σχήματα στα άκρα τους, για να χρησιμοποιούνται στον κόλπο ή στον πρωκτό.

Δονητής και dildo: Ποια είναι η διαφορά;

Αν μιλάμε για τα παραδοσιακά dildos, η κύρια διαφορά είναι ότι δεν δονούνται.

Ωστόσο, στην αγορά μπορείτε ήδη να βρείτε κάποια μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δονητές.

Από την άλλη πλευρά, ένας δονητής δεν έχει πάντα τη λειτουργία να εισάγεται για κολπική ή πρωκτική διέγερση. Υπάρχουν, για παράδειγμα, κάποιοι μικροί δονητές που λειτουργούν μόνο στην κλειτορίδα.

Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε και άλλους δονητές που χρησιμοποιούνται για μασάζ σε διάφορα σημεία του σώματος. Διαφέρουν επίσης σε μέγεθος, υφές και χρώματα.

Συμβουλές για να επιλέξετε έναν δονητή ή dildo ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

  • Προσδιορίστε τι είδους εμπειρία θέλετε. Δηλαδή, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα παιχνίδι που χρησιμεύει για διείσδυση ή απλώς δονείται.
  • Σχήμα και μέγεθος. Θα πρέπει να σκεφτείτε ποιο θα σας προσφέρει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
  • Υλικά. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην ποιότητα των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένο το ερωτικό παιχνίδι. Δώστε προσοχή ώστε να μην περιέχουν χημικές ουσίες και να μην προκαλούν αλλεργίες.
  • Επαναφόρτιση. Δεν λειτουργούν όλες οι συσκευές με τον ίδιο τύπο μπαταρίας.

Δονητής και dildo: Οι πιο συνηθισμένοι τύποι

Σήμερα, η ποικιλία είναι εντυπωσιακή. Σε γενικές γραμμές, μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες ομάδες, τις οποίες θα συζητήσουμε παρακάτω.

1. Ρεαλιστικοί δονητές

Πρόκειται για ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο ενός πραγματικού πέους, με όλα τα μέρη του πανομοιότυπα με ένα πραγματικό. Μπορείτε να δείτε τη βάλανο, τις φλέβες και τις νευρικές απολήξεις. Σε ορισμένα καταστήματα κατασκευάζουν δονητές κατά παραγγελία, οι οποίοι προσομοιάζουν εκείνο το πέος που θέλετε.

2. Απλοί δονητές

Έχουν το ίδιο σχήμα, αλλά χωρίς καμία λεπτομέρεια που να τους εξατομικεύει, όπως χρώματα ή υφές. Είναι πολύ εύκολο να τους αποκτήσετε και είναι πιο οικονομικοί. Ίσως, για να ξεκινήσετε να πειραματίζεστε είναι οι καταλληλότεροι, μέχρι να νιώσετε αυτοπεποίθηση και να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο.

3. Διπλοί δονητές

Είναι μακρύτεροι από τους απλούς και έχουν δύο ίσες άκρες. Συνιστάται για χρήση ως ζευγάρι, αφού μπορούν να τους χρησιμοποιούν και οι δύο ταυτόχρονα. Στις λεσβιακές σχέσεις είναι ένα πολύ χρήσιμο παιχνίδι.

4. Δονητές για το “σημείο G”

Πολλές γυναίκες ονειρεύονται να διεγείρουν το “σημείο G”, παρά τις διαφωνίες σχετικά με την ύπαρξή του. Τώρα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια.

Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να βοηθήσετε τον εαυτό σας με δονητές. Το άκρο τους έχει μια μικρή καμπυλότητα που συμβάλλει στη διέγερση και την αναζήτηση αυτής της ερωτογενούς ζώνης.

5. Πρωκτικοί δονητές

Είναι λεπτότεροι και ορισμένες μάρκες έχουν ελαφρώς κεκλιμένο άκρο. Η παραλλαγή υπάρχει ώστε να μην εισάγεται πλήρως στον πρωκτό. Αυτό θα εγκυμονούσε μεγάλο κίνδυνο.

Ο πρωκτικός δονητής έχει το πλεονέκτημα ότι είναι λειτουργικός και για τον κόλπο, αλλά δεν συμβαίνει το αντίστροφο. Να θυμάστε αυτή τη διαφορά για να αποφύγετε προβλήματα υγείας ή τραυματισμούς.

Δονητής και τι πρέπει να ξέρετε

Μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα παιχνίδια για να τα χρησιμοποιείτε σε άλλα μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια του σεξ. Αν είστε από εκείνους που απολαμβάνουν τα οφέλη του αυνανισμού, υπάρχουν δονητές για να τοποθετήσετε στα δάχτυλά σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Για τους άνδρες που πιστεύουν ότι το πέος τους είναι πολύ μικρό μπορούν να προσαρτήσουν δονητές στο πέος τους. Οι γυναίκες θα βιώσουν μια πολύ διαφορετική σεξουαλική εμπειρία σε αυτή την περίπτωση.

Τέλος, καθώς το στοματικό σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι του σεξ, πωλούνται δονητές που προσαρμόζονται στο πηγούνι.

Brazo de mujer cerca de un dildo.
Στην αγορά Υπάρχει μεγάλη ποικιλία δονητών και σεξουαλικών παιχνιδιών για όλα τα γούστα.

Πόσο καιρό υπάρχει ο δονητής;

Λέγεται ότι οι δονητές είναι, ιστορικά, το αρχαιότερο σεξουαλικό στοιχείο της ανθρωπότητας. Ορισμένοι είναι της άποψης ότι οι εικόνες που βρέθηκαν είναι απλά γλυπτά, αλλά δεν αποκλείεται η χρήση τους ως σεξουαλικό παιχνίδι.

Αυτά τα σεξουαλικά παιχνίδια εξελίχθηκαν μαζί με τους ανθρώπους για την κατάρριψη των μύθων για το σεξ. Τέλος, υπάρχουν τόσα πολλά προϊόντα σήμερα που είναι πολύ δύσκολο να κλίνει κανείς προς έναν μόνο τύπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Macey K, Gregory A, Nunns D, das Nair R. Women’s experiences of using vaginal trainers (dilators) to treat vaginal penetration difficulties diagnosed as vaginismus: a qualitative interview study. BMC Womens Health. 2015 Jun 20;15:49.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.