Δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή: Αντιμετωπίζεται;

Η δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες που περιορίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή: Αντιμετωπίζεται;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή είναι ένα κοινό πρόβλημα σε άτομα που παίρνουν αυτό το φάρμακο. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 41% και 81% των ασθενών που λαμβάνουν οπιοειδή πάσχουν επίσης από δυσκοιλιότητα.

Τα οπιοειδή παυσίπονα είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία του σοβαρού πόνου. Στην πραγματικότητα, η χρήση αυτού του φαρμάκου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 83% τα τελευταία 10 χρόνια. Φυσικά, έχουν αυξηθεί και περιπτώσεις δυσκοιλιότητας που προκαλούνται από οπιοειδή.

Γενικά, οι άνθρωποι δεν μιλούν για αυτήν την παρενέργεια. Συχνά αγνοούν το γεγονός ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αν χρειάζεστε οπιοειδή για να διαχειριστείτε τον πόνο σας, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

γυναίκα με δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα προκύπτει όταν ένα άτομο έχει δυσκολία στην αφόδευση ή έχει ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει δυσκοιλιότητα όταν δεν υπάρχουν περισσότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα.

Όταν είναι χρόνια, συνήθως έχει κάποια ενοχλητικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, μερικά από αυτά είναι τα σκληρά ή άμορφα κόπρανα, πόνος και αέρια. Επιπλέον, μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε τελειώσει με την αφόδευση.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Αυτοί περιλαμβάνουν και ορισμένα φάρμακα. Η δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή είναι συχνή, αλλά και άλλα φάρμακα μπορούν να την προκαλέσουν επίσης. Για παράδειγμα, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιισταμινικά, τα διουρητικά και άλλα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που έχουν παρενέργειες, αλλά συνήθως εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, για τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή, αυτό δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί πιστεύουν ότι το έντερό σας δεν συνηθίζει σε αυτόν τον τύπο φαρμάκων.

Ο βαθμός δυσκοιλιότητας εξαρτάται από τον τύπο των οπιοειδών που παίρνετε, την ποσότητα και τον χρόνο που τα παίρνετε. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα και ο χρόνος χρήσης, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες να έχετε χρόνια δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή διαφέρει από τη συνηθισμένη ή λειτουργική δυσκοιλιότητα. Μπορεί να τη δείτε με τη συντόμευση OIC και συνήθως είναι ένα προσωρινό πρόβλημα που σταματά όταν σταματήσετε να παίρνετε οπιοειδή.

Η επίδραση των οπιοειδών

φάρμακα σε χούφτα

Τα οπιοειδή λειτουργούν κυρίως στο νευρικό σύστημα. Ωστόσο, επηρεάζουν επίσης άλλα όργανα, όπως το γαστρεντερικό σωλήνα. Μεταξύ άλλων, μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Συνήθως, τα οπιοειδή παρεμβαίνουν στη λειτουργία του εντέρου με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι μια κατάσταση που ονομάζεται «εντερική παράλυση». Για να καταλάβετε τι είναι, σκεφτείτε την πίεση που ασκείτε σε έναν σωλήνα οδοντόκρεμας για να σπρώξετε την οδοντόκρεμα.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στο έντερό σας με τις κινήσεις του εντέρου. Πρόκειται για μια ακούσια κίνηση που ονομάζεται περίσταλση. Ωστόσο, τα οπιοειδή μπορούν να μειώσουν ή να μπλοκάρουν αυτήν την κίνηση, το οποίο προκαλεί δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, τα οπιοειδή μπορεί να προκαλέσουν εξαιρετικά σκληρά κόπρανα. Υπό κανονικές συνθήκες, το τοίχωμα του εντέρου απορροφά ένα ποσοστό νερού από τα κόπρανα όταν το διέρχονται. Ωστόσο, όταν παίρνετε οπιοειδή, το έντερο σας μπορεί να απορροφήσει πάρα πολύ, γεγονός που προκαλεί σκληρά κόπρανα και δυσκοιλιότητα.

Άλλα ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή

Εάν παίρνετε οπιοειδή, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε πολλές ίνες. Επίσης, να τρώτε μαλακά και θρεπτικά τρόφιμα. Όπως πάντα, σας συνιστούμε να ασκείστε τακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρής δυσκοιλιότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να πάρετε φάρμακα. Ίσως χρειαστεί να μαλακώσετε τα κόπρανα ή να βοηθήσετε το έντερο να λειτουργήσει κανονικά. Γενικά, οι γιατροί συστήνουν καθαρτικά. Ωστόσο, εάν δεν λειτουργούν, μπορεί να χρειαστείτε πιο εξειδικευμένα φάρμακα.

Μερικές φορές, αυτά τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά. Πρώτα, προσπαθήστε να διορθώσετε το πρόβλημα με ένα κοιλιακό μασάζ. Αυτό δεν προκαλεί παρενέργειες και αν το κάνετε σωστά, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Frascisco Hernández, F. M. (2008). Efectos secundarios de los opioides. Dolor. Investigación Clínica & Terapéutica, 23(2), 100-115.
 • Rosenblum A, Marsch LA, Joseph H, Portenoy RK. Opioids and the treatment of chronic pain: controversies, current status, and future directions. Exp Clin Psychopharmacol. 2008;16(5):405–416. doi:10.1037/a0013628
 • Huecker MR, Azadfard M, Leaming JM. Opioid Addiction. [Updated 2019 Feb 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448203/
 • Sizar O, Gupta M. Opioid Induced Constipation. [Updated 2019 Jun 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493184/
 • Lang-Illievich, K., & Bornemann-Cimenti, H. (2019). Opioid-induced constipation: A narrative review of therapeutic options in clinical management. Korean Journal of Pain. Korean Pain Society. https://doi.org/10.3344/kjp.2019.32.2.69
 • Müller-Lissner S, Bassotti G, Coffin B, et al. Opioid-Induced Constipation and Bowel Dysfunction: A Clinical Guideline. Pain Med. 2017;18(10):1837–1863. doi:10.1093/pm/pnw255
 • MedlinePlus. Estreñimiento. https://medlineplus.gov/spanish/constipation.html
 • Revista de la Sociedad Española del Dolor. vol.27 no.1 Madrid ene./feb. 2020 Epub 27-Abr-2020. Estreñimiento inducido por opioides: la otra epidemia. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462020000100001
 • Exp Clin Psychopharmacol. Author manuscript; available in PMC 2009 Jul 16.
  Published in final edited form as:
  Exp Clin Psychopharmacol. 2008 Oct; 16(5): 405–416. Opioids and the Treatment of Chronic Pain: Controversies, Current Status, and Future Directions. doi: 10.1037/a0013628

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.