Πώς να εξαλείψετε τις πέτρες στις αμυγδαλές στο σπίτι

Οι πέτρες στις αμυγδαλές μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή και δυσφορία. Ευτυχώς, μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ανακαλύψτε μερικές συμβουλές.
Πώς να εξαλείψετε τις πέτρες στις αμυγδαλές στο σπίτι
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Για να προλάβετε και να εξαλείψετε τις πέτρες στις αμυγδαλές, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι συνήθειες στοματικής υγιεινής. Πέρα από αυτό, υπάρχουν κάποιες φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Το σημαντικό είναι να παρεμβαίνετε εγκαίρως, καθώς η συσσώρευσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις όπως κακή αναπνοή ή δυσκολίες κατάποσης.

Τι είναι όμως αυτή η κατάσταση; Λοιπόν, οι πέτρες στις αμυγδαλές είναι μικρές μάζες ιστού που βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος του λαιμού, ακριβώς στις υπερώιες αμυγδαλές. Συνήθως σχηματίζονται από τη συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής και βακτηριακής ανάπτυξης.

Αν και στην αρχή περνούν απαρατήρητες, με την πάροδο του χρόνου προκαλούν πρήξιμο, πόνο, αίσθημα απόφραξης στο λαιμό και προβλήματα κακοσμίας του στόματος. Ωστόσο, ορισμένες στρατηγικές συμβάλλουν στην πρόληψη του σχηματισμού τους και στην προώθηση της θεραπείας τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πέτρες στις αμυγδαλές

Οι πέτρες στις αμυγδαλές είναι επίσης γνωστές ως “αμυγδαλόλιθοι”. Είναι σχηματισμοί που εμφανίζονται λόγω της ασβεστοποίησης διαφόρων ουσιών στις πτυχές των αμυγδαλών του ουρανίσκου. Για να είμαστε πιο ακριβείς, αποτελούνται από σωματίδια τροφής, βακτήρια, βλέννα και νεκρά λευκά αιμοσφαίρια που κατακρατούνται σε αυτή την περιοχή.

Έχουν διάφορα μεγέθη, σχεδόν πάντα μικρά, αλλά μπορεί να φτάσουν το μέγεθος ενός μπιζελιού. Συχνά είναι ορατά με γυμνό μάτι ως λευκή ή κιτρινωπή μάζα. Ωστόσο, μερικές φορές βρίσκονται στο βάθος του αμυγδαλικού ιστού, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κλινικές εκδηλώσεις που σας βοηθούν να υποψιαστείτε αυτό το πρόβλημα. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

 • Κακή αναπνοή
 • Πόνος στο αυτί
 • Πονόλαιμος
 • Φλεγμονώδεις αμυγδαλές
 • Δυσκολία στην κατάποση τροφής
 • Η αίσθηση απόφραξης στο λαιμό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αμυγδαλόλιθοι αποβάλλονται από μόνοι τους με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, εξαφανίζονται με την εφαρμογή καλών συνηθειών υγιεινής και ορισμένων σπιτικών θεραπειών. Ωστόσο, εάν γίνουν επίμονες ή επώδυνες, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ως λύση την αμυγδαλεκτομή.

Πρόκειται για χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών, η οποία προορίζεται μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες οι πέτρες δεν εξαφανίζονται με άλλες λύσεις. Η διαδικασία είναι εύκολη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική αιμορραγία. Ως εκ τούτου, συνεπάγεται κάποια προσοχή.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Μόλυνση στο λαιμό: φυσικές θεραπείες.

Μέτρα για τις πέτρες στις αμυγδαλές

Πριν γνωρίσετε πώς να εξαλείψετε τις πέτρες στις αμυγδαλές στο σπίτι, είναι καλό να επισημάνετε τις υγιεινές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή τους. Σχετικά με αυτές, αξίζει να διευκρινιστεί ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται όλες μαζί, καθώς μόνο μια από αυτές δεν θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ενίσχυση της στοματικής υγιεινής

Αναμφίβολα, οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των λίθων στις αμυγδαλές. Τόσο το βούρτσισμα όσο και το οδοντικό νήμα βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των υπολειμμάτων των τροφών που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα.

Η Ann Bell, ειδική στην ωτορινολαρυγγολογία, προτείνει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Επισημαίνει επίσης τη σημασία του βουρτσίσματος της γλώσσας, της χρήσης οδοντικού νήματος και της συμπλήρωσης με στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ.

Preventing tonsil stones.
Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι σε θέση να αποτρέψει τη συσσώρευση τροφών και βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

Χρησιμοποιήστε ένα ξέστρο γλώσσας

Αν και το βούρτσισμα της γλώσσας είναι μια έγκυρη επιλογή για την απομάκρυνση της πέτρας που συσσωρεύεται στην επιφάνειά της, τα ξέστρα ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητά τους σε αυτό το έργο. Σε μια μελέτη στο Journal Periodontol, το όργανο αυτό παρουσίασε καλύτερα αποτελέσματα στην απομάκρυνση των πτητικών ενώσεων του θείου στη γλώσσα.

Προσέξτε τη διατροφή σας για να προλάβετε τις πέτρες στις αμυγδαλές

Οι διατροφικές συνήθειες μπορούν είτε να βελτιώσουν είτε να επιδεινώσουν τα πράγματα στην περίπτωση της πέτρας στις αμυγδαλές. Ενώ ορισμένες τροφές βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών σε υγιή κατάσταση, άλλες τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, κακής αναπνοής και εναποθέσεων.

Τέτοια είναι η περίπτωση των τροφών που είναι άφθονες σε ζάχαρη, οι οποίες τρέφουν τα βακτήρια του στόματος και οδηγούν στην παραγωγή όξινων ουσιών που επηρεάζουν το στοματικό μικροβιόκοσμο. Η κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας, βακτηριακής πλάκας και τερηδόνας.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ένα προληπτικό μέτρο που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Ιδανικά, οι επισκέψεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 6 μήνες, ή νωρίτερα, εάν το απαιτεί ο επαγγελματίας. Στο οδοντιατρείο, ο ειδικός θα πραγματοποιήσει έναν βαθύτερο καθαρισμό του στόματος και θα αξιολογήσει εάν υπάρχουν επιπλοκές που σχετίζονται με τους αμυγδαλόλιθους.

Πώς να εξαλείψετε τις πέτρες στις αμυγδαλές στο σπίτι;

Σε γενικές γραμμές, οι αμυγδαλόλιθοι δεν απαιτούν ειδική θεραπεία πέρα από τις συνήθειες υγιεινής. Εξαφανίζονται σχεδόν πάντα από μόνες τους μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε την παρουσία τους, ορισμένες σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψή τους. Οι επιλογές είναι οι εξής.

Ξέπλυμα με μηλόξυδο

Στη λαϊκή ιατρική, το μηλόξυδο θεωρείται βοηθητικό για τη μείωση της παρουσίας βακτηρίων στο στόμα. Από την άποψη αυτή, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι έχει αντιμικροβιακές επιδράσεις που ευνοούν την εξάλειψη των βακτηρίων του στόματος, όπως τα βακτήρια S. aureus στο στόμα. Ακόμα κι έτσι, χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθαρή μορφή. Το ιδανικό είναι να αραιώνετε μία κουταλιά της σούπας (10 ml) σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (200 ml). Αυτό συμβαίνει επειδή τα οξέα του συνδέονται με μόνιμες βλάβες στο σμάλτο των δοντιών.

Συμπληρώματα σκόρδου

Τα φυσικά συμπληρώματα του σκόρδου και τα παράγωγά του μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση των αμυγδαλόλιθων. Λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, η κατανάλωσή του σχετίζεται με την αναστολή των βακτηρίων που προκαλούν αυτή την πάθηση. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το άρωμά του είναι έντονο και μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος.

Garlic to eliminate tonsil stones.
Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας το έντονο άρωμά του που μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή.

Γαργάρες με αλατόνερο

Ένα άρθρο από την Cleveland Clinic τονίζει ότι οι γαργάρες με αλάτι βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και της δυσφορίας σε περίπτωση παρουσίας πέτρας στις αμυγδαλές. Για να το κάνετε αυτό, απλά αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Στη συνέχεια, μπορείτε να το χτυπήσετε για μερικά λεπτά και να αποβάλλετε το υγρό.

Μπατονέτα

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αφαιρέσουν τις πέτρες στις αμυγδαλές με τη βοήθεια μιας μπατονέτας. Αυτή η επιλογή ισχύει συνήθως όταν οι πέτρες είναι ορατές. Ωστόσο, να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό αν εφαρμοστεί επιθετικά.

Καλό είναι να υγραίνετε λίγο την μπατονέτα πριν την εισάγετε. Εάν, μετά από μερικές προσπάθειες, η πέτρα δεν απομακρύνεται, τότε είναι καλύτερα να σταματήσετε.

Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Αιθέρια έλαια

Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως το έλαιο τεϊόδεντρου, το έλαιο γαρύφαλλου ή το θυμαρίσιο έλαιο, έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση του στόματος καθαρού. Η εφαρμογή τους ως ξέπλυμα είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση των βακτηρίων που σχετίζονται με τις αμυγδαλές. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τα χρησιμοποιείτε.

Από μόνα τους, είναι ερεθιστικά και μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Ως εκ τούτου, καλό είναι να αραιώνονται περίπου 8 έως 10 σταγόνες ανά ποτήρι νερό. Μόλις κάνετε γαργάρες, το υπόλειμμα θα πρέπει να αποβληθεί.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για την εξάλειψη των αμυγδαλόλιθων;

Εκτός από τις προαναφερθείσες θεραπείες, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη των λίθων στις αμυγδαλές. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να αγοράσετε στα φαρμακεία ένα ειδικό σετ για την αφαίρεση των αμυγδαλόλιθων με αναρρόφηση. Φυσικά, πρέπει να ξέρετε πώς να το χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Όταν ο σχηματισμός λίθων οφείλεται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει θεραπεία με αντιβιοτικά. Επιπλέον, εάν υπάρχει οίδημα, μπορεί να συστηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η χρήση φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή.

Τι να θυμάστε;

Η παρουσία πέτρας στις αμυγδαλές είναι δυσάρεστη και μας προειδοποιεί για την παρουσία βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφής. Αυτό συχνά εξαφανίζεται με την εφαρμογή καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, εξαιτίας του σχήματος των αμυγδαλών, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τις εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα.

Όταν οι θεραπείες και τα μέτρα αυτοφροντίδας δεν αποδίδουν, ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει το ενδεχόμενο αφαίρεσης των αμυγδαλών. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η επαγγελματική αξιολόγηση είναι το κλειδί προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη παρέμβαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Yellamma Bai K, Vinod Kumar B. Tonsillolith: A polymicrobial biofilm. Med J Armed Forces India. 2015;71(Suppl 1):S95-S98. doi:10.1016/j.mjafi.2011.12.009
 • Bell, A. (2014). Medidas de autocuidado pueden ayudar a prevenir los cálculos amigdalinos. Mayo Clinic. Disponible en https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/medidas-de-autocuidado-pueden-ayudar-a-prevenir-los-calculos-amigdalinos/#:~:text=La%20buena%20higiene%20oral%20puede,use%20hilo%20dental%20a%20diario.
 • Pedrazzi V, Sato S, de Mattos Mda G, Lara EH, Panzeri H. Tongue-cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. J Periodontol. 2004 Jul;75(7):1009-12. doi: 10.1902/jop.2004.75.7.1009. PMID: 15341360.
 • Esberg A, Haworth S, Hasslöf P, Lif Holgerson P, Johansson I. Oral Microbiota Profile Associates with Sugar Intake and Taste Preference Genes. Nutrients. 2020;12(3):681. Published 2020 Mar 3. doi:10.3390/nu12030681
 • Yagnik, Darshna et al. “Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression.” Scientific reports vol. 8,1 1732. 29 Jan. 2018, doi:10.1038/s41598-017-18618-x
 • Willershausen I, Weyer V, Schulte D, Lampe F, Buhre S, Willershausen B. In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab. 2014;60(5):783-90. doi: 10.7754/clin.lab.2013.130528. PMID: 24839821.
 • Ankri S, Mirelman D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect. 1999 Feb;1(2):125-9. doi: 10.1016/s1286-4579(99)80003-3. PMID: 10594976.
 • Tonsil Stones. (2021). Cleveland Clinic. Available in https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21505-tonsil-stones
 • Salvatori, C et al. “A comparative study of antibacterial and anti-inflammatory effects of mouthrinse containing tea tree oil.” ORAL & implantology vol. 10,1 59-70. 10 Apr. 2017, doi:10.11138/orl/2017.10.1.059
 • Moon SE, Kim HY, Cha JD. Synergistic effect between clove oil and its major compounds and antibiotics against oral bacteria. Arch Oral Biol. 2011 Sep;56(9):907-16. doi: 10.1016/j.archoralbio.2011.02.005. Epub 2011 Mar 12. PMID: 21397894.
 • Thosar, Nilima et al. “Antimicrobial efficacy of five essential oils against oral pathogens: An in vitro study.” European journal of dentistry vol. 7,Suppl 1 (2013): S071-S077. doi:10.4103/1305-7456.119078

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.