Ερωτοφοβία: Τι είναι και πώς να την ξεπεράσετε

Η ερωτοφοβία εμφανίζεται σταδιακά, επειδή είναι οι φόβοι, οι ανασφάλειες και οι προσδοκίες που διαμορφώνουν σταδιακά αυτή τη φοβία του σεξ. Θα εκδηλωθεί κάποια στιγμή, όταν είναι λιγότερο αναμενόμενη.
Ερωτοφοβία: Τι είναι και πώς να την ξεπεράσετε
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2023

Το να φοβάται κανείς τις αράχνες ή τους κλειστούς χώρους είναι κάτι που θεωρούμε φυσιολογικό. Ωστόσο, αν αναφέρουμε τη φοβία για το σεξ, τότε γενικά θα εισπράξουμε κάποια περίεργα βλέμματα. Είναι δυνατόν να φοβάται κάποιος να κάνεις σεξ με έναν σύντροφο; Αν και μπορεί να φαίνεται απίθανο, η απάντηση είναι ναι. Η ερωτοφοβία εμφανίζεται σταδιακά, επειδή είναι οι φόβοι, οι ανασφάλειες και οι προσδοκίες που διαμορφώνουν σταδιακά αυτή τη φοβία του σεξ. Θα εκδηλωθεί κάποια στιγμή, όταν είναι λιγότερο αναμενόμενη.

Πώς εκδηλώνεται η ερωτοφοβία;

Η ερωτοφοβία έχει να κάνει περισσότερο με την οικειότητα παρά με την ίδια την πράξη. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ερωτοφοβία μπορούν να αυνανίζονται και να έχουν σεξουαλική επιθυμία. Ωστόσο, το πρόβλημα εμφανίζεται όταν πρόκειται να κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που θα πρέπει να ερμηνεύονται ως προειδοποιητικά σημάδια είναι η πλήξη στην προοπτική του σεξ, το αίσθημα απώθησης και δυσφορίας και το να βρίσκουν δικαιολογίες για να μην έχουν σωματική επαφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με ερωτοφοβία αποφεύγουν να έχουν σύντροφο.

Συμβουλές για να ξεπεράσετε την ερωτοφοβία

Μελέτες στην Ισπανία ανέφεραν ότι, μεταξύ των ετών 2011 και 2017, υπήρξαν σχεδόν 200.000 περιπτώσεις καταγεγραμμένων φοβιών. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε ακόμη να μάθουμε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Αν και μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο – και οι άνθρωποι με ερωτοφοβία το βλέπουν έτσι – υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε τους όποιους φόβους σας. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι αυτό δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια, επιθυμία και υπομονή.

Ερωτοφοβία: Τι είναι και πώς να την ξεπεράσετε
Η ερωτοφοβία είναι περισσότερο φόβος της οικειότητας παρά της ίδιας της πράξης, οπότε προσπαθείτε να αποφύγετε τη στιγμή της εγγύτητας.

Αμφισβητήστε τις πεποιθήσεις σας για το σεξ

Οι λανθασμένες προσδοκίες ή οι λανθασμένες πληροφορίες για το σεξ μπορεί να οδηγήσουν σε ερωτοφοβία. Ένα άτομο που δεν έχει ακόμη σεξουαλική επαφή μπορεί να φοβάται μήπως πληγωθεί. Για να αποφύγετε αυτό να καταλήξει σε απογοήτευση και περιορισμούς στην επιθυμία, είναι απαραίτητο να συγκρίνετε τις πληροφορίες.

Υπάρχουν σεξολόγοι που μπορούν να απαντήσουν σε κάθε σας ερώτηση. Δεν συνιστάται να θεωρείτε τις εμπειρίες των φίλων σας ως απόλυτες αλήθειες.

Ξεπεράστε τα τραύματα

Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιο είδος τραύματος και η σεξουαλική φοβία μπορεί να σχετίζεται με μια επώδυνη εμπειρία, λόγω προβλήματος κολπίτιδας στο παρελθόν, για παράδειγμα, ή μιας εξαιρετικά επώδυνης πρώτης εμπειρίας σεξουαλικής επαφής. Για την επίλυσή της, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.

Οι ψυχολόγοι που είναι ειδικοί στα τραύματα αυτού του τύπου μπορούν να συμβάλουν στη σημαντική βελτίωση των σεξουαλικών σχέσεων. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι μία από τις πιο συνιστώμενες, αν και υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες που το σημαντικό είναι ότι ο καθένας επιλέγει το είδος της θεραπείας που τον εξυπηρετεί καλύτερα.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς μπορώ να ξέρω εάν το παιδί μου είναι τρανσέξουαλ;

Μάθετε να χαλαρώνετε κατά τη διάρκεια του σεξ

Μια σοφή συμβουλή είναι να μάθετε να χαλαρώνετε κατά τη διάρκεια του σεξ. Το ταντρικό σεξ μπορεί να αποτελέσει μεγάλη βοήθεια για αυτό. Είναι ένας αργός τρόπος να κάνετε σεξ που δίνει προσοχή στις μυρωδιές, το άγγιγμα και τις αισθήσεις του σώματος.

Η βιασύνη της καθημερινότητας, το άγχος ή το στρες μπορεί να κάνουν το σεξ κάτι μηχανικό, γεμάτο φόβους και καταλήγουμε να μην το απολαμβάνουμε. Γι’ αυτό το λόγο το να κάνουμε σεξ αργά και ήρεμα είναι μια επιλογή. Το Σαββατοκύριακο είναι μια καλή στιγμή για να το κάνετε.

Ερωτοφοβία: Τι είναι και πώς να την ξεπεράσετε
Αν δεν υπάρχει χαλάρωση, είναι δύσκολο να πετύχουμε ευχαρίστηση και απόλαυση στις σχέσεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εφαρμόζεται συνειδητά και σιγά-σιγά.

Πότε να ζητήσω επαγγελματική βοήθεια αν έχω φοβία για το σεξ;

Στις κλινικές ψυχολόγων και σεξολόγων δεν είναι σπάνιο να συναντάμε ανθρώπους με προβλήματα που σχετίζονται με απογοητεύσεις και ανασφάλειες κατά τη διάρκεια του σεξ. Η πεποίθηση ότι η σεξουαλική πράξη είναι κάτι βρώμικο, το να έχει κανείς μια επώδυνη εμπειρία ή το να πιστεύει ότι ορισμένες πρακτικές δεν είναι σωστές, όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

Οι σεξουαλικές σχέσεις μπορούν να είναι ικανοποιητικές και ευχάριστες και μπορούν να φέρουν δύο ανθρώπους πιο κοντά στη σχέση τους. Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να μάθετε να ξεπερνάτε τη φοβία για το σεξ, η οποία δεν είναι πάντα εύκολο να παραδεχτείτε εξ αρχής.

Το να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας κατά μέτωπο είναι τρομακτικό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αρχίσετε να κάνετε βήματα προς την κατεύθυνση της απόλαυσης του σεξ και του συντρόφου σας σήμερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Favero, M., & Costa, S. (2019). Erotofilia e erotofobia.
  • Ramírez Barajas, M. F. (2019). Sexo, tipología de género, erotofilia-erotofobia y asertividad sexual en estudiantes universitarios (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.