Ευλυγισία των ποδιών: τρόποι για να την βελτιώσετε

11 Ιούλιος, 2019
Για να βελτιώσετε την ευλυγισία των ποδιών σας κάντε αυτές τις ασκήσεις με συνέπεια. Έτσι, θα έχετε ένα σίγουρο αποτέλεσμα και θα βελτιώσετε την ευεξία σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε ορισμένες ασκήσεις για να βελτιώσετε την ευλυγισία των ποδιών σας. Υπάρχουν ακόμη αρκετές ασκήσεις διατάσεων για ν’ αποκτήσετε ένα ωραίο, τονωμένο, δυνατό και ελαστικό σώμα.

Η φυσική εξάσκηση δε σας βοηθά μόνο να δείχνετε ωραίοι, αλλά διατηρεί υγιή τα πόδια σας. Η άσκηση του σώματός σας αποτρέπει το αίσθημα κόπωσης, το πρήξιμο, και την κατακράτηση υγρών στην περιοχή.

Τι είναι η ευλυγισία;

Γυναίκες κάνουν διατάσεις

Ευλυγισία είναι η επιμήκυνση και η προσαρμογή των μυών του σώματος σε διαφορετικούς βαθμούς αρθρικής κινητικότητας. Κάθε σώμα έχει τα όριά του και συγκεκριμένες ικανότητες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός ευλύγιστου σώματος

Η ευλυγισία αποτελεί μια δεξιότητα την οποία μπορείτε ν’ αναπτύξετε, και όχι κάτι που θα πέσει ως εκ θαύματος στην αγκαλιά σας ενώ βλέπετε τηλεόραση. Απαιτείται σκληρή δουλειά για την απόκτησή της!

Οι διατάσεις θα σας επιτρέψουν να βελτιώσετε τη δύναμη των μυών, την κυκλοφορία του αίματος, τη στάση του σώματος, την ισορροπία και τον συντονισμό σας. Επίσης, με αυτές τις ασκήσεις θα μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού των ιστών και των συνδέσμων.

Η ελαστικότητα βοηθά τους αθλητές ν’ αυξήσουν την ταχύτητα και την αντοχή τους. Σας επιτρέπει επίσης να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα της κίνησής σας, να γνωρίσετε καλύτερα το σώμα σας, και, μεταξύ άλλων, να ενισχύσετε την ξεκούραση του σώματος.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: 5 Ασκήσεις για να έχετε καλύτερη κυκλοφορία αίματος

Διατάσεις για να βελτιώσετε την ευλυγισία των ποδιών

Παρακάτω, θα μοιραστούμε μαζί σας τρεις αποτελεσματικές και εύκολες ασκήσεις διατάσεων ώστε να βελτιώσετε την ευλυγισία των ποδιών σας.

1. Ακουμπήστε τις μύτες των ποδιών σας χωρίς να λυγίσετε τα γόνατα

Ζευγάρι κάνει διατάσεις

 • Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Σταθείτε όρθιοι και ενώστε τις πτέρνες σας. Αν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε ένα μικρό κενό ανάμεσά τους. Επιλέξετε οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.
 • Έπειτα, σφίξτε τους κοιλιακούς σας. Εισπνεύστε από τη μύτη σας και τεντώστε τα χέρια σας κάθετα προς τον ουρανό. Στη συνέχεια, καμπυλώστε προσεκτικά την πλάτη σας.
 • Ισιώστε την πλάτη σας και πάλι και εκπνεύστε από τη μύτη σας, ενώ λυγίζετε προς τα μπροστά το σώμα σας. Προσπαθήστε ν’ αγγίξετε τις μύτες των ποδιών σας με τα χέρια σας, ενώ διατηρείτε ίσια τα γόνατά σας. Αν δε μπορείτε να το κάνετε, μην ανησυχείτε. Θα καταφέρετε να βελτιώσετε την ευλυγισία σας τελικά.
 • Μείνετε σε αυτή τη στάση για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, όσο δουλεύετε την αναπνοή σας. Εισπνεύστε ξανά και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε την άσκηση 20 φορές.

2. Διάταση πεταλούδα για να βελτιώσετε την ευλυγισία των ποδιών σας

 • Καθίστε στο πάτωμα, κατά προτίμηση σε ένα χαλάκι για γιόγκα ή μια πετσέτα. Ενώστε τις πατούσες σας μπροστά σας και χρησιμοποιήστε και τα δύο σας χέρια για να τις κρατήσετε μαζί.
 • Ταλαντώστε τα γόνατά σας ήπια, όπως ταλαντώνονται τα φτερά μιας πεταλούδας. Καθίστε ίσια και διατηρήστε τα χέρια σας στα πόδια για να τα κρατάτε μαζί.
 • Ταλαντώστε τα γόνατα για πέντε δευτερόλεπτα ενώ αναπνέετε. Αν αισθάνεστε άνετα, μπορείτε να γείρετε το κεφάλι σας προς τα κάτω κάθε φορά που χαμηλώνετε τα γόνατά σας. Προσπαθήστε να φέρετε το μέτωπό σας όσο πιο κοντά μπορείτε στα πόδια σας. Επαναλάβετε τουλάχιστον τέσσερις φορές ακόμη.

Ανακαλύψτε: 6 τρόποι για ενδυνάμωση του σώματος χωρίς μηχανήματα

3. Τεντώστε τα πόδια σας ενώ κάθεστε στο πάτωμα

Βελτιώστε την ευλυγισία των ποδιών σας

 • Και αυτή η άσκηση γίνεται στο πάτωμα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ν’ ανοίξετε τα πόδια σας προς το πλάι, όσο περισσότερο μπορείτε, και να τα αφήσετε τεντωμένα.
 • Τεντωθείτε σα να προσπαθούσατε ν’ ακουμπήσετε το πόδι σας. Είναι σημαντικό να μη λυγίζετε το γόνατό σας, αλλά και να μη γείρετε το κεφάλι σας βίαια.
 • Εισπνεύστε όσο είναι σε ίσια θέση ο κορμός σας και φέρτε τα χέρια σας προς τον ουρανό. Έπειτα, εκπνεύστε ενώ λυγίζετε τον κορμό σας μπροστά, προς το ένα σας πόδι.
 • Πάρτε μια βαθιά ανάσα και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Τώρα, επαναλάβετε με το άλλο πόδι.
 • Για ν’ αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα, θα πρέπει να κάνετε αυτήν την άσκηση τουλάχιστον 20 φορές για κάθε πόδι.

Όπως βλέπετε, αυτές οι διατάσεις είναι απλές και προέρχονται από διάφορες στάσεις της γιόγκα. Οι ασκήσεις αυτές δε θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευλυγισία των ποδιών σας μόνο, θα σας χαλαρώσουν ταυτόχρονα.

 • Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002
 • Kent Adams, Patrick O’Shea, Katie L. O’Shea. 1999. Aging: Its Effects on Strength, Power,
  Flexibility, and Bone Density. National Strength & Conditioning Association. http://www.braj.com/fitness/Aging__Its_Effects_on_Strength,_Power.pdf
 • Stretching: Focus on flexibility. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/stretching/art-20047931#:~:text=However%2C%20research%20has%20shown%20that,Decrease%20your%20risk%20of%20injuries