10 τέλεια φυτά που προσφέρουν δροσιά στο σπίτι

Η εποχή της πολλής ζέστης είναι εδώ και σίγουρα ψάχνετε τρόπο να δροσίσετε το σπίτι σας. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε για τα φυτά εσωτερικού χώρου που προσφέρουν την πολυπόθητη δροσιά. Αυτά τα φυτά κάνουν, επίσης, το περιβάλλον του σπιτιού πιο υγιεινό.
10 τέλεια φυτά που προσφέρουν δροσιά στο σπίτι

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαΐου, 2024

Η εποχή της πολλής ζέστης είναι εδώ και σίγουρα ψάχνετε τρόπο να δροσίσετε το σπίτι σας. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε για τα φυτά εσωτερικού χώρου που προσφέρουν την πολυπόθητη δροσιά. Αυτά τα φυτά κάνουν, επίσης, το περιβάλλον του σπιτιού πιο υγιεινό.

Επιπλέον, ορισμένα από αυτά συμβάλλουν ακόμη και στην εξάλειψη των τοξικών παραγόντων που συνήθως υπάρχουν στον αέρα, αλλά δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Για να μην αναφέρουμε ότι έχουν και διακοσμητικό σκοπό, καθώς προσθέτουν χρώμα και ζωή στους χώρους σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά.

Φυτά που προσφέρουν δροσιά στο σπίτι

Το να έχετε φυτά στο σπίτι έχει ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα. Όχι, μόνο κάνουν τους χώρους πιο ευχάριστους, αλλά συμβάλλουν και στην ψυχολογική ευεξία και στην απομάκρυνση πιθανών ρύπων από τον αέρα. Επιπλέον, ορισμένα είδη είναι ιδανικά για να διατηρούν το περιβάλλον πιο δροσερό τις ζεστές μέρες.

Εδώ, θα σας μιλήσουμε για 10 φυτά εσωτερικού χώρου που προσφέρουν άπλετη δροσιά. Θα συμπεριλάβουμε επίσης μερικά μικρά φυτά για τα διαμερίσματα και τα στούντιο που δεν έχουν πολύ χώρο, καθώς και άλλα μεγάλα που είναι ιδανικά για μεγαλύτερους χώρους.

Επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στο σπίτι σας και τρέξτε στο φυτώριο για αυτά. Θα αξίζει τον κόπο!

1. Αράχνη

Cinta 10 τέλεια φυτά που προσφέρουν δροσιά στο σπίτι

Το φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum L.) είναι ένα από τα φυτά που όχι μόνο βοηθάει στη δροσιά του σπιτιού, αλλά ευνοεί και την αποβολή των τοξικών παραγόντων που υπάρχουν στον αέρα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παίρνει ως πηγή ενέργειας τη φορμαλδεΰδη και άλλες ενώσεις όπως το διοξείδιο του αζώτου, το οξείδιο του άνθρακα, το βενζόλιο, το τολουόλιο, τον καπνό του τσιγάρου και την αμμωνία, γεγονός που επιτρέπει πιο φρέσκο και καθαρό αέρα.

Ωστόσο, πρόκειται για μια μικρή ποικιλία φυτών, καθώς συνήθως δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά σε ύψος. Είναι διακοσμητικό φυτό και τα πράσινα φύλλα του έχουν ανοιχτές λωρίδες στις άκρες που τραβούν την προσοχή. Τις ζεστές ημέρες, το πότισμά του πρέπει να είναι πιο συχνό.

2. Φίκος

Ficus 10 τέλεια φυτά που προσφέρουν δροσιά στο σπίτι

Ένα άλλο από τα φυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να έχετε δροσιά στο σπίτι είναι ο φίκος ή ficus elastica. Πρόκειτα για ένα από εκείνα τα μεγάλα είδη που μπορούν να διακοσμήσουν πολύ καλά τους ευρύχωρους εσωτερικούς χώρους.

Όπως και η αράχνη, απομακρύνει τη φορμαλδεΰδη και συγκρατεί την υγρασία στο περιβάλλον. Έτσι, βοηθάει στο να είναι το σπίτι σας πολύ πιο δροσερό τις ζεστές εποχές.

Το καλύτερο; Είναι αρκετά ανθεκτικό. Τα φυτά αυτά απαιτούν άπλετο φωτισμό, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως. Το πότισμά του είναι μέτριο, ακόμη και το καλοκαίρι, περίπου δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό.

3. Πόθος

Πόθος 10 τέλεια φυτά που προσφέρουν δροσιά στο σπίτι

Το φυτό Πόθος (Epipremnum aureum ) είναι ένα εύκολο φυτό στη φροντίδα, ειδικά κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών, καθώς απαιτεί αρκετό άμεσο ηλιακό φως.

Εκτός από το ότι διατηρεί τον αέρα δροσερό έχοντας υψηλό ρυθμό διαπνοής, είναι γνωστό για την ικανότητά του να“καθαρίζει” τον αέρα απομακρύνοντας τοξίνες όπως η φορμαλδεΰδη.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

4. Σανσιβέρια ή γλώσσα της πεθεράς, από τα φυτά που προσφέρουν δροσιά

10 τέλεια φυτά που προσφέρουν δροσιά στο σπίτι

Η Sansevieria Trifasciata, γνωστή και ως γλώσσα της πεθεράς, είναι ένα από τα φυτά που είναι γνωστά για την υψηλή καθαριστική της δύναμη στον αέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή απορροφά αποτελεσματικά τις τοξίνες που υπάρχουν στον αέρα, όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο.

Η διαδικασία αυτή γίνεται τη νύχτα, οπότε θα απολαμβάνετε ένα φρέσκο και υγιές περιβάλλον, ειδικά τα πρωινά. Η φροντίδα της είναι ελάχιστη καθώς δεν απαιτεί άμεσο ηλιακό φως και το πότισμα γίνεται κάθε 20 ημέρες.

5. Αλόη βέρα

Aloe vera,

Η αλόη βέρα έχει μεγάλη ικανότητα να απελευθερώνει οξυγόνο. Για να διασφαλίσετε ότι αυτό θα συμβεί, είναι απαραίτητο να διατηρείτε τα φύλλα της απαλλαγμένα από σκόνη.

Με μια αλόη βέρα, όχι μόνο θα απολαμβάνετε πιο καθαρό αέρα, αλλά θα έχετε και έναν φαρμακευτικό σύμμαχο για τα εγκαύματα και την ενυδάτωση του δέρματος. Πρόκειται για ένα φυτό που εκτιμά το φως.  Να την ποτίζετε κάθε 15 έως 20 ημέρες.

6. Φυτά που προσφέρουν δροσιά: Φοίνικες μπαμπού

La areca o palma de bambú ayuda a purificar el aire y mantener el ambiente muy fresco.

Ο φοίνικας μπαμπού είναι ένα από εκείνα τα φυτά που συνιστώνται για σπίτια με ψηλά ταβάνια, καθώς μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα ύψος.

Αυτό το φυτό βρίσκεται σε αυτή τη λίστα λόγω της ομορφιάς του και επειδή συμβάλλει στον καθαρισμό του αέρα και στη διατήρηση της υγρασίας του περιβάλλοντος. Η φροντίδα του είναι ελάχιστη, αν και απαιτεί άφθονο πότισμα προκειμένου να επιτελέσει αυτό το έργο.

7. Φτέρες

Los helechos son plantas muy versátiles que ayudan a refrescar tu casa.

Υπάρχουν αμέτρητα είδη από φτέρες, αλλά αν έχουν κάτι κοινό, είναι η ικανότητά τους να δημιουργούν υγρασία στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Μάλιστα, συμβάλλουν και στον καθαρισμό του αέρα. Ευνοούν την εξάλειψη ρύπων όπως το ξυλόλιο και το βενζόλιο.

Μπορούν να τοποθετηθούν σε ψηλά σημεία και δείχνουν υπέροχες σε κρεμαστές γλάστρες.

8. Λεμονιές

Μεταξύ των φυτών που δροσίζουν το σπίτι είναι η λεμονιά, ένα δέντρο που μεγαλώνει λίγο όταν φυτεύεται σε γλάστρες και σε εσωτερικούς χώρους. Προσθέτει φρεσκάδα στο σπίτι, παράγοντας πολύ οξυγόνο σε σχέση με άλλα φυτά και γεμίζοντας τον αέρα με άρωμα εσπεριδοειδών.

9. Spathiphyllum ή Σπαθίφυλλο, από τα φυτά που προσφέρουν δροσιά

Cunas de moisés necesitan humedad y luz indirecta.

Το spathiphyllum ή σπαθίφυλλο είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου του οποίου τα άνθη είναι ιδιαίτερα πολύτιμα. Έχει μεγάλη ικανότητα να παγιδεύει χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο και το βενζόλιο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, απορροφά επίσης την υπερβολική υγρασία και προστατεύει το σπίτι σας από τη μούχλα και το ωίδιο.

Συνιστάται η έκθεσή του σε μια πηγή φωτός, αν και όχι άμεσα. Ιδανικά, το χώμα του πρέπει να διατηρείται υγρό, οπότε το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

10. Δάφνη

Laurel, una de las plantas para refrescar la casa

Η δάφνη είναι ένας μικρός θάμνος που μπορεί να διατηρηθεί σε γλάστρα και σε εσωτερικούς χώρους. Δεν είναι χρήσιμη μόνο για τον αρωματισμό των πιάτων αλλά διατηρεί επίσης τον αέρα φρέσκο και απωθεί τα έντομα, όπως τα κουνούπια.

Ωστόσο, όταν διατηρείται σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να ποτίζεται τακτικά. Το ιδανικό είναι να βρείτε έναν φωτισμένο χώρο, ο οποίος όμως δε δέχεται άμεσο ηλιακό φως. Απαιτεί καλό σύστημα αποστράγγισης.

Γνωρίζατε ότι αυτά τα 10 φυτά μπορούν να δροσίσουν το σπίτι σας όταν κάνει ζέστη;

Δεν είναι μυστικό ότι η βλάστηση βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και στον καθαρισμό του αέρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν μεγάλα κτίρια και η ρύπανση από τα αυτοκίνητα.

Επομένως, είναι καλή ιδέα να έχετε φυτά εσωτερικού χώρου. Εκτός από το να ανανεώνουν το σπίτι σας, διατηρούν επίσης το περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ενώσεις που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Επιλέξτε ένα ή περισσότερα από τη λίστα που σας δώσαμε! Θα δείχνουν υπέροχα στο σπίτι και θα αρχίσετε να αναπνέετε πιο φρέσκο και υγιεινό αέρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Al Qassimi, N., & Jung, C. (2022). Impact of air-purifying plants on the reduction of volatile organic compounds in the indoor hot desert climate. Frontiers in built environment, 7. https://doi.org/10.3389/fbuil.2021.803516
  • Castro, L., & Catherine, E. (2019). Especies ornamentales y silvícolas con potencial biodepurante y mitigante de la contaminación atmosférica y de olores ofensivos, emitidos por los sistemas de explotación pecuaria. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/28320
  • Deng, L., & Deng, Q. (2018). The basic roles of indoor plants in human health and comfort. Environmental science and pollution research international25(36), 36087–36101. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30387059/
  • García Martínez, P. F. (2017). Evaluación de Chlorophytum comosum como bioindicador y fitorremediador de la contaminación atmosférica presente en los espacios interiores de la Universidad de Pamplona, en Pamplona Norte de Santander, Colombia [Trabajo de Grado Pregrado, Universidad de Pamplona]. Repositorio Hulago Universidad de Pamplona. http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/705
  • Rosas, W. (2018) Eficiencia de la planta Lengua de Suegra (Sansevieria trifasciata)para la fitoremediación de los gases interiores (CO, SO2, NO2)presentesen la I.E.P Isaac Newton. Escuela profesional de ingeniería ambiental. [Trabajo de Grado Pregrado, Universidad César Vallejo].
  • Velasco Santamaría, T. M., & Zúñiga Navarrete, M. D. (2020). Diseño de un sistema de biodepuración de aire basado en el sensado químico de compuestos orgánicos volátiles en ambientes interiores. Universidad de las Fuerzas Armadas ESPE. Carrera de Ingeniería en Electrónica, Automatización y Control.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.