Γάζες και επίδεσμοι: Ένας οδηγός χρήσης τους

Οι γάζες και οι επίδεσμοι πρέπει να ακινητοποιούν και να προστατεύουν, αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολικά σφιχτοί.
Γάζες και επίδεσμοι: Ένας οδηγός χρήσης τους

Τελευταία ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου, 2020

Η εφαρμογή επιδέσμων είναι μια διαδικασία για το τύλιγμα ενός τραυματισμένου μέρους του σώματος για την ακινητοποίηση ή την προστασία του. Υπάρχουν πολλά υλικά για το σκοπό αυτό, όπως γάζες και επίδεσμοι. Ο τραυματισμός μπορεί να συμβεί σε κάποιον μυ, όπως συστολή, ή αιμορραγική πληγή.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επιδέσμους για χιλιάδες χρόνια. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Ιπποκράτης, γιατρός από την αρχαία Ελλάδα και πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ήταν το πρώτο άτομο που έδωσε έναν επίδεσμο για τη θεραπεία ενός φλεβικού έλκους. Ωστόσο, άλλοι ισχυρίζονται ότι παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι, τους χρησιμοποιούσαν ήδη για διάφορες ιατρικές θεραπείες. Επί του παρόντος, οι περισσότεροι από εμάς τους χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία των τραυματισμών μας.

Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους επιδέσμους.

Γάζες και επίδεσμοι: Ποιος είναι ο σκοπός τους

γάζα στο πόδι

Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διάφοροι τύποι επιδέσμων και πολλαπλές χρήσεις για αυτούς. Οι άνθρωποι τους χρησιμοποιούν συχνά είτε για την προστασία των πληγών, την πρόληψη της λοίμωξης ή για τη διακοπή της αιμορραγίας. Ωστόσο, μπορούμε επίσης να τους χρησιμοποιήσουμε για να περιορίσουμε την κίνηση ενός άκρου ή μιας άρθρωσης ή για ένα διάστρεμμα. Με τον ίδιο τρόπο, βοηθούν στην προσάρτηση νάρθηκα και στηρίζουν κάποιο μέρος του σώματος.

Οι επίδεσμοι μπορούν να είναι χρήσιμοι για τη φλεβική κυκλοφορία. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με οιδήματα ποδιών. Επίσης, βοηθούν στη διατήρηση των φαρμάκων στη θέση τους και μπορούν επίσης να σταματήσουν τις αιμορραγίες.

Η λειτουργία των επιδέσμων

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι οι επίδεσμοι έχουν τρεις βασικούς σκοπούς:

  • Περιοριστικός σκοπός: Χρησιμοποιούνται για ορισμένες θεραπείες που απαιτούν τη χρήση επιδέσμου ή φαρμάκου σε μια συγκεκριμένη θέση.
  • Συμπίεση: Είναι χρήσιμοι για να σφίξετε σταθερά ένα άκρο (όταν ο σκοπός είναι να σταματήσετε την αιμορραγία, για παράδειγμα).
  • Διορθωτικός: Ακινητοποιούν το ένα άκρο ώστε να μπορεί να επιδιορθωθεί, όπως συμβαίνει με μια εξάρθρωση.

Γάζες και επίδεσμοι: Ποιοι τύποι υπάρχουν;

γάζα στο γόνατο

Οι επίδεσμοι διατίθενται σε όλα τα σχήματα και τις μορφές ανάλογα με το σκοπό τους:

  • Οι κυκλικοί επίδεσμοι προορίζονται για να κρατούν σταθερές τις γάζες στο ένα χέρι ή στο ένα πόδι. Για να το πετύχει αυτό, ο γιατρός τους τυλίγει σε ολόκληρο το άκρο.
  • Υπάρχει ο σπειροειδής επίδεσμος. Αυτοί βοηθούν στο να μείνουν οι νάρθηκες στη θέση τους για να ακινητοποιήσουν ένα χέρι ή ένα πόδι. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα χρησιμοποιούν ελαστικούς επιδέσμους με σπειροειδές τρόπο.
  • Ο ελαστικός επίδεσμος  ή περικάρπιο είναι πολύ παρόμοιος με τον σπειροειδή επίδεσμο. Εδώ, οι γιατροί εφαρμόζουν διαδοχικές λωρίδες υλικού στο σώμα και στο πρώτο μέρος ενός άκρου ή στο χέρι και το δάχτυλο. Έτσι, επικαλύπτονται ελαφρώς.
  • Επίσης, υπάρχει ο επίδεσμος σε σχήμα οκτώ. Οι γιατροί τους τοποθετούν συνήθως στις αρθρώσεις. Για να το κάνει αυτό, ένας γιατρός εφαρμόζει έναν επίδεσμο εναλλάξ σε δύο μέρη, συνήθως σε δύο τμήματα ενός άκρου, πάνω και κάτω από την άρθρωση. Το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε οι στροφές να σχηματίζουν σχήμα-οκτώ. Αυτός είναι ένας ειδικός επίδεσμος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των καταγμάτων της κλείδας. Υπάρχει μια ειδική μορφή επιδέσμου σχήματος-οκτώ που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των καταγμάτων της κλείδας. Εδώ, το σχήμα-οκτώ σχηματίζεται στην πλάτη του ασθενούς και κρατά την πλάτη ευθεία τραβώντας τους ώμους πίσω.
  • Τέλος, υπάρχει ο επαναλαμβανόμενος επίδεσμος. Αυτός προορίζεται για την επίδεση του κεφαλιού ή του ακρωτηριασμένου άκρου. Για να το πετύχουν  αυτό, οι γιατροί καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή από μπροστά προς τα πίσω με έναν επίδεσμο. Στη συνέχεια, γυρίζουν σε κύκλους για να το τοποθετήσουν οριζόντια.

Οι γάζες και οι επίδεσμοι ενέχουν κίνδυνο για την υγεία;

Όπως κάθε άλλη θεραπεία ή τεχνική, οι επίδεσμοι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι τους χρησιμοποιούν χωρίς να γνωρίζουν τι κάνουν και δεν ακολουθούν τις κατάλληλες διαδικασίες και ενδείξεις.

Για παράδειγμα, εάν σφίξετε υπερβολικά έναν επίδεσμο, μπορεί να έχετε άσχημες παρενέργειες. Αυτό συμβαίνει όταν το οξυγονωμένο αίμα δεν μπορεί να φτάσει σε όλα τα μέρη λόγω της συμπίεσης. Έτσι, τα μέρη που παραμένουν απομονωμένα γίνονται κρύα και μπλε. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν ουλές ή έλκη λόγω της χρήσης υπερβολικά άκαμπτων επιδέσμων.

Συμπέρασμα

Οι επίδεσμοι είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνική για τη θεραπεία όλων των ειδών τραυματισμών, από απλές πληγές έως κατάγματα οστών. Ωστόσο, οι γιατροί τους συνιστούν μόνο όταν γίνεται από επαγγελματία που γνωρίζει τη διαδικασία και μπορεί να ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.