Γνωρίζετε τι είναι ο αργός κήπος;

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι ο αργός κήπος, ποια είναι τα οφέλη του και ποιες είναι οι βασικές αρχές του. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!
Γνωρίζετε τι είναι ο αργός κήπος;

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 26 Απριλίου, 2023

Η έννοια αργός κήπος δεν σας λέει πολλά για την πραγματική του ουσία, η οποία υπερβαίνει το τι μπορείτε ή πρέπει να κάνετε όσον αφορά τη φροντίδα των φυτών.

Από την άποψη αυτή, αυτό το κίνημα ή η τάση αποτελεί μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με το κλάδεμα, το πότισμα και τη μεταφύτευση. Φυσικά και συνδέεται με όλα αυτά αλλά, πρέπει να ακολουθήσετε και κάποιες άλλες αρχές. Διαβάστε παρακάτω και θα μάθετε περισσότερα.

Τι είναι ο αργός κήπος;

Ο αργός κήπος ξεκίνησε από τον Felder Rushing, έναν Αμερικανό κηπουρό, ο οποίος έγραψε αρκετά βιβλία για αυτό και για συναφή θέματα. Διατηρεί επίσης το δικό του ιστολόγιο, όπου δίνει συμβουλές για τα φυτά και τις καλλιέργειες.

Το κίνημα αυτό εμπνέεται από το κίνημα του αργού φαγητού, με το οποίο μοιράζεται ορισμένες αρχές, οι οποίες είναι κοινές με αυτό που σήμερα ονομάζεται, γενικά, αργή, χαλαρή ζωή. Η προσέγγιση αυτή επιδιώκει να αντιστρέψει ή να καταπολεμήσει τη φυσική τάση για βιασύνη, που είναι τόσο έντονη στον δυτικό κόσμο.

Έτσι, υποστηρίζεται ότι πρέπει να δίνουμε ανά πάσα στιγμή στον εαυτό μας τον απαραίτητο χρόνο για να απολαμβάνουμε τα πράγματα που μας αρέσουν και να έχουμε επίγνωση του ποιοι είμαστε, πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε. Και αυτό περιλαμβάνει τις διάφορες πτυχές της ζωής μας, από το να ντυνόμαστε και να διαβάζουμε αργά, μέχρι να διακοσμούμε το σπίτι με απόλυτη ηρεμία και να ταξιδεύουμε βήμα προς βήμα.

Αργός κήπος και φυτά

Στην περίπτωση των φυτών, ο αργός κήπος θεωρείται επίσης μια φιλοσοφική προσέγγιση ή μια προσέγγιση ζωής, προσανατολισμένη στους ίδιους σκοπούς. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνεται να δοθεί όλη η προσοχή και οι αισθήσεις σε ό,τι γίνεται στον κήπο.

Είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι οι αρχές του μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε είδους καλλιέργεια: μεγάλα δέντρα, ανθοφόροι θάμνοι, λαχανικά, οπωροφόρα φυτά, ακόμη και στο γκαζόν και στα μπονσάι. Η ιδέα δεν είναι μόνο να καλλιεργούμε ή να έχουμε έναν κήπο, αλλά να απολαμβάνουμε κάθε εργασία, σεβόμενοι αυτό που κάνουμε, εκτιμώντας τον ποιοτικό χρόνο που περνάμε στην ύπαιθρο.

Επομένως, δεν σκεφτόμαστε τόσο πολύ την οπτική πλευρά ή το αποτέλεσμα. Η ιδέα είναι να επικεντρωθούμε στη διαδικασία και όχι στο προϊόν.

Με λίγα λόγια, να κατανοήσουμε ότι όλα τα πράγματα χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το καταλάβετε αυτό είναι να φυτέψετε έναν σπόρο, να τον ποτίσετε, να τον παρακολουθήσετε να μεγαλώνει, σιγά-σιγά, κάθε μέρα, μέχρι να γίνει ένας θάμνος ή ένα δέντρο, μεγάλο και δυνατό.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Αργός κήπος: Οφέλη

Με το κίνημα αυτό, επιδιώκεται η αποκατάσταση ή η ενίσχυση της σύνδεσής μας με τη φύση, ενώ μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε την ομορφιά των φυτών.

Υπάρχουν και άλλα οφέλη όπως τα παρακάτω:

 • Το άτομο μπορεί να φυτέψει τα δικά του λαχανικά και φρούτα. Αυτό εξασφαλίζει βιολογικές και πιο υγιεινές καλλιέργειες χωρίς φυτοφάρμακα.
 • Γενικά, η κηπουρική φέρνει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του στρες. Περισσότερο, αν καλλιεργείτε με ηρεμία.
 • Η αργή κηπουρική είναι μια δραστηριότητα που με έναν ιδιαίτερο τρόπο μας βοηθά να έχουμε πλήρη επίγνωση του τι κάνουμε. Μας επιτρέπει επίσης να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.
 • Ενισχύει την ευαισθησία απέναντι στη βιοποικιλότητα.
 • Επιπλέον, μας διδάσκει να είμαστε υπεύθυνοι με αυτό που κάνουμε και με τα άλλα έμβια όντα. Στην προκειμένη περίπτωση, με τα φυτά, τα έντομα και τα πουλιά που έρχονται στον κήπο.
 • Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Βοημίας, ένας αργός κήπος συμβάλλει στη μείωση της βιομηχανοποιημένης γεωργίας, καθώς και στη χρήση τοξικών προϊόντων και μέσων μεταφοράς τροφίμων, ακόμη και σε μικρή κλίμακα.
 • Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στη Σουηδία, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τέτοιο κίνημα φέρνει βιώσιμες αξίες. Συμβάλλει ακόμη και στην τοπική κουλτούρα και τον εξωραϊσμό.
Γνωρίζετε τι είναι ο αργός κήπος;
Η οικογενειακή παραγωγή, η λιγότερη χρήση φυτοφαρμάκων και η κυκλική οικονομία συναντώνται με την έννοια του αργού κήπου.

Πώς να καλλιεργήσετε έναν αργό κήπο;

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο αργός κήπος δεν σημαίνει αναδιαμόρφωση ή πλήρη αλλαγή του κήπου. Ούτε χρειάζεται να κάνετε κάτι πολύ περίτεχνο.

Λίγα φυτά, κάτι μικρό, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου: εστίαση στο εδώ και τώρα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές άλλες συμβουλές

Η υπομονή είναι το κλειδί

Όλα έχουν να κάνουν με μικρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δουλειά. Ως εκ τούτου, η πρώτη σύσταση που δίνει ο Felder Rushing στο βιβλίο του είναι να μην μεταφέρουμε το καθημερινό άγχος στον κήπο, αλλά να ασκήσουμε υπομονή.

Σεβαστείτε τους χρόνους

Κάθε καλλιέργεια έχει την ιδανική εποχή της. Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό και να βλέπουμε πώς αναπτύσσονται σταδιακά τα φυτά. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία με λιπάσματα.

Από την άλλη πλευρά, φυτεύοντας διαφορετικά είδη ανάλογα με την κάθε εποχή, αυτά θα αναπτυχθούν με υγιή τρόπο. Το καλύτερο είναι ότι θα μπορούμε να απολαμβάνουμε έναν κήπο με φυτά που ανθίζουν όλο το χρόνο.

Ποικιλίες φυτών

Μπορείτε να συμπεριλάβετε διάφορα είδη φυτών σε έναν αργό κήπο:

 • Διακοσμητικά φυτά, τα οποία είναι ελκυστικά για το μάτι.
 • Επίσης, να συμπεριλάβετε ανθοφόρα ή άλλα αρωματικά είδη.
 • Δέντρα σκιάς: το μέγεθος αυτών θα εξαρτηθεί από τη διαθέσιμη έκταση του κήπου.
 • Εδώδιμα λαχανικά: βασιλικός, πιπεριές, μεταξύ άλλων, που μπορούν να συμπληρώσουν τα γεύματά μας.

Χρησιμοποιήστε αυτοφυή είδη

Αυτά είναι κατάλληλα για έναν αργό κήπο. Όχι μόνο είναι πιο ανθεκτικά, αφού ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο κλίμα, αλλά δεν θα χρειαστεί να πιεστούμε για να ευημερήσουν είδη που δεν είναι ενδημικά της περιοχής.

Φυσικά λιπάσματα

Αντί για χημικά προϊόντα, μπορούμε να παρασκευάσουμε τα δικά μας οργανικά λιπάσματα. Για να το κάνουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα των φρούτων και των λαχανικών, τον καφέ, τα τσόφλια των αυγών. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ξύλινο κουτί για να εναποθέτουμε τα φυσικά απόβλητα που παράγουμε.

Χρησιμοποιήστε χειροκίνητα εργαλεία

Όχι κλαδευτήρια ή ηλεκτρικά πριόνια ή φυσητήρες για τα πεσμένα φύλλα. Στον αργό κήπο πρέπει να χρησιμοποιούμε χειροκίνητα εργαλεία που είναι αθόρυβα.

Αυτό θα ενισχύσει την ιδέα ότι πρέπει να προσέχετε τα πάντα. Επίσης, η τσάπα και η τσουγκράνα θα μας βοηθήσουν να γυμναστούμε λίγο περισσότερο.

Γνωρίζετε τι είναι ο αργός κήπος;
Ο αργός κήπος μπορεί να αποτελέσει σημείο επαφής μεταξύ των διαφορετικών γενεών μιας οικογένειας.

Άγρια ζωή

Ένας κήπος είναι ακόμα πιο όμορφος όταν υπάρχει άφθονη άγρια ζωή. Αλλά για να προσελκύσουμε τα ζώα που επικονιάζουν (πουλιά, πασχαλίτσες, πεταλούδες και μέλισσες), δεν χρειαζόμαστε μόνο ανθοφόρα φυτά, αλλά μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγη τροφή και ακόμη και μικρούς χώρους για να δημιουργήσουμε ενδιαιτήματα για αυτά τα είδη.

Ένας αργός κήπος απαιτεί συνεχή εργασία

Η τελευταία συμβουλή που δίνει ο Felder Rushing είναι ότι το να είσαι αργός δεν σημαίνει ότι είσαι τεμπέλης. Πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς, αν και με τον δικό μας ρυθμό και τις δικές μας δυνατότητες. Το καλό είναι ότι αυτό περιλαμβάνει και την παρουσία στον κήπο.

Ένας αργός κήπος για απόλαυση

Το να κάνουμε αργές εργασίες στον κήπο σημαίνει, μεταξύ άλλων, να κάνουμε κάτι με τα χέρια μας και σύμφωνα με τις δικές μας προσδοκίες και ανάγκες. Έτσι, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός κανόνας ως προς το τι μπορούμε να συμπεριλάβουμε.

Το μόνο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι πρέπει να απολαμβάνουμε τη διαδικασία, καθώς και τα αρώματα και τα χρώματα. Μπορούμε να ενσωματώσουμε, λοιπόν, πολλά είδη με λουλούδια, καθώς και διάφορα στοιχεία: ένα παγκάκι, ένα σιντριβάνι, έναν καταρράκτη, διαδρόμους, σεβόμενοι πάντα το χώρο των φυτών.

Όλα αυτά, μαζί, θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε το χρόνο που βρισκόμαστε εκεί, μακριά από άλλες υποθέσεις. Φυσικά, πρέπει να ξεχνάμε τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν πηγαίνουμε στον κήπο μας- αλλιώς, ποιο είναι το νόημα;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Love , J. (2012). Reading fast and slow: The speed at which our eyes travel across the printed page has serious (and surprising) implications for the way we make sense of words. The American Scholar – JSTOR, vol. 81(2). Disponible: https://www.jstor.org/stable/41435187
 • Rushing, F. (2011). Slow gardening: a no-stress philosophy for all senses and all seasons. Vermont-USA, Chelsea Green Publishing Company.
 • Šitnerová, S. (2017). Sociedad acelerada y movimiento lento. Budějovice- República Checa: Universidad de Bohemia del Sur České.
 • Thörning, R., Ahlklo, A., & Spendrup, S. (2022). The slow flower movement – exploring alternative sustainable cut-flower production in a swedish context. Heliyon, Volume 8(10), e11086.
 • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Slow Cities: conquering our speed addiction for health and sustainability. Amsterdam -Netherlands, Elsevier.
 • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Introduction: changing cultures of speed (3–37). Slow Cities. doi: 10.1016/B978-0-12-815316-1.00001-0.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.