Τα 5 καλύτερα φυτά για εξωραϊσμό των κήπων και των αυλών

Ανακαλύψτε κάποιες εναλλακτικές λύσεις για το γκαζόν για τον εξωραϊσμό αυλών και κήπων. Πολλά είναι επίσης ιδανικά για βεράντες και τοίχους.
Τα 5 καλύτερα φυτά για εξωραϊσμό των κήπων και των αυλών

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού. Υπάρχουν επίσης εκείνα για τις βεράντες και τους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ορισμένοι επιλέγουν είδη που μπορούν να καλύψουν ολόκληρες επιφάνειες, είτε για να τις διακοσμήσουν είτε για να τις καλύψουν. Μάθετε για τα 5 καλύτερα φυτά για τον εξωραϊσμό των κήπων και των αυλών σας.

Η αναρριχώμενη βλάστηση έχει το χαρακτηριστικό να αναπτύσσεται εκτεταμένα και να μοιάζει με ένα φυτικό χαλί. Αυτό προσδίδει χρώμα και ποικιλομορφία σε ανοιχτούς χώρους και χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο των παραδοσιακών χλοοταπήτων.

Φυτά για εξωραϊσμό

Η αναρριχώμενη βλάστηση λειτουργεί ως ιδανική εναλλακτική λύση για αυλές με παραδοσιακό γρασίδι ή γκαζόν. Χάρη στη μορφή ανάπτυξής της, δημιουργεί ένα είδος στρώματος ή χαλιού για την κάλυψη ολόκληρων χωραφιών.

Εάν επιλέξετε αυτούς τους τύπους φυτών, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις ανάλογα με το χρώμα, την επιφάνεια που πρόκειται να καλυφθεί και το είδος της φροντίδας που απαιτούν. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τα καλύτερα φυτά για την κάλυψη κήπων, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τις μεθόδους φροντίδας τους.

1. Blue Fescue

Αυτή η ποικιλία έχει το χαρακτηριστικό ότι διατηρεί τις ρίζες της κατά τη διάρκεια της πιο κρύας περιόδου του έτους. Ωστόσο, χάνει τα φύλλα και τους μίσχους της. Τα ανακτά όταν ζεσταίνει ο καιρός. Μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι η Φεστούκα Γλαύκη, που διακρίνεται για το έντονο χρώμα και την πυκνότητά της.

Έχει μακριά φύλλα που μπορούν να καλύψουν ένα ολόκληρο αγροτεμάχιο. Επιπλέον, έχει καλή αντοχή, γεγονός που την καθιστά ιδανική για πολυσύχναστους κήπους με κίνηση πεζών. Όσον αφορά τη συντήρησή της, δεν παρουσιάζει σημαντικές επιπλοκές. Αντέχει το κλάδεμα, το ηλιακό φως, την καλή αποστράγγιση και την ξηρασία.

2. Φυτά για εξωραϊσμό: Αναρριχώμενα φυτά

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα φυτά αυτά έχουν την ικανότητα να προσκολλώνται σε κάθετες επιφάνειες και να αναρριχώνται για να καλύψουν το σύνολο. Ως εκ τούτου, είναι ιδανικά για τοίχους και κολώνες. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη της κατηγορίας είναι το Hedera helix, ένας κισσός από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Με σκληρά, ισχυρά πράσινα φύλλα, μικρά άνθη και μικροσκοπικούς μίσχους, αυτή η παραλλαγή διακρίνεται για την αυτονομία και την ταχεία ανάπτυξή της. Επιβιώνει σε υγρά περιβάλλοντα, καθώς και σε περιοχές όπου η σκιά κυριαρχεί έναντι του άμεσου ηλιακού φωτός. Στην περίπτωση αυτή, το φυτό χρειάζεται συχνό πότισμα, χωρίς όμως να λιμνάζει.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να χρειαστεί λίπανση κατά τους θερμότερους μήνες. Δώστε προσοχή στα πιθανά παράσιτα, όπως οι αφίδες τα ακάρεα της αράχνης.

Hiedra en una maceta.
Αν και πολλοί άνθρωποι τοποθετούν τον κισσό σε γλάστρες, θα προσπαθήσει να καλύψει όλη την επιφάνεια αν τον αφήσετε σε τοίχο.

3. Θάμνοι

Οι θάμνοι είναι παρόμοιοι με τα δέντρα, αλλά μικρότεροι σε μέγεθος και χωρίς κορμό. Μερικά τυπικά φυτά αυτής της κατηγορίας είναι το Roldana petasitis, το Salix repens και το Rosmarinus officinalis “Prostratus “, γνωστό και ως αναρριχώμενο δεντρολίβανο. Αυτό το φυτό, το οποίο έχει ξυλώδη χαρακτήρα, έχει το χαρακτηριστικό ότι αναπτύσσεται στο έδαφος.

Έχει πολύ έντονο χρώμα, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το κάθε δείγμα. Είναι επίσης πολύ εύκολο στη φροντίδα του. Το σποραδικό πότισμα και μια καλή ποσότητα ηλιακού φωτός αρκούν για να αναπτυχθεί. Αν καλλιεργείται σε γλάστρα, χρειάζεται ένα καλά στραγγιζόμενο δοχείο.

4. Φυτά για εξωραϊσμό: Κράσουλα

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη αναρριχώμενων φυτών. Τα κράσουλα έχουν μεγάλα, χνουδωτά φύλλα που αποθηκεύουν νερό και θρεπτικά συστατικά.

Γνωστά και ως παχύφυτα, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν είδη όπως το Carpobrotus edulis και το Lampranthus aureu, τα άνθη των οποίων παίρνουν πορτοκαλί απόχρωση.

Είναι πολύ εύκολα στη συντήρηση, αν και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αντέχουν καλύτερα τον ζεστό καιρό παρά το ακραίο κρύο. Για να ανθίσουν, συνιστάται να παραμένουν σε άμεση επαφή με τον ήλιο. Απαιτούν σποραδικό πότισμα.

5. Πολυετή φυτά

Τα πολυετή φυτά έχουν την ιδιαιτερότητα να διατηρούν τα φύλλα και τους μίσχους τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό τα καθιστά την ιδανική ποικιλία για όσους προτιμούν έντονα χρώματα ακόμη και κατά τους ψυχρούς μήνες.

Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα παραδείγματα για εδαφοκάλυψη είναι το Euonymus fortunei, γνωστότερο ως kewensis. Υπάρχει επίσης η μπιγκόνια, η οποία χαρακτηρίζεται από τις φαρδιές ρίζες της, τους πυκνούς διακλαδισμένους μίσχους της και τα οβάλ πράσινα φύλλα της.

Ανάλογα με το δείγμα, μπορεί να ανθίζει όλο το χρόνο με την κατάλληλη φροντίδα σε μια σειρά από ροζ, λευκά και κόκκινα χρώματα. Είναι πολύ ευέλικτη όσον αφορά τον φωτισμό, καθώς επιβιώνει σε άμεσο φως, έμμεσο φως και σε χώρους απόλυτης σκιάς. Χρειάζεται συχνό πότισμα.

Οι πιο κρύοι μήνες μπορεί να την επηρεάσουν, γι’ αυτό συνιστάται να τοποθετήσετε κάποιο είδος κάλυψης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερη προφύλαξη πρέπει να λαμβάνεται με τη μόλυνση από ορισμένα βακτήρια. Όσον αφορά τα παράσιτα, τα φυτά αυτά είναι ευαίσθητα στις αφίδες, τα σαλιγκάρια και τα ακάρεα της αράχνης.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο έδαφος από τα φυτά

Φυτά για εξωραϊσμό: Υδάτινες ποικιλίες

Τα αναρριχώμενα φυτά δεν λειτουργούν μόνο για να καλύψουν τους χώρους στο έδαφος. Υπάρχουν επίσης είδη που αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο αλλά μέσα στο νερό και λειτουργούν για να προσθέσουν λεπτομέρειες εξωραϊσμού σε ενυδρεία για παράδειγμα.

Μερικά παραδείγματα που χρησιμοποιούνται είναι το Hemianthus callitrichoides και το Utricularia graminifolia. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φροντίδα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα από αυτά απαιτούν κατάλληλο φωτισμό, ταμπλέτες λίπανσης για το νερό και υπόστρωμα με θρεπτικά συστατικά.

Τα πλεονεκτήματα των φυτών για εξωραϊσμό

Η καλλιέργεια αυτών των φυτών έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες παραλλαγές:

 • Τα αναρριχώμενα φυτά είναι εύκολα στη φροντίδα: Ένας από τους κύριους λόγους για την όλο και πιο δημοφιλή χρήση τους είναι η ευκολία καλλιέργειας αυτών των φυτών. Με λίγη συντήρηση, είναι δυνατόν να ξεπεράσουν το γρασίδι.
 • Είναι κατάλληλα για διάφορες επιφάνειες: Είναι ιδανικά για την αντικατάσταση του γρασιδιού, αλλά και για την κάλυψη άλλων επιφανειών, όπως τοίχοι, αναχώματα ή ανώμαλοι χώροι.
 • Η ποσότητα του νερού: Η εκτατική τους ανάπτυξη και η ευκολία στη φροντίδα τους οφείλονται στο γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές, απαιτούν χαμηλά επίπεδα νερού για να ευδοκιμήσουν.
 • Ζιζάνια: Τα φυτά αυτά λειτουργούν για την καταπολέμηση των ζιζανίων.
 • Η ποικιλία: Η μεγάλη ποικιλία φυτών για την ταπετσαρία κήπων περιλαμβάνει διαφορετικές υφές, χρώματα, ακόμη και αρώματα.
 • Επαναχρησιμοποιούν τα πεσμένα φύλλα τους: Όταν τα φύλλα αυτών των φυτών πέφτουν στο έδαφος, αποσυντίθενται και μετατρέπονται σε φυσικά οργανικά απόβλητα.
Plants for landscaping
Οι χλοοτάπητες απαιτούν συνήθως περισσότερη φροντίδα για να παραμείνουν ζωτικοί και να μπορούν να καλύψουν μια ολόκληρη αυλή, αλλά αυτά τα φυτά αποτελούν μια ευκολότερη εναλλακτική λύση για τη συντήρησή τους.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Φυτά για εξωραϊσμό: Μειονεκτήματα

Παρά τα πολλαπλά οφέλη και την ευκολία στη φροντίδα τους, τα φυτά για την κάλυψη κήπων έχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα:

 • Δεν μπορείτε να περπατήσετε πάνω τους: Παρόλο που ορισμένες ποικιλίες αντέχουν στο πάτημα σχεδόν εξίσου καλά με το γρασίδι, σε γενικές γραμμές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Τα αναρριχώμενα φυτά απαιτούν μεγαλύτερη ευγένεια.
 • Προηγούμενη φροντίδα και εργασία: Για να ξέρετε ποιο είδος φυτού θα ήταν ιδανικό για τον κήπο σας και για να το καλλιεργήσετε στο κατάλληλο έδαφος, απαιτείται συγκεκριμένη προηγούμενη εργασία.
 • Χρόνος ανάπτυξης: Είναι σαφές ότι, αν και το γρασίδι και τα αναρριχώμενα φυτά μπορούν να καταλάβουν την ίδια έκταση, τα φυτά εδαφοκάλυψης θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Λάβετε υπόψη τον τύπο της επιφάνειας

Όταν επιλέγετε μεταξύ των καλύτερων φυτών για κάλυψη κήπων, πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορες πτυχές. Για παράδειγμα, πρέπει να έχετε κατά νου τον τύπο της επιφάνειας που πρόκειται να καλυφθεί.

Ένας τοίχος, μια κολώνα ή ένα δάπεδο δεν είναι το ίδιο πράγμα με ένα μπαλκόνι. Εκτός από το να δώσετε προσοχή στο προσωπικό σας γούστο, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το κατάλληλο είδος για την ποσότητα του φωτός στο χώρο που θα το φυτέψετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Li, Kai et al. “Effects of NaCl Stress on Two Blue Fescue Varieties (Festuca Glauca).” Frontiers of Agriculture in China 4.1 (2010): 96–100. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s11703-009-0079-x
 • Leopardi, Carlos, Guevara, Ivelise, Cumana, Luis,  INVENTARIO Y CLAVE PARA ESPECIES RASTRERAS Y TREPADORAS EN ARBUSTALES XERÓFILOS DEL ESTADO SUCRE, VENEZUELA, DEPOSITADAS EN EL HERBARIO IRBR. SABER. Revista Multidisciplinaria del Consejo de Investigación de la Universidad de Oriente [Internet]. 2010;22(1):15-24. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=427739443003
 • del Caz-Enjuto MR. El papel de la vegetación en la mejora del entorno de los edificios en los procesos de regeneración urbana. RU [Internet]. 24 de mayo de 2017 [citado 30 de abril de 2022];20(35):102-13. Disponible en: http://revistas.ubiobio.cl/index.php/RU/article/view/2690
 • Urbano-López de Meneses, Beatriz,  NATURACIÓN URBANA, UN DESAFÍO A LA URBANIZACIÓN. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2013;19(2):225-235. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62927563004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.