Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε γιόγκα;

Ξέρετε ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε γιόγκα; Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε γιόγκα;
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η γιόγκα είναι μια άσκηση που προέρχεται από την Ινδία. Στόχος της είναι η αναζήτηση της ισορροπίας και της ευτυχίας. Για να το πετύχει αυτό, το άτομο χρησιμοποιεί πρακτικές χαλάρωσης και διαλογισμού που το ενώνουν με την πνευματική του πλευρά. Σε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε γιόγκα.

Μαθαίνοντας περισσότερα για αυτή την τεχνική, θα μπορέσετε να αποκομίσετε περισσότερα από αυτήν, είτε την εξασκείτε σε μια ομάδα είτε ατομικά. Αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τη γιόγκα, η οποία έχει γίνει ένας τρόπος ζωής για τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους εσωτερικά και εξωτερικά.

Πόσο πρέπει να διαρκεί η γιόγκα;

Pose de yoga
Είναι πολύ δύσκολο να τεθεί ένα χρονικό όριο, έτσι ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε την πρακτική σας στις ανάγκες σας.

Σχεδόν από την ίδια την ουσία και τη φύση της, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες στην πρακτική της γιόγκα. Το πώς και πότε θα κάνετε γιόγκα είναι ατομικό θέμα.

Δεδομένου ότι ο στόχος είναι η αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ του νου, του σώματος και της ψυχής, είναι πολύ δύσκολο να θέσετε ένα χρονικό όριο στην πρακτική σας. Σε γενικές γραμμές, η γιόγκα νοείται ως ένα μακροπρόθεσμο μονοπάτι – δηλαδή ως τρόπος ζωής.

Επομένως, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να κάνετε κάποιες ασκήσεις αρκετές φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν συνεδρίες διάρκειας 20 έως 30 λεπτών τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αυτό συνιστά ο διάσημος συγγραφέας Sam Dworkis στο βιβλίο του ExTension: The 20-Minute-a-Day, Yoga-Based Program to Relax, Release & Rejuvenate the Average Stressed-Out Over-35-Year-Old Body, για παράδειγμα.

Περισσότερες έρευνες

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Psychoperspectives έδειξε τις θετικές επιδράσεις της γιόγκα σε ασθενείς που βρίσκονταν σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Σε αυτή την περίπτωση, οι συνεδρίες ήταν μιάμιση ώρα, αριθμός πολύ πάνω από τον “μέσο όρο”.

Τέλος, μπορούμε επίσης να αναφέρουμε την περίπτωση μιας διατριβής που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και η οποία αξιολόγησε την πρακτική της γιόγκα ως εργαλείο για τη βελτίωση της προσοχής και της μάθησης σε παιδιά δημοτικού σχολείου. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίστηκαν συνεδρίες για τα παιδιά διάρκειας έως 45 λεπτών.

Όπως μπορείτε να δείτε, η διάρκεια της συνεδρίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τους συμμετέχοντες. Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία, η κατάσταση της υγείας, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και η διαθεσιμότητα ελεύθερου χρόνου. Έτσι, το κλειδί είναι να επιλέξετε το χρονικό διάστημα που σας εξυπηρετεί καλύτερα για εσάς και τους στόχους σας.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γιόγκα;

Μια ιδανική ώρα που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν γιόγκα είναι το πρωί, πριν ξεκινήσουν τις καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η άσκηση αυτή βοηθά να ενεργοποιήσουν το μυαλό και το σώμα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάνοντας χαλάρωση, διαλογισμό ή κάποιες asanas ή στάσεις. Αν και αυτό το πρόγραμμα απαιτεί κάποια προσπάθεια για να σηκωθείτε νωρίς, θα ανταμειφθείτε από την ενεργειακή συνεισφορά που προσφέρει!

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν το τέλος της ημέρας για να κάνουν λίγα λεπτά γιόγκα. Με αυτή την επιλογή, έχετε το πλεονέκτημα να ηρεμήσετε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας από τους έντονους ρυθμούς των καθημερινών σας δραστηριοτήτων. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν προβλήματα αϋπνίας και άγχους.

Time to Practice Yoga

Κάντε γιόγκα ανά πάσα στιγμή

Ένα από τα μεγάλα οφέλη των πρακτικών χαλάρωσης και διαλογισμού που προσφέρει η γιόγκα είναι ότι μπορείτε να ηρεμήσετε τον χείμαρρο των σκέψεων στο μυαλό.

Ένα γαλήνιο, ήσυχο και ειρηνικό μυαλό οδηγεί σε πιο διαυγείς, τακτικές και συνεκτικές σκέψεις. Από την άλλη πλευρά, όταν το διανοητικό κέντρο είναι καταβεβλημένο ή υπερφορτωμένο, είναι αντιπαραγωγικό.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Perceptual and Motor Skills υπογραμμίζει τις θετικές επιδράσεις της γιόγκα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και του στρες.

Με μια συνεδρία γιόγκα, προσπαθούμε να σιγήσουμε όλους εκείνους τους νοητικούς διαλόγους που καταναλώνουν άσκοπη ενέργεια. Αφήνουμε το μυαλό κενό και συγκεντρωνόμαστε στο σώμα μας. Με αυτή την εσωτερική προσοχή, μπορείτε να συνδεθείτε με τον εαυτό σας και να φτάσετε να ακούσετε τους χτύπους της καρδιάς σας.

Είναι καλύτερο να εξασκείστε στη γιόγκα σιγά-σιγά και με υπομονή

Η γιόγκα δεν είναι μια άσκηση από την οποία θα δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε λίγες μέρες. Τα σωματικά οφέλη χρειάζονται χρόνο για να γίνουν αισθητά. Ανάμεσα στα κύρια οφέλη της γιόγκα, μπορούμε να επισημάνουμε:

  • Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, λόγω των θετικών επιδράσεων του διαλογισμού. Αυτό επιβεβαιώνεται από ιατρικές δημοσιεύσεις, όπως ένα άρθρο του WebMD.
  • Αυξημένη ελαστικότητα και ευλυγισία, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sport and Health Research. Αυτό έχει αντίκτυπο στην υγεία τόσο των μυών όσο και των αρθρώσεων και έτσι συμβάλλει στην πρόληψη των τραυματισμών και του πόνου.
  • Ισχυρότεροι και πιο τονισμένοι μύες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Indian Journal of Physiology and Pharmacology.
  • Πιστεύεται ότι η εξάσκηση της γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, αν και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία σχετικά με αυτό.
  • Καίει θερμίδες, ένα όφελος που, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Yoga in Prevention and Therapy, έχει να κάνει και με την κοινωνική υποστήριξη που παρέχουν οι κοινότητες γιόγκα.

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι καλή ιδέα να κάνετε γιόγκα τακτικά, αλλά πρέπει να έχετε υπομονετική και ήρεμη στάση όταν ξεκινάτε. Είναι καλύτερο να την προσεγγίσετε ως τρόπο ζωής, στον οποίο θα ενσωματώσετε αυτή την πειθαρχία ως καθημερινή δραστηριότητα.

Η γιόγκα είναι μια συνήθεια που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Όποια κι αν είναι η ώρα, πίνετε άφθονο νερό

Αν και η γιόγκα μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή άσκηση ή μια άσκηση με μικρή σωματική προσπάθεια, δεν είναι. Ανάλογα με το είδος της γιόγκα που πρόκειται να ξεκινήσετε, το σώμα καίει θερμίδες και χάνει υγρά. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο και να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εξάσκησης της γιόγκα.

Τέλος, να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η γιόγκα είναι επίσης μια καλή μέθοδος για τον καθαρισμό του σώματος. Επομένως, πίνοντας νερό, θα μπορούσατε επίσης να διευκολύνετε την αποβολή των τοξινών. Προσφέρει πάρα πολλά οφέλη!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.