Καρκίνος των χειλιών: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Ο καρκίνος του χείλους είναι καρκίνος που αναπτύσσεται από τα κύτταρα του δέρματος του χείλους. Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και ο ήλιος. Εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Καρκίνος των χειλιών: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2023

Αν και μπορεί να φαίνεται αδύνατο, ο καρκίνος των χειλιών υπάρχει. Πρόκειται για έναν τύπο κακοήθους νεοπλάσματος που αναπτύσσεται από τα κύτταρα του δέρματος του χείλους. Περιλαμβάνεται στον όρο καρκίνος του στόματος, ο οποίος είναι ο τύπος που προσβάλλει τα διάφορα μέρη της στοματικής κοιλότητας.

Ένας από τους παράγοντες κινδύνου είναι, όπως είναι λογικό, το κάπνισμα. Όπως και με άλλους καρκίνους του δέρματος, η έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να αποτελέσει έναυσμα για τη διαδικασία.

Αν και ο καρκίνος των χειλιών είναι θεραπεύσιμος, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση και την ποιότητα ζωής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παθολογία και τον τρόπο αναγνώρισής της.

Τι είναι ο καρκίνος των χειλιών;

Ο καρκίνος είναι μια διαδικασία κατά την οποία εμφανίζεται μια μετάλλαξη στο DNA των κυττάρων. Η μετάλλαξη αυτή προκαλεί την έναρξη ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Έτσι, εισβάλλουν και βλάπτουν τους γύρω ιστούς.

Ο καρκίνος των χειλιών, όπως έχουμε επισημάνει, περιλαμβάνεται στον καρκίνο του στόματος. Δηλαδή, σε εκείνους τους κακοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Σύμφωνα με το National Institute of Dental and Craniofacial Research, 53.000 περιπτώσεις προσβάλλονται ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως άτομα άνω των 40 ετών.

Η παθολογία αυτή, όπως επισημαίνει η Ισπανική Ένωση Καρκίνου στο Κεφάλι και στον Τράχηλο, σχηματίζεται στα κύτταρα του δέρματος του χείλους. Συγκεκριμένα, σε κύτταρα που ονομάζονται πλακώδη. Είναι λεπτά, πεπλατυσμένα κύτταρα στο εσωτερικό της ανατομικής δομής. Οι περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλουν το κάτω χείλος.

Συμπτώματα του καρκίνου των χειλιών

Ο καρκίνος των χειλιών μπορεί να είναι πολύ επιθετικός. Επιπλέον, το πρόβλημα είναι ότι συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Αυτού του είδους η προσέγγιση επηρεάζει την εμφάνιση και την αυτοεκτίμηση. Ως εκ τούτου, η γνώση του τρόπου εντοπισμού των πρώιμων συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας.

Αρχικά, μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να είναι ένα είδος πληγής στο χείλος που δεν επουλώνεται με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται επίσης ως λευκή κηλίδα ή ακόμη και ως ένα είδος εξογκώματος ή μάζας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Mayo Clinic, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή πόνο γύρω από την περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στη μάσηση ή ακόμη και στην ομιλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πληγή αιμορραγεί. Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί, μπορεί να υπάρξει πρήξιμο της γνάθου και πονόλαιμος.

A woman protecting her lips.
Δεν πρέπει να υποτιμάται η χρήση αντηλιακής προστασίας στα χείλη, ειδικά στα χιόνια.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος προκύπτει από μεταλλάξεις στο DNA. Η αιτία του καρκίνου των χειλιών δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, οι ειδικοί αναγνωρίζουν έναν αριθμό παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο μεταλλάξεων.

Για παράδειγμα, ένας από τους πιο σχετικούς είναι το κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές ουσίες που είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό. Η συνεχής έκθεση των χειλιών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Καθώς πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που προκύπτει στα κύτταρα του δέρματος, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί με τα δερματικά νεοπλάσματα. Για παράδειγμα, η έκθεση στον ήλιο. Η εφαρμογή προστασίας στα χείλη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος.

Το Ίδρυμα Arturo Lopez Perez εξηγεί ότι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ομοίως, οι συχνές λοιμώξεις στην περιοχή λόγω κακής στοματικής υγιεινής ή το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να έχουν επίδραση.

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος των χειλιών;

Η διάγνωση του καρκίνου των χειλιών απαιτεί μια σειρά εξετάσεων για τον προσδιορισμό του ακριβούς τύπου του νεοπλάσματος, της επέκτασης και άλλων χαρακτηριστικών. Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να γίνει μια φυσική εξέταση. Επιπλέον, ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει αν έχουν εμφανιστεί τυχόν άλλα συμπτώματα.

Όταν παρατηρείται μια βλάβη στην περιοχή αυτή και υπάρχει υποψία κακοήθειας, το ιδανικό είναι να γίνει βιοψία. Πρόκειται για μια εξέταση που συνίσταται στην αφαίρεση μέρους αυτού του ιστού. Το δείγμα παρατηρείται στο μικροσκόπιο για να ελεγχθούν τυχόν αλλοιώσεις στα κύτταρα.

Η απολεπιστική κυτταρολογία είναι επίσης χρήσιμη. Είναι λιγότερο επεμβατική από τη βιοψία. Λαμβάνεται δείγμα από τη στοματική κοιλότητα ή τα χείλη με τρίψιμο της περιοχής με μια βούρτσα ή μια μπατονέτα. Τα κύτταρα αυτά εξετάζονται επίσης στο εργαστήριο.

Χρειάζονται και άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η έκταση του καρκίνου. Οι πιο συχνές είναι η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, η υπολογιστική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων.

Διαθέσιμη θεραπεία

Ο καρκίνος των χειλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, η προσέγγιση ποικίλλει ανάλογα με τη θέση και την έκταση του όγκου. Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο συχνή επιλογή, ειδικά όταν είναι εντοπισμένος και μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς υπολειμματική βλάβη.

Το πρόβλημα είναι ότι, αν ο καρκίνος είναι μεγάλος και αφαιρείται μεγάλο μέρος του χείλους. Αυτό έχει προφανείς αισθητικές επιπτώσεις, αλλά προκαλεί και λειτουργικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, συχνά απαιτείται επανορθωτική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του ελαττώματος.

Η ακτινοθεραπεία είναι μια άλλη επιλογή. Συγκεκριμένα, όπως εξηγείται σε μελέτη στο Medicina y Patología Oral, χρησιμοποιείται η βραχυθεραπεία. Αυτό επιτρέπει τη χρήση υψηλότερων δόσεων ακτινοβολίας σε μικρότερο χρονικό διάστημα και με πιο άμεσο τρόπο.

Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη, ιδίως εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Συνήθως συνδυάζεται με την ακτινοθεραπεία. Επί του παρόντος, για ορισμένες νεοπλασίες, υπάρχουν ειδικά φάρμακα ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Με αυτόν τον τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να θανατωθούν χωρίς να προκληθεί υπερβολική βλάβη στα υγιή κύτταρα. Η ανοσοθεραπεία είναι μια άλλη παρόμοια θεραπευτική επιλογή. Αυτή βασίζεται στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τον καρκίνο.

A woman in radiotherapy.
Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία προορίζονται συνήθως για περιπτώσεις με κακοήθη εξάπλωση του όγκου σε άλλες περιοχές του σώματος.

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος των χειλιών;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα ακριβή αίτια του καρκίνου των χειλιών δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Επομένως, η πρόληψη βασίζεται στην αποφυγή αυτών των εκλυτικών παραγόντων.

Ένα από τα πρώτα βασικά μέτρα είναι η διακοπή του καπνίσματος. Ομοίως, προσπαθήστε να μειώσετε την έκθεση στον ήλιο, ιδίως τις ώρες αιχμής. Αν πρόκειται να κάνετε ηλιοθεραπεία ή να εκτεθείτε πολύ, είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε αντηλιακό στα χείλη σας. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνετε για σκι ή snowboard, καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται.

Τέλος, να είστε προσεκτικοί με τα σολάριουμ. Πρόκειται για τεχνικές που χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δερματικών βλαβών.

Να θυμάστε ότι ο καρκίνος των χειλιών μπορεί να είναι πολύ επιθετικός

Ο καρκίνος των χειλιών μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι εμφανίζονται όγκοι σε αυτή την περιοχή και, για το λόγο αυτό, δεν τον υποπτεύονται.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την άμεση θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, η προσέγγιση μπορεί να μην είναι πολύ επιθετική και να επιτρέψει τη διατήρηση του χείλους. Διαφορετικά, θα έχει σοβαρές αισθητικές και λειτουργικές επιπτώσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.