Καρκίνος του ενδομητρίου: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι περισσότερο συνήθης μετά την εμμηνόπαυση, αν και μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες κάτω των 40 ετών. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με γυναικολογικούς καρκίνους τότε καλό θα ήταν να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα περιοδικών εξετάσεων.
Καρκίνος του ενδομητρίου: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι γενικά ο καρκίνος του ενδομητρίου επηρεάζει 1 στις 100 γυναίκες. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Είναι ένας εξαιρετικά κοινός τύπος γυναικολογικού καρκίνου αλλά εκτός αυτού εξακολουθεί να μην είναι ο πιο θανατηφόρος.

Όπως συνηθίζεται με αυτή την ασθένεια, η πρόωρη διάγνωση αδιαμφισβήτητα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης.

Ακόμη παραμένει άγνωστο τι ακριβώς προκαλεί αυτή την ασθένεια αλλά οι συνεχείς αλλαγές των οιστρογόνων είναι ύποπτες για την αυξημένη ανάπτυξη αυτών των ανώμαλων κακοηθών κυττάρων στα επιθηλιακά κύτταρα της μήτρας.

Αυτό το άρθρο θα σας προσφέρει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.

 

 

Καρκίνος του ενδομητρίου: σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Προκειμένου να κατανοήσετε πώς ξεκινά αυτή η ασθένεια και πώς αναπτύσσεται, θα πρέπει πρώτα να δείτε τη μήτρα και να καταλάβετε πώς είναι δομημένη.

1. Η μήτρα και οι αλλαγές της κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο

 • Η μήτρα αποτελεί μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος όπου αναπτύσσεται το έμβρυο στην περίπτωση εγκυμοσύνης. Αποτελείται από δυο τμήματα: τον τράχηλο (το κάτω μέρος που εκτείνεται προς τον κόλπο και τη μήτρα ή το άνω μέρος).
 • Η μήτρα έχει δυο στρώματα: το εσωτερικό μέρος αποτελείται από μια μεμβράνη, γνωστή ως ενδομήτριο. Το εξωτερικό μέρος είναι το μυομήτριο.
 • Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι ορμόνες αναγκάζουν το ενδομήτριο να υποστεί μερικές μικρές αλλαγές.
 • Για παράδειγμα, κατά την ωορρηξία απελευθερώνεται οιστρογόνο που κάνει το ενδομήτριο να γίνεται ελαφρώς παχύτερο έτσι ώστε να θρέφεται το έμβρυο στην περίπτωση μιας πιθανής εγκυμοσύνης.
 • Εφόσον ολοκληρωθεί η φάση της ωορρηξίας, η μεμβράνη του ενδομητρίου απελευθερώνεται προκαλώντας την εμμηνόρροια.
 • Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια των γόνιμων χρόνων, μέχρι την εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση ξεκινά περίπου από την ηλικία των 50 με 60 ετών, όπου μπορεί να αναπτυχθεί το πρώτο καρκίνωμα ή σάρκωμα. Αυτό απλά σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτυχθούν ορισμένα κύτταρα και να προσκολληθούν στην εσωτερική μεμβράνη της μήτρας.

καρκίνος του ενδομητρίου, μήτρα

2. Παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρκίνος του ενδομητρίου: Τι σχέση έχουν;

Όπως είπαμε και στην αρχή αυτού του άρθρου, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσδιοριστεί επακριβώς τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές στους ιστούς του ενδομητρίου με αποτέλεσμα να σχηματίζονται επεμβατικά κακοήθη κύτταρα στη μεμβράνη της μήτρας.

Πέραν αυτού, οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτές τις αλλαγές, εκ των οποίων ο πρώτος είναι η παχυσαρκία και ο δεύτερος η υψηλή αρτηριακή πίεση.

 • Ο λιπώδης ιστός που συσσωρεύεται στο σώμα λόγω παχυσαρκίας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Αυτό προκαλεί ένα είδος μεταβολισμού που καταλήγει να αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων.
 • Όλα αυτά επηρεάζουν τους συνδετικούς ιστούς στους μαστικούς αδένες, στο ενδομήτριο και στον κόλπο προκαλώντας αλλαγές, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει 100% άμεση σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στον καρκίνο, απλά υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα να αποφευχθεί αν φροντίζετε το βάρος σας.

3. Η ταμοξιφένη (φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου

 • Αυτός είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας καθώς επηρεάζει όλες τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και λαμβάνουν ταμοξιφένη.
 • Αυτό το φάρμακο προκαλεί αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν πιθανές αλλαγές στη δομή της μήτρας. Δείτε περισσότερα για την σχέση της ταμοξιφένης με τον καρκίνο του ενδομητρίου στη μελέτη του Dr Purdie εδώ.
 • Εκτός από αυτόν τον κίνδυνο, οι γιατροί δηλώνουν ότι με μια απλή και τακτική εξέταση της πυέλου μπορούν εύκολα να ανιχνευτούν συμπτώματα όπως η απώλεια κολπικού αίματος.

4. Συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου

καρκίνος του ενδομητρίου
 • Αν αιμορραγείτε εκτός του εμμηνορροϊκού κύκλου ή όταν δεν θα έπρεπε να αιμορραγείτε μετά την εμμηνόπαυση.
 • Έντονος και συνεχής πόνος στην κοιλιά.
 • Πίεση και οξύς πόνος στην πύελο ή χαμηλά στην πλάτη.
 • Έντονος πόνος κατά την ερωτική επαφή.
 • Πόνος κατά την ούρηση.

 

 

5. Πρόληψη και περιοδικές εξετάσεις

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε συνέχεια στο νου σας είναι ότι ο καρκίνος του ενδομητρίου ξεκινά από την εσωτερική μεμβράνη της μήτρας. Μερικές φορές και κυρίως κατά τα αρχικά στάδια μπορεί να εμφανιστεί αρνητική με ένα κοινό τεστ Παπανικολάου.

εξέταση, καρκίνος του ενδομητρίου

Γι’ αυτό το λόγο είναι πάντα καλύτερα να κάνετε μια βιοψία του ενδομητριακού ιστού, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα. Επομένως, μπορεί να εκτελεστεί μια περαιτέρω ανάλυση κάτω από το μικροσκόπιο.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα διακολπικό υπερηχογράφημα για να είστε περισσότερο σίγουροι.

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με γυναικολογικούς καρκίνους, θα πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας πιο συχνά για εξετάσεις. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε ορισμένα προληπτικά μέτρα που θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα.

Επίσης, μέχρι σήμερα ο καρκίνος του ενδομητρίου έχει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό πιθανοτήτων να θεραπευτεί. Το κλειδί για αυτή την ασθένεια είναι πάντα η πρόωρη διάγνωση.

Βεβαιωθείτε ότι είστε προσεκτικές με τις καθημερινές σας συνήθειες και να προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις με το γυναικολόγο σας. Αξίζει τον κόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.