Πώς να καθαρίσετε ένα μουχλιασμένο στρώμα

Ο χώρος του ύπνου είναι συχνά εκτεθειμένος στην υγρασία και στην επαφή με διάφορες ανθρώπινες εκκρίσεις. Εάν εντοπιστεί μούχλα, θα πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως.
Πώς να καθαρίσετε ένα μουχλιασμένο στρώμα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το κρεβάτι είναι ένα από τα στοιχεία του σπιτιού που είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε διάφορους τύπους λεκέδων. Ορισμένοι προέρχονται από την ανθρώπινη επαφή, άλλοι από την υγρασία και άλλοι από τη χρήση. Ταυτόχρονα, είναι ένα αντικείμενο που πρέπει να διατηρείται καθαρό, αφού σχετίζεται συνεχώς με το δέρμα. Το να καθαρίσετε ένα μουχλιασμένο στρώμα είναι εφικτό.

Αυτός ο τύπος λεκέδων μπορεί να εμφανιστεί λόγω υψηλού και διαρκούς επιπέδου υγρασίας στο περιβάλλον. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω εφίδρωσης, επαφής με αίμα και άλλες ανθρώπινες εκκρίσεις. Ο καθαρισμός ενός μουχλιασμένου στρώματος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία, επειδή είναι ο χώρος όπου κοιμάστε και περνάτε αρκετές ώρες.

Τι είναι η μούχλα και γιατί εμφανίζεται σε ένα στρώμα;

Ένα στρώμα έχει το μειονέκτημα ότι, χάρη στο μέγεθός του, δεν μπορεί να μπει στο πλυντήριο. Επομένως, οι μέθοδοι υγιεινής πρέπει να βασίζονται στην πρόληψη. Ωστόσο, εάν η συσσώρευση υγρασίας έχει προκαλέσει την εμφάνιση μούχλας ή άλλων λεκέδων, υπάρχουν διάφορες τεχνικές για τον καθαρισμό ενός στρώματος.

Το λευκό ξύδι, η μαγειρική σόδα και το σαπούνι είναι μερικά αποτελεσματικά στοιχεία για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, το καθένα από αυτά πρέπει να εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο.

Η μούχλα είναι ένας μύκητας που βρίσκεται σε σκοτεινούς και υγρούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν πολλοί τύποι μούχλας- μερικοί με χαρακτηριστικά που είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο από άλλους. Για παράδειγμα, οι αλλεργιογόνες και οι παθογόνες μούχλες εξαλείφονται ευκολότερα με οικιακά προϊόντα. Εν τω μεταξύ, οι τοξικές αποτελούν μεγαλύτερη απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστούν από ειδικό.

4 μέθοδοι για να καθαρίσετε ένα μουχλιασμένο στρώμα

Εάν η παρουσία μούχλας δεν μπορεί να αποφευχθεί, λόγω απροσεξίας ή υπερβολικής υγρασίας, είναι δυνατόν να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το στρώμα με τις ακόλουθες τεχνικές.

1. Σαπούνι και νερό

Μόλις εντοπιστούν αυτοί οι λεκέδες, η απλούστερη λύση για την απομάκρυνσή τους είναι να χρησιμοποιήσετε φυσικό σαπούνι και νερό. Τα συστατικά αυτά εμποδίζουν τη φθορά των υφασμάτων και είναι συνήθως αποτελεσματικά με τους βασικούς λεκέδες, όπως αυτούς που προέρχονται από τρόφιμα ή καλλυντικά.

Ωστόσο, για πιο σύνθετους λεκέδες, καλό είναι να εφαρμόσετε άλλες μεθόδους. Επιπλέον, στην περίπτωση διαβροχής του στρώματος με νερό, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη ότι δεν συσσωρεύεται υγρασία, καθώς αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Niño mancha colchón.
Οι λεκέδες που προέρχονται από την υγρασία του σώματος μπορούν να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα στην εγκατάσταση μούχλας.

2. Καθαρίστε ένα μουχλιασμένο στρώμα με λευκό ξύδι

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της εφαρμογής του ξυδιού είναι ότι, εκτός από την καταπολέμηση των λεκέδων μούχλας, μειώνει και την οσμή που αναδίδουν. Πρόκειται για ένα άλλο πρόβλημα που προέρχεται από την υγρασία και είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Από την άλλη πλευρά, η μαγειρική σόδα βοηθά στην εξουδετέρωση του αρώματος, ενώ παράλληλα απολυμαίνει την επιφάνεια.

3. Αντιμετωπίστε την υγρασία

Η μόνιμη έκθεση ενός στρώματος σε υγρό περιβάλλον ευνοεί την εμφάνιση μούχλας, ακάρεων σκόνης και μικροοργανισμών. Όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα έχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ειδικά στην περιοχή του αναπνευστικού συστήματος.

Ο αερισμός του στρώματος και το να το αφήσετε στον ήλιο για λίγο είναι μια αποτελεσματική επιλογή για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας. Πριν από την αντικατάστασή του, είναι σημαντικό να το σκουπίσετε επίσης με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνετε τη γύρη και τη μούχλα.

4. Ισοπροπυλική αλκοόλη

Μια από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές μεθόδους καθαρισμού ενός στρώματος με μούχλα είναι η εμβάπτιση ενός πανιού σε διάλυμα νερού και ισοπροπυλικής αλκοόλης. Η κατά προσέγγιση μέτρηση είναι 50% του κάθε συστατικού και το πανί πρέπει να είναι καθαρό.

Τρίψτε το πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή του στρώματος με κυκλικές κινήσεις. Όταν τελειώσετε, σκουπίστε ξανά, αλλά μόνο βρεγμένο με νερό.

Ορισμένες άλλες παρατηρήσεις

Σε περίπτωση εντοπισμού της παρουσίας αυτού του μύκητα στο στρώμα, είναι σημαντικό να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση εξάλειψή του. Σε γενικές γραμμές, 48 ώρες μετά την ύγρανση, είναι ακόμα δυνατό να καθαριστεί και να απολυμανθεί αποτελεσματικά.

Εάν τα κλινοσκεπάσματα ήρθαν σε επαφή με τον μύκητα, θα πρέπει να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν στο πλυντήριο. Είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε μια μορφή πλύσης με ζεστό νερό και να προσθέσετε λίγο λευκαντικό ή απολυμαντικό με βάση το πευκέλαιο.

Πώς να αποτρέψετε ένα μουχλιασμένο στρώμα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταπολεμήσετε τους λεκέδες μούχλας στο στρώμα είναι να τους προλάβετε. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορες πτυχές. Η πιο σημαντική είναι η συσσώρευση σκόνης, η οποία είναι χαρακτηριστική για τα υπνοδωμάτια.

Το ξεσκόνισμα του στρώματος είναι δυνατό με ηλεκτρική σκούπα, καθώς μπορεί να απορροφήσει τα περισσότερα σωματίδια από την επιφάνεια. Εάν πρόκειται να εφαρμοστούν μέθοδοι αναρρόφησης με ηλεκτρική σκούπα και εξαερισμού, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με την απαραίτητη προστασία. Δηλαδή, θα χρειαστείτε γάντια για τα χέρια σας, γυαλιά για τα μάτια σας και μάσκα προσώπου.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση της υγρασίας στο περιβάλλον βοηθά στην πρόληψη των λεκέδων μούχλας. Αντικείμενα όπως οι αφυγραντήρες είναι αποτελεσματικά στην απομάκρυνση έως και 1 λίτρου νερού που υπάρχει στον αέρα ανά ημέρα. Επιπλέον, η τοποθέτηση προστατευτικών στρωμάτων όταν τα αποθηκεύονται παρέχει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας από εξωτερικούς παράγοντες.

Άλλες καθημερινές τεχνικές προτείνουν να αναποδογυρίζετε το στρώμα από καιρό σε καιρό, επειδή η κάτω πλευρά δεν έρχεται σε επαφή και πιέζεται στη βάση. Αυτό οδηγεί σε μούχλα και υγρούς λεκέδες με την πάροδο του χρόνου, καθώς και σε οσμές.

A moldy mattress
Το τακτικό ξεσκόνισμα ενός δωματίου βοηθά στην πρόληψη της μούχλας.

Προϊόντα που πρέπει να αποφεύγονται σε ένα μουχλιασμένο στρώμα

Ορισμένα προϊόντα του εμπορίου είναι επιβλαβή για τα υφάσματα των στρωμάτων. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε τα παρακάτω συστατικά στην επιφάνεια του στρώματος:

  • Χλωρίνη: Μπορεί να βλάψει σοβαρά το στρώμα, να το ξεθωριάσει και να προκαλέσει μη αναστρέψιμους λεκέδες.
  • Υπερβολικό νερό: Η χρήση του νερού πρέπει να είναι μετρημένη. Εφαρμόστε άμεσες μεθόδους στεγνώματος- διαφορετικά, ευνοείται η δημιουργία υγρασίας και η εμφάνιση μούχλας και μυκήτων.
  • Οξυγονωμένο νερό: Είναι πιθανό να επηρεάσει τα υφάσματα και να δημιουργήσει λεκέδες.

Ενθαρρύνετε την υγιεινή

Οι μέθοδοι υγιεινής πρέπει να συνοδεύονται από αλλαγή σεντονιών και όλων των κλινοσκεπασμάτων με συχνότητα το πολύ κάθε δύο εβδομάδες. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, το να βγάζετε τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και τα παπλώματα των παπλωμάτων στον ήλιο, είναι σημαντικό για την αποφυγή συσσώρευσης βρωμιάς.

Μια άλλη απαραίτητη στρατηγική είναι ο έλεγχος της στήριξης ή της πλατφόρμας όπου στηρίζεται το στρώμα. Περιστασιακά, οι ξύλινες βάσεις μπορεί να προσβληθούν από μούχλα και από εκεί μπορεί να μεταφερθεί στα υφάσματα. Εάν πρόκειται να αποθηκευτεί ένα αχρησιμοποίητο στρώμα, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε χώρο με χαμηλή υγρασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Encalada Paredes, María Estela,  Detección de hongos en la cama avícola, causantes de micosis en los pollos de ceba. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria [Internet]. 2011;12(6):1-21. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63622160003
  • Arias, Luis Alejandro, Tautiva, Luz Andrea, Piedrahíta, Wilson, Chaves, Bernardo,  Evaluación de tres métodos de control del Moho blanco (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) en lechuga (Lactuca sativa L.). Agronomía Colombiana [Internet]. 2007;25(1):131-141. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180316240015
  • Robledo, Gerardo, Urcelay, Carlos, Heredia, Federico, Morera, Guillermo, Cagnolo, Luciano,  Interacciones entre hongos de la madera (Agaricomycete) y árboles nativos y exóticos de un ecosistema urbano (Córdoba, Argentina). Bosque [Internet]. 2014;35(3):391-398. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=173133052013
  • Marmolejo, José G., Méndez Cortes, Heriberto,  Diversidad de hongos causantes de pudrición de la madera en cinco especies de pinos en Nuevo León, México. Revista Mexicana de Micología [Internet]. 2007; (25):51-57. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88302510

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.