Κυπαρίσσι: Τα οφέλη, οι αντενδείξεις και φυσικές θεραπείες

Το κυπαρίσσι είναι δημοφιλές για τα φαρμακευτικά του οφέλη. Ειδικότερα, φαίνεται να βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και των δυσκολιών του κυκλοφορικού συστήματος. Ποια άλλα οφέλη παρέχει; Μάθετε εδώ!
Κυπαρίσσι: Τα οφέλη, οι αντενδείξεις και φυσικές θεραπείες

Έχει γραφτεί από Daniela Andarcia

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Αν και το κυπαρίσσι είναι ένα γένος δέντρων, θα επικεντρωθούμε στο είδος Cupressus sempervirens, γνωστό και ως “κοινό κυπαρίσσι” ή “μεσογειακό κυπαρίσσι”. Χαρακτηρίζεται ως αειθαλές δέντρο με πυραμιδοειδές σχήμα και μεγάλη μακροβιότητα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι υπάρχουν δείγματα ηλικίας άνω των 1000 ετών.

Στην αρχαιότητα, το είδος αυτό θεωρούνταν ταφικό σύμβολο και χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κτιρίων και πλοίων. Τα φύλλα, οι σπόροι και οι καρποί του χρησιμοποιούνταν από την παραδοσιακή ιατρική για την παρασκευή αλοιφών ικανών να ανακουφίσουν το κοινό κρυολόγημα και τη βρογχίτιδα. Ανακαλύψτε τα οφέλη και τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειές του.

Κυπαρίσσι: Κύριες ιδιότητες

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο IOSR Journal of Pharmacy, το Cupressus sempervirens αποτελείται από αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, τανίνες, σαπωνίνες, φαινόλες και αιθέρια έλαια που του αποδίδουν αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιιικές, αντιμυκητιασικές, επουλωτικές και άλλες ιδιότητες.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Mediterranean Diet ανέδειξε επίσης αυτά τα οφέλη. Η έρευνα έδειξε ότι το κοινό κυπαρίσσι έχει μια σειρά από ενεργά συστατικά, κυρίως φαινόλες και αιθέρια έλαια, που ευθύνονται για την αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιιική δράση του.

Principales propiedades del ciprés
Το κυπαρίσσι ξεχωρίζει για τις αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οφέλη του κυπαρισσιού

Η λαϊκή ιατρική χρησιμοποιεί το κυπαρίσσι για να καταπραΰνει ορισμένα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, να μειώνει τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος, να ελαχιστοποιεί τα δερματικά εξανθήματα, μεταξύ άλλων. Η επιστήμη, από την άλλη πλευρά, έχει διαπιστώσει ότι το κυπαρισσέλαιο έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη. Μάθετε ποια είναι αυτά αναλυτικά.

1. Καταπραΰνει τον βήχα

Πιστεύεται ότι το κυπαρισσέλαιο μπορεί να καταπολεμήσει τον βήχα λόγω της περιεκτικότητάς του σε καμφένιο, ένα μόριο που βρίσκεται συχνά στα φυσικά κατασταλτικά του βήχα. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες.

Τώρα, αν θέλετε να ανακουφιστείτε από αυτή την ενόχληση με το κυπαρισσέλαιο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε έναν διαχυτήρα. Απλά προσθέστε μερικές σταγόνες αραιωμένου αιθέριου ελαίου κατά τη διάρκεια ενός ζεστού μπάνιου και εισπνεύστε.

2. Καταπολεμήστε τα κονδυλώματα με κυπαρίσσι

Το έλαιο κυπαρισσιού συνδέεται με τη μείωση του αριθμού των κονδυλωμάτων που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Έχει αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες που μπορούν να αντιμετωπίσουν δερματικές παθήσεις όπως αυτές που προκαλούν αυτό το αντιαισθητικό σύμπτωμα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Iranian Journal of Basic Medical Science διαπίστωσε ότι το κυπαρισσέλαιο είναι αποτελεσματικό κατά του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1), ο οποίος χαρακτηρίζεται από την παρουσία κονδυλωμάτων και κρυολογημάτων. Λάβετε υπόψη ότι αν δεν γνωρίζετε την αιτία της εμφάνισης των κονδυλωμάτων, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

3. Ξεφουσκώστε τις αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Complementary and Alternative Medicine, το κυπαρισσέλαιο μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή την περιοχή για να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να εξαλείψει τα βακτήρια. Ωστόσο, θα πρέπει να αραιώνεται σε άφθονο νερό ή σε κάποιο έλαιο φορέα (καρύδας, ελιάς, αμυγδάλου κ.λπ.).

4. Καθαρίστε κοψίματα, πληγές και λοιμώξεις με το κυπαρίσσι

Το κυπαρίσσι έχει χημικές ενώσεις που του προσδίδουν αντιμικροβιακή δράση. Για το λόγο αυτό, μπορεί να είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό κοψιμάτων και πληγών και την πρόληψη της ανάπτυξης λοιμώξεων. Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αραιώνετε το έλαιο σε έναν φορέα πριν το εφαρμόσετε.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάζετε: Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με 6 συνήθειες

5. Μειώστε τα σπυράκια και την ακμή

Τα βακτήρια είναι μία από τις αιτίες της ακμής και των σπυριών. Μια ανασκόπηση του 2017 ανέφερε ότι το κυπαρισσέλαιο είναι ένα βοηθητικό κατά αυτής της δερματικής διαταραχής, καθώς έχει αντιμικροβιακή δράση ικανή να μειώσει τη σοβαρότητά της μέσω της εξάλειψης των βακτηρίων.

Καθώς η συγκέντρωση του ελαίου είναι συνήθως αρκετά υψηλή, θα πρέπει να το αραιώσετε πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα. Μπορείτε να προσθέσετε περίπου 5 σταγόνες σε ένα μπουκάλι ψεκασμού με νερό ή να αναμείξετε την ίδια ποσότητα με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας.

6. Μειώστε την κυτταρίτιδα

Η ίδια ανασκόπηση του 2017 ανέφερε ότι το κυπαρισσέλαιο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα έλαια σε μασάζ που συνιστώνται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητά του κατά αυτής της δερματικής διαταραχής.

7. Καταπολεμήστε τους κιρσούς

Ως σημάδι κακής κυκλοφορίας, κιρσοί αντιμετωπίζονται συχνά με μασάζ που περιλαμβάνει διάφορα αιθέρια έλαια. Αν και είναι αλήθεια ότι το αραιωμένο κυπαρισσέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την πρακτική, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για τα οφέλη του.

8. Διαχειριστείτε το άγχος και το στρες

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, τα μασάζ αρωματοθεραπείας μπορεί να έχουν σημαντικά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη.

Έρευνα σε 11 συμμετέχοντες που έλαβαν μασάζ με έλαια λεβάντας, κυπαρισσιού και γλυκιάς μαντζουράνας αναμεμειγμένα με αμυγδαλέλαιο αποκάλυψε μειωμένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Aromaterapia
Το κυπαρίσσι χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για τη μείωση των καταστάσεων άγχους και στρες.

9. Ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους

Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωτικής Υγείας (NCCIH) διαπίστωσε ότι η θεραπεία με μασάζ είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου σε περιοχές όπως η πλάτη και ο αυχένας.

Το κυπαρισσέλαιο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα έλαια κατά τη διάρκεια αυτών των χαλαρωτικών συνεδριών. Πιστεύεται ότι δρα ως αντισπασμωδικό που μειώνει τον πόνο και τις κράμπες, αλλά χρειάζονται ακόμη πιο πειστικές μελέτες.

Πώς χρησιμοποιείται το κυπαρίσσι;

Το κυπαρίσσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω αφεψημάτων, ελαίων ή εγχύσεων.

 • Αφέψημα: παρασκευάζεται προσθέτοντας 50 γραμμάρια αποξηραμένων φύλλων σε ένα λίτρο νερού. Στη συνέχεια, πρέπει να μαγειρευτεί σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και το αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά. Τέλος, το φιλτράρετε και το χρησιμοποιείτε ως πλύσιμο ή κομπρέσα.
 • Έγχυμα: για να το φτιάξετε, προσθέστε 10 γραμμάρια αποξηραμένου φυτού για κάθε 200 ml νερού. Αφού βάλετε τα φύλλα, προσθέστε ζεστό νερό, σκεπάστε και αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, φιλτράρετε και το αφήνετε να κρυώσει.
 • Έλαιο: εξάγεται από τα φρέσκα φύλλα και τα μούρα του κυπαρισσιού. Είναι συνήθως η πιο εμπορική μορφή και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στις θεραπείες μασάζ.

Φυσικές θεραπείες με κυπαρίσσι

Δεδομένης της δημοτικότητάς του στην παραδοσιακή ιατρική, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει μια ποικιλία φυσικών θεραπειών που παρασκευάζονται με τα διάφορα μέρη αυτού του δέντρου. Μερικές από τις πιο γνωστές αναφέρονται παρακάτω.

Λουτρό με κυπαρίσσι για αιμορροΐδες

Το λουτρό με κυπαρίσσι είναι μια φανταστική θεραπεία. Ακολουθήστε κάθε ένα από τα βήματα που αναφέρονται στον παρακάτω χώρο για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή τη θεραπεία.

Συστατικά

 • 10 σταγόνες έλαιο κυπαρισσιού.
 • 6 θρυμματισμένα φύλλα φουντουκιάς.
 • 3 θρυμματισμένα φύλλα μολόχας.
 • 2 λίτρα νερό.

Οδηγίες

 1. Ανακατέψτε όλα τα φυτά και το κυπαρισσέλαιο.
 2. Σε μια γλάστρα, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας από αυτό το μείγμα για κάθε 2 λίτρα νερού.
 3. Βράστε για 5 λεπτά, αφήστε το να σταθεί και σουρώστε.
 4. Ρίξτε το έγχυμα σε ένα μπολ και αφήστε το πάνω του μέχρι να κρυώσει.

Έγχυμα κυπαρισσιού για τη θεραπεία των κιρσών

Αυτό το παρασκεύασμα χρησιμοποιείται για την παρασκευή κομπρεσών που τοποθετούνται στην πληγείσα περιοχή για τη μείωση της φλεγμονής. Τα συστατικά και το παρασκεύασμα έχουν ως εξής:

Συστατικά

 • 10 σταγόνες κυπαρίσσι.
 • 1 κουταλιά της σούπας κάστανο αλόγου.
 • 1 κουταλιά της σούπας αμαμηλίδα.
 • 2 λίτρα νερό.

Οδηγίες

 1. Ανακατέψτε τα φυτά με το κυπαρίσσι και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό.
 2. Βράστε για 5 λεπτά, αφήστε το μείγμα να σταθεί και φιλτράρετε.
 3. Τέλος, μουλιάστε μερικές κομπρέσες και εφαρμόστε τις όταν είναι ζεστές στις περιοχές με τους κιρσούς 2 με 3 φορές την ημέρα.

Αντενδείξεις από το κυπαρίσσι

Το κυπαρίσσι, ιδίως το έλαιο του, μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες εάν χρησιμοποιηθεί με ακατάλληλο τρόπο. Είναι φυσιολογικό για ένα άτομο που είναι αλλεργικό στα αιθέρια έλαια να έχει μια αντίδραση που να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Κνησμός.
 • Φλεγμονή.
 • Ερυθρότητα.
 • Πόνος και κάψιμο.

Δεν συνιστάται επίσης για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Στην περίπτωση βρεφών, μικρών παιδιών και κατοικίδιων ζώων, η χρήση του περιορίζεται, εκτός εάν έχει υποδειχθεί από ειδικό.

Τι να θυμάστε για το κυπαρίσσι;

Το Cupressus sempervirens, κοινό ή μεσογειακό κυπαρίσσι, είναι ένα είδος δέντρου που ξεχωρίζει για το σχήμα πυραμίδας και τη μακροζωία του. Εκτός από τη χρήση του στις κατασκευές, το κυπαρίσσι εκτιμάται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες .

Είναι σε θέση να βελτιώσει τον βήχα, τους κιρσούς και τους μυϊκούς πόνους, ενώ καταπολεμά επίσης τα κονδυλώματα, τα σπυράκια και την ακμή. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να αραιώνεται για να αποφεύγονται ανεπιθύμητες ενέργειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Al-Snafi A. Medical importance of Cupressus sempervirens- A review. IOSR Journal Of Pharmacy. 2016;6(2):66–76.
 • Orhan IE, Tumen I. Potential of Cupressus sempervirens (Mediterranean Cypress) in Health. The Mediterranean Diet. 2015:639–47.
 • Emami S, Tayarani-Najaran Z, Sabouri M, Khajeh P et al. Antiviral Activity of Obtained Extracts from Different Parts of Cupressus sempervirens against Herpes Simplex Virus Type 1. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2009;12(3):133-139.
 • Selim SA, Adam ME, Hassan SM, Albalawi AR. Chemical composition, antimicrobial and antibiofilm activity of the essential oil and methanol extract of the Mediterranean cypress (Cupressus sempervirens L.). BMC Complement Altern Med. 2014 Jun 2;14:179.
 • Orchard A, van Vuuren S. Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4517971.
 • Kuriyama H, Watanabe S, Nakaya T, Shigemori I et al. Immunological and Psychological Benefits of Aromatherapy Massage. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Jun;2(2):179-184.
 • National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH). [Updated May 2019]. Massage Therapy: What You Need To Know. Available from: https://www.nccih.nih.gov/health/massage-therapy-what-you-need-to-know

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.