6 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν χρησιμοποιείτε πολύπριζα

Τα πολύπριζα είναι πολύ χρήσιμα για το σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα και να αποφεύγονται ορισμένα λάθη.
6 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν χρησιμοποιείτε πολύπριζα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιουνίου, 2024

Τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό πριζών. Υπάρχουν όλο και περισσότερες οικιακές συσκευές και συσκευές εργασίας ή ψυχαγωγίας που διευκολύνουν πολλαπλές καθημερινές εργασίες. Για το λόγο αυτό, τα πολύπριζα είναι λειτουργικά για να μετατρέπουν μια απλή πρίζα σε 5 ή 6 ή και περισσότερες.

Ωστόσο, γίνονται ορισμένα λάθη κατά τη χρήση τους που πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να αποφύγετε ατυχήματα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολύπριζα που, εκτός από την επέκταση του αριθμού των πριζών, λειτουργούν επίσης για τη μείωση ή την αύξηση της τάσης και την προσαρμογή της σε κάθε αντικείμενο.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Η υπερφόρτωσή τους, η σύνδεσή τους το ένα πάνω στο άλλο ή η εφαρμογή τους σε συσκευές με υψηλή κατανάλωση ενέργειας είναι μερικά από τα λάθη που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.

Τι είναι οι επεκτάσεις και τα πολύπριζα;

Τα πολύπριζα και οι επεκτάσεις είναι εργαλεία που συνδέονται για να επεκτείνουν τον αριθμό των πριζών μιας εισόδου. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατό να μετατρέψετε μια απλή πρίζα σε 6 ή περισσότερες. Μια λειτουργία που είναι πολύ χρήσιμη σε σπίτια που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές.

Η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται και είναι σύνηθες να γίνονται επικίνδυνα λάθη με την υπερφόρτωση των συσκευών.

Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να δίνεται προσοχή στη χρήση τους, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι επικίνδυνη αν χρησιμοποιηθεί ανεύθυνα.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα πολύπριζα διαθέτουν ρυθμιστές τάσης, οι οποίοι χρησιμεύουν για την προσαρμογή των συσκευών στο εύρος που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Όμως, στα περισσότερα ηλεκτρικά είδη, υπάρχει πρόβλεψη για τη διαφορά τάσης, οπότε οι ρυθμιστές τάσεις είναι απαραίτητοι μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Οικολογικές μέθοδοι για τον καθαρισμό και την απολύμανση του ψυγείου

Συνήθη λάθη που γίνονται με τα πολύπριζα

Με σκοπό την αύξηση του αριθμού των πριζών στο σπίτι, τα πολύπριζα συχνά συνδέονται με ανεύθυνο τρόπο. Η διατήρηση μόνιμα συνδεδεμένων συσκευών στην πρίζα και η ύπαρξη επίσης διαθέσιμων χώρων για τη φόρτιση συσκευών οδηγεί σε ορισμένα λάθη κατά τη χρήση τους.

1. Υπερφόρτωση

Ίσως, το πιο συνηθισμένο λάθος στη χρήση αυτών των συσκευών είναι η υπερφόρτωσή τους. Οι προεκτάσεις διαθέτουν εσωτερικά κυκλώματα που αντέχουν ένα συγκεκριμένο ποσό ενέργειας.

Εάν αυτό ξεπεραστεί, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, ζημιάς στις συσκευές ή ακόμη και τήξης του πλαστικού. Καλό είναι να αφήνετε πάντα 1 ή 2 ελεύθερες θέσεις.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα πολύπριζα διαθέτουν διακόπτες που ενεργοποιούν ή διακόπτουν το ρεύμα. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές με υψηλή ηλεκτρική κατανάλωση, καλό είναι να προμηθευτείτε τέτοια πολύπριζα.

6 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν χρησιμοποιείτε πολύπριζα
Η υπερφόρτωση σε πολλαπλές πρίζες είναι συνηθισμένη και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων στο σπίτι.

2. Χρησιμοποιείτε κατεστραμμένα πολύπριζα

Ένα πολύπριζο είναι πιθανό να έχει υποστεί μερική βλάβη. Για παράδειγμα, ένα από τα κενά του έχει καεί, αλλά έχει άλλα 4 ή 5 άθικτα.

Σε αυτή την περίπτωση, μην χρησιμοποιήσετε κανένα από αυτά. Θα πρέπει να το πετάξετε, καθώς ενδέχεται να υπάρχει βλάβη στα εσωτερικά κυκλώματα.

3. Δεν τα κρατάτε μακριά από νερό και υγρασία

Είναι σαφές ότι το νερό και ο ηλεκτρισμός δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται κοντά το ένα στον άλλο. Όσο προφανές και αν φαίνεται, πολλά οικιακά ατυχήματα οφείλονται σε αυτού του είδους την αβλεψία.

Τα πολύπριζα δεν πρέπει ποτέ να βρέχονται ή να βρίσκονται κοντά σε νερό. Συνιστάται επίσης να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από υγρά περιβάλλοντα, όπως μπάνια ή υπόγεια.

4. Συνδέετε το ένα πολύπριζο με το άλλο

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να επεκτείνετε τα καλώδια περισσότερο για να μπορέσει η τροφοδοσία να φτάσει σε ορισμένες συσκευές. Επίσης, ένα πολύπριζο με 3 ή 4 πρίζες μπορεί να μην είναι αρκετό. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να συνδέουν ένα πολύπριζο με ένα άλλο, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των πριζών.

Ωστόσο, αυτά τα εργαλεία δεν έχουν σχεδιαστεί για τέτοια χρήση. Η συσσώρευση πολύπριζων μπορεί να προκαλέσει διακοπές ρεύματος, ακόμη και πυρκαγιά λόγω ηλεκτρικής υπερφόρτωσης, οπότε είναι πιθανό να προκληθεί ζημιά στις συνδεδεμένες συσκευές. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε πάντα αυτή την ενέργεια.

5. Τοποθέτηση σε κλειστούς χώρους

Τα πολύπριζα δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστούς χώρους ή κάτω από ορισμένα στοιχεία, όπως χαλιά, λόγω της θερμότητας που παράγουν. Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτά.

Ειδικότερα, κρατήστε τα μακριά από παιδιά και από κατοικίδια ζώα.

6. Χρησιμοποιείτε πολύπριζα σε εξωτερικούς χώρους

Τα πολύπριζα, γενικά, είναι σχεδιασμένα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Δεν αντέχουν σε εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η βροχή, η υπερβολική ζέστη ή η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα. Ορισμένα προϊόντα περιλαμβάνουν προστασία για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αυτό θα πρέπει να διευκρινίζεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Συσκευές που δεν πρέπει να συνδέονται σε πολύπριζα

Ορισμένες οικιακές συσκευές απαιτούν υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Επομένως, δεν συνιστάται η σύνδεσή τους με ρυθμιστές ενέργειας, καθώς μπορεί να υπερφορτώσουν το εργαλείο:

 • Καφετιέρες και τοστιέρες: αν και πρόκειται για συσκευές μικρού μεγέθους, απαιτούν υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, καθώς χρησιμοποιούνται περιστασιακά, μπορούν να συνδεθούν και να αποσυνδεθούν άμεσα, αλλά πάντα σε μια αρχική πρίζα.
 • Θερμαντήρες χώρου: οι ηλεκτρικές θερμάστρες έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας και θα πρέπει να απενεργοποιούνται μόλις ο χώρος είναι ήδη ζεστός.
 • Φούρνοι μικροκυμάτων: η τεχνολογία μικροκυμάτων απαιτεί υψηλά επίπεδα ενέργειας.
 • Αντλίες φρεατίου: επειδή βρίσκονται σε χώρους κοντά σε νερό και υγρασία, είναι σημαντικό να μην συνδέετε αυτό το αντικείμενο σε πολύπριζα.
 • Αξεσουάρ μαλλιών: τα στεγνωτήρια μαλλιών, τα σίδερα για μπούκλες και τα ισιωτικά μαλλιών απαιτούν υψηλή ένταση ρεύματος για την παραγωγή θερμότητας.
 • Καταψύκτες: εκτός του ότι καταναλώνουν υψηλή ένταση ρεύματος, τα ψυγεία ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται συνεχώς, ανάλογα με την εσωτερική θερμοκρασία. Αυτό δεν υποστηρίζεται καλά από τα πολύπριζα.
6 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν χρησιμοποιείτε πολύπριζα
Οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν υψηλή κατανάλωση και δεν συνιστάται η σύνδεσή τους με πολύπριζα.

Πολύπριζα: Ναι ή Όχι;

Εκτός από τα πολύπριζα ή τις επεκτάσεις πριζών, υπάρχουν στοιχεία που ελέγχουν την ποσότητα της τάσης που εισέρχεται σε μια συσκευή. Όμως η χρήση τους δεν είναι πάντα απαραίτητη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών συσκευών είναι προετοιμασμένο για διακυμάνσεις τάσης της τάξης του 15%.

Είναι πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας εάν αποκτήσετε συσκευές που έχουν κατασκευαστεί σε άλλες χώρες ή εάν συνδέσετε τις δικές σας σε άλλα μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε περιοχή έχει διαφορετικά επίπεδα τάσης. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα είναι 220 βολτ, ενώ στο Μεξικό είναι 127.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να προστατεύσουν τα ακριβά ή συχνά χρησιμοποιούμενα ηλεκτρικά εργαλεία τους. Μπορεί να έχουν ήδη τους δικούς τους εσωτερικούς ρυθμιστές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ρυθμιστές τάσης είναι απαραίτητοι.

Να είστε υπεύθυνοι

Τα πολύπριζα είναι χρήσιμα και απαραίτητα αξεσουάρ για το σπίτι. Ωστόσο, πρέπει κανείς να αναλάβει την ευθύνη και να αποφύγει τα λάθη που περιγράφονται. Διαφορετικά, οδηγούν σε σοβαρά ατυχήματα, όπως πυρκαγιές ή υπερφορτώσεις. Να θυμάστε να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό ρεύμα υπεύθυνα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Junior, Geraldo Motta Azevedo et al. “DESENVOLVIMENTO E IMPLEMENTAÇÃO DE FERRAMENTA PARA ECONOMIA DE ENERGIA ELÉTRICA: ESTUDO DE CASOS.” Projectus 4.3 (2021): 1–12. Disponible en: https://doi.org/10.15202/25254146.2019v4n3p1
 • RODAS RENDÓN, DARIO E. , GALLEGO R., RAMÓN A. , FRANCO B., JOHN FREDY ,  LOCALIZACIÓN ÓPTIMA DE REGULADORES DE TENSIÓN EN SISTEMAS DE DISTRIBUCIÓN CON UN MODELAMIENTO TRIFÁSICO. Scientia Et Technica [Internet]. 2006;XII(32):109-114. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=84911652020
 • Amaya, Andrés F., Héctor I. Gómez, and Guillermo Espinosa. “Regulador de Voltaje -LDO- Completamente Integrado de Baja Caída de Tensión, Alta Velocidad y Bajo Consumo de Área.” INGENIERÍA Y COMPETITIVIDAD 17.1 (2015): 153–160. Disponible en: https://doi.org/10.25100/iyc.v17i1.2210
 • Brown del Rivero, Alfonso,  Electricidad, características y opciones de reforma para México. Análisis Económico [Internet]. 2011;XXVI(61):153-173. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41318401010
 • Castro, Miguel,  La seguridad eléctrica y los sistemas eléctricos. Ingeniería Energética [Internet]. 2010;XXXI(1):10-18. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=329127743002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.